Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Car audio] Subwoofer na JBL GT5-12

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Car audio] Subwoofer na JBL GT5-12

Witam wszystkich !

Jakiś czas temu dostałem zlecenie wykonania subwoofera do Opla Astry I. Budżet był dość niski więc wybór padł na przetwornik JBL GT5-12. Dlaczego JBL ? Ano dlatego, że cały front jest już w owej Astrze zrobiony w JBLu (tweetery w drzwiach pod krawędzią szyby, midbasy z adapterami zastąpiły oryginalne przetworniki Opla). Dlaczego ten JBL ? Ponieważ słyszałem go w akcji i muszę przyznać, że ma dobry stosunek jakości do ceny, a przy tym pracuje poprawnie w stosunkowo małej obudowie... a propos obudowy:

Budę wykonałem z 20mm MDF (2 x 10mm). Objętość obudowy to 29,5 litra (odejmując od tego objętość jaką wewnątrz zajmuje przetwornik uzyskujemy litraż bliski polecanemu przez producenta. Producent poleca 28,3 litrów: http://manuals.harman.com/JBL/CAR/Bo...ech_050108.pdf . Obudowa oczywiście zamknięta dość mocno tłumiona (ok. 2 m˛ włókniny tłumiącej 350g/m˛). W mojej opinii w takim typie obudowy ten przetwornik najlepiej się sprawdza. Gra szybki i w miarę urozmaicony bas bez dudnień.

Ponieważ praca dla Klienta zawsze wiąże się ze spełnianiem jego wymogów, więc wykończenie obudowy nie było wcale proste. Buda miała być czerwona ! Wszystko ok, ale trudno kupić gdziekolwiek koc obiciowy w takim kolorze (mnie się nie udało), a zatem zdecydowałem, że okleję obudowę dzianiną polarową. Nie jest to materiał tapicerski, ale z doświadczenia wiem, że dzianina polarowa cechuje się dużą wytrzymałością na ścieranie... jak się później okazało jej elastyczność jest zabójcza Musiałem się naprawdę dobrze napocić, żeby ją równo przykleić i zachować prawie niewidoczne łączenia (na szczęście podobnie jak koc, dzianinę polarową można trochę "zaczesać"). Aby ograniczyć ścieranie się obicia sub stoi na 4 gumowych nóżkach.

Jak widać żadnej wielkiej filozofii tu nie ma... odkryć wiekopomnych tym bardzej... jednak jest to dział własnych konstrukcji i taką jest właśnie ten subwoofer.

Koszty:
    - przetwornik: 204,00 zł
    - MDF: 40,00 zł
    - dzianina polarowa: 23,00 zł
    - klej błonotwórczy w sprayu: 28,00 zł
    - klej Soudal: 18,65 zł
    - terminal: 18,00 zł
    - wkręty i nakrętki: ~10,00 zł
    - uchwyt: 9,50 zł
    - grill: 5,50 zł
    - uchwyty grilla: 1,10 zł
    - przesyłki: 20,00 zł
    - wytłumienie: 28,00 zł
    - nóżki gumowe: 4,00 zł
    Łącznie: 410,00 zł

I na koniec zdjęć kilka:

Heh chyba nikt nei wykanczał suba polarem ;-).
    Fakt ciezko dorwać kolorowe dywaniki czasem są na allegro, a napewno są w sklepie Norauto.
    Sub Prosty i ergonomiczny, osobiscie nie widzi mi sie czerwony ale to przeciez taki ktos chcial i taki jest. Głosnik moim zdaniem jest taki sobie i w tej cenie moznaby znaleźć cos lepszego, przynajmniej według mojego odsłuchu.

Pozatym wszystko estetycznie. Ciekawe czy dałobysie polar na butapren kleic ? bo na klej w sprayu napewno bylo to wygodniejsze.

Mozesz wykonac w wolnym czasie pomiar onaxis? i napisac jak gra w domu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
      Heh chyba nikt nei wykanczał suba polarem ;-) .
      Ma to jedną zaletę... jest miły w dotyku :lol:
      Zamieszczone przez Rfck
      Ciekawe czy dałobysie polar na butapren kleic ? bo na klej w sprayu napewno bylo to wygodniejsze.
      Obawiam się, że byłoby to trudne. Polar ma dużą skłonność do przesiąkania, więc jak nań nałożyć butapren żeby go nie "przetrzeć" na wylot materiału ? :)

Skomentuj

subwoofer bardzo ładnie wykonany, nie podoba mi sie kolor materiału lepszy czarny. Ale spoko.

