Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na JL10W3V3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na JL10W3V3

Witam! Nigdy nie wrzucałem swoich konstrukcji na forum gdyż wyglądały one strasznie (względem estetycznym) i cały czas się uczę :) Wrzucam dziś subik do autka.
    Przetwornik jaki wybrałem to JL 10W3V3 (o brzmieniu dalej) w wersji 4ohm. Czas na coś nowego(samochodowego) na tym forum :) Okablowanie Procab LS25 w oplociku nylonowym.

Obudowa zamknięta 23litry wykonana z dwóch płyt wiórowych 16mm kupionych w NOMI i dociętych tam na wymiar ( oczywiście kolo skopał jeden wymiar i skrzynka nie chciała się spasować ech...), skręcona wkrętami do drewna (nie czarnymi a "złotymi" - są grubsze i mają tak samo dobry gwint) oraz sklejona klejem Pattex który wiąże w 10min a pełną twardość uzyskuje po 12h. Dodatkowo skrzyneczka pociągnięta sylikonem w rogach oraz w miejscach nakrętek pazurkowych.
    Przed wkręcaniem wkrętów nawiercałem otwory malutkim wiertłem, podczas sklejania posiłkowałem się ściskami stolarskimi. Użyłem płyty wiórowej tylko dlatego że miałem blisko do miejsca w którym sprzedają takową (po mdf ponad 35km musiałbym jechać) i cały czas się uczę więc wiór nie był zły a do suba jest ok, gdyż rezonans płyt wiórowych jest poza zakresem przenoszenia subwoofera(wg danych w necie 550Hz - jeżeli źle mówię poprawcie mnie).
    Obudowa wytłumiona gąbką z którą nie mam co robić i leży w szopie i zagraca. Ogólnie jest to zbędny materiał w subie gdyż nie daje nic, częstotliwości które tłumi są wyższymi niż sam sub przetwarza. Ale dana by ładnie wyglądało :)
    Głośnik i terminal zamocowany na śruby imbusowe z łbem płaskim stożkowym oraz nakrętki pazurkowe(dzięki Q :) ). Tu miałem problem gdyż płyty miały 32mm razem i musiałem robić wcięcia w jednej z płyt aby śrubki w ogóle złapały. Z pomocą przyszło wiertło motylkowe 16 :)
    Pod głośnik nie zrobiłem podfrezowania gdyż nie posiadałem frezarki oraz skrzynka miała być bardziej uniwersalną niż pod ten właśnie głośnik( zamiast JL mogę wstawić tam HX10SQ, P10, Vege 104 itp. Które pasują litrażowo). Otwory wycinane wyrzynarką.
    Trochę fotek z placu boju:

Skrzynkę wyszpachlowałem trocinami z lakierem i oszlifowałem na „gładko” papierami 80 i 240
    Przed oklejaniem zabrałem się za gruntowanie skrzynki przed piciem kleju oraz wody która w aucie występuje (wilgoć swoje robi). Jako zabezpieczenie posłużył stary popsuty lakier nitro. Pierwszy raz oklejałem skrzynkę filcem i nie miałem zielonego pojęcia jak to zrobić, przeczytałem więc parę tematów na forach i mówie sobie, próbuje :) Jak na pierwszy raz nie jest źle, wiem gdzie popełniłem błędy i dlaczego widać łączenia, wiem ile teraz kleju dawać i jak go rozprowadzać, myślę że następna skrzynka będzie z MDFu i ładniej wykonana :)

