Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na Infinity REF 1260W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na Infinity REF 1260W

Pochłonięty tematem ulepszania audio w zeszłym roku, w samochodzie zdecydowałem się na budowę suba do auta. Mój wybór padł na przetwornik Infinity REF 1260W http://www.infinity.pl/index.php?action=2&sort=1&id=133 z racji relacji cena/jakość.
    Zamierzeniem była budowa suba używanego w większości do muzyki elektronicznej, dlatego też wybór padł na obudowę zamkniętą o poj. ok. 36l wg. zaleceń producenta: http://manuals.harman.com/INF/CAR/Bo...260W_final.pdf

Do budowy użyta została płyta mdf 22 mm. Formatki klejone były klejem poliuretanowym firmy Soudal, a nastepnie skręcane wkrętami do drewna. Dodam, że uzyty klej ma tę właściwość, że przy schnięciu delikatnie się pieni co po jego wyschnięciu stanowi swojego rodzaju uszczelnienie na połączeniu płyt.

Największe powierzchnie scianek obudowy wzmocniłem prostokątnymi poprzeczkami z mdf-u klejonymi i przykręcanymi po srodku ścianki.

Frontowa i boczne ścianki usztywnione zostały matą bitumiczną App.

Po zamknięciu całej budy potraktowałem ją trzema warstwami lakieru bezbarwnego w sprayu - pomoże zapobiec pochłanianiu nadmiernej ilości wilgoci z samochodu (przecież nie będę wyjmować suba codziennie z bagażnika :p )
    Teraz pora na kocyk i wytłumienie z wełny na dolnej, tylnej i górnej ściance.

Przy klejeniu koca trochę poniosło mnie z butaprenem, czego efekt widać na zdjęciach :(
    A teraz efekt końcowy:

Buda obecnie zasilana jest piecykiem CRUNCH GTX 2200 pracującym w mostku. Z uwagi na dobrą odpowiedź impulsową zastosowanej konstrukcji subik świetnie nadaje się do muzyki której słucham. Wzmacniacz w pewnych momentach niedomaga, ale przy słuchaniu z głową wszystko gra jak potrzeba. Bas jest szybki i zwarty, nie ma efektu mułowatości, momentami trochę natarczywy - ale to zależy od danego utworu. W przyszłości CRUNCH zasili przód w aucie, a sub dostanie skromnego monobolka.
    Chciał bym podziękować Pawłowi S., którego artykuł swego czasu (byłem wtedy biernym użytkownikiem tego forum) był dla mnie inspiracją w oklejeniu paczki kocem.

Koszty:
    głośnik - 250 zł
    wzmacniacz - ok. 350 zł
    kable zasilające wzm. - ok. 100 zł
    pozostałe kable - miałem
    koc - 25 zł
    wkręty, lakier, szpachla, terminal - miałem
    mdf 22 mm - flaszka (kolega załatwił)

Pozdrawiam.

Zamieszczone przez somac Zobacz posta
    z racji relacji cena/jakość.
    Wiesz że za 250zł mogłeś mieć inne o dwie klasy lepsze głośniki? :)
    To trochę tego nie przemyślałeś, ale cóż, sub już gotowy.

Szkoda że nie ma frezu pod głośnik i terminal.
    Widać że dałeś za dużo kleju na łączeniach i wyszedł na froncie - wiem że flash z aparatu to wyostrzył, ale i tak widać to w rzeczywistości.
    Ogólnie standardowa konstrukcja, bez udziwnień, rewelacji. Po prostu własny sub DIY. gratulacje

Skomentuj

Frez zrobiony był tylko nie wziąłem pod uwagę grubości koca i tej pianki wokoło membrany która wystaje ponad kosz głośnika.
      Tak naprawdę to moje pierwsze poważne diy więc nie ma co się spodziewać rewelacji.
      Jakie ciekawe przetworniki o tym wymiarze mozna kupić tej cenie ? Pytam z ciekawości.

