Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Elektronika] SymaSym by hetm4n

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Elektronika] SymaSym by hetm4n

Witam! Zaprezentuje wam wzmacniacz na końcówkach symasym. Wzmacniacz powstawał przez rok z przyczyn finansowych oraz braku czasu. Wzmacniacz zawiera 2 końcówki Symasym, Preamp zrobiony na podstawie kitu NE k-135, analizator widma, sterowany również za pomocą pilota.

Końcówki zrobiłem na elementach dostępnych w moim sklepie elektronicznym, połowa rezystorów niestety nie jest 1% tylko 5%, kondensatory elektrolityczne samxon i zwykłe. Tranzystory wszystkie zostały dokładnie sparowane. Końcówki były testowane na pożyczonym transformatorze 2x28V 300VA dźwięk jak dlamnie był rewelacyjny na moich kolumnach alton 70. MOC Wzmacniacza przy 4ohm - 100W, 8ohm 60W.
    projekt ze strony http://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_...ymasym5_3.html

Wzmacniacz jest już ukończony, jedynie co mu brakuje to transformatora, który zakupie w najbliższym czasie(brak kasiorki). Na razie mam zastępczo wsadzony jakiś z Unitry 120W, wiadomo na takim niema co szaleć.
    Co do obudowy, wykorzystałem obudowę z Unitry WS432, natomiast frontpanel mam w przyszłości zamiar zrobić z polerowanej blachy aluminiowej, puki co jest okleina imitująca chrom.
    Mam również zamiar w późniejszym czasie jeszcze tam wsadzić ukłąd zabezpieczający kolumny. Całość prezentuje się realnie całkiem ładnie, i co najważniejsze wyśmienicie gra

FILMIK:
    http://pl.youtube.com/watch?v=-lq0XtUpdRo

ps. co do tego zasilacza końcówek, to miałem tysiące diód 3 A, wiec wolałem zaoszczędzić na mostku i zlutowac je w kanapkę,

KOSZT KONSTRUKCJI 270zł (koszt policzony z przyszłym transformatorem)

Zamieszczone przez hetm4n
    KOSZT KONSTRUKCJI 270zł (koszt policzony z przyszłym transformatorem)
    nie wierze! :shock:
    mnie symek z trafem kosztowal jakies 300zl! a do tego niemam preampa ani analizatora widma...
    no i obudowa kosztowala kolejne 200-300zl :roll:

tak to wychodzi jak sie kupuje "gotowce" :roll:

ps. co do tego zasilacza końcówek, to miałem tysiące diód 3 A, wiec wolałem zaoszczędzić na mostku i zlutowac je w kanapkę,
    :lol: dobre :lol:

przyloz sie do frontu to moze bedzie ladny wzmacniacz

Skomentuj

To się nazywa DIY :mrgreen: bardzo mi się podoba, jedynie ten panel razi troche ale skoro chcesz go zmienić to niech Ci będzie :razz: lekki bałagan w środku ale to myślę że do zrbienia :wink: Brawo! 9/10

Skomentuj

Płytki drukowane chyba kowal ci robił...

Skomentuj

Płytki drukowane chyba kowal ci robił...
          Chodzi Ci oto, że kolega usuwał toner papierem ściernym?? Od kiedy kowal papieru ściernego używa?

Muszę powiedzieć, że odwaliłeś hetm4n kawał dobrej roboty :) Wszystko elegancko zrobione, dobrze się prezentuje :)

Pozdrawiam.

Skomentuj

Nikt mi płytek nie robił! sam lutowałem, trawiłem i montowałem do kupy. Koszty takie niskie bo niema tam elementów markowych AUDIO, 2 końcówki symka wyszły mnie 80zł, analizator 40zł, preamp 40, obudowę miałem po ws332 :wink: trafo będzie mnie kosztować 80zł po znajomości;p toneru nie zdzieram papierem ściernym, tylko rozpuszczalnikiem, przed prasowaniem przecieram płytkę papierem by lepiej toner łapał :smile:

Skomentuj

2 końcówki symka wyszły mnie 8
              tyle mnie wyszla jedna koncowka :neutral: bo sam nie kompletowalem...
              toneru nie zdzieram papierem ściernym, tylko rozpuszczalnikiem
              dziala? ja sie zawsze bawilem proszkiem...

Skomentuj

tak działa;p toner ładnie szybko schodzi. Dziś zamontuje w symku układ posiadający zabezpieczenie termiczne wzmacniacza, detekcja napięcia stałego na wyjściu, opóźnione załączanie kolumn i szybkie wyłączanie.

Skomentuj

Re: SymaSym by hetm4n

Wzmacniacz jest już ukończony, jedynie co mu brakuje to transformatora, który zakupie w najbliższym czasie
                  Podoba mi się, estetycznie i ładnie ,uporzadkowane. Ja już ze dwa razy przykładałem sie do własnego wzmaka i skończyło sie na częściowo polutowanych płytkach...dlatego potrafie to docenić i pozytywnie zazdroszczę :)
                  Pomyśl o dwóch trafach.

Skomentuj

Elektronika wyglada spoko ale front to moglbys jakis bardziej pro zrobic :)... kawalek blachy porzadnej i od razu sprzet wyglada inaczej. Tak czy siak zaskoczyla mnie tak jak reszte forumowiczow cena :P naprawde ci sie udalo.

Skomentuj

fajnie Ci to wyszło a jak jeszcze odpracujesz drobiazgi to będzie lux i jeszcze ta cena :roll:
                      mój symek kosztował mnie dobre x2 tyle a nie jest jeszcze wykończony :razz:

Skomentuj

colcolcol dlaczego 2 trafa?? ja nie widzę sensu zasilania z osobnych 2 traf na kanał. Według mnie to :wink: strata kasy i miejsca w obudowie, a różnicy nie widać jeśli chodzi o dźwięk :grin: Co do panelu, to szukam blachy takiej alu, anodowana chociaż wolałbym czyste alu tak jakby szczotkowane. Wiecie gdzie by mogli na zamówienie zrobić panel tanio?

Skomentuj

Wiecie gdzie by mogli na zamówienie zrobić panel tanio?
                          anodowane lub szczotkowane to nie. ale zwykle alu da sie latwo i dosc tanio kupic

Skomentuj

Końcówki były testowane na pożyczonym transformatorze 2x28V 300VA dźwięk jak dlamnie był rewelacyjny na moich kolumnach alton 70.
                            Polecam wywalic preamp-a, a dzwięk poprawi się na jeszcze lepszy, sam osobiscie to sprawdziałem kiedyś, miałem złożonego symasym, co prawda nie miałem go za długo nie zadowolił mnie :roll: miałem również Ne135-k chodz dobrze wiedziałem ze takie zabawki to "smieć" nie warty grosza, no ale zaryzykowałem i oczywiście moje obawy były słuszne preamp straszne po gorszył brzmienie wzmacniacza. No to pogoniłem ten złom na alledrogo, i pozostałem bez preamp-a sam potencjometr został, no ale i tak ten wzmaciacz nie spełniał moich oczekiwań i sprzedałem na części.

P.s Dla nie wiedzących "alledrogo"= Allegro.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              hetm4n napisał/a
                              najlepiej schodzi acetonem.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                Zamieszczone przez Pawel S.
                                hetm4n napisał/a
                                najlepiej schodzi acetonem.
                                hehe właśnie miałem to napisać.

Skomentuj

Sie robi sie wie.

Skomentuj

analizator

masz schemacik do analizatora?

Skomentuj

pegelmesser ja tam robie benzyna i tez daje rade :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                      X