Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do auta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do auta

Witam serdecznie.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć ze to mój pierwszy własnoręcznie wykonany sub.

Subwoofer wykonałem z głośnika 12''(może ktoś wie co to za model alpierda?), który dal mi kolega...

Obudowa ma około 45 litrów - nie posiadając żadnych danych o głośniku zdecydowałem się na właśnie taką pojemność obudowy zamkniętej.

"Składniki":
    Wkręty - miałem
    płyta wiórowa 20mm grubości - miałem
    przetwornik - miałem
    sylikon - miałem
    wytłumienie - 12 zl
    gniazdo - miałem
    przewód - miałem

Plik z wymiarami:

projekcik

Galeria (klikniecie powiększa fotkę)

W najbliższym czasie zajmę się wykończeniem - położeniem kocyka oraz zamontuję jakąś maskownicę - może dwa chromowane pręty? - żeby to miało ręce i nogi .

Sub będzie umieszczony w bagażniku mojej mazdy 323F, napędzany będzie(przynajmniej narazie) wzmacniaczem "roadstar" - niby 150 watt RMS w mostku.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów zna parametry tego przetwornika?

Przyłóż się trochę do szlifu bo te boczne ścianki masakrycznie wyglądają. Co do głośnika - hmm... nie wiem co to za twór :wink:

Skomentuj

hmm mi sie wydaje za kiepski ten głosnik na taki fajny samochód ;]
      bagaznika nie ma za duzego a ta buda jednak troche zajmuje :/
      no ale jak kto lubi,
      ta kostrukcja nie jest za bardzo skomplikowana wiec mi sie wydaje ze narazie nie ma co oceniac :]
      POzdrawiam

Skomentuj

Skrzynka jak skrzynka, w dodatku nie wykończona...a głośnik...no właśnie :| Ogólnie ocena raczej mało pozytywna :???:

Plus za chęci i włożoną prace

Skomentuj

to cw1202c ;]
          Wykończ tego suba i czym prędzej sprzedaj, razem ze wzmakiem....

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
            Przyłóż się trochę do szlifu bo te boczne ścianki masakrycznie wyglądają.
            ścianki są na 99% proste - sprawdzane kątownikiem - aparat jakoś dziwnie zniekształcił fotki

Zamieszczone przez mj_seba
            hmm mi sie wydaje za kiepski ten głośnik na taki fajny samochód ;]
            bagażnika nie ma za dużego a ta buda jednak trochę zajmuje :/
            no ale jak kto lubi,
            ta konstrukcja nie jest za bardzo skomplikowana wiec mi sie wydaje ze naradzie nie ma co oceniac :]
            POzdrawiam
            Dziękować(co do auta) - bagażnika zbyt często nie używam -w razie czego zawsze będzie można suba wymontować. BTW bagażnik wcale nie jest taki mały - w poprzednim aucie miałem mniejszy (corsa) :smile:

Zamieszczone przez Shiver
            Skrzynka jak skrzynka, w dodatku nie wykończona...a głośnik...no właśnie :| Ogólnie ocena raczej mało pozytywna :???:

Plus za chęci i włożoną prace
            Wykończona będzie ale dopiero po świętach bo muszę jeszcze kilka spraw z autem załatwić a jak wiadomo z kasą przed świętami to tak średnio :wink: .

hmm co do głośnika to jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma... ale jak będą fundusze to na pewno poszukam czegoś lepszego.

Skomentuj

jak sobie przypomne czasy alpharda to ten glosnik byl uznawany za jeden z lepszych... obudowe dobrze dobrales wiec jak najszybciej ja wykoncz i opchnij jakiemus "koledze"

Skomentuj

albo mi się wydaje albo ten alpierd miał kiedyś większy uklad magnetyczny...

[ Dodano: 2007-12-12, 23:12 ]

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  jak sobie przypomne czasy alpharda to ten glosnik byl uznawany za jeden z lepszych... obudowe dobrze dobrales wiec jak najszybciej ja wykoncz i opchnij jakiemus "koledze"
                  tak sobie pomyślalem ze jeśli to cos zagra dobrze(jak dla mnie) w mojej maździe to raczej sie go nie pozbędę - ewenualnie wymienie sam przetwornik bo skrzynka jest wykonana idealnie pod moj bagażnik. Nie zależy mi na umc umc, slucham raczej albo tylko radia albo pidzamy, myslowitz itp...

Zamieszczone przez takero
                  Obrazek
                  Wydaje mi się, że ten który podałeś to jest młodszy brat tego mojego-mój ma może nawet 5 lat , coś mi sie kojarzy ze nazwa była CW 12xx

Dzieki za pomoc.

Jutro zaniosę sprzęt do auta i zorbie małą próbę :wink: wrażenia postaram się opisać także jutro.

Skomentuj

tez mi to wlasnie nie pasowalo...

Skomentuj

zdjęcia które dałem wyżej to cw1202c z roku chyba 2003...

[ Dodano: 2007-12-12, 23:34 ]
                      http://www.alphard.pl/product/204/59 śmiesznie to zabrzmi ale ten Twój głośnik wygląda jak podróba alpharda

Skomentuj

zdjęcia które dałem wyżej to cw1202c z roku chyba 2003...

[ Dodano: 2007-12-12, 23:34 ]
                        http://www.alphard.pl/product/204/59 śmiesznie to zabrzmi ale ten Twój głośnik wygląda jak podróba alpharda
                        hehe to by bylo cos ;-) wydaje mi sie jednak ze to oryginal - kiedyś byla na nim naklejka z tylu a kumpel miał oryginalne opakowanie - stwierdził ze ładniej wygląda bez naklejki wiec ja zerwał...pudełko wyrzucil... i ja sie obudowe na oko musalem machnać- nie twierdze ze dane podawane przez producenta w tym przypadku zgadzają sie z rzeczywistością ale sama świadomość ich posiadania byłaby dla mnie już czymś ;-)

a moze to CW 1202b (bo ten glosnik występował chyba w kilku wersjach) - niestety nie znalazlem zdjeć modelu B a jedynie wzmiankę o nim

Skomentuj

Zamieszczone przez slayer38
                          a moze to CW 1202b (bo ten glosnik występował chyba w kilku wersjach) - niestety nie znalazlem zdjeć modelu B a jedynie wzmiankę o nim
                          brawo

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            Zamieszczone przez slayer38
                            brawo
                            Obrazek
                            O właśnie ;-) Dzięki

teraz zajme się liczeniem juz zrobionej obudowy :cool: -sprawdze czy a na oko bedzie w miare ok.

Z tego co wyczytalem to dobrze zrobilem wkładając ten przetwornik do obudowy zamkniętej - to juz połowa sukcesu :smile:

Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-12-13, 18:11 ]
                            Sub jest już podłączony.

Wykresy z WINISD dla użytego przetwornika w obudowie zamkniętej 45 litrów.

Wrażenia:
                            Audiofilem to ja nie jestem i myśle ze jak narazie jest ok - bas jest dość głęboki i niski - schodzi duzo nizej niz ten z alpine'ow ktore mam w drzwiach(drzwi wytłumione matami).

Na zewnątrz auta słychać go dopiero przy końcówce skali odtwarzacza(kenwood kdc 3080r).

Jedyny problem który sie pojawil to... klamki tylnych drzwi - zaczely strasznie brzęczeć (nie slychać dzwięku na zewnątrza auta ale slychać strasznie denerwójące brzęczenia -macie na tojakis patent?

[ Dodano: 2008-02-17, 23:35 ]
                            Fotki - już w aucie:

Skomentuj

Czaruję...
                            X