Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Radio "Detektor 2" Kondensatora

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Radio "Detektor 2" Kondensatora

Witam.
    Mam 13 lat i jest to moja pierwsza konstrukcja w dziedzinie audio.

Założenia, Początki, Plany
    Postanowiłem zrobić radio. A że o projektowaniu urządzeń elektronicznych, tym bardziej radioodbiorników, nie mam zielonego pojęcia, zdecydowałem się na gotowy zestaw do montażu. Przeszukałem ofertę kitów i wybrałem "Odbiornik UKF FM" z oferty AVT.

Obudowa
    Na początku myślałem, że zrobię jakąś z kawałka blachy. Ale przeszukując piwnicę znalazłem korektor graficzny Diora FS-032. Wywaliłem elektronikę ze środka, trochę wyczyściłem i już była obudowa.

Budowa
    Budowę zacząłem od montażu kitu. Po zmontowaniu i wstępnym sprawdzeniu poprawności działania, rozpocząłem montaż do obudowy. Zasilacz stabilizowany na LM7812, nie ma problemu z filtracją. Dwa skrajne potencjometry wykorzystałem, reszta jest po to, żeby nie było dziury. Zrobiłem też dodatkowe wejście sygnału z sumatorem sygnału stereofonicznego, bo radio jest monofoniczne, oraz wyłącznik kolumny na przekaźniku, a żeby nie pukało, to przy wyłączonej kolumnie sygnał idzie przez rezystor 6,8ohm 5W. Złącze na kolumnę, antenę, wejście stereo i mono sygnału jest na RCA. Sygnał jest prowadzony przewodami ekranowanymi, natomiast zasilanie i sygnał od wyjścia wzmacniacza poprowadziłem przewodem miedzianym 0,22mm^. Przewód zasilający głośnikowy OFC 0,75mm^, aby ładnie wyglądał. Wszystko wewnątrz jest uporządkowane, porządnie poprzykręcane, zasilacz ma moc około 5W.

Odsłuch
    Podłączyłem kolumnę (drewnianą) od mini wieży i puściłem muzykę z kompa. Jak na gigantyczną moc 1,2W :mrgreen: zagrało całkiem dobrze. Bas jest zaskakująco dobry, przy takiej mocy. Wprawdzie nie ma niskiego zejścia, ale da się słuchać, natomiast wysokie są, i to całkiem wysoko ciągną, jednak jakość jest niezbyt wysoka. Mimo to, biorąc pod uwagę moc wzmacniacza, gra przyzwoicie i bije na łeb plastikowe "Boomboxy" nawet do 500zł. Radio łapie raczej te silniejsze stacje.

Koszty
    Kit "Odbiornik UKF FM" - 47,99zł + wysyłka 13,00zł = 60,99zł
    Potencjometry suwakowe (vol. + strojenie) - 7,50zł
    Części na zasilacz, obudowa i inne drobiazgi - miałem

Przy wyrażaniu opinii, proszę wziąć pod uwagę to, że mam 13 lat i jest to moja pierwsza konstrukcja.

Zdjęcia

Nie wiem czy jest sens budowania takiego czegos w dobie latwo dostepnych i tanich tunerkow z dodatkowymi bajerami, niemniej jakosc wykonania, starannosc i estetyka - swietnie! O tym wlasnie pisalem w temacie o kolumnach jednego z forumowiczow o ktorym to pisano ze "jak na 15 lat to calkiem niezle!".. haha widac tutaj co to za bzdura - kolega ma 13 lat i odwalil kawal dobrej roboty montujac wszystko poprawnie i do tego schludnie, nic tylko pogratulowac czekamy na twoje inne projekciki, moze jakis amp.. nie wiem na czym grasz w domy ale pewnie za taki projekcik tez sie zabierzesz. Bardzo fajnie! :smile:

Skomentuj

W domu mam wieżę segmentową Technicsa i kolumny Tonsil Space'86 po lekkiej przeróbce zwrotki :mrgreen:

Skomentuj

Jeżeli to w 100% Twoja robota to tylko pogratulować. Wszystko bardzo starannie polutowane i poskładane. Co prawda, tak jak n_omyzs napisał, można kupić za niewielkie pieniądze dobry tuner, ale składając samemu przynajmniej się sporo nauczyłeś.
        I nie ma się czego wstydzić (emotka w tytule :wink: ) bo przypuszczam, że nie jeden Twój rówieśnik nie wie nawet co to rezystor :smile:

Mogę Cię zapewnić, że na tym tunerku nie skończysz. To wciąga! Zastanów się nad jakimś wzmakiem DIY. Może LM na początek. Zobaczysz, że wzmak samodzielnie złożony będzie grał lepiej niż technics :smile:

Skomentuj

Zgadzam sie z przedmówcami, wszystko ladnie i schludnie poukładana, brak fuszery, a jak widać wiek nie ma znaczenia bo jak ktoś sie przyłoży to widać efekty i jest satysfakcja :mrgreen: Z niecierpliwością czekam na dalsze równie udane konstrukcje :mrgreen:

Skomentuj

100% moja konstrukcja. Radio powstawało w lecie przez całą sobotę, tzn. od 7:00 do 21:30.
            Z moich rówieśników, to tylko jeden byłby w stanie coś takiego zrobić, cała reszta nie wie, co to jest rezystor. Kilku, mimo moich wyjaśnień, nadal twierdzi, że to jak głośno gra głośnik, zależy wyłącznie od mocy (są to miłośnicy naklejek w stylu 2000W PMPO na słuchawkach do mp3 :mrgreen: ).

