Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Car audio] sub na AudioPipe TS-V12

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Car audio] sub na AudioPipe TS-V12

Przygoda z tym głośnikiem zaczęła sie około pół roku temu, kiedy byłem w delegacji w RPA, Kabsztad. Wybraliśmi się zwiedzić miasto i przypadkowo weszliśmy do sklepu CA. Spodobał mi się jego prosty design. Grał wtedy w przypadkowej obudowie sporo za dużej. Po kilku minutowym odsluchu stwierdziłem że głośnik ma potencjał i w odpowiedniej obudowie zagra naprawdę dobrze. Zaryzykowałem i kupiłem głosnik, który po przeliczeniu na naszą walute kosztował około 80zł. Głośnik 12', 375 W rms, 2x4ohm.

Obudowa:
    Zdecydowałem sie na obudowę zamknięta ze wzgledu na Qts>0,5 i ilością miejsca w bagażniku. Głośnik gra w 32 litrach i mocno wytłumionej obudowie. Obudowa wykonana z 30mm MDF, front 2x20mm MDF. Wykonałem frez pod głośnik z kilku milimetrową fazą. Skrzynia wykończona czarnym kocykiem klejonym na Henkel Moment.

Wrażenia:
    Jedyne porównanie jakie mam to głosniki, do których budowałem obudowy i mialem okazje posluchac tj: Beyma Power 12, która słucham na codzień w domu; Mivoc Xaw 310; Mivoc Xaw 210, IT mds08. Głośnik gra potężnie, przyjemnym dla ucha basem, nie muli, nie dodaje nic od siebie, bardzo dynamiczny i zróznicowany dzwięk. Gdybym miał porównać głośnik do głosników, o których pisałem wyżej, powiedziałbym, ze gra jak Power 12 z nieco gorszym zejściem, potężniej od Xaw 310. Sub napędzany jest cyfrowym monoblokiem Vibe Slick a7, który daje mu 600 W przy 2ohm.

Koszty:
    sub powstał poł roku temu, ale dopiero teraz znalazłem czas aby go ukończyć więc ceny sa przybliżone

głośnik ok. 80zł
    mdf z pocięciem ok. 50zł
    terminal ok. 10zł
    kabel ok. 10zł
    wkręty, kleje itp ok. 40zł
    kocyk ok. 30zł

razem ok. 250zł

Patrząc na kosztorys wychodzi na to że bardzo udany zakup jak i konstrukcja :wink: Sub wygląda na wykonanego poprawnie i schludnie, mi się podoba :mrgreen:

Skomentuj

gdyby nie 2 kolory kocyka powiedział bym, że super

Skomentuj

kolor jest jeden na calej skrzyni :) byc moze tak pada swiatlo ze widac dwa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
          gdyby nie 2 kolory kocyka powiedział bym, że super
          ale trzeba sie do czegosd przyczepic, nawet jak nie ma do czego=]

Skomentuj

Bardzo ładnie i estetycznie wyszło.

p.s W tle za Subem, widze jakieś kolumny możesz zdradzic jakie...

Pzdr Piku

Skomentuj

Bardzo ładnie zrobiony i fajny głośniczek ciekawe jak gra?

Skomentuj

gra jak Power 12 z nieco gorszym zejściem, potężniej od Xaw 310

Skomentuj

w tle widac fronty z kina domowego Wharfedale Crystal 40 costam, widoczny tez jest sub na Beyma Power 12 zrobiony stylistycznie pod Wharfedale

Skomentuj

Zamieszczone przez amstaff
                    Gdybym miał porównać głośnik do głosników, o których pisałem wyżej, powiedziałbym, ze gra jak Power 12 z nieco gorszym zejściem, potężniej od Xaw 310
                    :shock:
                    w takim razie to musi byc naprawde dobry glosnik. a jak jeszcze za takie pieniadze to wrecz idealny :P

wykonanie estetyczne, dobre proporcje, smiesznie wyglada grubosc plyty :lol: ale ta faza przy glosniku naprawde mi sie podoba

masz moze zdjecia glosnika od tylu?

Skomentuj

dla nas, europejczykow, zycie w RPA jest naprawde tanie, litr benzyny w przeliczeniu na zlotowki wynosi ok 1,30zl wiec pozostale artykuły tez sa tanie

co do grubosci plyty to dolozylem listewki na obu sciankach zeby wlasnie wygladaly na takie grube, grubosc frontu to 40mm wiec i reszta musiala miec tyle zeby wizulanie to ladnie wygladalo, mi sie podoba :)

faza pod glosnik tez ma swoja historie, budowalem koledze skrzynie pod xwa310 ktory ma pierscien aluminiowy wlasnie z taka faza, zrobilem w skrzyni frez pod glosnik ale nie wygladalo to za dobrze wiec zrobilem taka sama faze jaka ma pierscien ozdobny lecz w przeciwna strone, efekt? elegancko! od tamtej pory robie takie fazy w moich skrzyniach :)

glosnik z tylu bez fajerwerkow, prosty kosz i magnes tak jak na tym zdjeciu, moj kosz jest w czarnej wersji

Skomentuj

no i takie zazwyczaj sa najlepsze. jest dystrybutor na polske tego sprzetu?

Skomentuj

Subwoofer naprawde wyszedł Ci spox. Ja kupiłem CLARIONA do swojego Hyundaia i gra supeer.Ale chciałbym jakąś zabudowe zrobic.Na szczęście tylko instalacja mi wyszła.

Skomentuj

Czaruję...
                          X