Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tweetery w trójkątach (Step by Step) by Przemcio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tweetery w trójkątach (Step by Step) by Przemcio

Tak powstawały moje trójkąty do tweeterów.

Było zamocowane na szybko tak:

No to zaczynamy :d

Najpierw musimy zrobić pierścionki montażowe z mdfu

Pasujemy pierścionek z maskownicą

Wstępne przymiarki, ustalanie kątów itd.

Ustalamy dystans maskownicy od pierścionka (zeby jak dojdzie żywica, włókniny, podkład,lakiery dało sie zapiąć zamki) :d

Mocowanie pierścionka klejem na gorąco.

Ustalamy wstępny krztałt

Urabiamy niewielką ilość żywicy (nie lubie robić na oko) :d

I rzeżbimy do uzyskania porządanego krztałtu

Wstępny plan zakładał wykończenie CARBONEM, ale niestety było za dużo krzywizn i włókno weglowe sie źle układało a że ja nie lubie fuszerki podjąłem decyzje że polakierowane zostaną w kolorze nadwozia puki czegoś innego nie wymyśle. :p

Także szybka modyfikacja planu :d i przygotowujemy do lakierowania.

Podkładzik

Lakierowanie Bazą + Lakier Bezbarwny

I gotowe :)

Składamy wszystko do kupy i wyglądało tak :

A wygłąda tak :

THE END :)

szkoda ze tyle roboty a zle ukierunkowane

Skomentuj

Wygląda fajnie, ale - mógł być mat, bardziej by pasowało, po drugie carbon możesz podgrzać i się wtedy ładnie układa, ale już po ptokach.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        carbon możesz podgrzać i się wtedy ładnie układa
        ale okleine czy tkanine weglowa?
        bo wydaje mi sie ze to nie byla okleina :p

Skomentuj

Do okleiny wystarcza suszarka, do tkaniny opalarka na pierwszym stopniu. Do takich działań używałem kuleczki ze sztyftu antyperspirantu, żeby dopasować materiał.

Skomentuj

wegiel termoplastyczny? szczerze watpie - przeciez by sie deformowal podczas "wypalania" :/

Skomentuj

Tkaninę można podgrzać przed położeniem utwardzacza itd wtedy te załamania powstające na załamaniach da się łatwiej wyprostować, oczywiście nie jest tak plastyczny jak mata bitumiczna, ale i tak coś to daje. Przy produkcji seryjnej dachów w samochodach używają rolek dociskających które są podgrzewane by lepiej tkanina przylegała. Nie mówię tu o 200' bo by się włókna spaliły, tylko o podgrzaniu do normalnej temperatury.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                szkoda ze tyle roboty a zle ukierunkowane
                Lewy był dobrze prawy trochę uciekł przez moja głupotę ale przy tych tweeterach tweetery miały regulacje więc było wszystko ok. Teraz sa inne i tez było pare perypetii z nimi ale to pózniej jak bede miał kompa to wrzuce zmiany.

---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post o 12:12 ----------

Wygląda fajnie, ale - mógł być mat, bardziej by pasowało, po drugie carbon możesz podgrzać i się wtedy ładnie układa, ale już po ptokach.
                Właśnie połysk sie fajnie komponuje na desce tez jest pare dodatków w polyskowej czerni a trójkąty były pomalowane czarną perła taka jak nadwozie więc z zewnątrz i z lusterkiem widzianym przez szybę jest ok.

Folią carbonlook podda ci sie bardzo. Mata węglowa raczej nie bardzo ale mata w tym splocie bardzo fajnie się uklada bez zadnych sztuczek. Ale tutaj problem był nie w tym ze sie źle układała tylko tylko jeszcze wtedy nie potrafiłem pozbyć sie naddatku. Bo chciałem to zrobić z jednego kawałka ale wtedy w jednym miejscu było straszne zagęszczenie włókien i nie potrafiłem jeszcze wycinać nadmiaru i łączyć estetycznie.

---------- Post dodany o 12:21 ---------- Poprzedni post o 12:20 ----------

ale okleine czy tkanine weglowa?
                bo wydaje mi sie ze to nie byla okleina :p
                No właśnie nie była to okleina tylko tkanina z włókien węglowych.

