Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peugeot 406 - Zaczynamy od przodu ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Peugeot 406 - Zaczynamy od przodu ;)

Witam

Chciałbym przedstawić pracę poświęcona własnie tej marce samochodu. Co więcej mogę w tym miejscu napisać, chyba tylko tyle że postaram się to w miarę możliwości jakoś poukładać by było przyjemnie to przeczytać ;D

Zaczęło się od tego iż posiadaliśmy fabryczne głośniki Harman'a a tweeterki to już nawet nie pamiętam jak się wabiły Wszystko podłączone pod chińskie radio, do opisu którego musiałbym chyba użyć wszystkich słów zaczerpniętych z łaciny podwórkowej. Stuki, puki trzaski, przydźwięki i inne zależne od temperatury, głośności itp. W końcu wraz z bratem powiedzieliśmy dość!!! :) Jako iż był okres wakacyjny postanowiliśmy to zmienić. Jakie były wyznaczniki? :
    - miało być w miarę tanio
    - nie robić "prowizorki" (chodź prowizorka najtrwalszą rzeczą jest) :P
    - miało to zagrać w miarę ładnie i głośno

Jak widać specjalnych wymagań do dźwięku nie mieliśmy. Chodziło przede wszystkim by to grało przyjemnie.
    Co postanowiliśmy? Po lekkim przestudiowaniu kilkunastu artykułów między innymi z tego forum doszliśmy do wniosku, że najlepiej zrobić sam przód a przy najbliższym przypływie gotówki zająć się podstawą bass'ową w bagażniku. Otóż jako zestaw głośnikowy wybraliśmy zestaw Diora GDS 1607. Wiem, wiem różne opinie chodzą o tym zestawie, ale tak postanowiliśmy.
    Kolejną sprawą było wytłumienie drzwi. Nie mogliśmy ingerować zbytnio w jakieś przeróbki związane z tapicerką itp. Tutaj również z wyborem był problem, gdyż przypominam iż miało być tanio. Lecz tutaj drogą kompromisu postanowiłem sprawdzić na własnej skórze co i jak więc zamówiłem rolkę taśmy dekarskiej 3m kwadratowe (nie wiem jak indeks górny włączyć) oraz 6 mat bitumicznych firmy ATM acoustic.
    Dystanse również kupiłem gdyż moje obie wyrzynarki mają złamane mocowanie na nożyk, nawet nie wiem czy można to kupić więc prostą drogą przez allegro zamówiłem pierścienie z MDF o oznaczeniu PM 16522s.
    Jako wzmacniacz posłużył KENWOOD KAC-6402, który w mostku daje 2x100W dla 4 R, przynajmniej tak podaje producent
    Okablowanie kupiłem w pobliskim sklepie elektronicznym więc chociaż to było na miejscu.
    Mogło by się wydawać, że już jest wszystko lecz pozostała jeszcze jednostka sterująca. Tutaj pojawił się problem gdyż po podliczeniu kosztów doszedłem do wniosku iż moja kieszeń jest "za chuda" na radyjko za 200-300zł. Tak więc jak to zwykle bywa gdy człowiek zostanie przyparty do muru szukałem alternatywnego rozwiązania. Wpadłem na pewien pomysł, a mianowicie zakupiłem Palmtopa. Tak czy siak musiałem bawić się z kablami więc w dorobienie dwóch to nie był problem.
    Gdy już zgromadziłem wszystko zabraliśmy się z bratem do pracy...

Ja zająłem się drzwiami, natomiast brat elektryką. Tak więc co mogę powiedzieć o wytłumianiu drzwi matami vs. taśmą? Obie są dobre lecz mata spisuje się lepiej, jest bardziej plastyczna, nie odkształca się przez co formując ją raz pozostaje taka. Oczywiście taśma również ma swoje plusy, jest tania i łatwa w montażu, ale zdecydowanie przy swojej gablocie użyje już tylko i wyłącznie mat. Dobrze większości znany forumowy kolega jeszcze przed moim wytłumianiem poinformował mnie o wyższości mat, ale tak jak napisałem: sam chciałem porównać. Kilka zdjęć z z tej zabawy :
    [IMG=http://img171.imageshack.us/img171/7728/dsc04550c.jpg][/IMG]
    [IMG=http://img23.imageshack.us/img23/600/dsc04551ax.jpg][/IMG]
    [IMG=http://img268.imageshack.us/img268/5863/dsc04553s.jpg][/IMG]
    [IMG=http://img684.imageshack.us/img684/7492/dsc04554w.jpg][/IMG]
    Zdjęcia wstawiam linkami gdyż nie widzę opcji miniaturek chętnie to zmienię jeśli tylko ktoś mi podpowie jak.
    Po wytłumieniu drzwi drzwi przyszedł czas na montaż dystansów. Co się okazało? Po delikatnej obróbce pierścienie, nałożeniu na niego głośnik i przymiarce do drzwi zauważyłem iż kosz głośnika nie pozwala na to by schował się w fabryczną "dziurę". To co zrobiłem jest niezbyt mądre, ale jak wspomniałem ciąć drzwi nie mogłem. Zrobiłem dla dystansów dystanse wyglądało to mniej więcej tak:
    [IMG=http://img685.imageshack.us/img685/5760/dsc04556fa.jpg][/IMG]
    Te czarne prostokąty to nic innego jak 4 kawałki maty bitumicznej naklejonej w miejscach otworów montażowych. Powstała więc luka między dystansem a drzwiami którą miałem zakleić żywicą. Niestety skończyły mi się maty do żywicy więc prześwit zakleiłem matą bitumiczną. Jak wspomniałem wspaniale się ją formuje więc problemów nie było.
    Po przyłożeniu tapicerki okazało się że trzeba ją troszeczkę ponacinać żeby się głośnik zmieścił. Na szczęście tylko wewnętrzną stronę przez co po założeniu maskownicy widać tylko srebrny korektor fazy. Tak wyglądała tapicerka po modernizacji :
    [IMG=http://img21.imageshack.us/img21/8251/dsc04559zg.jpg][/IMG]