Skomentuj

Aha, chyba że tak, bo trochę widać że jest wprasowany głóśnik w kolumne, ale myślałem że tak go docisnąłęs do koca. Nie myślałeś żeby pogłębić frez?
        Jak na pierwszy raz, to jest ok Mój pierwszy sub do samochodu wyglądał podobnie - też wyszedł mi nadmiar kleju nad koc. A jakim klejem kleiles koc? Może da się usunąc ten nadmiar kleju.
        Często idzie zakupić PowerBassa, Hifonicsy, Ground Zero, Ravemaster teraz jest, JL audio.

Skomentuj

Kocyk kleiłem na butapren, a co do frezu to napewno go pogłębię - chociaż by z tego powodu że zaopatrzyłem siw w końcu we frezarke :biggrin:
          Czytałem ostatnio trochę o tym JL audio, to może być ciekawa aplikacja. Jak znajdzie się trochę funduszy to pewnie znajdzie się też chęć złożenia czegoś nowego.
          Mam niedalego warsztat audio który ma ten głośnik w swojej ofercie, trzeba będzie wybrać się na odsłuch...

Skomentuj

Mój wybór padł na przetwornik Infinity REF 1260W http://www.infinity.pl/index.php?action=2&sort=1&id=133 z racji relacji cena/jakość.
            niestety zgodze sie z przedmowcami ze za ta kase mogles miec lepsze glosniki

ladne rysunki tchniczne w "starym" stylu

Największe powierzchnie scianek obudowy wzmocniłem prostokątnymi poprzeczkami z mdf-u klejonymi i przykręcanymi po srodku ścianki.
            i bardzo dobrze. ja tego nie robie ze wzgledu na zaoszczedzenie czasu. ale one sa potrzebne bo te scianki mocno wibruja

Po zamknięciu całej budy potraktowałem ją trzema warstwami lakieru bezbarwnego w sprayu - pomoże zapobiec pochłanianiu nadmiernej ilości wilgoci z samochodu (przecież nie będę wyjmować suba codziennie z bagażnika )
            i tu ciebie zaskocze
            robilem testy i niestety lakier slabo sie sprawdza
            o dziwo lepiej sprawdza sie butapren ktorego i tak uzywasz do klejenia kocyka

Przy klejeniu koca trochę poniosło mnie z butaprenem, czego efekt widać na zdjęciach
            bo czeka sie az klej wyschnie w dotyku :P
            a jak jestes niecierpliwy to polecam klej tapicerski. po przesiaknieciu da sie zmyc

Chciał bym podziękować Pawłowi S., którego artykuł swego czasu (byłem wtedy biernym użytkownikiem tego forum) był dla mnie inspiracją w oklejeniu paczki kocem.
            a jednak to sie komus przydalo

osobiscie jestem zwolennikiem cofania bocznych scianek dzieki czemu mam schowany i zabezpieczony terminal z kablami, latwiej ukrc laczenia kocyka oraz latwiej to przemosic

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
            Często idzie zakupić PowerBassa, Hifonicsy, Ground Zero, Ravemaster teraz jest, JL audio.
            nawet aluminiowy STX jest lepszy od tego :P

Czytałem ostatnio trochę o tym JL audio, to może być ciekawa aplikacja. Jak znajdzie się trochę funduszy to pewnie znajdzie się też chęć złożenia czegoś nowego.
            Mam niedalego warsztat audio który ma ten głośnik w swojej ofercie, trzeba będzie wybrać się na odsłuch...
            szczerze mowiac to dopiero seria W3 zaczyna ciekawie grac
            ale kosztuje to tyle ze wole sie zainteresowac innymi glosnikami :/

Skomentuj

Przejrze głośniki które zaproponował LightSound, może znajdzie się coś co zgra w zamkniętej 36 l, ew. za jakiś czas zbuduje się coś nowego - wtedy zapytam o radę

Skomentuj

Czaruję...
              X