Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Elektronika] Lampowy bufor wafera na E88CC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Elektronika] Lampowy bufor wafera na E88CC

Tytułem wstępu
    Pomysł by zbudować coś lampowego przyszedł mi do głowy bardzo dawno temu ale ze względu na różne inne zajęcia, permanentny brak czasu i ogólno pojęte lenistwo rozpoczęcie prac przekładałem w nieskończoność.
    Gdy pewnego dnia w moje ręce trafiła lampka E88CC stwierdziłem, że nie ma co dłużej czekać i zabrałem się do roboty.
    Na warsztat trafił znany wszystkim projekt bufora lampowego ze strony audioton.

Jako że było to moje pierwsze spotkanie z trawieniem płytek i lutowaniem czegokolwiek od podstaw bardzo całą zabawę przeżywałem :oops:

Obudowa
    Cała obudowa powstała z odpadków. Zastosowałem to co miałem w szafkach ze złomem i szufladach.
    Całość budowałem po to by przetestować poprawność moich założeń donośnie budowy przyszłego wzmacniacza lampowego i by nabrać trochę wprawy.

Cały front wykonałem z jednego kawałka wygiętego aluminium, jego wielkość została określona przez wielkość arkusza który akurat miałem. Praktycznie nie było odpadów.
    Po wygięciu aluminium wyszlifowane papierem 800 i wypolerowane, później odtłuszczone i polakierowane lakierem bezbarwnym w sprayu.

Ramka wykonana z klepki parkietowej z drewna merbau, klejonej na distal i nasączone olejem do pił mechanicznych :mrgreen:

Obudowa transformatora zrobiona z laminatu do płytek. Złożona miedzią do środka i lutowana. Polecam to rozwiązanie, bardzo łatwo można zrobić obudowę z zachowaniem dużej dokładności, a jak coś nie wyjdzie za pierwszym razem można rozlutować i spróbować raz jeszcze. Z tyłu wklejony kawałek z obudowy zasilacza atx z otworami wentylacyjnymi, wklejony distalem. Całość malowana farbą w sprayu - czarny mat.

Całość stoi na 5mm gumowych nóżkach, dodają konstrukcji lekkości.

Wrażenia odsłuchowe
    Czy wtórnik katodowy może dodawać lampowego brzmienia?
    Na ten temat są całe dyskusje w necie, w których jedna strona przekonuje drugą, chciałbym tego uniknąć.
    Napisze jedynie że ja różnicę słyszę. Moim zdaniem zmienił się charakter basu, stał się bardziej miękki i cieplejszy. Nie wiem ile w tym autosugestii a ile faktu, ale mi sie bardziej podoba i bufor zostanie, przynajmniej do momentu zbudowania wzmaka.

Koszty
    Z tym będzie najgorzej bo cała zabawa trwała tak długo, że już nie pamiętam.
    Dużą część części miałem.

Lampa + podstawka - 10zł
    Parkiet - 2,5zł
    Lakier bezbarwny - 13zł za 0,4l. Poszło go tyle co nic.
    Elementy elektroniczne 8zł

Fotki
    Bez lampy trochę zbyt żółte:

Z lampą, nienaturalnie rozjaśnione:

Z zapalniczką dla zobrazowania wymiarów:

Uruchomienie po montażu w obudowie. Ulga bo działa dalej :mrgreen:

Fajne, estetyczne tylko czy mnie oczy nie myla czy to jest mono? znaczy jedna sztuka? dlaczego tak?

Skomentuj

To jest stereo.
      E88CC to podwójna trioda, czyli przez jedną połówkę puszczony jest jeden kanał a przez drugą połówkę drugi kanał :grin:

Skomentuj

wafer, za takie pieniądze można coś takiego zbudować chociaż dla samego wprawienia się:) Wykonanie bardzo ładne, podoba mi się:) Ja się rzuciłem na trochę głebszą wodę i jestem w trakcie budowy pre nr 3 też z audiotonu :mrgreen:

czekają też już elementy do wzmaka na EL84 z w/w strony :wink:

Skomentuj

ładnie wygląda, mógłbyś może pokazać zdjęcia wnętrza?
          zazdroszcze że wykończenia, ja się nie moge nigdy zabrać za wykończenie, po doprowadzeniu do stanu dobrego grania :razz:

Skomentuj

Warg, niestety nie da rady, ze względu na małe rozmiary osłonki są przyklejone punktowo na kropelkę.
            Ale spód jest z plexi więc coś tam widać, bym dał fotki ale mi się telefon zbuntował i nie moge zgrać na kompa :evil:

Skomentuj

Staaary, za tyle kasy, to i ja coś takiego sobie zbuduję :-)
              Bomba, chciałbym to usłyszeć w akcji.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Barteque
                Bomba, chciałbym to usłyszeć w akcji.
                Myslisz ze rozroznilbys wzmacniacz grajacy z i bez tego bufora?

Skomentuj

Czaruję...
                X