Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] wzmacniacz dwa razy 40W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] wzmacniacz dwa razy 40W

Witam.Chcę przedstawić wzmacniacz wykonany w oparciu o leciwy artykuł z Radioelektronika nr.6/1982r.Parametry:
    Pasmo przenoszenia (-0,5dB) 10Hz…20000Hz
    Moc sin. 40W/8Ohm
    Znamionowe napięcie wejściowe dla mocy 40W/8Ohm 0,775V
    Rezystancja wejściowa 47kΩ
    Odstęp sygnału od zakłóceń(40W) 95dB
    Wzmacniacz charakteryzuje się bardzo niskimi zniekształceniami nieliniowymi oraz intermodulacyjnymi np.:
    Nieliniowe 35W f 1kHz………0,0025%
    Intermodulacyjne 35W……….0.003%
    Konstrukcja składa się z dwóch końcówek mocy,dwóch zasilaczy stabilizowanych ,dwóch układów zabezpieczeń,trafa toroidalnego 200W.Układ zabezpieczeń przed zwarciem jest na pcb końcówek natomiast zabezpieczenie przed napięciem stałym na wy oraz termiczne jest na oddzielnej płytce.Czujniki temperatury(termistory 4 szt) są umieszczone bezpośrednio na obudowach tranzystorów mocy.Układ odłancza zasilanie końcówek mocy, gdy pojawi się nap.stałe na wyjściu +-2V lub, gdy tranzystory nagrzeją się do temp.ok.65°C.Oczywiście można ustalić inne wartości.Zadziałanie któregoś z zabezpieczeń(temp.lub DC) jest sygnalizowane zapaleniem diody led-lewa to DC prawa temp. Włącznik między diodami służy do resetowania układu.Obudowa wykonana z MDF blach czarnych,nierdzewki i ocynku powlekanego o grubości od 0,8mm do 2mm.Z Mdf jest wykonany front i boczki oklejone fornirem i polakierowane.Wstawki na froncie są z nierdzewki przyklejone do MDF’u
    Butaprenem.Wzmacniacz jest bardzo kłopotliwy w uruchomieniu (wzbudzanie) i gdyby nie pomoc kolegi bodo_z z audiostereo raczej bym poległ.Warto było powalczyć,wzmacniacz gra ….no właśnie gra tak,ze przestałem oglądać TV ,odstawiłem sym sym w kąt i ciągle słucham muzyki.Docelowo wzmak ma współpracowac z przedwzmacniaczem (widoczny na fotkach).Prace nad pre jeszcze trwaja.
    Materiały ,z których korzystałem:
    Re6/1982 schemat i pcb końcówek
    PE 1/1994 układ zabezpieczen
    EH 11/1993 zasilacz stabilizowany
    Koszta całości to ok.350pln (obudowa + elementy elektroniczne)
    Na koniec chce podziękować dla bodo_z za pomoc i cierpiwość.

Bardzo ciekawa obudowa i nawet starannie wykonana.
    Jedynie do czego bym się doczepił to gniazda głośnikowe. Jakoś są niebezpiecznie blisko siebie. Przypuszczam, że byłby mały problem gdybyś chciał podłączyć gołe kable. Istniało by ryzyko przypadkowego dotknięcia obudowy czy innego gniazda.

Po co są te radiatory w tylnym panelu?

Mógłbyś napisać coś więcej o końcówce? Jakie brzmienie, kontrola? Z samych parametrów ciężko cokolwiek wywnioskować.

Skomentuj

To pewnie wzmacnaicz pani mgr inz. Urszuli Klapczyńskiej. Konstrukcja stara jak świat. Nie sadze ze jest dzis sesn ja powielac i sie podniecac.
      http://www.wgrywamy.pl/35,wzm_40w_m_z_pdf.html
      http://prywatne-hobby.webpark.pl/abox.htm
      http://www.elektroda.pl/rtvforum/wzm...tml?highlight=
      http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...mat=2935&p=1#k

Skomentuj

starannie, schludnie, ładnie, dokładnie.

Ale czemu akurat ta końcówka mocy ? No i do tego taka słaba. Chyba że większej nie potrzebujesz :)

[ Dodano: 2009-04-19, 14:04 ]
        aha zbyszek wrzucisz skany:
        PE 1/1994 układ zabezpieczen
        EH 11/1993 zasilacz stabilizowany

bo na necie nie ma a z wielkim zainteresowaniem bym je przejrzał

Skomentuj

O dźwięku nic nie powiem bo nie słyszałem, ale obudowa oryginalna. Z bliska widać małe niedokładności ale ogólnie bardzo ładnie. Masz dostęp do cnc?

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
            Po co są te radiatory w tylnym panelu?
            to radiatory koncówek mocy.Co do gniazd wyjściowych to troche trzeba się namęczyć z przykręcaniem nakretek po włożeniu przewodu.
            Zamieszczone przez pegelmesser
            Konstrukcja stara jak świat. Nie sadze ze jest dzis sesn ja powielac i sie podniecac.
            owszem stara i jest sens robic isłuchaać(lub jak wolisz się podniecać).
            Zamieszczone przez El_liero
            Ale czemu akurat ta końcówka mocy ? No i do tego taka słaba.
            akurat ta ze wzgledu na bardzo niskie zniekształcenia.Moc 40W dla mnie wystarcza ale nie ma problemu,wystarczy podkcić potkami napiecie do +-35-38V i będzie większa
            Zamieszczone przez kombo
            Masz dostęp do cnc?
            do jakiś tam mam
            Wzmacniacz brzmi(gra)zdecydowanie lepiej od syma oraz uni (sym na toshibach).Wszystkie trzy odsłuchane na tych samych głosnikach,te same płyty cd ten sam odtwarzacz cd.Po prostu chce się go słuchac :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
              Moc 40W dla mnie wystarcza ale nie ma problemu,wystarczy podkcić potkami napiecie do +-35-38V i będzie większa
              Tylko zmienia sie punkty pracy trnzystorow w ukladzie i troche pzrez to niektore parametry.

Skomentuj

Wg mnie kawal dobrej roboty

Skomentuj

Pwy=Usk×Isk - oj pegelmesser nie czaruj :lol: zapomniałem o wymiarach:
                  szerokosc 435mm
                  głębokosc 385mm
                  wysokosc 75mm

Skomentuj

Nie na temat...
                    zbyszek dzięki za skany

Skomentuj

Czaruję...
                    X