Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No właśnie. U mnie mam otwór o 5mm większy niż frez i strasznie się zapycha przy frezowaniu.trzeba go chyba z lekka powiększyć...

Skomentuj

damiani, w nowej frezarce otwor jest wiekszy. ale ta toyka i z taka mala dziurka tez bez problemowo szlo...

Skomentuj

ja mam podobnie zrobiony cyrkiel z blachy alu 3mm
        przy okazji wkleje zdjecie i pochwale sie moim nowym nabytkiem - canon A630 :mrgreen:

Skomentuj

Mam jeszcze pytanie odnośnie fornirowania. Myślałem żeby zaokrąglić sobie front podobnie jak tu:

tyle że w jaki sposób położyć tam fornir :?:Kłaść w jednym płacie na front i boki uginając go na tych zaokrągleniach :?:

Mam już fornir dębowy i zastanawiam się jaki można uzyskać efekt używając jakiś bejcy.Macie może jakieś foty...

Skomentuj

takie zaokrąglenie zrobisz bez problemu tak jak mówisz. Czyli jeden szerszy płat na front i zawijasz go na boki. Dąb jest dosyć mocny, ale kruchy i trzeba robić to z wyczuciem i najlepiej nie żałować kleju na fornir. Ale na 99% nie będzie żadnego problemu.

co do bejcy to jeśli masz Dąb naturalny bez problemowo uzyskasz dowolny kolorek. Ja Dąb przerabiałem na kilka innych 'gatunków' i jest ładnie:) nawet jako dąb - wenge:)

Skomentuj

mIKI, a możesz zapodać fotkę jak to wygląda... Zaokrągleń jednak nie będzie bo za mało po brzegach zostawiłem :neutral: chcę użyć takiej bejcy żeby wyszło coś takiego jak wyżej lub coś podobnego do tego

albo coś pomiędzy :wink: fotki mile widziane

Skomentuj

Rowniez dobry sposob na frezowanie okręgów:

Calosc: http://minhembio.com/nickluz/15105

Skomentuj

Tanner, o czyms takim wlasnie myslalem od samego poczatku (w plycie alu) tylko robilem juz ten cyrkiel jak konczyl sie rok szkolny i nie moglem isc na warsztaty pobawic sie frezarka. jak kupie lepsza frezarke to sobie taki dorobie

Skomentuj

no bardzo dobre wyjscie. moje tez jest robione na szybko i niestety nie jest tak zajefajne no ale dziala:)

Skomentuj

Faktycznie super.

Tanner napisał:

to jest dopiero opis jak zrobić kolumienki

Skomentuj

krzyhoo9, na starych wersjach tej stronki tez byly podobne opisy. jak chcesz to moge zrobic taki opis do czegos co bede w przyszlosci robil...

Skomentuj

A w jakim celu w w/w konstrukcji robione są frezy od wewnątrz?

Skomentuj

z nudów :)

Skomentuj

prawdopodobnie po to aby "ulatwic" przeplyw powietrza w tamtych okolicach
                              ale osobiscie nie widze potrzeby stosowania czegos takiego

Skomentuj

no chyba ze ma sie bardzo gruby front, a glosnik bardzo plytki...:)

[ Dodano: 2007-09-02, 13:58 ]
                                mam pytanko, czy znacie jakies sklepy z frezami do drewna? czasami sa dedry na allegro ale nie zawsze takie jak trzeba i jak jakosia tej firmy? bo w zyciu nie mialem nic od nich

Skomentuj

mIKI, ja mam 3 frezy dedry ale niemoge z nich skozystac bo mi frezarka sie sypie :/

kozystajac z przypadku kolegi pragne wszystkim przypomniec o zasadach BHP !!
                                  pamietajcie ze elektronarzedzia to nie zabawki i wszystkim mozecie sobie zrobic krzywde. tak wiec zakladajcie okulary, maski i ubranie robocze zeby uniknac takich przypadkow

kolega wpadl na genialny pomysl zeby zalozyc wieksza tarcze do szlifierki katowej. tylko zeby taka zalozyc musial zdjac oslone... no i tak to sie skonczylo

Skomentuj

hardkor :/ chociaż zadziwiający jest fakt że ludzie w takich chwilach mysla o robienu zdjęć :P

Skomentuj

Zadziwiajaca to jest taka bezmyslnosc i beztroska zeby za wszelka cene zrobic cos szybciej kiedys bylem swiadkiem jak do katowki ktora a obroty jakies 11000obr/min mowa o takiej mniejszej 750W bo te mosniejsze to wolniejsze sa, koles zalozyl uwaga... tarcze od pily!!!!!!! bo mowi ze szybciej wytnie podloge w lazience bo byla z drewna a trzeba bylo zabetonowac na szczescie nic sie mu nie stalo ale jak to widzialem to bierz nogi za pas i pod stol przy kazdym dotknieciu podlogi katowka wyrywala z rak az koles doszedl do wniosku ze jednak wytynie pilka.
                                      Przecier zakladanie wiekszej tarszy to nie tylko koniecznosc zdjecia oslony ale i predkosc obwodowa wzrasta i w kazdej chwili tarcza moze sie rozpier......
                                      Podstawa to przed praca przeczytac instrukcje obsugi i sie do niej stosowac!!!
                                      Jak napisane na katowie ze tarcza do 125mm to tak ma byc !!!
                                      Zapytam przy okazji do czego sluza frezy z tym smiesznym lozyskiem??
                                      Pozdrawiam i oby taich przypadkow jak najmniej!!!

Skomentuj

To łożysko służy do tego aby frez nie poszedł za daleko.Jeśli masz w płycie np. schódki i chcesz to wyrównać...

Skomentuj

takim lozyskiem mozesz zrobic tez dokladna kopie elementu. no i jesli obrabiasz krawedz to nie uzywasz prowadnicy tylko rolka jedzie po tej krawedzi

Skomentuj

Czaruję...
                                          X