Jak to gra? Bardzo podoba mi się brzmienie JL, jest miękki, mięsisty, nie muli, potrafi uderzyć. Głośnik mi odpowiada brzmieniem i to jest najważniejsze :) Wcześniej miałem go w mniejszej skrzynce coś około 18L (tyle zaleca producent). Teraz powiem coś za co większość ludzi uważa mnie i tych co mówią to samo za debili :P Głośnik gra dynamicznie, z bardzo dobrym detalem, można bardzo dobrze odróżnić instrumenty (Vega robi to lepiej). Jedyne co złe w tym subie to cena przetwornika… 999zł w detalu boli strasznie! Powiem że tej ceny wart według mnie nie jest, lecz używki chodzące za 600-700 to co innego. Nie polecam skrzynki BR bo to porażka, ten głośnik do niej się nie nadaje, staje się monotoniczny i gra bez zróżnicowania basem :)
    Cennik:
    Przetwornik wiadomo
    Terminal 5zł
    Kabel 5zł
    Płyty 25zł
    Kleje i lakiery 50zł
    Papiery 10zł
    Filc 50zł
    Śrubki 10zł
    Ceny są duże gdyż kupowałem większość w większej ilości niż potrzeba na wykonanie jednego subwoofera, jakby miał wyliczyć to trzeba podzielić ceny kleju, lakieru, filcu, papieru na 5 :)
    Czego nie napisałem to dopowiem przy waszych pytaniach :) Proszę o wyrozumiałość, to pierwsza poważna konstrukcja :)
    Pozdrawiam Dawid-SS

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
    oczywiście kolo skopał jeden wymiar i skrzynka nie chciała się spasować ech...
    a to nie sprawdziles wymiarow przed zaplata?
    przedmiot nie zgodny z zamowieniem wiec nie placisz za to az nie dostaniesz tego co chciales

Dodatkowo skrzyneczka pociągnięta sylikonem w rogach oraz w miejscach nakrętek pazurkowych.
    nadal nie rozumiem po co ludzie to robia...
    no i nie sYlikon a sIlikon (od krzemu po lacinie czy angielsku)

Głośnik i terminal zamocowany na śruby imbusowe z łbem płaskim stożkowym oraz nakrętki pazurkowe(dzięki Q ). Tu miałem problem gdyż płyty miały 32mm razem i musiałem robić wcięcia w jednej z płyt aby śrubki w ogóle złapały. Z pomocą przyszło wiertło motylkowe 16
    i tu jest blad bo niepotrzebnie oslabiles plyte
    na przyszlosc - robisz delikatne podfrezowanie w jednej plycie (tak zeby nakretka sie zmiescila) i umieszczasz je pomiedzy plytami (wczesniej wiercisz otwor)
    w ten sposob masz solidne zamocowanie i gwarancje ze nakretka nie wypadnie

Pod głośnik nie zrobiłem podfrezowania gdyż nie posiadałem frezarki
    skoro i tak skladales scianki z 2 plyt to mogles to wykozystac
    jedna plyta otwor montazowy druga otwor pod glosnik

na śruby imbusowe z łbem płaskim stożkowym
    uwazaj na te stozki bo przez nie mozesz polamac ramke JLa!
    sam polamalem taka ramke w 8" wlasnie przez stozkowe sruby wiec lepiej zmien je na plaskie

Skrzynkę wyszpachlowałem
    skoro szpachlowales skrzynka a plyt sam nie docinales to znaczy ze zle dobrales wymiary
    szpachlujemy tylko wtedy kiedy czegos brakuje...
    dlatego w moich projektach kilka scianek jest mniejszych niz wynika z matematyki :p

Jako zabezpieczenie posłużył stary popsuty lakier nitro.
    niepotrzebnie
    robilem testy i nawet pokazalem na forum ze lakier sie nie sprawdza... najlpszy okazal sie butapren wiec zadne gruntowanie nie bylo potrzebne :p

Jedyne co złe w tym subie to cena przetwornika… 999zł w detalu boli strasznie! Powiem że tej ceny wart według mnie nie jest
    potwierdzam
    polowe ceny bylbym w stanie dac
    ale tyl ile wolaja w polsce to one nie sa warte :p

Nie polecam skrzynki BR bo to porażka, ten głośnik do niej się nie nadaje, staje się monotoniczny i gra bez zróżnicowania basem
    dokladnie, to samo bylo z 8"
    jedynie mala zamknieta i jest przyjemnie

