Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Maskownice wooferów (Step By Step) by Przemcio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Maskownice wooferów (Step By Step) by Przemcio

Z racji tego że dostawałem wiele zapytań "HOW TO..." zarówno przy poprzednich panelach tak i przy tych postanowiłem pokazać STEPbySTEP jak je wykonać :cool:

Oczywiście wcześniej straszyło coś takiego

Pomijam fakt zrobienia czy zakupu odpowiednich pierścieni lub ramek w moim przypadku zrobiłem sobie Amelinowe :biggrin: a że "Amelinium nie pomalujesz :lol: " to je wypolerowałem używając prostego przyrządu i żony która bardzo cierpliwie trzymała wiertarkę :)

Ale wróćmy do tematu ramek. Zaczynamy od demontażu do gołego dystansu. (raczej oczywiste)

Przymierzamy i sprawdzamy czy wszystko pasuje, czy otwory są dobrze nawiercone co pozwoli namuniknąć pózniej dodatkowej roboty i nerwów.

Skoro wszystko jest ok przechodzimy do oklejania boczka i pierścienia.

Pierścień oklejamy taśmą maskującą lub strechem chociaż ja wolę najpierw strechem a potem na to taśmą bo pozwala to uniknąć później problemów z wyjęciem pierścienia z ramki (tutaj poglądowo obydwa rozwiązania)

Prawy jest oklejony samym stretchem

I teraz przechodzimy do najtrudniejszej sprawy czyli dokładnie zaciągnąć wszystko szpachlą z włóknem szklanym. Trzeba jak najdokładniej wypełnić przestrzeń pomiędzy pierścieniem a dystansem i boczkiem unikając pęcherzy powietrza które potem osłabią naszą ramkę.
    Zaciągamy prowadząc szpachelkę po rancie pierścienia i po boczku starając się ułozyć w miarę równy stożek. Dokładność przy zaciąganiu zaoszczędzi później czasu i nerwów przy szlifowaniu. Ja potrzebowałem jednego zaciągniecia szpachlą żeby później bezproblemowo osiągnąć porządany krztałt bez dokładania szpachli :biggrin:

Po wyschnieciu szpachli wychodzą nam takie twory (na tym stadium wygląda to komicznie ale nie ma się co przejmować - wszystko jest pod kontrolą)

Już po samym odcięciu nadmiaru szpachli po rantach zwykłym tapeciakiem zaczyna to powoli coś przypominać

Teraz tylko trzeba to przeszlifować papierem dookoła, wyokrąglić i nadać ostateczny krztałt i tutaj wychodzi od razu jak przylożyliśmy się do szpachlowania.
    W moim przypadku nie było za dużo szlifowania oraz nie było potrzeby ponownego dokładania szpachli jedynie później żeby załatać małe dziórki ale cały krztałt wyszedł na raz :)

Po prymiarkach jesli wszystko jest ok czas na załatanie dziurek (cieniutka warstwa w niektórych miejszczach zakleiła wszelkie większe niedoskonałości)

Jeśli wszystko jest ok przechodzimy do wykończenia naszego tworu. w tym przypadku jak wcześniej pisałem z braku czasu i totalnego lenistwa wybrałem folie Carbon Look z najwyższej serii Di-Noc by 3M.

Teraz wszystko składamy do kupy. Jako ze w dystasach mam zamocowane nakrętki pazurkowe do skrecenia i zabezpieczenia przed luzowaniem używam takiego czegoś

No i dobrneliśmy do mety. Efekt bez maskownicy

Tutaj z maskownicą. Wybrałem kratki Rainbow-a mo mają duże i ładne sześciokątne oczka, nie przykrywają za bardzo Wooferów i fajnie przez nie widać jak membrana pompuje

Przy najbliższej okazji CarbonLook dostaną jeszcze listwa drzwi i pierścień tweetera i wtedy bedzie to wyglądać jeszcze lepiej.

THE END

troche na latwizne poszedles. ale za to szybko i prosto

Skomentuj

Szybko, łatwo i skutecznie :thumbsup:

Bo chyba nie o to chodzi żeby sobie życie komplikować :)

Skomentuj

nie znam się na car audio, ale mi się podoba

Skomentuj

Pawle dlaczego na łatwiznę?
          Według mnie dużo roboty a efekt średnio zauważalny :P

Skomentuj

Jakbys widzial jak ja sobie potrafie skomplikowac robote to bys wiedzial dlaczego poszedl na latwizne

Skomentuj

Nie na temat...
              AAAaaa to już Twoja brożka

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                Nie na temat...
                brożka
                https://www.google.pl/search?q=bro%C...w=1366&bih=653
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                  Miejmy nadzieje ze fotki kiedys nie wygasna, bo zostanie nam 8 linijek tekstu ;-)

Skomentuj

Broszka
                    Nie na temat...

co do fotek z imageshack, trzeba być zalogowanym i na konto wklejać żeby nie znikły. W przeciwnym wypadku sprawa murowana.

Skomentuj

Nie na temat...
                      mam od dawna konto na imageshack.us i co chwile jakies fotki znikaja. jedne na chwile, inne na stale

Skomentuj

Narazie puki co nic mi nie wcielo :)

Będziemy sie martwić kiedy to nastąpi :) najwyżej sie wstawi jeszcze raz :)

Skomentuj

kozacko to zrobiles, efekt mega;D

Skomentuj

Czaruję...