Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Moje "ALMARO"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Moje "ALMARO"

Zawsze mnie zastanawiało jak gra lampa , gdy ciekawość sięgneła zenitu postanowiłem że trzeba spróbować, zaczołem powoli gromadzić niezbędne części trafa lampy.
    Projekt był gotowy z audiotonu ale gdy przeczytałem całą stronę ZONK :sad: Nie zbuduje jego sam nie dam rady. Zamieściłem ogłośenie jakieś wa miechy temu kto zbuduje i odzew był szybki kolega dolpin123 podsunoł mi bardzo miłego i mądrego gościa który złożył mi pająka. Ja go dokończyłem po montowałem wszystko do kupy.

Tak jak widać jest to klasyczne SE na lampach EL84 w klasie A moc którą generuje to bagatela 4-5W ale tu niespodzianka nawet moje nie zbyt efektywne i moco żerne Seasy grają naprawdę głośno a przy tym bardzo czysto.Myślę że jak by podpiąć do nich kolumny o efektywności powyżej 90db będzie tak głośno jak z tranzystora.
    Obudowa wykonana z blachy P50 oraz mdf-u boczki fornirowane.

Wrażenia odsłuchowe są naprawdę rewelacyjne scena jest budowana naprawdę inaczej niż przez tranzystorwce przestrzeń i stereofonia jest kapitalna poprostu inna bardziej delikatna i miła w odsłuchu jedyny niedosyt jaki można wysłuchać to zakres najniższych częstotliwości od 40hz zaczyna się spadek.

Podam przybliżony koszt budowy takich cacek:
    Trafa Głośnikowe 25-35zł Allegro
    Trafo zasilająe 60zł
    Lampy parkę bez problemu za 30zł
    Wszelkiego rodzaju przełączniki potencjometry kabelki gałki złącza i wtyki oraz drobnica niezbędna do budowy i wykończenia 160zł
    Obudowa max 50zł

Tak czy siak spokojnie można się zamknąć w 400-500zł i to jest już wasza rola ocenić czy warto czy nie dla mnie warto bo jest się czym delektować podczas słuchania.

O i jeszcze jedno jeśli znalazł by się chętny to wzmacniacz jest do sprzedania bo na warsztacie leży już EL34 teraz złożę wszystko ja a kolega pomierzy i wyreguluje.
    Cena nie jest wysoka poniżej kosztów budowy jak coś to na PW

Galeria:

nie no baja :grin: Opisz jak mozesz wiecej na temat obudowy, skad blacha i jak ja obrabiales, czy malowac musiales itd... :smile:

Skomentuj

Ściągnij wzmak ze źródła bo stracisz kontrolę i zaćmisz górę.

A tak na serio, to konstrukcja bardzo ładnie wygląda, widać, że trochę włożyłeś w niego.
      Ciekaw jestem jak to gra, sam przymierzam się do tej lampki z Audiotonu, ale wątpię, aby ten projekty powstał wcześniej niż za dobry rok:)

Gratuluje!

Skomentuj

Lampki są fascynujące, coś świeci i jeszcze gra, a niedoskonałości są uważane za zalety. Widzę, że więcej kasy poszło na pierdółki niż sam wzmacniacz, trzeba będzie kiedyś złożyć podobny klocek.

A swoją drogą to kropki i przecinki znacznie ułatwiają czytanie, wyszedł jeden bełkot zamiast opisu, po prostu analfabetyzm... "zaczołem", "zbuduje" itp.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
          Widzę, że więcej kasy poszło na pierdółki niż sam wzmacniacz
          w tym przypadku tak ale w większości przypadków to 80% kosztów to trafa i lampy.

[ Dodano: 2009-12-26, 10:25 ]
          Panowie porównaliśmy z kolegą tego lampiaczka z Amplitunerem ONKIO INTEGRA drugi o góry model z lat 90 co kosztował ładnych parę tys. i tu niespodzianka został zdeklasowany pod każdym względem wszystko zabrzmiało lepiej nawet bas mimo że mniej ale miękcejszy i głębszy, jedynie nie był w stanie wytworzyć takiego ciśnienia akustycznego jak ampli.
          Ogólnie jestem bardzo zaskoczony że tak prosty wzmacniaczyk potrafi tak ładnie i czysto zagrać.

Skomentuj

Czaruję...
          X