mam nadzieje ze kolejna bedzie juz dopasowana do bagaznika

Skomentuj

hehe...
      Widzialem to juz na sca ale dobrze i zobaczyc u nas...
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie sprawdziłem niestety wymiaru :) Ale to tylko jedna płyta, no ale roboty już więcej :) 2mm :P A szpachlowałem otwory po wkrętach a nie całe powierzchnie :) Jakbym zostawił dziury to na kocyku by było widać :)
        Nakrętki i tak nie wypadną a tyle co osłabiłem( nie wierciłem do końca tej płyty a otwór w jednej z płyt większy bardziej by osłabił front jak te nakrętki) to wydaje mi się że to jest nic bo przód jest tak sklejony że dwoma traktorami trzeba rozrywać :) Czasem myślę że wkręty to zbędny balast :)
        Wolałem zagruntować by nic mi nie piło ani wody ani kleju.
        Może nie połowe ceny ale te 600 700 jest wart i można kupić idealną używkę w tej kwocie i polecam :) No i nie wrzucajcie tych głośników do BR, same parametry ich mówią że obudowa OZ to ich żywioł. Fakt że można zrobić nim niezłą zadyme w BR ale kosztem brzmienia. Wydaje mi się że głośnik u mnie by przyspieszył jakby dostał troszkę więcej mocy :) Kontrole mam bardzo fajną ale niecałe 300W dla niego to pestka :)
        A co do śrub nie wiedziałem o tym że mogą uszkodzić tą ramkę, ja mam dokręcone na max i nic się nie stało, moja ramka pod JL ma te otwory właśnie z takimi stożkami na śrubkę a nie płaskie. Śrubki M4 idealnie się wpasowały bo M5 były za duże. I ogólnie te nakrętki pazurkowe fajna sprawa tylko trochę duże są i może na fotach nie widać ale wystają w stronę głośnika.

Łukasz, ja swoje autko zlikwidowałem tam :)

Następna skrzyneczka jak będę robił będzie bardziej przemyślana, wiem sporo więcej teraz po złożeniu jednej i na prawdę łatwo zaobserwować w trakcie pracy że można jednak było inaczej :)

Paweł dzięki za rady :) A tak na marginesie na forum SCA masz konto, czemu na zloty zachodniopomorskie się nie wbijasz?
        A co do dopasowania :) Niedługo będzie inna a JL w domu będzie stał i odpoczywał Będzie dopasowana ale inaczej :) Pokaże na forum jak się w tym roku uporam z tym :)

Skomentuj

A szpachlowałem otwory po wkrętach a nie całe powierzchnie Jakbym zostawił dziury to na kocyku by było widać
          aha, myslalem ze calosc
          ja nie szpachluje tylko wkrecam tak zeby wyszly na plasko

Wolałem zagruntować by nic mi nie piło ani wody ani kleju.
          ale lakier nie zabezpiecza przed woda!
          zobacz moje testy

a im wiecej kleju wsiaknie tym grubsza warstwa zabezpieczajaca

Może nie połowe ceny ale te 600 700 jest wart i można kupić idealną używkę w tej kwocie i polecam
          to zalezy od punktu widzenia
          porownujac do glosnikow CA to masz racje
          porownujac do domowych to zdecydowanie tylko polowe

robilismy bezposrednie porownanie JL 8W3V3 oraz MIVOC XAW 210 HC
          oba wedrowaly raz do zamknietej raz do b-r
          jak juz pisalem JL sie nie sprawdza w b-r a mivoc nie gral za nisko w zamknietej
          ale porownujac oba te glosniki w prawidlowych aplikacjach to mivoc okazal sie troche szybszy i mocniejszy
          razem z 2 kolegami zgodnie stwierdzilismy ze JL nie jest wart doplacenia 450zl :p
          ale niestety skrzynka do mivoca byla 3x wieksza

moja ramka pod JL ma te otwory właśnie z takimi stożkami na śrubkę a nie płaskie.
          ooo - a to dziwne
          jak montowalem kilka razy 8" to mialy plaskie i stozkowe sruby przy mocniejszym przykreceniu rozsadzaly ramke :???:

A tak na marginesie na forum SCA masz konto, czemu na zloty zachodniopomorskie się nie wbijasz?
          bo trzeba miec czym :p
          nie jestem zmotoryzowany :p

