Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Sub na Carpower Sp-382

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] Sub na Carpower Sp-382

Witam!
    chciałbym pokazać mój pierwszy własnoręcznie zrobiony i co ważne ukończony subwoofer.
    Głośnik Carpower Sp-382, dostałem za free od kumpla bo był uszkodzony (myszy pogryzły resor dolny :roll: ). Obudowa closed, ok 65l wewnątrz, z płyty wiórowej 16mm, front i tył klejony z dwóch, całość skręcana co 10cm wkrętami do karton gipsu i klejona na klej pattex (nie miałem wikolu pod ręką), potem jak juz kupiłem wikol to tylko obleciałem ja od środka po szczelinach. Tylna ścianka pochylona żeby pasowała do oparcia kanapy w samochodzie. Oklejona kocykiem w szarym kolorze.
    Mocno tłumiona watoliną i gąbką z starego siedzenia samochodowego :mrgreen:
    w aucie zasilana wzmakiem Magnat Rock 6000, daje on w mostku 160W RMS (podobno) ale jest trochę przy słaby (chociaż głośnik do mocnych nie należy) - wielkość głośnika i masa membrany robią swoje... :roll:
    odsłuch... słychać że nie jest to głośnik z wyższej półki, ani nawet ze średniej, stworzony raczej do głośniejszego łupania... W closed gra dość szybko, nie schodzi zbyt nisko ale za to gra dość głośno. Miałem go wcześniej w BR strojonego na 35hz było w miarę dobrze, niżej schodził ale spl kiepskie raczej, w 40 hz nie było ani zejścia ani głośniości a muł był niesamowity... :roll:
    Ten sub zrobilem głównie dla sportu, ćwiczenia własnych umiejętności i ogólnego osłuchania i poznania co jak się zachowuje, jaki sprzęt jak gra i jakie są efekty... wcześniej robiłem jakieś tam skrzynki ale żadna nie została ukończona na tyle żeby ją pokazać. Dłuższy czas jeździłem z kupionym subem na Mivoc 310 ale został on uszkodzony w stłuczce i teraz tak sobie kombinuję :)
    zdjęcia kiepskie bo telefonem robione :neutral:

cennik:
    głosnik: friko, 45zł wymiana resora, ok 200zł nowy.
    płyty wiórowe: 10zł po znajomości
    klej pattex: miałem (12zł)
    klej wikol: 3,5zł
    wkręty: miałem (ok 5zł)
    kocyk: 30zł
    butapren: 8zł
    watolina: 27zł
    terminal: 6zł

Nawet okej, za to dziwi mnie ze tak krytycznie oceniasz jego gre. To dosc spory glosnik w sporym litrazu i powinien teoretycznie calkiem calkiem zagrac...

Skomentuj

nie oceniam krytycznie... wręcz przeciwnie :) jestem zadowolony, inaczej nie pokazałbym go tutaj. Jest tylko jedno ale... taki efekt jak przy tym głosniku dałoby się uzyskać pewnie na jakiejś dobrej 10" z duzo mniejszą budą a nie takim kolosem... fajne jest to że nie pompuje tylko można powiedzieć że już całkiem znośnie gra :)

Skomentuj

patrzac na same zdjecia nie mam wrazenia ze to 15" - tak wiec proporcje zachowales dobrze

no ale wg mnie 15" do samochodu to juz przegiecie :lol:

Skomentuj

tak sobie teraz policzyłem to dużym plusem tego suba jest... cena :)

Skomentuj

no a jak w porownaniu z mivocem ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
              no a jak w porownaniu z mivocem ?
              za bardzo nie ma co porównywać... mivoc szybszy, niżej schodził, bas był fajny, miękki a tu bas jest wyższy ale za to kopa ma poteżnego... daje dużo większe ciśnienie i głośniej zagra ale mivoc miał fajniejszy basik :)

Skomentuj

Mivoc 310 i tak robi w pokoju niezłe wrażenie a mam na razie wzmacniacz tylko 150W Ostatnio nie puściłem na głośnik całej mocy ale w ubikacji słyszałem przez wentylacje jak sąsiadka ryczała na męża żeby przyszedł skromnie mówiąc "upomnieć" :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez upbeat
                  za bardzo nie ma co porównywać... mivoc szybszy, niżej schodził, bas był fajny, miękki a tu bas jest wyższy ale za to kopa ma poteżnego... daje dużo większe ciśnienie i głośniej zagra ale mivoc miał fajniejszy basik :)
                  No czyli normalnie. Taki glosnik po prostu sie marnuje w aucie bo nie gra jak powinien w za malym pomieszczeniu.. lepiej sie spisuwal mniejszy glosnik za to nastawiony na zejscie i jakosc a nie spl

Skomentuj

Czaruję...
                  X