Nie wiem dlaczego ale znów pojawił się problem. Dotyczył on puszczenia kabla zasilającego. Chcieliśmy aby poszedł z akumulatora wiązką pod kierownicę, lecz podejrzewam poprzedni właściciel auta albo wybitny mechanik zalał wszystko silikonem przez co było to niemożliwe. Tak więc chcąc nie chcąc przepuściliśmy kabel pod samochodem w peszlu. Kabel ujrzał wyjście w bagażniku.

Podczas gdy ja robiłem drzwi brat porobił wszystkie rzeczy związane z elektroniką pozostało jedynie przymocowanie palmtopa. Nie mieliśmy specjalnie dużo czasu a i materiały takiej jak szpachle, żywice i środki chemiczne się skończyły a jako, że zawsze je zamawiamy z Zakładów Chemicznych musielibyśmy czekać dość długo. W tym wypadku postanowiliśmy zrobić to na okres przejściowy, w miarę estetycznie i fukcjonalnie. Jako mocowanie posłużyła mi ramka do radia, którego tak nie mile wspominam:angry:. Otwór w ramce na radio zatkałem kawałkiem plastiku, resztą szpachli zalepiłem miejsca w których było to konieczne i wyszło coś takiego:
    [IMG=http://img6.imageshack.us/img6/9228/dsc04560v.jpg][/IMG]
    Szczerze powiedziawszy już nie miałem siły tego czyścić dokładnie bo i tak się tego szybko pozbędę. Tak więc przetarte co z grubsza pomalowałem:
    http://imageshack.us/photo/my-images/24/dsc04561g.jpg/
    Wyszło oczywiście jak wyszło gdy światło wpada do samochodu widać wiele rys na plastiku, ale i tak jest dobrze.
    Pozostało tylko podłączyć Palmtopa i zobaczyć jak to gra. Może jeszcze przed opisem kilka zdjęć.
    [IMG=http://img88.imageshack.us/img88/3511/dsc04555nc.jpg][/IMG]

Jeszcze jedno zdjęcie
    [IMG=http://img715.imageshack.us/img715/5999/dsc04566r.jpg][/IMG]

No i tak zamontowaliśmy wzmacniacz i zwrotnice:

Kilka innych zdjęć.
    [IMG=http://img708.imageshack.us/img708/6319/dsc04564x.jpg][/IMG]
    [IMG=http://img850.imageshack.us/img850/5599/dsc04563an.jpg][/IMG]

No dobra te moje wrażenia :) Nie wypowiem się jakoś w wyspecjalizowany sposób gdyż szczerze mówiąc brakuje mi osłuchania i porównania z innymi zestawami. Ogólnie rzecz biorąc zestaw gra ładnie nic nie chrypi, nic nie trzaska. Ujmę może kilka spraw na swój sposób, a mianowicie: głośniki nie schodzą jakoś bardzo nisko, ale po przesunięciu suwaka Volume do samego końca czuć naprawdę mocny bass. Nawet lusterka się telepią (na marginesie coś z tym muszę zrobić bo ciężko w czasie jazdy) nie wspominając o rejestracji (jak z poprzednim), która drży niemiłosiernie. Jak to niektórzy mówią flakami nie trzęsie, ale jest extra. Jedyne zastrzeżenia mam do wysokich tonów. Są takie no... no własnie. Ciężko powiedzieć bo są nijakie :P
    Tak czy siak z czystym sumieniem mogę polecić ten zestaw (chodź zobaczymy jak długo on wytrzyma) wszystkim osobom które szukają czegoś co jest tanie i dobrze gra.
    Kosztorys całego przedsięwzięcia:
    - zestaw głośników 155zł
    - Wzmacniacz 150zł
    - taśma dekarska 110zł
    - maty bitumiczne 55zł
    - dystanse 22zł
    - kable, konektory itd 60zł
    - Palmtop 45zł !!! (gdzie bez kosztów przesyłki to zaledwie 30zł)
    - krata piwa 60zł (butelki bez kaucji)
    Powyższe ceny podane są wraz kosztami transportu. Duża kwota bo aż 93zł poszła na same przesyłki tak więc ktoś kto ma takie rzeczy pod ręką ma półtora kraty piwa za darmo
    W sumie całość kosztowała mnie około 610zł. Oczywiście uwzględniłem tutaj jedynie połowę ceny za taśmę dekarską gdyż zużyłem równo pół rolki, natomiast w kosztorysie podana jest cena za 3m kwadratowe.