Skomentuj

Paweł a może te ramki zależą od daty produkcji głośnika?? Ja mam tegoroczny egzemplarz i w moim są stożki, co na prawdę fajnie sprawę mi ułatwiło :)
            Czy nie wart dopłacania... Teraz Mivoc oscyluje w cenach wyższych trochę ze względu na kurs euro, no i ta skrzynka... W aucie liczy się kompakt, też naszukałem się głośników do suba i jednak niema co szukać, głośniki CA wcale nie grają źle, tylko za grający głośnik do suba samochodowego tak samo jak domowy trzeba zapłacić sporo więcej mimo że głośnik to głośnik. Bo CA ogólnie drogie jest to raz, dwa że w PL można kupić CA też taniej bo po rabatach i nie są takie złe, trzy FIRMY same się cenią tak jak JL, firma firmie nie równa. W USA JL jest na porządku dziennym i jego kupno dla przeciętnego Amerykanina jest jak dla nas kupno STX'a najtańszego :) Porównanie głośników domowych i CA dla mnie już dawno zanikło bo wiem że to dwa inne światy, nie mniej jednak można kazdy głośnik przenieś do innego miejsca niż jest przeznaczony :)

Jeżeli miałbym się wypowiedzieć o samym głośniku w kwestii budowy:
            Posiada on podwójny układ magnetyczny (u mnie trochę krzywo sklejony ale źle nie jest) który zabezpieczony jest gumą, wygląda to bardzo przyzwoicie, wentylowana cewka, nie jest to wentylacja taka jak w XXLS że pół cewy widać ale bardzo dobra. Zawieszenie nie jest gumowe ani nie jest pianką jak w tonsilu, bardziej wygląda ono na piankowe, już kiedyś widziałem takie zawieszenie, jest ono wysokie, bardziej odstające dzięki czemu powierzchnia membrany jest dość spora, węższe zawieszenie daje większą membrane, a wychylenie dzięki wielkości (wysokości) zawieszenia jest dość dobre :) Terminale przyłączeniowe są bardzo dobrym rozwiązaniem, wg mnie ściskane są lepszymi niż te skręcane ale to kwestia gustu. Elementy głośnika są perfekcyjnie spasowane, widać jakość producenta (no może poza magnesem :P ). Tylko ten napis MADE IN USA to taka chyba nie prawda mając na uwadze to że 90% produkcji USA to Chiny...

W sumie butapren to klej który zabezpiecza przed wilgocią też, ale wolałem polakierować całość, tym bardziej że ten lakier ma więcej jak 5 zim za sobą i jest w konsystencji żelu

Paweł jutro u mnie jest zlocik, będzie podobno czego posłuchać jak masz ochotę to PW, wbijaj w pociąg do Stargardu i Cię sciągniemy z niego :) Dla studenta bilet to jakieś 12zł będzie chyba

Skomentuj

nie przesadzal bym tak z rozdzialem glosnikow na samochodowe i domowe
              powszechnie widomo, ze najlepsze glosniki samochodowe mialy swoj poczatek w home audio
              dobrymi przykladami tego sa:
              ss2904/6 i /7
              weglowe 15 i 18
              gorlich
              infinity beta 8
              to tak na szybko

byla firma, ktora bardzo skutecznie przenosila technike znana z domu do samochodu
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Paweł a może te ramki zależą od daty produkcji głośnika??
                nie wiem, montowalem tylko 8"

Teraz Mivoc oscyluje w cenach wyższych trochę ze względu na kurs euro
                mivoc kosztowal 45E co daje nie wiecej niz 250zl za nowy glosnik z wysylka z niemiec!
                szkoda tylko ze juz ich nie sprzedaja :(

wentylowana cewka, nie jest to wentylacja taka jak w XXLS że pół cewy widać ale bardzo dobra.
                w CA cewka MUSI byc zabezpieczona przed smieciami itp itd wiec dlatego nie sa to tak duze otwory
                przykladowo w domowych seas'ach mam cewke kompletnie na wierzchu

Tylko ten napis MADE IN USA to taka chyba nie prawda mając na uwadze to że 90% produkcji USA to Chiny...
                nie chiny a meksyk!
                oni maja blizej tania sile robocza :p

ale zwroc uwage ze masz pieknie wykonany glosnik, ktory ciekawie sie prezentuje... na zwyklym stalowym koszu!
                tylko glupia guma + ramka bardzo zmieniaja wyglad tego glosnika

Paweł jutro u mnie jest zlocik, będzie podobno czego posłuchać jak masz ochotę to PW, wbijaj w pociąg do Stargardu i Cię sciągniemy z niego Dla studenta bilet to jakieś 12zł będzie chyba
                primo - odkladam kase na audio show
                secundo - juz nie mam waznej legitymacji :(

