Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bufor lampowy 2 x ecc82 plus magiczne oczko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bufor lampowy 2 x ecc82 plus magiczne oczko

Witam wszystkich na forum. Jako pierwszy post - prezentacja właśnie ukończonego bufora lampowego wg projektu ze strony audioton. Niestety zaraziłem się lampami i już powolutku kompletuję części pod wzmacniacz PP na E34,

Ale wracając do tematu pragnę pochwalić się takową konstrukcją:
    Jest to preamp Nr3 na ECC82 oraz magiczne oczko EM84 plus sterowanie za pomocą EBF99. Oczko działa prawie logarytmicznie.
    Potencjometr 2 kanałowy oraz włącznik pochodzi z decka Marantz, wnętrze bez szaleństw, żadnego srebra ani złota :-)

"Ulepszenie" dźwięku - zauważalne. Po pierwszym włączeniu układu pomiędzy odtwarzacz a amplituner małe rozczarowanie... gdzie ten ciepły, lampowy dźwięk? Jednakże po chwili odsłuchów włączyłem baypass... i wtedy wszystko się wyjaśniło - dźwięk stał się płaski. Buforek dodaje głębi, wyraźnie wyciągnął wokal jakby przed kolumny. Praktycznie nagrań stereo nie słucham już bez buforka.

Koszt wykonania - ok 100PLN, z tym, że trafo anodowe i lampy już posiadałem.

Co o tym sądzicie?
    Pozdrawiam
    Jap
    Załączone pliki

tak sie zastanawiam... czy ludzie robia lampowce dla brzmienia czy dla wygladu?

Skomentuj

Ładne.

Skomentuj

Bardzo mi się podoba. Gratuluje
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

po za tym że wygląda jak manta i inne chinole to chyba oki

według mnie za bardzo przekombinowane tymi diodkami

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
            diody moga byc - ale nie niebieskie :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              Zamieszczone przez nowy1
              Paweł lampa ma swój czar i te diody jakie by nie były ,według mnie są trochę tandetne, jak w chińskich wzmacniaczach

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                Zamieszczone przez Pawel S.
                Zamieszczone przez nowy1
                Paweł lampa ma swój czar i te diody jakie by nie były ,według mnie są trochę tandetne, jak w chińskich wzmacniaczach
                zgadzam sie z tym... żarzenie lampy samo w sobie jest piękne

Skomentuj

np moje

czy potrzebne diody ?

Skomentuj

hehe - Twój sprzęt nie potrzebuje diody. Ale jak zauważyliście - diody mogą być włączane i wyłączane... jak kto woli. Szczerze to muszę przyznać, że mi z MANTOWYMI diodami bardziej się podoba. Jasność LEDów dobierałem aby było wyraźnie widać bitwę ciepła żarników i zimna niebieskiego. Niestety na zdjęciach niebieski bije na łeb na szyję ciepło żarników - wydaje się, że jest bardzo mocny. W rzeczywistości nie jest.
                    Mój następny sprzęt powinien już być bez LEDów - ale i tak mam plan wykorzystania czegoś, czego jeszcze nikt nie zastosował w lampowcu - ale o tym przekonacie się za rok... i tu na pewno wybuchnie dyskusja (profanacja czy new age :lol: ). Na pewno nie zabraknie szkła, inoxu, czy aluminium oksydowane... a może i sztacheta się pojawi :lol:

A co do budowy lampowców - kurcze, wciągnęło mnie na maxa... Zbudowałem już dziesiątki różnych urządzeń elektronicznych (technika w.cz., m.cz., cyfrówka,) ale lampka wciągnęła mnie najbardziej. Jestem indywidualistą i lubię wyróżniać się z tłumu, a takie zabawki na prawdę intrygują... no i przy okazji pięknie grają.

Skomentuj

Zamieszczone przez Japsystem
                      hehe - Twój sprzęt nie potrzebuje diody.
                      a moje? :wink:

Zamieszczone przez Japsystem
                      Ale jak zauważyliście - diody mogą być włączane i wyłączane... jak kto woli.
                      Samo wstawienie diod to w lampach juz nieporozumienie... To tak jakbys mial tuningowac wizualnie mercedesa... Znajdzie sie oczywiscie tego zwolennik, ale w zasadzie sie tego nie robi, bo samo w sobie jest piekne.

Skomentuj

włożono duzo pracy, widać.
                        mi się podoba z zewnątrz.

gratuluje. :razz:

Skomentuj

Kurcze, muszę się postarać i łądniejszą fotkę zrobić. Dolphin - świetnie ci sprzęt i fotka wyszła

Skomentuj

Ciekawi mnie jakich lamp użyłeś, jakich firm, ogólnie całość teraz od nich jest zależna, zmień na inne lampy i powiedz jakie masz odczucia :) Co do żarzenia to ja w soha mam diodki pod spodem i są koloru bursztynowego, lecz odbudowa podswietlana jest na biebiesko co daje fajny efekt, nie kazdemu sie to podoba, moze i dobrze. Twoja obudowa bardzo mi sie podoba, a cena jaką podałeś...hmm to żart? Sama obudowa warta jest sporo więcej niż napisałeś :)

Skomentuj

Dawid, lampy jakie wykorzystałem pochodzą ze starych zbiorów mojego taty. Jeszcze mnie na świecie nie był jak je chomikował - takie były czasy. Są to lampy firmy RFT (chyba - znaczek na lampie wygląda jak 2 koła stykające się w narożnikach jakby shortów :-) )
                              Niestety lampy, które znalazłem na strychu w znaczniej większości są lampami telewizyjnymi.

Co do kosztów - nie, to nie żart. Ten układ wykonałem jako trening przed popełnieniem wzmacniacz PP. Więc zbudowałem go po najniższych możliwych kosztach.
                              Inox pochodzi z jakiegoś starego panela kuchenki, kawałek blachy nośnej po prostu leżał w garażu. Jedyne co dokupiłem to profil aluminiowy, nóżki (stożkowe z podstawkami, jak do kolumn głośnikowych), transformator żarzenia oraz gniazda chinch. Reszta z rozbiórki innych sprzętów :shock: .

Wrzuciłem link na youtube - tak sprzęt wygląda w akcji

http://www.youtube.com/watch?v=Bqau2_OSaRU

Skomentuj

Czaruję...
                              X