Wszystkim tym, którzy mieli przeczytali artykuł serdecznie dziękuję i zapraszam do komentowania. Wszelkie rady i krytyka mile widzane.

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
    - nie robić "prowizorki" (chodź prowizorka najtrwalszą rzeczą jest) :P
    No ten wzmak z zwrotnicami i ta plątanina kabli wygląda jak prowizorka...

Skomentuj

Ja uważam inaczej, w sumie mogłem puścić kable pod pułką, ale prowizorki w tym wypadku nie ma wszystko elegancko polutowane, na konektorkach itd.

Skomentuj

Zapewne gra to nie lepiej jak wyglada ......wykonanie niechlujne....bez komentarz..

Skomentuj

to jest Peugeot 406,
          nie wymagacie za dużo?

szkoda czasu i pieniędzy na super audio

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil4772 Zobacz posta
            to jest Peugeot 406,
            nie wymagacie za dużo?

406 fajna fura, komfortowa:)
            A pieniędzy nie wydał za dużo, a ma super audio, bo mu się podoba, a o to przecież chodzi, żeby właściciel był zadowolony.
            Szkoda czasu i pieniędzy to wtedy, jak ktoś do samochodu za 5 tys wkłada sprzęt za 10 tys.

Skomentuj

Dawno takiej wiochy na tylniej polce nie wiedzialem.

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil4772 Zobacz posta
                to jest Peugeot 406,
                nie wymagacie za dużo?

Kolego , nawet gdyby bylaby to Syrena 103 , to uwazam , ze estetyka to podstawa , bez wzgledy na to czy sprzet jest za 200 czy tez za 10.000PLN .
                Tym bardzej , jesli mamy zamiar pochwalic sie tym publicznie.

---------- Post dodany o 16:52 ---------- Poprzedni post o 16:48 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Dawno takiej wiochy na tylniej polce nie wiedzialem.
                A propos "wiochy" to chyba mialbym miejsce dla tej tylnej polki :cool:....... i to na glownej ...:biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez patrix20 Zobacz posta
                  Kolego , nawet gdyby bylaby to Syrena 103 , to uwazam , ze estetyka to podstawa , bez wzgledy na to czy sprzet jest za 200 czy tez za 10.000PLN .
                  Tym bardzej , jesli mamy zamiar pochwalic sie tym publicznie.

---------- Post dodany o 16:52 ---------- Poprzedni post o 16:48 ----------

A propos "wiochy" to chyba mialbym miejsce dla tej tylnej polki :cool:....... i to na glownej ...:biggrin:
                  To proponuję "na główną" również wszystkie zabudowy bagażnika z bajerami typu neony, jakieś ozdóbki, ogromne kondensatory itp.

Skomentuj

Nie wiem naprawde co jest wiejskiego na tej polce. Wszyscy znajomi z ktorymi rozmawialem twierdza iz jest to swietny pomysl.

Skomentuj

:w00t::lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                        Nie wiem naprawde co jest wiejskiego na tej polce. Wszyscy znajomi z ktorymi rozmawialem twierdza iz jest to swietny pomysl.
                        Kazdy ma inne poczucie estetyki. Dla mnie to jest szpetne i brzydkie, nie wiem po co jeszcze eksponowac tak elektrozlom z kupa kabli. Nie daj boze zeby komus ta polka lba nie urwala przy jakims wypadku. Zanim cokolwiek zrobisz we srodku auta pomysl z 5 razy, bo widac, brakuje Ci nie tylko poczucia estetyki ale i wyobrazni.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Nie daj boze zeby komus ta polka lba nie urwala przy jakims wypadku
                          Ta półka pod wpływem ciężaru tego wzmaka leci odrazu do przodu.

Co do estetyki, mi tam brakuje dobrego doświetlenia ultrafioletem..

Skomentuj

Czaruję...
                          X