Skomentuj

Hmm legitki ważne do poniedziałku są :) Dziwne że nie masz jej ważnej :)
                  JL na prawdę jest wykonany bardzo dobrze, mnie nie interesuje z czego kosz jest zbudowany akurat, czy to jakiś odlew czy coś, jest to głośnik lekki bo waży coś około 6kg co też wg mnie jest plusem. JL i wygląda i gra tylko w necie krążą mity że to gówno jest, tym bardziej jak ktoś widzi półgłówków z USA którzy pakują te głośniczki do ogromnych bud BR i wyciskają z nich jakiś SPL! Ten głośnik polecam każdemu co słucha muzyki w której ważne są niskie rejestry, pomruki, mocny czarny bas, również z raegge :) Już 10tka bardzo dobrze daje rade :) Do normalnego głośniejszego słuchania wystarczy w zupełności :) Na stronie POLKAUDIO (firma z USA) jest gdzieś pokazane jak akustyka auta uwypukla niskie rejestry w aucie, zaczyna się to już od 10Hz i ciągnie bardzo mocno daleko do nawet 100Hz, więc już obudowa zamknięta daje nam podbicie w aucie, a BR kolosalne. (jezeli ufać temu co podane na stronie, ciekaw pomiaru jestem, ale boje się ze nasze skromne systemy pomiarowe nie dadzą rady - Łukasz jak to jest?? )

Wydaje mi się że po przeczytaniu forum bardzo dużo ludzi boi się inwestować w głośniki o dużym MMS i stosunkowo małym BL do obudów nawet zamkniętych, wszystko za sprawą nieszczęsnych peerlessów.

Łukasz wiadomo że jakieś początki musiały mieć miejsce, ale teraz jak mam do wyboru głośnik domowy który potrzebuje 40-60L BR albo 30-40L OZ a głośnik który gra mi już w 20L OZ to co wybiorę? Brzmienie brzmieniem a kwestie techniczne zabudowy jednak są ważne. Cena też, niestety tutaj CA przegrywa... Chociaż nie zawsze :) Kompromisy jakieś są. Głownie te dywersje dotyczą subów i wooferów bo wyskie tony to inna sprawa, oraz średniaki :)

Skomentuj

"mowia", ze pomiary ponizej 500Hz sa bardzo malo wiarygodne

co do wielkosci obudowy glosnikowej
                    to ja bym wybral ten ktory lepiej gra
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hmm legitki ważne do poniedziałku są Dziwne że nie masz jej ważnej
                      wazna byla do kwietnia...
                      mnie nie interesuje z czego kosz jest zbudowany akurat, czy to jakiś odlew czy coś
                      ale mi nie chodzilo o to ze to wada
                      chodzilo mi o to ze bez wymyslnego drogiego kosza mozna bylo nadac glosnikowi ciekawy wyglad

Na stronie POLKAUDIO (firma z USA) jest gdzieś pokazane jak akustyka auta uwypukla niskie rejestry w aucie
                      JBL w swoich notach katalogowych takze podaje odpowiednie wykresy

jezeli ufać temu co podane na stronie, ciekaw pomiaru jestem, ale boje się ze nasze skromne systemy pomiarowe nie dadzą rady - Łukasz jak to jest??
                      niestety w amatorskich warunkach basu nie zmierzymy
                      potrzebna jest sinusoida przestrajana i profesjonalny sprzet

Skomentuj

JL nie gra przecież źle :) A nawet gra bardzo dobrze :) To ta sama klasa co VEGA 104 tylko głośniki są całkowicie inaczej brzmiące :) Uniwersalny ciężko znaleźć :) Niby aliante jest taki mega NEUTRAL ale powoli zaczynają się tworzyć komentarze że jest po prostu nudny :) Chcąc znaleźć głośnik do małej skrzynki (do 20L OZ) o średnicy 10", z wykopem w miare normalnej cenie (używka) to JL pasuje bardzo dobrze. Wcześniej miałem Helix W8 co prawda to 8cali ale dla mnie to nie było to :)

Głośniki JL ogólnie wyglądają świetnie, nawet te z niskich serii :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X