Tylko ten układzik na płytce radia (LM7812) się grzeje, a pobór nie przekracza 20mA... Jest on na zasilanie samej głowicy. Jakim cudem się grzeje???

Skomentuj

Zamieszczone przez Kondensator
              pobór nie przekracza 20mA...
              Rozumiem ze to zmierzyles :)?... btw policz sobie z prawa Ohma ile ma sie tam wydzielic

Skomentuj

Zmierzyłem.
                Cholera wie, jaki jest wzór na prawo Ohma, a w necie jest kilka różnych... :???:

Skomentuj

No w środku to nawet porządeczek masz! :wink: Fajna ta konstrukcja bo jak komuś nie powiesz ze to radio to pomyśli ze korektor... :wink: można ludzi w "konia" robić :razz:

Skomentuj

Cholera wie, jaki jest wzór na prawo Ohma, a w necie jest kilka różnych... :???:
                    Jest tylko jedno prawo Ohma: U=I*R :wink:

Skomentuj

Więc tak, R - rezystancja, U - napięcie, I - moc (poprawcie, jeżeli źle).
                      Więc jeśli chcę policzyć moc wydzielaną, to U/R=I, tylko jaka rezystancja... :smile:

Skomentuj

NIE, "I" to prąd. Jeżeli chcesz policzyć moc to powinno być tak: P=U*I lub P=I^2/R.

Skomentuj

Wychodzi 0,16W...
                          8*0,20=0,16

Scalak wzmacniacza więcej ma mocy wydzielanej, a mniej się grzeje... :lol:

[ Dodano: 2008-11-28, 19:56 ]
                          Zamieszczone przez bart210
                          Jest tylko jedno prawo Ohma
                          To, to ja wiem, ale w necie było kilka wzorów i zgłupłem... :grin:

Skomentuj

hola hola najpierw do bart210 - P=U^/R albo P=I^2*R albo P=U*I

może trafiłeś na uogólnione prawo ohma (czyli prawo ohma dla prądu przemiennego)

Naprawdę konstrukcja mi się podaba GRATULUJE

Grzejącym TLem się nie przejmuj (możesz co najwyżej dodać jakieś małe kondensatorki na wejście i wyjście jakieś 100-200n bo czasami jak ich niema to niektóre mogą się dziwnie zachowywać) ewentualnie jak podajesz wysokie napięcie na wejście to też będzie się grzał jakie napięcie na niego wchodzi?

Skomentuj

Bardzo dobre wykonanie i bardzo dobry wiek na start. Jeżeli jednak chcesz poważniej "bawić" się elektroniką musisz łyknąć trochę teorii na start. Poszukaj na necie stron związanych z podstawami elektroniki. Możesz też zacząć od składania KITów i powoli nabierać wprawy.

Skomentuj

Do stabilizatora wchodzi napięcie zasilania - 12V stabilizowane. Ma wychodzić 8V i też tyle wychodzi, na wejściu jest 100uF (na płytce radia) + 1000uF (za stabilizatorem głównym), a na wyjściu 220nF. Układ się nie przegrzewa, po prostu jest ciepły.

Co by mi dało zbocznikowanie elektrolitów w zasilaczu?

[ Dodano: 2008-11-29, 08:38 ]
                                Zamieszczone przez hol
                                Bardzo dobre wykonanie i bardzo dobry wiek na start. Jeżeli jednak chcesz poważniej "bawić" się elektroniką musisz łyknąć trochę teorii na start. Poszukaj na necie stron związanych z podstawami elektroniki. Możesz też zacząć od składania KITów i powoli nabierać wprawy.
                                Poskładanych KITów mam całe pudełko. :grin: Ale tylko to radio jest z dziedziny Audio. Zaczynałem od takich prościutkich, typu migająca dioda. Ale składam coraz bardziej skomplikowane. :grin:

Skomentuj

Jestem pod wrażeniem!!!!! Taki młody i tyle potrafi!!!!

Skomentuj

Dziękuję za dobre słowa... :grin:
                                    W tym temacie trwa dyskusja na temat projektowania kolumny specjalnie dla tego radia... :grin:

Skomentuj

Zmierzyłem.
                                      rzeczywiście jest kilka praw Ohma:
                                      na przykład: Ciało rzucone na łoże traci na oporze...
                                      albo: im wyżej od kolan, tym napięcie rośnie, a opór maleje...

a żeby nie było, że offtopuję, to powtórze to co inni napisali:
                                      na pochwałę zasługuje staranne wykonanie, mimo że to tylko kit do samodzielnego montażu. Nie słuchaj ludzi, którzy piszą ze to bez sensu składać radio skoro mozna kupić w sklepie ladniejsze i fajniejsze. Złożenie takiego czegoś to na pewno wielka satysfakcja dla gimnazjalisty(czy gdzie tam się chodzi jak sie ma 13 lat...).
                                      Tak trzymać
                                      Pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                      X