Skomentuj

Do szaro-czerwonej tapicerki nijak czarny by nie pasował

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
            Polar ma dużą skłonność do przesiąkania, więc jak nań nałożyć butapren żeby go nie "przetrzeć" na wylot materiału ?
            tak jak ja to nakladalem. na obudowe i przylozyc material zeby klej sie rozprowadzil rownomiernie

tylko problem bedzie z krawedziami :???:

co to za kawalki w srodku widac? czyzby wzmocnienia bocznych scianek?

laczenia materialu widac super ukryte

nie podoba mi sie jedynie ta raczka na gorze :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              na obudowe i przylozyc material zeby klej sie rozprowadzil rownomiernie
              Butapren jest klejem kontaktowym, więc powinno się smarować obie powierzchnie klejone - wtedy osiągamy największą siłę spajania.

co to za kawalki w srodku widac? czyzby wzmocnienia bocznych scianek?
              Dokładnie tak. Zrobione ze ścinków, których żal mi było nie wykorzystać

laczenia materialu widac super ukryte
              Niezupełnie. Niestety zdjęcie ukrywa trochę faktyczny wygląd, niemniej tragedii nie ma - starałem się jak mogłem.

nie podoba mi sie jedynie ta raczka na gorze :???:
              No cóż... jakoś tego 16kilogramowego "klocka" trzeba przenosić w razie konieczności skorzystania z całości bagażnika.

Skomentuj

Głośnik z takim dużym mms potrzebuje solidnego wzmacniacza czym ten sub jest napędzany?

Skomentuj

Butapren jest klejem kontaktowym, więc powinno się smarować obie powierzchnie klejone - wtedy osiągamy największą siłę spajania.
                  ale mi chodzilo o sposob rozprowadzania kleju. zobacz jak to zrobilem w przypadku suba na conrad audio. smaruje obficie plyte, przykladam material, "glaszcze" zeby sie docisnelo lekko i odrywam. na materiale zostaje cienka warstwa kleju.

Niezupełnie. Niestety zdjęcie ukrywa trochę faktyczny wygląd
                  hehe - rozumiem. mialem tylko jeden material na ktorym dalo sie calkowicie ukryc laczenia. no ale byl grubosci taniego dywanu :lol:

Skomentuj

coolombo, w tej chwili napęd stanowi VoiceKraft MB-1200 aczkolwiek pewnie już niedługo

Pawel S., no o takim sposobie nie pomyślałem... warto zapamiętać i w razie czego wykorzystać :)

[ Dodano: 2009-01-18, 17:50 ]
                    Widzę, że przeoczyłem dwa pytania:

Zamieszczone przez Rfck
                    Mozesz wykonac w wolnym czasie pomiar onaxis? i napisac jak gra w domu ?
                    OnAxis jest pomiarem, który nie obrazuje niskich rejestrów (z prawidłowym czasem bramki), a wydłużanie czasu bramki kompletnie zaciemni obraz faktycznego przetwarzania.
                    Co do oceny jak gra w domu: trudno ocenić, bo nie podłączałem go pod wystarczająco mocny sprzęt (primo) i nie mam do niego filtra DP (secundo). Mimo to sam bas jest precyzyjny, dość miękki i w miarę zróżnicowany.

Skomentuj

OnAxis jest pomiarem
                      Miałobyc nearfield oczywiscie ;-)

Skomentuj

Wygląda to tak:

Zaznaczam, że głośnik kompletnie nie wygrzany - grał wszystkiego (od nowości) może 15 minut :lol:

Skomentuj

sub gra w wozie, więc mierzenie go w domu, nie uwzględniając zmian jakie wprowadza samochód jest imho zupełnie bez sensu (no chyba że ktoś chce sobie suba domowego na tym zrobić , Rfck bym o to nie posądzał ;] )

Skomentuj

To jak sub zachowuje się w samochodzie podane jest w pdf-ie producenta.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                              mierzenie go w domu, [...] jest imho zupełnie bez sensu
                              Zgadza się. Niestety na razie nie mam możliwości pomierzenia go w samochodzie, ale jak nadarzy się okazja to z całą pewnością to zrobię. Pomiar w domu wykonałem na wyraźną prośbę nie rozpatrując zupełnie zasadności wykonywania go

Skomentuj

Niezły łupacz . Kolor i wykonanie ekstra, ten polar to świetna sprawa. Mierzenie mija sie z raczej celem, wystarczy miec parametry TS i wiadomo jaka bedzie ch-ka. A w wozie i tak bedzie zupelnie inaczej :]

Skomentuj

Heh, no mi tam się ten kolor to nie za bardzo podoba, ale jak takie było zamówienie i pasuje do tapicerki to siła wyższa

A tak w ogóle to przyzwyczajony jestem do bardziej wyrafinowanych konstrukcji w wykonaniu Questera i aż dziwnie sie to ogląda :mrgreen: No ale proste zamówienie i prosta konstrukcja, nie było tu tym razem co kombinować

Ale fajnie mieć takiego pluszowego suba, zawsze można się przytulic

Skomentuj

Mi się tam kolorek podoba :) Ja też, tak jak klient do którego idzie ten sub, mam Asterkę F i to czerwoną, więc czerwony sub by nawet pasował

A najważniejsze jest aby dobrze grał a nie wyglądał Jednak nie są to podłogówki na które ciągle się patrzy.

A tak w ogóle to chyba sklonuję pomysł z tym subem....

pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                    X