Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Inne] księga dźwięku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Inne] księga dźwięku

Witam, jakiś czas temu, a nawet rzekłbym, dawno temu zrobiłem wzmacniacz, prosty aczkolwiek zadowalający efektami (miałem chyba z 16 lat). Był to sprzęt oparty na słynnym TDA7294, własnym projekcie płytek drukowanych, potężnym trafo, z myślą o 5 końcówkach. Nie będę zagłębiał się w ten temat głębiej, zostawmy stare szczegóły techniczne w spokoju.

Wzmacniacz był wciśnięty w jakąś starą odpicowaną obudowę od bodajże Video :) Jednak ostatnimi czasy stwierdziłem ze trzeba odświeżyć starego wraka i zaprojektować mu coś ładnego a zarazem prostego, i tak właśnie powstała, pieszczotliwie nazywana "Księga dźwięku"

Wszystkie materiały elektroniczne pochodzą ze starego sprzętu, natomiast reszta jest zdobyczna, z odzysku lub jak jedyny największy kawałek plexiglas kupiony za 17zł :)

Jeżeli chodzi o wykonanie, czyli: co, jak i dlaczego to myślę, że w miarę zainteresowania tematem będę odpowiadał na pytania.

Poniżej zamieszczam zdjęcia (wszystko ma swoje wady jak i zalety)

Fajnie Ci to wyszło :wink: Mi się podoba, no i obudowa naprawde super tylko porgatulowac, przynajmiej ksiązka ma kopa i bogate wnetrze :cool: Napedzasz ta ksiązką pierdziaczki komputerowe :?:

Skomentuj

Na 1 rzut oka wyglada jak xbox 360

Skomentuj

Bardzo ciekawa obudowa...
        Jak ty to zrobiłeś?
        Z czego jest ta obudowa? jak zrobione są te zaokrąglenia (boki + przód)

Skomentuj

znakomity pomysl i wykonanie
          obudowa to mleczna plexa wyginana? bo z tylu widze plaskownik perforowany...
          od czego jest podswietlany wlacznik?
          jak zewnetrzna obudowa jest mocowana?

Skomentuj

mi właśnie też przypomina xboxa 360 mam porównanie bo stoi na biurku :lol:
            ciekawy projekt , gratuluje pomysłowości
            greg00 wejdz w allegro , dział gry -> xbox360 i poszukaj obudowy za 30-40 zł myśle że powinieneś kupić :razz:

Skomentuj

fajny pomysł, fajne wykonanie - pogratulować tylko :)
              mi się bardzo podoba, no i zajmuje niewiele miejsca.
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Dziękuje za pozytywne opinie :)

Konstrukcja jest dość prosta. Wielka gruba plexy (a dokładnie jakieś piankowe plexy) jest ścianą konstrukcyjną do której przykręcone są ceowniki z wygięte z aluminiowej sztaby. prostopadle do tej płyty i do ceowników jest przykręcony front oraz tył który jest elementem tworzącym podłogę i sufit. Składa on się z 2 części, pomalowanej stalowej blachy perforowanej i pasa plexy biało mlecznej. wszystkie elementy są przymocowane do głównej płyty a transformator także do ceownika. na całość jest nasuwany jeden kawałek plexy który tworzy front i boki.

Plexy profilowałem za pomocą opalarki i formy kopyta (odwrotność formy).

Ostatnio dodałem moduł regulujący obroty wiatraczka względem temperatury radiatora. Wiatraczka niema na zdjęciach ale znajduje się miedzy perforowaną blachą z góry a radiatorem.

Plexy jest biała nie przezroczysta, kupiona w jakimś punkcie robioącym różne reklamy itp.

włącznik z podświetlenime kupiony w AVT

więcej na:
                http://www.cryptic.waw.pl/index.php?...ej&id=6&stat=1

jeżeli chodzi o plexy i coś co można z niej zrobić to mam jeszcze parę DIY, o tutaj:
                http://www.cryptic.waw.pl/index.php?...j&id=24&stat=1

Skomentuj

Czaruję...
                X