Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

te fronty wyglądają kozacko

Skomentuj

ciesze sie ze wam sie podobaja, zawsze to cos innego niz klasyczne plaskie, no niestety nie znalazlem u siebie w miescie mdf'u wiec musialem zrobic z deski parapetowej o grubosci 30mm :grin: na front idzie kanpka a cale monitorki sa z wiorowki, przetworniki klasycznie arn 188 + sc10n, jak beda gotowe to napewno pokaza sie na forum, jak bede frezowal drugi front to zrobie zdjecia "urzadzenia" do robienia lukow :smile:

Skomentuj

Mam pytanie .. Gdy zrobie dla frontów jakiś kształt, mogę się pożegnać z fornirem na front, no nie?

I tak chciałbym mieć czarny front :) I teraz jak i z czego? Skóra? Skaj? Przymocować to można takim zszywaczem, tyle, że będzie widać :/ Będzie się dało skórą, albo skajem na tych nierównościach?

Skomentuj

i skóra i skaj spokojnie dają się układać na skomplikowanych kształach, tylko trzeba się nieco suszarką pobawić :P
          Tylko odrazu mówię że nie jest to łatwe i jak chcesz mieć czarny front to lepiej sobie polakieruj mdf :P

Skomentuj

Właśnie sobie pomyślałem, że lepiej byłoby chyba pomalować ...

Interesowałby mnie połysk, czyli lakier fortepianowy, ile on kosztuje?

Można pomalować sam MDF, nie trza szpachlować, ani nic w tym stylu?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
              Interesowałby mnie połysk, czyli lakier fortepianowy, ile on kosztuje?
              Połysk to nie to samo co fortepian... Lakier fortepianowy to dośc droga i ciężka w wykonaniu robota.
              Weź zacznij od czegoś prostego i łatwego, bo jeśli myślisz że w pierwszej konstrukcji będziesz miał skórę , fortepian i piękny fornir to niestety, ale jesteś w błędzie :P

Skomentuj

skaj jest termoplastyczny wiec spokojnie mozna sie pobawic z roznymi ksztaltami

co do malowania to nie obejdzie sie bez szpachli i bez podkladu

Skomentuj

takero, to nie będzie moja pierwsza konstrukcja :) Druga, ale dużo majsterkuje, nie tylko z kolumnami, więc czuje się na siłach, może nie z lakierem jednak, po tym, co napisaliście, ale skajem się pobawię

Kupię, albo skołuję trochę skaju i pobawię się tak na czymś innym na próbę Tylko jak jest z klejeniem? Klei się go na butapren?? :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                    Tylko jak jest z klejeniem? Klei się go na butapren??
                    lub moment

Skomentuj

Paweł, miałem na myśli tą pilarkę http://allegro.pl/item312735850_pila...ch_fa_vat.html

Ale to jest jednak maksymalna głębokość, czyli pewnie "chowa" się do 0 ...

Skomentuj

niewiem jak w tej regulowana jest glebokosc ale na 99% jest 0-64mm

zaraz zrobie zdjecia jak to jest w mojej celmie

Skomentuj

tak jak obiecalem zdjecia "urzadzenia" :smile:

front razem z glosnikami :smile:

mysle ze w przyszlym tygodniu monitorki beda gotowe i napewno pokarza sie na forum

Skomentuj

rowno wychodzi? trzeba puzniej duzo wyrownywac ? :)

Skomentuj

czyli tam gdzies na dole jest os obrotu?
                              a co z posuwem? tylko w zakresie regulacji cyrkla a pozniej obracasz element??

Skomentuj

tak, ponizej jest os obrotu, co do posuwu to tylko w zakresie regulacji cyrkla, nastepnie obracalem front, front ma 350mm dlugosci, zakres regulacji na cyrklu to ok 200mm czyli moge zrobic front max 400mm, damiani przy sztywnym ukladzie wychodzi praktycznie idealnie rowno, front na zdjeciu jest przetarty delikatnie papierem sciernym, ten front byl eksperymentem bo szczerze watpilem ze to sie uda dlatego "urzadzenie" wyglada jak wyglada :smile: jezeli bede chcial zrobic taki front do kolumn frontowych to zrobie sobie takie urzadzenie duzo dluzsze i na dwoch takich ramionach, napewno bedzie duzo sztywniejsze

Skomentuj

no i wykozystaj MDF to wtey obejdzie sie bez szpachlowania. no chyba ze fornir

Skomentuj

Mam pytanie.

Podsunie mi ktoś pomysł, jak do płyty wiórowej przymocować blachę alu ...

Wyobraźcie sobie pudełko z wiórówki, a front ma być aluminiowy, nakładany na front ...

I teraz jak go przymocować. Myślałem, żeby go od przodu przykręcić wkrętami, albo jakimiś śrubkami, ale właśnie chciałbym, aby z przodu nie było widać żadnych wkrętów, śrubek itd.

Mam nadzieje, że ktoś mnie chociaż zrozumiał

EDIT: Ja NIE chce, żeby to było przymocowane tak:

Skomentuj

ale to ma byc przymocowane na plyte czolowa czy zamiast niej?
                                      jezeli zamiast to i tak klania sie uszczelnianie wiec mozna przykleic silikonem lub czyms podobnym
                                      jezeli nakladka to albo przykleic albo wykozystaj te same sruby do mocowania glosnika.
                                      jednak inna opcja niz przyklejenie spowoduje drgania tej blachy :/

Skomentuj

Ale to nie ma być kolumna, to ma być wzmacniacz :P Więc chyba drgań nie będzie.

Ma to być przykręcone ZAMIAST płyty czołowej.

Skomentuj

aha
                                          przyklej katowniki od srodka i przykrec w boczna scianke

Skomentuj

Czaruję...
                                          X