Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uniamp cudnego :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uniamp cudnego :)

Witam wszystkich forumowiczów :) Dzisiaj skończyłem montowanie Uniampa.

Co tu dużo mówić - Uniamp wg Irka + PCB i trafo od Questera i elementy od Pawła S.

Selektor na 3 wejścia na przekaźnikach + zasilacz do niego.
    Miałbyć jeszcze zdalny włącznik, lecz złożyłem 2 i żaden nie działał poprawnie :/

Obudowa to wiórówka 18mm na dole i po bokach. Przód/tył blacha alu 1mm szczotkowana i malowana bezbarwnym. Gałka wytoczona z alu i pomalowana bezbarwnym.

Brakuje jeszcze grawerki na froncie przy diodach, otworów wentylacyjnych i zdalnego włącznika :P

Potencjometr głośności na razie zwykły, gdyż Alps za drogi :P - może w przyszłości zmienie na jakiś impulsator lub potek z silniczkiem.

Obudowa kosztowała mnie dokładnie 32zł, reszta każdy wie :)

Fotki:

Pozdrawiam.

gdyby nie ta wiórówka na samym dole.... :/ trochę tandetnie to wygląda jak dla mnie :/

Skomentuj

Gdyby nie ta wiórówka na dole to powiedziałbym, że całkiem przyzwoicie

Skomentuj

moglbys opisac ten selektor blizej ? i moze schemacik? gdzie dostepny?

Skomentuj

Schemat selektora:

Pcb do otwarcia w programie EAGLE mogę wysłać na mail.

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
            gdyby nie ta wiórówka na samym dole.... :/ trochę tandetnie to wygląda jak dla mnie :/
            Zamieszczone przez Michał K.
            Gdyby nie ta wiórówka na dole to powiedziałbym, że całkiem przyzwoicie
            tylko to :wink:

a miejsca masz jeszcze sporo na drugiego uni :wink:

Skomentuj

Ale o co Wam chodzi z tą wiórówką, przecież to widać tylko przy otwartej obudowie :P

Skomentuj

Marnie to wygląda ta sztacheta z przodu pod alu frontem. Ale sam front extra. I troche nierówne są wszystkie elementy na tylnej ścianie. Albo tak mi sie tylko wydaje.

A jak wrażenia odsłuchowe ??

Skomentuj

Otwory z tyłu - na oko można równiej zrobić.
                  Blacha jest na tyle cienka, że spokojnie mogłeś pomyśleć, aby ją ładnie wygiąć - nie byłoby widać łączeń, które przy tak cienkiej blasze wyglądają po prostu brzydko.
                  Wystająca decha z przodu - pocięta, porysowana.
                  Trafo mogło spokojnie być gdzieś w ciemnym rogu obudowy, a nie przy samych selektorach.

Skomentuj

Mam wrażenie, że obudowa robiona na siłę, nie najlepiej przemyślana i kiepsko wykonana. Te otwory to chyba wierciłeś po ciemku.
                    No szkoda, bo taka końcówka na lepsze "mieszkanko" :wink:

Skomentuj

Niestarannie sklecona obudowa.. bardzo krzywo otwory z tylu, z przodu to drewienko jakies rozwalone, trafo troche nieprzemyslane, radiator (nie jest jakis mega wielki) zamkniety w obudowie?!? zupelny brak wentylacji... te srubki po boku nie wiem po co widoczne z zewnatrz - wystarczylo przykrecic do wiorowki od srodka.... jesli nie radzisz sobie z obrobka fornirem wiorowki to trzeba bylo zrobic to z zurowej dechy albo sklejki ... ten wzmacniacz zasluguje na lepsza obudowe. Wykonanie pod wzgledem elektronicznym (znaczy sie dziala) ok ale reszta to prowizorka

Skomentuj

Otwory są wywiercone równo :) Przy gniazdach banankowych przesunęły się trochę te jakby "dystanse", bo przed fotkami robiłem jeszcze małe poprawki :P

"Decha z przodu" nie jest pocięta, ma mały uszczerbek, ale to dlatego, że tam miałbyć ( i będzie ) czujnik IR, gdy będzie zdalny włącznik. Uszczerbek był małą przymiarką do wpasowania czujnika :)

Co do wentylacji - napisałem, że będą otwory wentylacyjne w pokrywie. Napewno wystarczą, gdyż przy napięciu na Re 5mV Uni się ledwo co grzeje :P przy normalnym słuchaniu ofcrs :)

Radiator zastosowałem taki, jak zalecał Irek i większość forumowiczów.

Śrubki z boku miałybyć widoczne, niestety jedna ( ta od przodu ) trochę wpadła do środka.

Fornir - przyznaję - nie wygląda najlepiej, gdyż obudowa została wykonana w czerwcu, do dzisiaj naprawdę obrcana i przesuwana była duużo razy, dość długo leżała no i dlatego są różne przeharowania.

Postaram się dać nowy fornir, gdyż po fornirowaniu kolumn napewno mi zostanie :)

Skomentuj

Fajny UniAmp ale ta obudowa z przodu na dole rozwalona a po bokach ładniej by wyglądało jakby było metalowe a nie drewniane :mrgreen: w każdym razie ja tak uważam

Skomentuj

Pozdrawiam.Gratuluje zmontowania i uruchomnienia skomplikowanego wzmacniacza.Trochę mało przemyślane rozł. elementów składowych wzmacniacza-trafo za blisko wejścia sygnału,wejście sygnału za blisko wyjścia ,potencjometr za blisko trafa.No i jeszcze jedno -nie grzeje się zbyt mocno ,nie ma otworów dla powietrza?Trochę pomarudziłem ale jeszcze raz gratuluje-fajny,selektor super-napewno niejeden z Nas skorzysta za pozwoleniem oczywiście.

Skomentuj

moglbys opisac ten selektor blizej ? i moze schemacik? gdzie dostepny?
                              tu masz wszystko......chyba ze cudny cos w tym zmienial

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...light=selektor

Skomentuj

bawolek, a myślałem sobie - gdzie ja wysyłałem pcb do selektora .. bo już ktoś na PW prosił o pcb

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                                  gdyż przy napięciu na Re 5mV Uni się ledwo co grzeje :P przy normalnym słuchaniu ofcrs :)
                                  To dziwne, bo mój po godzinie jest już gorący (prąd 8mA)

Skomentuj

La'Mefenzo, po pierwsze mówiłem o spadku napięcia na Re - ja mam 5mV

Po przesłuchaniu 3 płyt na głośności takiej, że można porozmawiać z kimś w jednym pokoju i słuchać muzykę Uni naprawdę był ciepły, ale tylko ciepły.

Gorący był po przesłuchaniu jednej płyty przy głośności takiej, że moje kolumienki tonsila z 1980r ledwo zipiały :)

Skomentuj

Z całym szacunkiem do bani:)

Skomentuj

Bedziesz sluchal glosniej to sie zagotuje. Co jak co ale jaki jest sens budowac wzmacniacz ktory mozna uszkodzic jego normalnym uzytkowaniem? To kaleka nie mozesz go wykorzystac i podkrecic bo sie spali.. wydales na te wszystkie moduly pewnie pare dobrych stow.. nie lepiej wydac 100zł czy tam iles na obudowe godna tego co ma w srodku ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X