Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Blaupunkt Renault G5 - projekt "Dr Jekyll & Mr Hyde"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Blaupunkt Renault G5 - projekt "Dr Jekyll & Mr Hyde"

Witam,

Może nie jest to mega wielkie DIY ale jestem w sumie z tego co zrobiłem dumny, bo udało mi się pokazać że się da:)
    I jest to (moim zdaniem) całkiem dobra alternatywa dla kogoś kto ma fabryczne radio w samochodzie które trudno zmienić lub ktoś nie chce go zmieniać:)

Pacjent:
    Blaupunkt G5 RDS Renault. Pochodna Paris RCM 127 - różnica jest praktycznie taka że w G5 zostaje obsługa fabrycznego pilota przy kierownicy zamiast wyjść liniowych...
    RDS, zmieniarka itp itd:)

Biorąc pod uwagę fakt że strasznie lubiłem pilota przy kierownicy - jest mega wygodny, a przy okazji można korzystać w pełni z klapki w desce która zasłania radio, a ono samo w sobie miało wszystko czego w sumie na bazowym poziomie potrzeba -> rds, kaseta, obsługa zmieniarki :)

Pierwszy etap który pacjent przeżył to było wywalenie kasety i zamiast tego zrobienie aux-in.
    Bułka z masłem - wiele opisywać chyba nie muszę - mechanizm kasetowy mega prosty na twardej mechanice więc oszukanie że kaseta jest włożona ograniczyło się do zworki i włamu w płytkę ZA przedwzmacniaczem kasety.
    Kabelek, jack i hajda banana można podłączyć mp3 :P

Drugi etap, po rozbudowie systemu, to dorobienie wyjść liniowych. Tutaj też za wiele problemu nie było, sygnał pobrany bezpośrednio za przedwzmacniaczem - 4 czincze, 4 kondziory 4,7uF i po sprawie.

Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia:) Blaupunkt jak to Blaupunkt- brzmiał trochę jak karton pomimo esx'a v504 który to wszystko wzmacniał...

Powstał projekt i plan, a potem został wykonany -
    Samorobiony:) 4 kanałowy przedwzmacniacz odwracający na 2 podwójnych kostkach Burr- Browna.
    Niestety nie doczekał się zasilania symetrycznego - zmieniłem samochód i tam nie ma pilota przy kierze - więc mam większą dowolność (w efekcie mam dex-m88rds)
    Stopień wzmocnienia ~7, wychodzi ładny czysty sygnał, charakterystycznie ciepły dla BB.
    Żeby trochę zobrazować różnicę, przed przy wyzerowaniu wszystkich korekcji (bas treble loudness) był karton.
    Po - słuchałem przy minimalnych zmianach, pojawiło tonę więcej przestrzeni i jak na moje ucho zero korekcji :)

I kilka fotek:

Ostatnio jeszcze ARX 7370R - też dostał 2 Burr-Brown'y w przedwzmacniacz:)

Takie coś sie u mnie ceni :) Fajna robota

Skomentuj

w sumie to chyba powinienem jeszcze dodać 2 słowa na temat kosztów:

4 rca - 10 PLN (?)
      jack - 2 PLN?
      jakieś kabelki się znalazły z resztek,

Płytka uniwersalna 10 PLN,
      2x Burr Brown OPA 2134 - 13,50
      jakieś drobnostki w stylu złączki, rezystory, podstawki itp - z 10 PLN? (wszystko się walało w zasobniku:) )

W sumie może by się 100 PLN uzbierało... ale to w porywach.

W efekcie za, powiedzmy, 150 PLN (bo radio mnie kosztowało 50 PLN) mamy całkiem porządny sprzęt - trzymający się fabrycznego klimatu w samochodzie.

Myślę że taka przeróbka jest do zrobienia w większości fabrycznych odtwarzaczy bez problemu większego :)

Jedyny minus- radio jest dead head. Czyli już tylko ze wzmakiem - ale to też jest do rozwiązania i myślę że możnaby to było wpuścić na fabryczne końcówki zamiast na zewnątrz (tylko pytanie po co?)

Skomentuj

pokaż schemat elektroniczny układu.

Skomentuj

Musiałbym poszukać.

Jak widzisz płytka jest uniwersalna, ale dużo w niej nie zmieniałem i defacto jak poszukasz schematu op-ampa odwracającego to już masz połowę schematu :)

Dodane 2 kondensatory żeby zfiltrować zasilanie, zasilanie zrobione na 12v pobrane z instalacji radia (a w rzeczywistości z zasilania fabrycznego przedwzmacniacza) i stopień wzmocnienia wyliczony na ~7 (kapkę wyżej niż fabrycznie było w radiu)

To w zasadzie był test czy się da - możnaby spokojnie zmodyfikować konstrukcję dając porządne rezystory z mała tolerancją i jakieś lepsze kondensatory - a tak to wszystko jest "z półki" w elektronicznym:)

poszukam, może gdzieś się notatki walają.
          Praktycznie jest to odtworzony (z lekką modyfikacją wzmocnienia) fabryczny schemat przedwzmacniacza w tym radiu - kwestia była taka że to była fabrycznie "poczwórna" kostka której nie mogłem(tak jak w Clarionie były 2 podwójne) tak o sobie przelutować.
          Last edited by Badmojo; 26.11.2012, 10:14.

Skomentuj

A mógłby ktoś doradzić jak dorobić wejście AUX-in w tym radiu?

Skomentuj

Zamieszczone przez natrix141 Zobacz posta
              A mógłby ktoś doradzić jak dorobić wejście AUX-in w tym radiu?
              Już Ci na elektrodzie podali linka do mojego FAQ na www.renault19.pl - jeżeli dobrze kojarzę.

W załączeniu schemat.

C1 i C2, jeżeli dobrze pamiętam to coś koło 1000uF (były gwizdy w pierwotnej wersji więc filtr na zasilaniu musiał dojść)

C3 do C10 - elektrolity 4,7 uF

IC 1, IC 2 - OPA 2134 x 2

R1,R2 - dzielnik do wirtualnej masy - rezystory o tej samej wartości - ale jakiej - umrę nie przypomnę sobie bez patrzenia na płytkę
              (patrząc na zdjęcie wychodzi mi że jest żółty/brązowy/czerwony/(chyba złoty w cieniu) - czyli 4,1k 5% )

Pary R3,R4 i analogicznie dla pozostałych kanałów- ustalenie wzmocnienia
              jeżeli dobrze pamiętam (ale musiałbym spojrzeć dokładnie w płytkę) wzmocnienie było jednak ustawione na 10 -
              czyli R3 - 2,2k i R4 - 22k - bo tak mi w miarę pasowało z szeregu, a fabrycznie Gain był na 7 (bazując na schemacie radia)
              (oczywiście wszystkie 4 kanały z takim samym wzmocnieniem)

w założeniu to był test na sprawdzenie czy "da się" - i docelowo elementy miały być wymienione na takie o mniejszej tolerancji (rezystory metalizowane itp)
              Last edited by Michor; 30.01.2013, 11:34.

Skomentuj

Czaruję...
              X