normalnie bym tego tematu nie zakladal bo sub to nic specjalnego
ale glosnik jest nietypowy i nikt go nie mial wiec postanowilem go opisac
no wiec tak
kolega, wlasciciel audi 100 B4 zglosil sie do mnie z pomoca na dobranie suba
mial niewiele na wydanie wiec poszukalem jakiegos taniego glosnika
oczywiscie kolega UKA mial cos odpowiedniego w swoich zbiorach - intertechnik BS12 zakupiony na wyprzedazy na stronie producenta

dane glosnika:
http://www.intertechnik.de/module/1345090.pdf
Zn 4ohm
Zmin 4ohm/80Hz
Re 3,6ohm +/-0,22
Le 2,3mH at 1kHz
Fs 34Hz
Qms 6,6
Qes 0,43
Qts 0,4
Mms 90g
Cms 260 mm/N
Vas 63 litry
BL 13 N/A
Spl 90dB
srednica cewki 50mm
wysokosc uzwojenia 15mm
wysokosc szczeliny 8mm
glosnik w QBA.com.pl kosztuje 243zl
ciekaw jestem ile kosztowal na intertechnik.de skoro UKA odsprzedal go za 100zl?
w tym audi jest bardzo paskudnie umieszczony zbiornik paliwa
marnuje sie przez to sporo miejsca
tak wiec kolega postanowil wykozystac to miejsce

skrzynka to uniwersalne 50 litrow b-r strojony na ok 38Hz (tunel z polinka + pierscien profilujacy)
jak widac po glosniku myslalem ze to typowa pompka ktora bedzie robila duze cisnienie i nic wiecej...
okazalo sie ze ten glosnik duzo latwiej "gubi" sie w polaczeniu z zestawem przednim niz STXy
STXy schodza nizej i maja potezniejsze brzmienie. nawet kolega zauwazyl ze "tamten poprzedni" gral lepiej (SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP w obudowie zamknietej 30 litrow)
temu BS12 brakuje troche najnizszego zejscia - jak widac MMS robi swoje, ladnie sie zgrywa wyzej ale bardzo nisko nie schodzi
wyzszy bas troche podbity i skorygowalbym to wytlumieniem. ale ze mi sie skonczylo to juz nic nie ruszalem
ogolnie to brakuje mi potegi na samym dole i wyzszego basu z przedniego zestawu (13cm bardzo szybko sie przesterowywaly wiec musialem je wyzej ciac)
ale sub sie nie gubi, potrafi ladnie pomasowac wnetrznosci i spokojnie sie przebija do wnetrza pojazdu
koledze sie podoba i go zadowolil wiec jest OK
ale glosnik jest nietypowy i nikt go nie mial wiec postanowilem go opisac
no wiec tak
kolega, wlasciciel audi 100 B4 zglosil sie do mnie z pomoca na dobranie suba
mial niewiele na wydanie wiec poszukalem jakiegos taniego glosnika
oczywiscie kolega UKA mial cos odpowiedniego w swoich zbiorach - intertechnik BS12 zakupiony na wyprzedazy na stronie producenta

dane glosnika:
http://www.intertechnik.de/module/1345090.pdf
Zn 4ohm
Zmin 4ohm/80Hz
Re 3,6ohm +/-0,22
Le 2,3mH at 1kHz
Fs 34Hz
Qms 6,6
Qes 0,43
Qts 0,4
Mms 90g
Cms 260 mm/N
Vas 63 litry
BL 13 N/A
Spl 90dB
srednica cewki 50mm
wysokosc uzwojenia 15mm
wysokosc szczeliny 8mm
glosnik w QBA.com.pl kosztuje 243zl
ciekaw jestem ile kosztowal na intertechnik.de skoro UKA odsprzedal go za 100zl?
w tym audi jest bardzo paskudnie umieszczony zbiornik paliwa
marnuje sie przez to sporo miejsca
tak wiec kolega postanowil wykozystac to miejsce

skrzynka to uniwersalne 50 litrow b-r strojony na ok 38Hz (tunel z polinka + pierscien profilujacy)
jak widac po glosniku myslalem ze to typowa pompka ktora bedzie robila duze cisnienie i nic wiecej...
okazalo sie ze ten glosnik duzo latwiej "gubi" sie w polaczeniu z zestawem przednim niz STXy
STXy schodza nizej i maja potezniejsze brzmienie. nawet kolega zauwazyl ze "tamten poprzedni" gral lepiej (SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP w obudowie zamknietej 30 litrow)
temu BS12 brakuje troche najnizszego zejscia - jak widac MMS robi swoje, ladnie sie zgrywa wyzej ale bardzo nisko nie schodzi
wyzszy bas troche podbity i skorygowalbym to wytlumieniem. ale ze mi sie skonczylo to juz nic nie ruszalem
ogolnie to brakuje mi potegi na samym dole i wyzszego basu z przedniego zestawu (13cm bardzo szybko sie przesterowywaly wiec musialem je wyzej ciac)
ale sub sie nie gubi, potrafi ladnie pomasowac wnetrznosci i spokojnie sie przebija do wnetrza pojazdu
koledze sie podoba i go zadowolil wiec jest OK

Skomentuj