Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Uniamp w wersji hi end

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Uniamp w wersji hi end

Witam tym razem chcialem wam przedstawić wzmacniacz "Uniamp 150" w pełnej wersji hi-end(w takiej wersji i z takim wysposazeniem montazu uniampa na forum jeszcze nikt sie nie podjał,wzmacniacz jest jedyny w swoim rodzaju,zdjecia w pełni nie oddaja wygladu rzeczywistego .Wzmacniacz zawiera takie układy jak:

-zabezpieczenie DC(projektu Irka)-zmontowane na elementach:rezystory 1% 0,6W tranzystory firmy on-semi,przekaźnik firmy findler,radiator czerniony na tranzystor
    -selektor wejść(projekt Irka)-zawiera wyjscie sub out,zmontowany na rezystorach 1% 0,6W kondesatorze wima 100nf,wyprowadzone przewody ekranowane(mikrofonowe Da Vinci Alpharda(bardzo dobre jakosciowo przewody ekranowane szczerze polecam:)
    -barwa dzwięku-zmontowana rownież na elementach typu hi end(kondesatory nichicon gold,sanyo,rezystory niskoszumne beyschlega/vischey 1% 0,6W,kondesatory silver mica,
    -zasilacz stabilizowany do barwy-zmontowany na szybkich diodach byv29 kondesatorch mkt(wima i philipsa)kondensaotry 2200 uf przed i 470uf nippona za stabilizatorem
    -sterownik do wskaźnikow wychyłkowych-zmontowany z diod germanowych(wieksza czulosc od zwyklej małosygnałowej 1n4148),kondesator odpowidzialny za szybkosc wychylania sie wskaźnikow- 4,7uf im wieksza pojemność tym wskaźniki wolniej opadaja.

Sam uniamp jest zmontowany na elementach:

-kondensatory filtrujace:10000uf Nichicon KS Audio(cena za sztuke 22zł)
    -kondensatory wejsciowe(jantzen w wersji niebieskiej 4,7uf ok.10-15zl za sztuke)
    -reszta kondesatorów panasonic FC i nichicon gold
    -kondesaotry bocznikujace 100nf wszystkie wima plus 470pf tez wimy w wersji żóltej
    -kondesatory 47pf silver mica
    -rezystory niskoszumne beyschlega/vischeya 1% 0,6W
    -mostek 8A
    -szybkie bezpieczniki 5A
    -tranzystory na wejsciu super niskoszumne toschiby 2sc2240 2sa970 (takiego zabiegu na forum jeszcze nikt sie nie podjął tranzystory w pewnym stopniu zmniejszaja szum)
    -tranzystory bc i kse firmy Firchild -firma tranzystorow pokroju on-semi albo nawet lepsza jeszcze
    -kocnowki jak i sterujace wiadomo orginalne toschiby

Uniamp zamontowany jest w aluminiowej obudowie na zdjeciu nie widac soczystej czerni samego panelu i gałeczek,pochodzacej z demotazu niemieckiego wzmacniacza podajrze Universum.W obudowie zamontowane sa nowe pozlacane wejscia RCA,podobnie jest z terminalami(terminele przezroczyste ok 6zł za sztuke takie same mozna dostac w polinku).ponadto obudowa wysposazona jest we wskazniki poziomu mocy sygnały ktore sterowane sa specjalnym sterownikiem-ukladem,wskaźniki podświetlane sa niebieskimi diodami.Uniamp obecnie zasilany jest trafem 2x28V 180W,podpiety jest do barwy projektu Irka ktora niweluje niedoskonałości uniampa,głownie chodzi o brak basu,podpinajac uniampa pod ta barwe naprawde na brak basu niemozna juz narzekac,ja obecnie posiadma wersje 6db,jak ktos odczuwa znaczny brak basu polecilbym wersje 13db,podbijajac wysokie tony uniampa gra jeszcze bardziej naturalnie,barwa posiada funkcje direct dzieki czemu mozna całkowicie odciac barwe,od uniampa,szczerze polecam naprawde bardzo fajny ukladzik :),barwa zasilana z osobnego zasilacza.Ponadto uniamp posiada uklad przed napieciem stalym.Wzmacniacz nie posiada nawet najmniejszego szumu.Uniamp robiony dla audiofila ale nie przez audifila,lubie montowac swoje uklady na sprawdzonych elementach nawet jak to nie przynosci jakiejs znaczniej roznic.

Uniamp obecnie gra z zestawem Er18RNX &27TBFC/G i napedem CD po tuningu Sony CDP 991

Zainteresowanych bądz chetnych na odsłuch zapraszam do Rzeszowa(istnieje możliwość nabycia).

