Siemanko!:)
Jest to moja pierwsza konstrukcja opublikowana w tym dziale, oby nie ostatnia
Od jakiegoś czasu bawię się więcej w CA niż HA stąd tym razem konstrukcja w tym dziale.
Głównym bohaterem jest Emphaser EX10T3, głośniczek niepozorny a potrafi wiele
Emphaser wpadł w moje ręce za pośrednictwem kolegi Lightsound, często mu truję 4 litery bo co chwila mam 1000 pytań do z racji że jestem początkującym w dziedzinie CA.
Parametry głośnika podkradłem z stronki Lightsounda:P (http://www.lightsound.com.pl/emphaser-ex10t3/ - jest tam też kilka fot samego głośnika)
Odtwarzalne pasmo częstotliwości: 30 – 150 Hz
Moc ciągła: 500 Watt RMS
Moc maksymalna/peak 700 Watt
Impedancja: 4 Ohms
Rozmiar cewki: 63 mm
Wysokość uzwojenia cewki: 35mm
Dwa magnesy 48oz x 2
Czułość SPL 85.2 dB/1W/1m
Free-Air Resonance (Fs) 32.0 Hz
DC Resistance (Re) 3.9 Ohms
Electrical Damping (Qes) 0.41
Mechanical Damping (Qms) 9.1
Total Damping (Qts) 0.39
Equivalent Volume of Compliance (Vas) 25.5 l
Moving Mass incl. Air Load (Mms) 190.3 g
Maksymalny wychył membrany w jedną strone (Xmax) 12.5 mm
Effective Cone Surface (Sd) 346.4 cm2
Volume Displacement of Cone (Vd) 866 cm3
Zalecane obudowy:
Zamknięta netto – 19L
BassReflex netto – 35L, port 10cm/26cm
W moim przypadku wybór padł na obudowę bassreflex, br zrobiony wg zaleceń tj 10cm/26cm(nie chciało mi sie bawić z rurkami więc sklepałem ,,szczelinę") w zamkniętej planuję go tylko przetestować z ciekawości.
Sub napędzany jest u mnie wzmakiem Impulse SD-500(~600W RMS / 4Ohm)
Kocyk do obicia zakupiony od Pawła S.(serdeczne dzięki, materiał bardzo gruby, przyjemnie się go kładzie, klej nie przebija się na 2 stronę - polecam)- zużyłem ok 1mkw
Na razie maskownicy brak, może w przyszłości głośnik się doczeka jakiejś choć od 2 lat jeżdżą ze mną suby w aucie bez maskownic i jeszcze ani 1 nie zrobiłem ała
Pewnie trzeba by napisać coś o brzmieniu: głośnik niby mały i niepozorny, a niezły z niego wariat
Sub charakteryzuje się przed wszystkim niskim i mocnym zejściem, potrafi zatrząść fotelami, lusterkami itp itd
Bas nie jest mulący, przy odpowiednim zasilaniu potrafi ładnie kopnąć bez zamulania
Z budowy mam tylko jedną fotkę bo resztę gdzieś posiałem:/
Jak ktoś ma jakieś pytania czy coś to zapraszam do dyskusji
Jest to moja pierwsza konstrukcja opublikowana w tym dziale, oby nie ostatnia

Od jakiegoś czasu bawię się więcej w CA niż HA stąd tym razem konstrukcja w tym dziale.
Głównym bohaterem jest Emphaser EX10T3, głośniczek niepozorny a potrafi wiele

Parametry głośnika podkradłem z stronki Lightsounda:P (http://www.lightsound.com.pl/emphaser-ex10t3/ - jest tam też kilka fot samego głośnika)
Odtwarzalne pasmo częstotliwości: 30 – 150 Hz
Moc ciągła: 500 Watt RMS
Moc maksymalna/peak 700 Watt
Impedancja: 4 Ohms
Rozmiar cewki: 63 mm
Wysokość uzwojenia cewki: 35mm
Dwa magnesy 48oz x 2
Czułość SPL 85.2 dB/1W/1m
Free-Air Resonance (Fs) 32.0 Hz
DC Resistance (Re) 3.9 Ohms
Electrical Damping (Qes) 0.41
Mechanical Damping (Qms) 9.1
Total Damping (Qts) 0.39
Equivalent Volume of Compliance (Vas) 25.5 l
Moving Mass incl. Air Load (Mms) 190.3 g
Maksymalny wychył membrany w jedną strone (Xmax) 12.5 mm
Effective Cone Surface (Sd) 346.4 cm2
Volume Displacement of Cone (Vd) 866 cm3
Zalecane obudowy:
Zamknięta netto – 19L
BassReflex netto – 35L, port 10cm/26cm
W moim przypadku wybór padł na obudowę bassreflex, br zrobiony wg zaleceń tj 10cm/26cm(nie chciało mi sie bawić z rurkami więc sklepałem ,,szczelinę") w zamkniętej planuję go tylko przetestować z ciekawości.
Sub napędzany jest u mnie wzmakiem Impulse SD-500(~600W RMS / 4Ohm)
Kocyk do obicia zakupiony od Pawła S.(serdeczne dzięki, materiał bardzo gruby, przyjemnie się go kładzie, klej nie przebija się na 2 stronę - polecam)- zużyłem ok 1mkw
Na razie maskownicy brak, może w przyszłości głośnik się doczeka jakiejś choć od 2 lat jeżdżą ze mną suby w aucie bez maskownic i jeszcze ani 1 nie zrobiłem ała

Pewnie trzeba by napisać coś o brzmieniu: głośnik niby mały i niepozorny, a niezły z niego wariat

Z budowy mam tylko jedną fotkę bo resztę gdzieś posiałem:/
Jak ktoś ma jakieś pytania czy coś to zapraszam do dyskusji

Skomentuj