Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Elektronika] prosty tani wzmacniacz na tda7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Elektronika] prosty tani wzmacniacz na tda7294

Witam.
    Chciałbym zaprezentować mój pierwszy wzmacniacz który wykonałem samodzielnie.Wzmacniacz zrobiłem zeby nabyć trochę doswiadczenia elektronicznego.
    Obudowa jest z jakiegoś starego miernika z którego wyciągnałem bebechy i akurat spasował do niej radiator.

Zasilacz zrobiłem z narazie dwóch kondów 10000uF 50v i mostek 25A 1000V
    zasilacz w pajaku ponieważ na płytce bym go nie upchnął do tej malutkiej obudowy.

Końcówka mocy płytke wytrawił mi kumpel ja tylko polutowałem elementy.

trafo 200va 2x27v dość pokaźnych rozmiarów

Pewnie wielu powie w środku tragedia wszędzie pomotane kable tez tak uważam ale jak zakręce obudowę to tego nie widzę dla mnie najważniejsze ze wzmacniacz gra całkiem nieźle jestem mile zaskoczony jak na scalaka nie ma żadnych szmerów trafo pracuje bezgłośnie.
    kosztorys:
    elementy końcówki 60zł
    trafo 50zł
    zasilacz 30 zł
    razem jakieś 140zł

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-01-25, 19:54 ]
    staraj sie wklejac linki do miniaturek - jest to wygodniejsze i lepiej sie prezentuje

A jakies zdjecia ?

Skomentuj

No faktycznie, estetycznie tragedia :twisted: Ale to pewnie wszystko przez małą obudowę.

Osobiście zdecydowałbym się kupić starego uszkodzonego wzmaka, przednią część całą wyszpachlować wygładzić, zostawić tylko włącznik i pokrętło (o ile jakieś przewidujesz) i nie dość, że masz dużo więcej miejsca, to zaczyna to wyglądać jak moda nakazała :)

Ale początki zawsze takie są :)

Pozdr.

Skomentuj

Re: prosty tani wzmacniacz na tda7294 pierwsza konstrukcja

Robson132 Spisuje się sprzęcik?

Skomentuj

Robson132, to toja pierwsz konstrukcja wzmacniacza? Jak tak to nie martw sie opiniami nastepne konstrukcje beda lepsze!

Skomentuj

prosty tani wzmacniacz na tda7294 pierwsza konstrukcja

Narazie nie ma za bardzo na czym ale mogą powiedzieć ze dzwięk mi sie podoba jak wcześniej miałem tda1554q to 7294 jest od niej o niebo lepsza dzwięk jest czystszy i bardziej wyrazisty,płynny. Ja sie opiniami nie martwie tylko jestem zadowolony.

Skomentuj

Konstrukcja wygląda tak jak większość pierwszych konstrukcji :razz: Jak na początek może być, ważne że czegoś się nauczyłeś i Twój twór Cię zadowala :mrgreen:

Skomentuj

Od czegoś trzeba zacząć. Ważne, że wykonałeś dobrze robotę - działa i jesteś zadowolony. Jednak do mnie ten TDA7294 jakoś nie przemawia. Nie podoba mi się za specjalnie jego brzmienie, ale jak wspomniałem od czegoś trzeba zacząć.

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky
                  Robson132, to toja pierwsz konstrukcja wzmacniacza? Jak tak to nie martw sie opiniami nastepne konstrukcje beda lepsze!
                  Radecky my go nie chcemy zlinczować, ale takie pętle elektryczne w wzmakach dużej mocy nie są dobre - chłopak sobie dobrze poradził jak na pierwszy raz, ale jakaś kultura techniczna musi być bo się potem zemścić może

@Robson132 gdyby nie te kable to konstrukcja byłaby bardziej niż ok :) - jeszcze pochwal się stroną pól lutowniczych, to je ocenimy - i tak należy postępować z elektroniką, małymi kroczkami do przodu - ostatnio bardzo wiele osób bierze się od razu za składanie milionpincet watowych wzmacniaczy co jest błedem, bo przy takich konstrukcjach trzeba mieć już odrobine wiedzy, a co najważniejsze sprawnie lutować

Skomentuj

Robson132 powiedz z czym to gra? :wink:

Skomentuj

z kolumienkami od wieży samsung

Skomentuj

uuu - pora teraz sie brac do roboty za kolumny :P

Skomentuj

dokladnie :lol: pomysl nad zrobieniem jakiegos taniego zestawu chcby malych monitorow

Skomentuj

pomyślimy zobaczymy narazie kieszenie puste;D

Skomentuj

i jak z tym potkiem? bawiles sie?

Skomentuj

bawiłem sie ale i tak to nic nie dało muszę preamp kupić;D

Skomentuj

Czaruję...
                                X