Koszt ogólny montazu:
    -uniamp wraz z radiatorem ok 200zł
    -obudowa ok 100zł
    -złacza ok 40zł
    -przewody ok 40zł
    -barwa ok 50zł
    -zabepzieczenie ok 40zł
    -uklad zasilacza do barwy ok 20zł
    -sterownik do wskaźników ok 10zł
    -selektor ok 40zł
    -transformator ok 50zł

Czyli całość ogólnie wyszła ok 600-650zł ale niema nic zadarmo

Wrażenia z odsluchu:

Każdy wie jakie brzmienie ma uniamp czy dużo sie rozni dzwięk w wersji hi end trudno jest mi powiedzieć nie miałem bezpośredniego porównania odsłuchu,wyżej napisałem jaka zmiana jest podpinając barwe Irka i szum o którym pisał sam Irek który sieje barwa jest naprawde nieodczuwalny(szłyszalny) u mnie jest jego brak z barwą czy bez :)

Wykonanie i wygląd pierwsza klasa,to można ocenić.
    Ale coś za coś:
    Zamieszczone przez kaman777
    niema nic zadarmo
    No hi end kosztuje.
    Każdy wie jakie brzmienie ma uniamp czy dużo sie rozni dzwięk w wersji hi end trudno jest mi powiedzieć
    Ale i tak gratulacje za oryginalną robotę.

Skomentuj

i juz w dziale ogłoszenia... opis pod sprzedaż a szkoda :/

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas
        i juz w dziale ogłoszenia... opis pod sprzedaż a szkoda :/
        a no szkoda szkoda bo forum prędko takiego uniampa niezobaczy sie ale niestety sytuacja mnie zmusza do sprzedazy tego

Skomentuj

W nieodległym czasie forum zobaczy uni który twojego bije na głowę :) (dual mono z możliwością mostkowania dla kolumn 8ohm - gdzie będzie miał pewnie ok 250W dla 8 ohm) tak jak i symasyma 5.1 a dokładnie 5.0 bo w końcu sam sym suba zasilał nie będzie

oba będą ze wszystkimi kompletami zabezpieczeń itd..

szczerze - bardzo denerwuje mnie takie nieprzemyślane wrzucanie wszystkiego byle gdzie do obudowy, straszne tam zamieszanie panuje. Ja zanim cokolwiek zacznę montować to robię sobie kilka sposobów rozkładu elementów i ustalam prowadzenia przewodów itd Żeby później nie było żadnych problemów...

a żeby nie być gołosłownym:

Symasym:
          jak widać 4x 15,000uF / 63V, KG Series, Super Through, 63x80 - http://www.partsconnexion.com/capaci...chicon_kg.html
          czyli 4x$37.95= ok 600zł - Tu można powiedzieć że Hi-End kosztuje... (pomijam Black Gate których tam nie brakuje - czego na fotkach nie widać jak również Silver Mica, rezystory Dale i Bayschlag) trafo 500W, zabezpieczenie przed DC opóźnione załączanie i szybkie odłączanie głośników. (2 końcówki odpowiadające za przednie kolumny - 4ohm posiadają jeden własny radiator, 3-y od pozostałych kolumn również własny...

Uniamp:
          Puki co brak jeszcze głównych kondensatorów bo muszę upolować coś ciekawego.
          Natomiast to co widać to 2-wie osobne obudowy (każdy Uni może pracować jako stereo lub w mostku jak już wspomniałem wtedy mamy dual mono 240W 8ohm) Tutaj dodaje do zabezpieczeń na płytce UNI tak jak wcześniej zabezpieczenie przed DC na osobnej płytce wraz z opóźnionym załączaniem i szybkim odłączaniem głośników. Budowa: (Kondensatory: Black Gate, Nichicon, Elna, Wima. Silver Mica - nie patrzcie na elektrolity na wejściu - to się na pewno zmieni - ale nie na ogromnego jantzena działającego jak antena na wszelkie śmieci.... Rezystory: głównie bayschlag, Trafa w wersji audio 2x32V-znamionowo plus dodatkowe uzwojenie 24V - dla zabezpieczeń - moc trafa 350W)

ze względu na żywotność, prestiż... w zabezpieczeniach itd stosuje również kondensatory firmowe typu panasonic FC, rezystory bayschlag itd

Wiec co gadasz że forum długo nie zobaczy takiego uni :) i sorki za zdjęcia kiepskiej jakości ale nie chce do końca zdradzić się przed ich skończeniem, opisaniem i wstawieniem tego na forum...

Skomentuj

heh ze bedzie w dual mono i bedzie posiadac zabezpieczenie dc wcale nie oznacza ze bedzie lepszy,piszac to mialem na mysli elementy z jakich zostal zmontowany tak samo jakie rozwiazania zostały w nim zastosowane dla ulepszenia miedzy innymi zastosowanie innych tranzystorow na wejsciu,pozatym twoj uni nie bedzie posiadal takiego wyposazenia zaledwie poza zabezpieczeniem DC ktore wg mnie nie jest dokonca prawidlo skonstruowane jak je odaplisz sam zobaczysz ze bedziesz mial problemy zeby sie uporac z nim szczegolnie pod napieciem 2x35V juz teraz zycze powodzenia.

Co masz na mysli piszac bezmylne umieszczenie wszystkiego?? wszystko jest umieszczone tak jak powinno byc i jest na swoim miejscu,przewody wygladaja jak wygladaja ale puszczajac taka ich ilosc niema innej mozliwosci,przeowdy sa pospinane opaskami zaciskowymi i dodatkowo umieszczane w obejmach w ktore została wysposazona obudowa.

