Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Boschmann vt-12krl własny projekt. Efekty świetlne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na Boschmann vt-12krl własny projekt. Efekty świetlne

Witam chciałem pokazać moja własna konstrukcje skrzyni subwoofer owej z efektami świetlnymi. Wszystkie wymiary wyliczone w programie. Obejzyjcie i powiedzcie co o tym sądzicie.
    [IMG][/IMG]
    Skrzynie jeszcze nie zamknięta bez dna w fazie testów xd

A tak się prezentuje

Skomentuj

Micwoj - no ale dlaczego taki obrazek?
      Ja jestem pod wrażeniem. Dużo pracy, skrzynia złożona całkiem nieźle, wszystko do siebie pasuje. Elektronika uruchomiona i działa. Może nie każdemu pasują światełka w subie, ale kurde...zobacz ile dobrze zrobionej pracy i wszystko działa i dobrze wygląda.
      Jak dla mnie szacun :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To mi się mieści w kategorii "dobra, nikomu niepotrzebna robota" .
        Wykonanie mi się też podoba, sam bym tak chciał, tylko te założenia...

Skomentuj

Micwoj obrazek każdy może wstawić żadna filozofia. Jeżeli się na tym znasz to coś powiedz wrzuciłem ten projekt właśnie po to. Wypowiedz się na temat konstrukcji its a jeżeli światła ci się nie podobają to trudno na jakość wykonania i brzmienia nie wpływają ani trochę. Po co montujemy suby w autach? Żeby grały? No to ten gra świetnie a do tego mam co pokazać jak otworze klapę a nie tylko czarny kloc z głośnikiem

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
          tylko te założenia...
          Nie rozumiem.
          Last edited by Denton3345; 17.12.2018, 14:24.

Skomentuj

Te ledy IMO okropne.
            Natomiast stolarsko bardzo fajnie. Pytanie jak z wielkością i strojeniem obudowy, a tego po obrazkach się nie dowiemy. Trochę szkoda że już do końca złożyłeś, bo trudno byłoby teraz coś zmodyfikować. Mierzyłeś jak to wygląda?
            Gdybym ja robił, dodałbym trochę usztywnień w środku, bo boczne ścianki, front i tył masz dość duże i cienkie w stosunku do wymiarów.
            Ale prawda, że fajny obrazek?

Skomentuj

Ma około 70 l. 80cm x 40cm x 45cm strojona na 40 Hz. Nie była mierzona później a ścianki nie są znowu takie duże bo musisz brać pod uwagę wewnętrzne.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
              Ale prawda, że fajny obrazek?
              Elegancki

Skomentuj

Estetyka i ledy kwestia gustu. To co prawda nie moja bajka, ale moze sie podobac. Co do projektu, to uzycie mat bitumicznych nie ma tutaj zadnego sensu.

Skomentuj

Widać duży wkład pracy w wykonanie obudowy. Dokładność stoi na wysokim poziomie i za to brawa kolego.
                  Co do samego projektu to rzeczywiście przydałoby się wzmocnienie między frontem i wewnętrznymi ściankami tworzącymi tunel. A i sam front mógłby być podwójny. Gniazda połączeniowe zapodałbym na środku, by od wnętrza były oddzielone przez trójkątny splitter. Mat użył bym jedynie by przykryć kable etc. Do tego podfrezowanie na głośnik i konstrukcja była by godna nawet hi-end owego suba. Co do ledów to osobiście podświetlił bym same tunele br by zyskać na elegancji ale to oczywiście kwestia gustu.
                  Last edited by Mercutio; 17.12.2018, 20:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Co do projektu, to uzycie mat bitumicznych nie ma tutaj zadnego sensu.
                    w domu takie maty paradoksalnie bardzo duzo daja! :o
                    w aucie zbyt duza zmiana temperatur i juz bedza dzialaly gorzej

pomysl z PCV na zaokraglenie - podoba mi sie!
                    co do ledow. wazne ze w koncu cos innego!

Skomentuj

Formatki laczone pod katem, niezle.
                      Nigdy mi się tego nie chce robic. A tu dość ladnie to poskrecane/poklejone.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        w domu takie maty paradoksalnie bardzo duzo daja!
                        Tzn co dają maty w domowym subwooferze?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Tzn co dają maty w domowym subwooferze?
                          tzn app/boll w domu maja prawo dzialac bo maja odpowiedni zakres temperatur. w aucie to porazka
                          a jestem w szoku ze to dziala!
                          mialem raz suba zrobionego byle jak. olbrzymia skrzynia, zero wzmocnien, plyta 18mm i wyklejona tymi matami.
                          no i moje zdziwienie ze XXLS12 nie ruszal zbyt tymi sciankami
                          czyli cos to daje

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            tzn app/boll w domu maja prawo dzialac bo maja odpowiedni zakres temperatur. w aucie to porazka
                            a jestem w szoku ze to dziala!
                            mialem raz suba zrobionego byle jak. olbrzymia skrzynia, zero wzmocnien, plyta 18mm i wyklejona tymi matami.
                            no i moje zdziwienie ze XXLS12 nie ruszal zbyt tymi sciankami
                            czyli cos to daje
                            Obudowa subwoofera powinna mieć możliwie najbardziej sztywna obudowę. Takie obudowy i ich ścianki maja rezonans własny przeniesiony znacznie powyżej częstotliwości działania subwoofera. Czyli rezonans ścianek obudowy nie wpływa w żaden sposób na dźwięk niskich częstotliwości. Dodawanie mat zwiększa nieznacznie nieco masę ścianek, ale również zwiększa tłumienie rezonansu ścianek obudowy. Dla subwooferow nie jest to jednak konieczne, a wręcz może pogorszyć bas. Jeśli już coś w subach przyklejać to aluminium lub ceramikę.

Skomentuj

W poprzednim subie miałem wytłumienie z wełny czy czegoś takiego, teraz chciałem wypróbować mate i nie narzekam . A szczerze muszę się przyznać że na początku tunelów między ściankami miało być wzmocnienie ale całkowicie o nim zapomniałem pod koniec składania, a trwało ono 2 tygodnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie gdyż dolna ściana jest odkręcana z wiadomych powodów, dużo elektroniki w środku, więc będę musiał to zrobić w wolnej chwili.

Skomentuj

Czaruję...
                              X