---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post o 12:21 ----------

Do okleiny wystarcza suszarka, do tkaniny opalarka na pierwszym stopniu. Do takich działań używałem kuleczki ze sztyftu antyperspirantu, żeby dopasować materiał.
                Powiem ci ze nie próbowałem podgrzewać tkaniny bo w sumie jeszcze nie miałem takiej potrzeby kiedyś pewnie spróbuje.

A z kuleczką fajny pomysł. Muszę sobie taki waleczek zaadoptować :thumbsup:

---------- Post dodany o 12:27 ---------- Poprzedni post o 12:25 ----------

wegiel termoplastyczny? szczerze watpie - przeciez by sie deformowal podczas "wypalania" :/
                Nie próbowałem czy jest termoplastyczny ale nie deformował by się bo do wygrzewasz laminat już wstępnie utwardzony więc już się nie będzie deformował.

---------- Post dodany o 12:39 ---------- Poprzedni post o 12:27 ----------

Tkaninę można podgrzać przed położeniem utwardzacza itd wtedy te załamania powstające na załamaniach da się łatwiej wyprostować, oczywiście nie jest tak plastyczny jak mata bitumiczna, ale i tak coś to daje. Przy produkcji seryjnej dachów w samochodach używają rolek dociskających które są podgrzewane by lepiej tkanina przylegała. Nie mówię tu o 200' bo by się włókna spaliły, tylko o podgrzaniu do normalnej temperatury.
                Jakiego utwardzacza przecież tkanine zalewasz zywica a nie utwardzaczem ??
                Poza tym przy jakichkolwiek większych przedsięwzięciach nie laminuje się ręcznie tylko metodą infuzjii lub worka próżniowego a wtedy prawie cała robotę robi próżnia :cool: no ale muszę przy następnej okazji sprawdzić jak zachowują się włókna węglowe pod wpływem opalarki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemcio Zobacz posta
                  Jakiego utwardzacza przecież tkanine zalewasz zywica a nie utwardzaczem ??
                  Sory, jeszcze mnie trzyma po wczorajszym :mellow:

no ale muszę przy następnej okazji sprawdzić jak zachowują się włókna węglowe pod wpływem opalarki
                  Próbuj próbuj, testuj.

Skomentuj

Sory, jeszcze mnie trzyma po wczorajszym :mellow:
                    Tak myślałem ale wolałem się zapytać :p

---------- Post dodany o 14:16 ---------- Poprzedni post o 14:13 ----------

Próbuj próbuj, testuj.
                    Muszę przetestować z ciekawości bo generalnie tkanina w splocie 1:1 czy 2:2 jest taka wiotka i dopasowuje sie wszędzie poprzez przemieszczanie włókien ze strach pomyśleć jakby to miało sie jeszcze termicznie poddawać. Ale sprawdzić nie omieszkam

---------- Post dodany o 14:53 ---------- Poprzedni post o 14:16 ----------

No i tak jak Pawłowi pisałem wstawiam kolejne modyfikacje trójkątów.

Pod nowe tweetery kolejna przeróbka.

Szybka przekładka narazie w miejsce starych Hifonów

Troszke nie pasowały bo Hifony miały większe obudowy i miały regulacje kątów dlatego postanowiłem poprawić ukierunkowanie tweeterów (narazie w starym miejscu w trójkątach). Puki nie bedzie słupexów będzie musiało to wystarczyć.

Zeby nie było totalnej partyzantki bo nie wiadomo kiedy ogarne słupki wymyśliłem sobie zestaw skośnych pierscionków. Na prawy podwójny bo patrzył w dół wiec potrzebował większej korekcji a na lewy wystarczył jeden. Posłużyły przy okazji za redukcje bo Hifony byly wieksze. Krecąc nimi zmieniałem ukierunkowanie.

Po przymiarkach troche farby strukturalnej (tej samej co na panelach wooferów)

Po montażu wygląda miej wiecej tak

Po tym zabiegu poprawiła sie znacznie scena, co mnie bardzo ucieszyło. Więc poświęcenie troszke czasu nie poszło na marne.

