Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Wzmacniacz Stereo TDA7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Wzmacniacz Stereo TDA7294

Witam.
    Chciałbym zaprezentować Wzmacniacz stereo na 2 układach scalonych TDA7294.
    Jest to mój pierwszy wzmacniacz wykonany samodzielnie tak samo jak obudowa(aluminiowa).
    Cały wzmacniacz jest robiony od "podstaw". Budowa wzmacniacza zaczęła od jednej kości, ponieważ chciałem zobaczyć (usłyszeć) jak gra. Potem to już była kwestia czasu jak zrobiłem druga kość, przedwzmacniacz...
    Wzmacniacz jest zasilany transformatorem toroidalnym ok. 150/170Wat 2x30V i odfiltrowane 4x 4700uF.
    Wszystko jest projektami z strony Mirley

Wzmacniacz współpracuje z kolumnami Alphard Kolumny

Wzmacniacza czeka jeszcze kilka poprawek wizualnych jak i technicznych (jeszcze dodam zdjęcia) ...

Koszt to ok. 200zl może trochę więcej

Oto kilka zdjęć :

Proszę o "jakaś" ocenę konstrukcji :)
    Pozdrawiam

Tadki nie sa przymocowane bezposrednio do radiatora ?

Skomentuj

Nie, a i tak bardzo dobrze przewodzi ciepło :smile:

Skomentuj

No tak obudowa alu wiec sie po niej latwo przewodzi cieplo, ale pomiedzy radiatorem a obudowa masz straty i to blad konstrukcyjny :P.. w sumie przy TDA nie powinno sie nic ujarac.. chyba :)

Skomentuj

Fakt :razz: Szczerze mówiąc miałem w planach oraz radzili mi alby przymocować do TDA bezpośrednio do radiatora ale :smile: nóżki aż tak mi się nie wyginały i nie chciałem "ryzykować" :grin:

Skomentuj

Ja przed chwilką skończyłem swój :)

Co do płytki, to po cynowałeś swoją od spodu? Tam są bardzo cieniutkie ścieżki.
            Ja mam płytkę 70nm miedź i dodatkowo cynowałem a w przyszłości chyba wlutuje jakiś cienki drucik.Na razie nie testowałem go pod obciążeniem ale przewiduję go w mostku do suba więc nie
            zaszkodzi.

Dobrze że rozdzieliłeś płytki bo strasznie się męczy człowiek przy wkładaniu przewodów zasilających do pierwszego kanału :/

Ten przedwzmacniacz nie jest najlepszym wyborem, poczytaj opinie o nim na Tym forum.

Swoją drogą TaDeK to mocna bestia okopciłem cała płytkę i działa :)

Skomentuj

skad masz aluminium?

Skomentuj

a przypadkiem tadeusz nie ma ujemnego zasilania na radiatorze?

Skomentuj

Jesli dobrze pamietam to ma. Przez to kiedys i ja skopalem kostke i niedawno temu marian, po przez styk gniazda sygnalowego z radiatorem

Skomentuj

widze że zastosowałeś inne kondensatory wejściowy i zwierający in- do masy w każdej końcówce nie słychać zadnej różnicy miedzy kanałami?

co do obudowy, ja kupiłem rozwalony magnetofony z w miare wyglądającą obudową, zaszpachlowałem front i dałem czarną okleine wygląda "trochę" lepiej niż Twoja i w sumie tanio wychodzi

Skomentuj

Tak lekko po cynowałem ścieżkę OUT, ale bez przesady :smile:

Aluminium "znalazłem" :grin:

Może jakaś drobna różnica jest ale jej nie słyszę... A co do wyglądu to jeszcze zobaczymy, na razie pod tym względem jest niedokończony wzmacniacz :razz:

Swoją drogą TaDeK to mocna bestia okopciłem cała płytkę i działa :)
                      O i tu się zgodzę :grin:

Ten przedwzmacniacz nie jest najlepszym wyborem, poczytaj opinie o nim na Tym forum.
                      Może i nie jest ale, nie narzekam.

Skomentuj

A ja bym uważał na te minusowe napięcie na obudowie
                        by się przydały podkładki mikowe

Skomentuj

Czaruję...
                        X