Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Intertechnik MDS 08

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Intertechnik MDS 08

Witam

Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł na suba w samochodzie. Przypadkiem trafiłem na wątek z zamówieniem z AC i tym sposobem stałem się posiadaczem MDS-a.
    Gdy paczka dotarła skrzynia już czekała.
    Materiał to płyta wiórowa 18mm. Klejona klejem do drewna,nie skręcana.
    Obicie przyklejałem za pomocą kleju w sprayu. Puszka 200ml wystarczyła na styk. Wygodna ale troche droga zabawa.
    Wzmacniacz to GTA 280. Spisuje się bardzo dobrze.
    Radio to jakiś starszy model Sony.

Głośnik gra bardzo przyjemnie.
    Basu jest dużo i słychać go tylko w środku, na zewnątrz nie ma wiochy.
    Porównywałem go z alphardem dw80. Innego 20cm nie mam :) Różnica jest wyraźnie zauważalna. Bas jest bardziej różnorodny z mdsa. Nie boli mnie po nim też głowa.
    Sub gra w małym aucie jest to seat arosa. Fotel kierowcy masuje plecki, a lusteko wewnętrzne lekko drga z rytm muzyki.

Poniżej załączam wymiary obudowy i kilka fotek.

zmniejsz foty to ciężko cokolwiek zobaczyć

Skomentuj

nie da sie już edytować :(
      tu sa mniejsze

Skomentuj

Fajnie, chociaż w ogóle nie znam się na sprzęcie car audio, skrzynie zrobiłbym tak, żeby głośnik było cały widać na zewnątrz :)

Good job

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
          Fajnie, chociaż w ogóle nie znam się na sprzęcie car audio, skrzynie zrobiłbym tak, żeby głośnik było cały widać na zewnątrz :)

Good job
          Po co głosnik ma byc widać? Bezsens zupełny do kwadratu :lol: No chyba, że kolega bedzie jeździł z otwartym bagażnikiem i wystawiał głosnik na pokaz :P

jaro_21, Pokombinuj z ustawieniem skrzyni, czasem daje to zaskakujące rezultaty

Skomentuj

Przy tym ustawieniu bas z tyłu i na miejscu pasażera jest słabszy. Ale za to fotel kierowcy fajnie wibruje :)

ale zrobiłem byka w tytule intertechnik powinno być przez "ch" : :oops:

Skomentuj

Fajna skrzynka, ale czy przypadkiem nie jest za duża ?? (32L brutto). Też sie przymierzam do budowy suba na tym głośniku ale to jeszcze troche potrwa :PP

Skomentuj

przy ściance 20mm -> 21,9l - glosnik - BR = dobra objętość :) mam tak samo

Konstrukcja super, ładnie obita, wzmacniacz na pewno też dobrze się spełnia :)

Skomentuj

Mam pytanie jaka jest przekatna i dlugosc tunelu BR

Skomentuj

Średnica rurki to 7cm długość po przedłużeniu 30cm
                    do przedłużenia idelanie nadaje się rurka kanalizacyjna PCV

Tu są filmiki jak zakocykować obudowę :)
                    http://www.edesignaudio.com/edv2/ele...ns_carpet1.php
                    http://www.edesignaudio.com/edv2/ele...ns_carpet2.php

[ Dodano: 2008-07-23, 17:53 ]
                    a tu wymiary płyt

Skomentuj

a jakiego kleju używałeś do przyklejenia wykładziny?

Skomentuj

kontaktowego z tym że w areozolu
                        jakiś niemiecki za 30zeta do klejenia trwałego lub tymczasowego zależy czy spryska się jedną czy obie powierzchnie
                        wcześniej pisałem że puszka miała 200ml ale teraz patrze ze 400ml sory za zmyłkę :)

Skomentuj

Czy wymiary sa te same dla plyty o grubosci 22 mm ??

Skomentuj

no raczej nie :)
                            wymiary są dla płyty 18mm

Skomentuj

Te plyty to 18mm czy 22mm bo cos grube są ale ogolnie spoko zmienil bym wzmacniacz ale jak pod tym ladnie gra to dobrze :wink:

Pozdro!

Skomentuj

bass, a na jaki byś zmienił :?: Bo nie wiem co wybrac, czy blaupunkta 260 / 280, czy carpower 602 / magnata rock 4000 (a może są inne dobre w takich cenach?)
                                No i jakie przewody będą odpowiednie :?: 10mm^2 zasilający i masy wystarczą :?:

Skomentuj

W instrukcji GTA 280 piszą że zalecają nie mniej niż 6mm2
                                  Według noty ten wzmacniacz w mostku ma 210W na 4 ohm u mnie to wystarcza
                                  Jak troche dołożysz to kupisz carpowera z zestawem kabli

Skomentuj

No chyba najlepszym z tych wzmacniaczy to carpower plus kable na allegro i bedzie dobrze

Skomentuj

a czy zmieni sie strojenie budy jezeli uzyje tunelu br o przekroju np 50 mm i mniejszej dlug??

Skomentuj

Żeby nie zmienić strojenia trzeba przy zmniejszaniu średnicy skracać też długość rurki.
                                        Zrób sobie symulację w winisd i zobacz jak automatycznie zmienia się długość tunelu przy zmianie średnicy, obok widać że kształt charakterystyki się nie zmienia. Chyba że ręcznie wpiszemy długość tunelu albo samą częstotliwość strojenia.
                                        Problem polega jak wiadomo na prędkości wylotowej powietrza z tunelu. Jeżeli będzie zbyt duża to będzie to słychać (świsty, furkoczenie).
                                        Wg mnie 50mm średnicy to za mało do 20cm głośnika.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X