A to widok z "nosa"

Jako ze lewy nie patrzył jeszcze tam gdzie powinien to ukierunkowanie poprawiłem z wykorzystaniem niekonwencjonalnego materiału :rotfl: z prostej przyczyny - lenistewo - nie chciało mi się frezarki odpalać :p

Po uzyskaniu żądanego krztałtu utwardzanie w temp 130 stopni :p

[IMG=http://img10.imageshack.us/img10/562/zdjcie2bu.jpg][/IMG]

Po utwardzeniu troche podrównane papierem i na szybko lakier strukturalny

Efekt - tweeter grający we właściwym kierunku minimalnym nakładem pracy :rotfl:

I tak na razie jeździ do dziś - i na razie słupków nie robię bo bo tak jest fajnie. Jeszcze tylko przy następnej okazji wyfrezuję sobie nowe kliny na wzór tych z mdf-u ale z podfrezowaniem na pierścień tweetera :biggrin:

Skomentuj

Świetnie, uwielbiam takie pomysły i zapał do pracy ! byle tak dalej, ale rób słupki, to Ci się scena przeniesie w odpowiednie miejsce i powiększy odpowiednio.

Skomentuj

Jakby to dopracowac, wybrac zdjecia i ew. poprawic tekst to moglby to byc art na portal.

Skomentuj

Jak będzie zainteresowanie to mogę zrobić z tego sensowny tutorial :d z dokladniejszymi opisami :)

---------- Post dodany o 12:31 ---------- Poprzedni post o 12:29 ----------

Ewentualnie jak ktoś ma czas i umiejętności redaktorskie to może się pobawić i podeslać do zatwierdzenia. Może komuś by sie przydało takie fotostory w postaci artykułu a nie tematu z forum. Ja nie widzę przeciwwskazań.

Skomentuj

tylko pytanie czy slupki vs trojkaty to az taka wielka roznica?

Skomentuj

tylko pytanie czy slupki vs trojkaty to az taka wielka roznica?
                              Moim zdaniem, przy budżetowym sprzęcie jest to mała różnica do wychwycenia, przy średniej czy wysokiej półce, umiejscowienie TW gra tu najważniejszą rolę i to od umiejscowienia zależy bardzo dużo. Dlatego słupki, słupki i jeszcze raz słupki, średniaki mogą być w trójkątach, ale TW ma być za nimi, by był "głębiej".

Skomentuj

Chodzilo mi raczej o tutorial o sposobie zabudowy a nie o wybor miejsca zabudowy

Skomentuj

Według mnie zasada jest taka sama. Twoj tutorial jest wg mnie wystarczający ale była sugestia to odpowiedziałem ze nie widzę z tym problemu i jestem otwarty na takie akcje :)

---------- Post dodany 04.04.2013 o 00:12 ---------- Poprzedni post 03.04.2013 o 23:40 ----------

Moim zdaniem, przy budżetowym sprzęcie jest to mała różnica do wychwycenia, przy średniej czy wysokiej półce, umiejscowienie TW gra tu najważniejszą rolę i to od umiejscowienia zależy bardzo dużo. Dlatego słupki, słupki i jeszcze raz słupki, średniaki mogą być w trójkątach, ale TW ma być za nimi, by był "głębiej".
                                  Na początku tez myślałem o przeniesieniu tweeterów na słupek i praktycznie każdy kto z boku patrzył albo na foto oglądał pierwsze słowa które wypowiadał to " a dlaczego słupków nie robiłeś ? Zmiana zdania nastepowała niedługo po tym jak dana osoba usiadła za kółkiem i posłuchała.
                                  Pierwsza sprawa to to ze mam ponad 1,92m wzrostu i długie ręce więc siłą rzeczy fotel jest bardzo odsunięty i osoby 1,7-1,8m nie dosięgają kierownicy :lol:
                                  Druga to architektura kokpitu sprawia ze deska, słupki i trójkąty są bardzo oddalone od słuchacza.
                                  Trzecia to ukierunkowania tweeterów "w pysk".

