Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] na IT MDS 10 mutidrive By Chris1987

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] na IT MDS 10 mutidrive By Chris1987

Po długich poszukiwaniach w końcu udało mi się zakupić wymarzonego IT MDS 10 mutidrive o którym raczej wszyscy maja dobre zdanie.

Założenia.
    Szybki ale z wykopem do odsłuchiwania różnorodnej muzyki. Nieduża odbudowa do bagażnika 540L

Napęd>wzmacniacz pod niego
    Carpower HPB 1502

Współpraca:
    System przedni: Signat H16+L3+C2 zasilany macrom'em 44,07
    Jednostka JVC KD-SH909RB

Obudowa:
    Closed ok 25L netto. Wytłumiona wełna owcza

Jak to gra?
    W sumie bylem na początku miałem mieszane uczucia, bo spodziewałem się czegoś od poprzedniego suba (STX AP30-300-4), ale po dłuższych bylem bardzo pod jarany. Teraz po około 2miesiacach stwierdzam, iż to jednak nie jest to! W/m za dużo jest podbić...często mi brakuje basu wtedy kiedy powinien być. Nie wiem czy już się po prostu przyzwyczaiłem, albo wzmacniacz nieogrania...ale narazie nie jestem zbytnio zadowolony i rozważam prace nad drugą obudowa typu Bass Refleks 32L ponieważ wyczytałem kilka oponii, bo ten przetwornik gra wtedy zdecydowanie lepiej... poza tym ciężko coś konkretnego znaleźć na temat tego głośnika zazwyczaj sa to wypowiedzi typu "zapodaj Br i będzie miodzio" :neutral: jeżeli ktoś się myli to prosił bym o sprostowanie:) ewentualnie posłuchał bym parę konkretnych rad typu: jaka buda, jaki Br, jakie strojenie itd .

Koszta:
    500zł - Przetwornik (uzywany)
    40zł - Materiał obiciowy
    25zł - Klej w sprayu bolla (puszka wystarczyła)
    10zl - blachowkręty
    30zl - klej montażowy soudal
    15zł - Terminal
    10zł - śruby typu imbus wraz z podkładka+ gniazdo
    40zł - Przewód Hama 2x6mm2 OFC 1metr
    20zł - Szpachla samochodowa + utwardzacz
    MDF oraz WEŁNE miałem. Pozostała po kilku innych konstrukcjach.

Oto i kilka fotek:

Witam, nie wiem jak MDS10 ale mniejszy brat 08 w zamkniętej grał beznadziejnie. Obudowa BR zawsze da więcej basu. Spróbuj w tej zamontować BR i usłyszysz jak zagra.

Skomentuj

chris1987, na poczatku prosilbym o poprawienie kilku logicznych bledow - ciezko to sie czyta :???:

nie mialem MDS10 i teraz nie pamietam ktory to ale jeden model nadaje sie wylacznie do zamknietej... ale chyba to byl DVC

skoro tobie nie odpowiada bas z tego suba to wydaje mi sie ze masz zupelnie inne oczekiwania i moze nie dobrales go do swoich upodoban i sluchanej muzyki?
      jak zmiana na br nie pomoze to lepiej zmien glosnik...

co to za samochod? stara croma?

Skomentuj

DIGIPROCOMP
        Podejrzewam ze w moim wypadku będzie tak samo.

Pawel S.
        Chciałem poprawić, ale w 15min nie zdążyłem. Trochę zmęczony byłem, a i tak
        musiałem siedzieć do 5 rano przed kompem, wiec z nudów postanowiłem założyć mój watek. :grin:

Tak to był na 95% był IT10DVC z dwiema cewkami :grin:

W planach mam zmontować zupełnie nową skrzynkę, ponieważ boje się, iż zniszczę ta która już zrobiłem. Poza tym z niej mi nie wyjdzie 32L w BR.

