Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabudowa bagażnika VW Polo 6n1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zabudowa bagażnika VW Polo 6n1

Z powodu braku miejsca na skrzynię w bagażniku postanowiłem zabudować boczek. To mój pierwszy taki projekt, więc nie wszystko mogło wyjść OK.
    Głośnik to RE Audio RE-10S4 25cm 175W RMS
    Wzmacniacz Blaupukt 4100
    Radio JVC KD R-311
    Badziewny przód, a z tyłu jakieś peyingi.

Ze względu, że obudowa będzie bardzo mała postanowiłem zrobić obudowę zamkniętą z żywicy. Na początku wszystko dokładnie wykleiłem papierem z reklam. Następnie nałożyłem jedną warstwę maty szklanej z żywicą.

Po wyschnięciu żywicy ostrożnie wyciągnąłem powstałą formę i w garażu dołożyłem jeszcze 3 warstwy.

W domu posiadam dużo płyt wiórowych przód obudowy zrobiłem z takiej właśnie płyty, płytę dokładnie dopasowałem i przykleiłem powstałą formę 2 warstwami żywicy. W miejscu na za pasówkę mam włożoną butlę na gaz wiec zrobiłem podwójną podłogę. Na powstałą ramę przychodzi płyta wiórowa. Między ramą, a obudową jest ok 4 cm szczelina, do ramy przyłożyłem papier i szczelinę uzupełniłem pianką montażową do okien. Przez co obudowa od dołu jest dociskana do karoserii, a górę trzyma taki plastik na którym spiera się półka. Na zdjęciu jest jeszcze dystans, który okazał się zbędny i go później usunąłem.

W leroy merlin kupiłem stalowy wieszak na narzędzia ogrodnicze , po lekkim skróceniu końców zastosowałem go do zabezpieczenia głośnika przed np. bagażem. Rurki te są zamocowane na wcisk w nawiercone otwory w płycie. Wszystko obiłem czarnym filcem.

Dół głośnika jest troszkę poniżej podłogi ponieważ źle sobie wymierzyłem.

Koszt:
    -głośnik 300zł
    -2 puszki żywicy 50zł
    -3 maty szklane 0,5m2 15zł
    -materiał do obicia 40zł
    -wieszak z leroy merlin 15zł
    -spray 9zł
    Razem: 429zł

Z zabudowy jestem bardzo zadowolony w końcu jest trochę miejsca w bagażniku. Sub ładnie gra ale wydaje mi się, że pod lepszym wzmacniaczem i w większej obudowie pokazał by co naprawdę potrafi.
    Last edited by tomek2209; 20.12.2011, 18:39.

Wskazówka
    jezeli nie posiadasz dobrego aparatu i jestes zmuszony robic zdjecia np telefonem, zadbaj o bardzo mocne oswietlenie lub rob zdjecia przy swietle dziennym

wydaje mi sie ze napjpierw pora zmienic przod a nie wzmacniacz

Skomentuj

Skrzynka zamysłem ok, tyle że wydaje mi się że 3 czy 4 warstwy maty to trochę za mało...

Skomentuj

Zamieszczone przez M@riusz Zobacz posta
        Skrzynka zamysłem ok, tyle że wydaje mi się że 3 czy 4 warstwy maty to trochę za mało...
        Też mi się mocno wydaje. Powinieneś to wykleić płytkami MDF i jeszcze raz zalaminować. Jestem ciekaw jak będzie wyglądać obudowa gdy dasz trochę dymu. Sam jestem na etapie robienia zabudowy w boczek i zastanawiam się jak dużo laminatu dać żeby nie pękało i nie pracowało podczas uskuteczniania rzeźni ;-).

Skomentuj

Czaruję...
        X