Powyższe sprawia iż scenie za bardzo nie mam nic do zarzucenia. Jest szeroko i głęboko. Taki złoty środek w przypadku tego auta. Przeniesienie tweeterów na słupek w tym przypadku skutkować by mogło jedynie znacznym zawężeniem sceny bez zbytniego wpływu na jej głębokość. Bardziej doświadczeni audiomaniacy na moje stwierdzenie ze muszę pokombinować ze słupkami stwierdzali zawsze ze w tym przypadku nie ma to sensu i szkoda roboty bo poprawy w tym przypadku raczej nie ma się co spodziewać jedynie może się popsuć. Więc narazie tak jest i jestem zadowolony. Chociaż jak ukończe wszystkie mody w aucie (a jeszcze trochę pomysłów zostało do zrealizowania) to z braku zajęcia jeszcze może się pobawie z umiejscowieniem i ukierunkowaniem tweeterów.

Skomentuj

Pierwsza sprawa to to ze mam ponad 1,92m wzrostu i długie ręce więc siłą rzeczy fotel jest bardzo odsunięty i osoby 1,7-1,8m nie dosięgają kierownicy
                                    Druga to architektura kokpitu sprawia ze deska, słupki i trójkąty są bardzo oddalone od słuchacza.
                                    Trzecia to ukierunkowania tweeterów "w pysk".
                                    To jest akurat waży aspekt w stostunku do tego że Ty użytkujesz ten samochód.

Akurat przeważnie nie kierunkuje się TW na "pysk" choć niektóre głośniki tego wymagają (bo inaczej grają pod kątami).
                                    Dlaczego scena miała by się zwęzić Twoim zdaniem po przeniesieniu ich dalej od siebie i uzyskaniu większego odbicia od szyby szczególnie przy charkach kątowych które składają się na charkę końcową?
                                    Ja nawet zachęcam na testy na kinkiecie (kupujesz kinkiety pojedyncze i montujesz na próbę w słupkach, możesz je dowolnie kierunkować). Akurat zmiana przy dwóch drogach może być średnio słyszalna, ale przy 3 drogach, jak dasz TW dalej niż MID to na dzień dobry kasujesz wiele niedociągnięć dwóch dróg. Wyrównanie czasowe, które wprowadza i dokładnie selekcjonuje głębokość sceny i odległości instrumentów na niej.

Skomentuj

Ukierunkowanie "w pysk" wyszło z odsluchów zresztą Macromy lubią takie ukierunkowanie (nie jedno znane mi auto zrobione na macromach ma takie ukierunkowanie). Dodatkowym plusem takiego ustawienia jest to ze dociera do słuchacza więcej szczegółów.

Zawężenie wynikło by ze zmniejszenia odległości tweeterów względem siebie o jakieś 25cm co przy ustawieniu "w pysk" (a tak akurat mi się najbardziej podoba ich gra) jest sporą zmianą rozstawu. Przesunięcie wgłąb na slupki zwiększyło by tylko odleglość przetworników od słuchacza liniowo o jakieś 5cm. Więc ok 5cm wiecej oddalone przetworniki od słuchacza kosztem ok 25 cm ich zawężenia wydaje mi się ze może bardziej popsuć niz poprawić scenę.

O przesunięcia czasowe sie akurat nie martwię bo żródło posiada DSP i czasówki a przetworniki są podłączone aktywnie w bi-ampingu więc wszelkie przesunięcia sa korygowane oddzielnie dla każdego przetwornika z poziomu żródla.

Ale tak jak pisałem wcześniej jak obrobie wszystkie moje fanaberie w aucie jeszcze raz do tego podejde z czystej ciekawości bo te ukierunkowanie było robione na nowych niewygrzanych tweeterach zasilanych aktywnie wtedy jeszcze przez końcówkę radia a po podpieciu ich pod inny wzmacniacz charakter ich gry diametralnie się zmienił więc może i ukierunkowanie ulegnie zmianie. Czas pokaże :)

Skomentuj

nie czytałem całego wątku, ale rzeczywiście na starcie były źle ukierunkowane. Widzę, że koledzy namówili cie do zmiany tego i dorabiasz pierścienie kątowe.
                                        Robota dobra, nawet ciekawie wygląda z tym dodatkowym pierścieniem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X