Co do upodobań. Jestem bardzo wymagający. Słucham rocka (ac/cd, soilwork, black sabbath i wiele innych, oraz rożnego rodzaju muzykę elektryczna...np. wczoraj jadąc z pracy słuchałem nowa płytkę Chicane- the best of) No i trochę drażni mnie fakt, iż koledzy którzy kupują w sklepach RTV tanie woofery z promocji graja trochę lepiej niż sławny IT.... a wiec coś na 100% jest nie tak. Dlatego m.in. chciałem zaczerpnąć od was jakieś porady, bo nigdzie nie mogę znaleźć konkretów. W przyszłym tygodniu zabieram się za nowa skrzynkę jak ukończę to chętnie się podzielę wrażeniami.

Auto to Seat Toledo 96 tdi :wink:

Skomentuj

Zrób próbę z odsłuchem, ze zdjętą półką. Powinno być dużo lepiej. Nie namawiam do jeżdżenia bez półki, ale o zrobieniu jakiegoś sprytnego otworu, łączącego bagażnik z kabiną.
          W niektórych samochodach jest otwierany element w oparciu tylnej kanapy - do przewożenia nart. Może poświęcić tylną półkę i zrobić uchylną klapkę na zawiaskach. Powierzchnia nie powinna być dużo mniejsza od powierzchni głośnika.

Skomentuj

miałem okazje jeździć z polka i bez...z siedzeniami złożonymi/rozłożonymi... i dużej różnicy nie ma!

Ciekawi mnie jaki Br zastosować w tej budzie 32L

Skomentuj

nie ukrywam, że kupa totalna...

ale ja oceniam pod względem mądrych decyzji, czyli zrób byle shita ale, żeby się podobał jak gra.
              A tutaj prawie 700zł włożone i brak ofektu, oczekiwało się czegoś innego... no porażka :)

Stolarka i wykonanie solidne naturalnie.

Skomentuj

A ja mam wrażenie że kolega oczekuje czegoś tak jak to napisał co się dostaje od matketowego głośnika typu Magnat albo JBL a nie audiofilskiego pomrukiwania jakie daje IT.
                Miałem IT MDS 12S i powiem tak nie służy on napewno do wypełniania kabiny łomotem tylko audiofilskiego podążania za resztą sprzętu oraz muzyką. Fakt że zejścia troszke mogło by być więcej ale i tak jest to bardzo zaawansowana konstrukcja na poziomie.

Jeśli zależy ci na zejściu słuchasz cięższej muzy typu chp-chop czy RNB to zmień go odrazu na Peerless XLS kupisz w podobnej cenie.

A jeśli cenisz sobie uniwersalność to MIVOC XAW310 więcej zejścia niż IT ale za to bez takiego wykopu. Jak narazie z wszystkich subuw jakie słuchałem najlepszy był Visaton TIW i karzdy z tu wymienionych mu nie dorówna.

Skomentuj

Właśnie kolego chodzi o to ze w tym IT jest brak tego pomrukiwania i jestem bardzo rozczarowany ..no i myślałem ze ktoś może doradzi jak zmodyfikować obudowę aby konstrukcja była udana. A tu dostaje ognie "fanem łomotu" - aczkolwiek to złe wrażenie. Poza tym gdybym chciał marketowego subwoofera to bym go kupił, a nie szukał z rok czasu na rynku wtórnym intertechnika. Pisałem jakiej słucham muzyki...co ciekawe IT10mds gra ciekawie na RNB, rap itp...których ja w sumie nie słucham.

Skomentuj

Zamieszczone przez chris1987
                    co ciekawe IT10mds gra ciekawie na RNB, rap itp...których ja w sumie nie słucham.
                    i tu się mylisz MDS mają swego rodzaju podbicie ulokowane w okolicy 60-70 HZ co się objawia bardzo kopiącym szybkim basem , dla mnie najlepiej się sprawował przy techno trance(krótkie szybkie uderzenia w okolicy średniego basu)

Skomentuj

Czaruję...
                    X