Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

EL_cento - zabudowa Seicento; panele + słupki.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

EL_cento - zabudowa Seicento; panele + słupki.

Aj łont to prezent Ju maj karaudio.

Wóz to Seicento S, z silnikiem 1,1. Kolor wieśniacki, ale w środku:

niskośredniotonowy - AMA BlueLine 160mm
    wysokotonowy - Mission 101989 bodajże Audax'a.
    wzmacniacz - Kenwood KAC-848, 4 kanałowy.
    maty tłumiące - GMS06XL
    okablowanie zasilające - LgY 10mm
    okablowanie sygnałowe - Cordial 2,5mm, Polinkowe OFC 2,5mm, TechLink Jack 3,5>2xRCA

Do auta postanowiłem wystrugać i zamontować panele wraz ze słupkami. Panele wykonane z MDFu 18mm, odpowiednio wyprofilowane do geometrii drzwi tak aby po przykręceniu szczelnie dociskały do karoserii. Słupki wiadomą metodą, włókno szklane + żywica. Całość została pomalowana natryskowo z utwardzaczem. Kolor miał być czarny mat, ale wyszedł półmat.
    Wybrałem wzmacniacz 4 kanałowy, gdyż daje to otwartą drogę do natychmiastowego podłączenia subwoofera. Jednak jak usłyszałem jak wsio gra, te plany zostały odłożone na nieznaną przyszłość. :) Kenwood został przykręcony w bagażniku a kable osłonięte wyprofilowaną na gorąco pleksją, aby zapobiec zwarciom/uszkodzeniom podczas transportu bagaży. Po prostu kładę kawałek prześcieradła aby nie porysał się sprzęcik i bagażnik jest cały gotowy do załadunku. :)
    Drzwi wytłumione w 80%, wszędzie gdzie dało się włożyć rękę tam wciśnięto matę. Łącznie zużyłem 4 maty GMS06XL, nie marnując ani skrawka. To sporo.
    Całość sterowana jest prosto z kabla JACK 3,5, czyli w większości wypadków mp3, tudzież IPOD. Nie rozumiem, ludzi co twierdzą iż koniecznie musi być radio. Według mnie wprowadza ono niepotrzebne zniekształcenia (no chyba, że słuchamy CD audio z radia, to co innego niż mp3 z radia), a i ryzykujemy utratą bocznej szyby jak i samego radia :)

Muszę dodać, że szlifowanie paneli zajęło najwięcej czasu, gdyż trudno było znaleźć szybką metodę odbicia geometrii drzwi i wystrugania jej w MDFie. Ale opłacało się. Stosując między panel a karoserię uszczelkę do okien zniwelowałem przenoszone drgania i zapewniłem szczelność odgrody. Teraz mam dalej miejsce na mapę/ściereczkę i do tego zestaw audio.

Wysokotonowe w słupkach skierowane są tak, że ich osie przecinają się między zagłówkami przednich siedzeń. Ja sam jak i moi znajomi są pod ogromnym wrażeniem jak wszystko potrafi zagrać. Bas jest szybki, kopiący, średnica i wysokotonowe są detaliczne, nie kujące w uszy. Nie wywyższają się ponad dolne pasmo. Nawet przy bliskim wysterowaniu wzmacniacza (gdzie w aucie jest stanowczo za głośno, 50W RMS@8ohm) gra dalej czysto, bez większych zniekształceń. Bardzo zadowolony jestem.

Foty z procesu budowy:

Foty po ukończeniu prac montażowych:

Koszty jakie poniosłem to około 800zł,
    gdzie same przetworniki ze zwrotnicami jakieś 300zł
    maty 200zł
    kable 150zł
    i inne 150zł.
    Podziękowania dla Pawła, LightSound oraz Łukasza.
    Polecam wszystkim ten zestaw!

ciekawe panele - gdybys troche wiecej pracy wlozyl w urozmaicenie ich wygladu to by bylo super

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
    Bardzo zadowolony jestem.
    ciesze sie ze kolejna osoba dala sie namowic na ten zestaw

Skomentuj

Pawle pokaż jakieś przykłady paneli DIY.
      Bo ja już tyle się namachałem klockiem z papierem ściernym, że mi ręka odpadała :)

Skomentuj

zdjecia mam tylko tych co juz pokazywalem

nowsze zdjecia znajdziesz na profilu firmy audio-technik.pl na facebooku
        jezeli nie masz konta to postaram sie to tu wkleic

napracowales sie tyle bo malowales panele. jakbys oklejal lub malowal struktura to bys mniej sie napracowal

Skomentuj

fakt, ale szukałem w mieście obicia sensownego, przed malowaniem. Nie mieli a ja nie traciłem czasu :)

Skomentuj

Łał, jak za 800zł to bardzo niski budżet :) Gratuluję efektu a co za tym idzie włożonej pracy i zapału.

BTW, podzielam opinię o radiu, dobra empetrójka i dźwięk o wiele lepszy.

Jak pociągłeś kabel ze wzmacniacza do przodu? Pod podłogą czy po boku samochodu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
              BTW, podzielam opinię o radiu, dobra empetrójka i dźwięk o wiele lepszy.
              jedyna różnica między mptrójką a radiem to zastosowany przetwornik DAC.
              Jeżeli podłączymy mptrójkę pod radio to niczego nie zyskamy a tylko stracimy, bo i tak dyktującym elementem jest DAC mptrójki a nie radia. Jeżeli podłączymy na USB pendriva z mp3 to głównym elementem staje się DAC w radiu, który powinien mieć lepsze parametry elektroniczne. Ale ze względu, że mp3 to mp3 (kompresja pliku przy utracie pewnej części danych) to i tak nie ma prawa być lepiej. Może i słychać różnicę, ale czy ta różnica to czystszy dźwięk, czy bardziej zniekształcony? Rozumiecie? IMO.
              Jedyne sensowne rozwiązanie to Radio (dobry DAC) i płyta CD.
              A co do kabla to leci pod podłogą, wychodzi pod ręcznym, długość jakiś 1 metr, tak żeby podnieść do góry przed przednią szybę, anie schylać się i zagrażać bezpieczeństwu jazdy.

Skomentuj

Czaruję...
              X