Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Wzmacniacz lampowy 2xECL82 stereo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Wzmacniacz lampowy 2xECL82 stereo

Witam!
    Z nudów wykonałem mały wzmacniaczyk stereo na 2xECL82. Moc może nie zachwyca bo jest to 2x1,5W ale da sie tego słuchać i to całkiem przyjemnie.
    Transformatory głośnikowe to TG2-31-666 a zasilające TS30/1/676.
    Punkt pracy lamp dobrany tak aby współpracować z kolumnami 8om (normalnie przekładania tych traf powoduje ze są przewidziane do 4om). Stąd Ra=10kom.
    Pasmo określam pomiarowo na 40-20000Hz. Niestety nie przeprowadziłem jeszcze precyzyjnych pomiarów zniekształceń i pasma.
    Obudowa wykonana z blachy stalowej z gotowego profilu (zasilacz kasetowy). Polerowana. Front i tył aluminium anodowane malowana na srebrny kolor.

Zdjęcia, schematy itp http://picasaweb.google.com/brencik/ECL82 niestety nie można wklejać fotek na forum, czas chyba zmienić dyski na serwerze, w dzisiejszych czasach są tanie juz...

O elektronice sie nie wypowiem ale wyglad bardzo mnie sie podoba:)
    Fajne rozmieszczenie gniazd.
    Jedynie brakuje mi tu oslon na lampki...

Skomentuj

brencik jakie masz kolumny do tego wzmacniacza ?

Skomentuj

Oj testowałem dopiero tylko na Zg-15C, jak zabiorę go do domu to podłączę pod Perfect 150.

Skomentuj

brencik,
          Jak na wzmacniacz z nudów to jest ok.
          Jest prawdziwa obudowa a nie jakieś tam plastiki uniwersalne. Taki zwykły, prosty wzmacniacz. O elektronice się nie wypowiadam.
          Napisz coś o kosztach.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Koszty są znikome, musiałem tylko kupić jedno trafko głośnikowe (19zł) i zaciski wyjściowe (parę zł), resztę wszystko miałem.
            Jeśli chodzi o elektronikę schemat jest http://picasaweb.google.com/brencik/...43973575546098

[ Dodano: 2009-12-10, 22:01 ]
            http://picasaweb.google.com/brencik/...CZLAMPOWYECL82 dorzucam kilka lepszych fotek.

Skomentuj

oj dobra czepiacie sie:

Skomentuj

Witam!
                Mam pytanie jak oceniasz brzmienie wzmacniacza, czy miales porownania np. do lamp ECL86? Jakie siedza tam trafa glosnikowe? Czy jest on na sprzedaz?

Skomentuj

Brzmienie jak brzmienie, mi sie podoba (ło) gdyż wzmacniacz już został sprzedany. Porównywać do ECL86 nie ma sensu bo to to samo praktycznie i duzo więcej od samej lampy ma dobór punktów jej pracy i co najważniejsze transformator głosnikowy.
                  Traz robię nową konstukcję na 2XPCL86 ale juz na płytce drukowanej.

[ Dodano: 2010-01-18, 21:00 ]
                  Bebechy:

Skomentuj

Witam,
                    Widzę tam 2 transformatory w sekcji zasilania. Czemu 2??

---------- Post dodany o 20:15 ---------- Poprzedni post o 20:12 ----------

Oraz mam pytanie czy 2 kanały można zasilać z jednego trafa? Mam dwa trafa: TS40/24/676 chyba sprawne (troche luźne) oraz TS40/5/6067
                    Tg pod ta konstrukcje i lampy, po prostu chce wykorzystać odpad po starym bambino

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
                      Witam,
                      Widzę tam 2 transformatory w sekcji zasilania. Czemu 2??
                      Strzelam że jeden to HV a drugi żarzenie lub jeden to dławik...

Oraz mam pytanie czy 2 kanały można zasilać z jednego trafa?
                      oczywiście

Skomentuj

Nie będzie to za słaba moc? Skoro pierwotnie jedno trafo obsługiwało jedną lampę?

Skomentuj

Nie będzie to za słaba moc? Skoro pierwotnie jedno trafo obsługiwało jedną lampę?
                          O to nie pytałeś... Max 2xpcl86 powinno sie dac tym zasilic
                          Z resztą co za problem sprawdzić parametry trafa i pobory prądów lamp??

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                            Z resztą co za problem sprawdzić parametry trafa i pobory prądów lamp??
                            Bo tego jeszcze nigdy nie robiłem, chce dla próby zrobić prostego pająka z rzeczy które mam w domu Nigdy jeszcze lamp nie odpalałem
                            Co do lamp mam 2xECL82 a trafo ma domniemam 40W... No nic, dojdzie 2 trafo głośnikowe (jedno co miałem było uszkodzone) i będę dłubać

Skomentuj

Bo tego jeszcze nigdy nie robiłem, chce dla próby zrobić prostego pająka z rzeczy które mam w domu
                              Jak nie potrafisz sobie policzyć poboru prądu lamp to daruj sobie dłubanie w lampach bo sobie krzywdę zrobisz i kończymy offtop tak przy okazji

Skomentuj

a ja odpowiem tak - jak nie umiesz sobie policzyć, to zapytaj na forum albo doczytaj - trochę jest tego :)

ja pierwszy raz policzyłem ze złej charakterystyki punkt pracy lamp wyjściowych, ale mnie skorygowali koledzy z forum (chyba trioda) i wzmacniacz powstał i gra jako wzmacniacz do kompa, aczkolwiek drażni mnie brum... podłącze pod oscyloskop chyba w końcu i sprawdzę skąd się to bierze....

Skomentuj

Czaruję...
                                X