Co do kondesatorow wejsciowych grubo sie mylisz,jak ktos nie umiejetnie prowadzi mase wtedy mu zbiera smieci wole dac jantzena na wejscie jak jakiegos black gata ktory pomimo dobrej jakosci nigdy nie bedzie posiadal lepszych parametrow od kondensatora foliowego

Skomentuj

na myśli miałem to że mój uni będzie zbudowany z tak samo dobrych albo i lepszych elementów od twojego a w dodatku będzie to konstrukcja dual mono (a jak powiedziałem nie wszystko zdradzę teraz), sprostowuje tylko to co powiedziałeś - że forum długo takiego nie ujrzy bo mam nadzieje że szybko go skończę i ujrzy. A z tranami na wejściu też będę chyba kombinował, myślałem o mpsa18 ale brak odpowiednika pnp.

A idąc dalej, jak widać np po moim symie da się ułożyć elementy tak by przewody prowadzić w miarę krótko i bezproblemowo robiąc to estetycznie - bo chyba możesz sobie wyobrazić jak będą puszczone. A jak nie, to jak go skończę na pewno miło cie zaskoczy estetyka wykonania i połączenia wszystkiego w środku, nie mówię że u ciebie jest tragedia bo widziałem lepszy kocioł już nie raz tylko że zawsze mogło być lepiej ale ogólnie nie jest źle.

Co do zabezpieczenia DC nie wiem co ma być w nim nie do końca dobrze zrobione gdyż mam już dawno odpalone takie zabezpieczenie w innym wzmaku i działa bez żadnych zrzutów... i już kilka razy uratowało głośniki jak np w przedwzmacniaczu podczas zmian urwała się jedna ścieżka na płytce i pojawiło się to owe napięcie, to wzmak się wyłączył zanim kolumienki cokolwiek ucierpiały. Wiec jak dla mnie liczy się to a nie to czy aby na pewno topologia układu jest idealna.

Masa, nauczyłem się już z nią walczyć i wygrywać... jak skończę przedwzmacniacz to również opublikuje :P na forum to przekonasz się ze można zbudować na prawdę bardzo rozbudowana konstrukcje samemu która nie odważy się ani grama zabrumieć a co lepsze szumieć również... Mimo wszystko uważam że taki jantzen będzie działał jak antena na śmieci - z powietrza... Ale biorąc po uwagę to że masz korekcje dźwięku (barwy) to te śmieci które zbierze ten kond to nie tylko jeden problem, są inne jak np to ile szumów wprowadzi korekcja... na szczęście można ją wyłączyć

tylko te trafo 2x28V 180watt trochę tu nie pasuje :P w końcu na takim trafie uni nie generuje sporych ilości mocy sadze ze ok 50W 8ohm i jakieś 80W 4ohm...

Skomentuj

panowie ale skromnoscia to zaden z was nie grzeszy. Az mi sie czytac odechcialo. A takie hi-endy to proponuje pokazywac na AS.
                Powodzenie
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                  Az mi sie czytac odechcialo
                  Nic na sile nikt nie przymusza
                  A takie hi-endy to proponuje pokazywac na AS.
                  Wybacz uniamp jest projektem tego forum nie AS ze kogos kłuje ze sam nie moze posiadac uniampa na takich elementach to ja juz na to nie poradze pozdrawiam

Skomentuj

kaman777, jezeli uwazasz ze za moim postem przemawiala zazdrosc to nic nie zrozumiales. Bardziej irytuja mnie wasze przechwalki czyj bedzie lepszy.
                    Rozumiem, ze do swojego hi-endowego wzmacniacza podlaczasz rownie hi-endowe kolumny na ostro hi-endowych zwrotnicach? A jakich uzywasz kabli?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie licytujcie się -nie od tego jest ten wątek !
                      kaman-gratuluję koncepcji,wykonania i chęci ! Uni sam w sobie,bez dodatkowych układów dla wielu jest już wystarczającym wzmacniaczem-ja gram właśnie na takim.I gdyby nie to,że pracuję nad innym projektem-wziąłbym go od Ciebie.Aż żal,że sprzedajesz-może trafi do kogoś z forum.Zaskakująca jest cena-wiem ile kosztuje wysiłku i czasu zrobienie czegoś na poziomie.Tym bardziej,że zastosowane tutaj elementy to naprawdę niezły brand ito nie jest żadne"audivodoo" wbrew utartej tutaj już opinii.

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi
                        Tym bardziej,że zastosowane tutaj elementy to naprawdę niezły brand ito nie jest żadne"audivodoo" wbrew utartej tutaj już opinii.
                        Uważaj bo zaraz zjedzą Cię za te słowa, bynajmniej jak pokazałem swoją konstrukcję tak było...

Skomentuj

hehe fakt przechwałki przechwałkami ale nie o to chodziło, chciałem uświadomić kolegę że nie może pisać czegoś czego nie wie... Ja porostu nie mógłbym spokojnie spać nie zastosujac lepszych elementów we wzmaku nawet jeśli teoretycznie na nic one nie wpłyną. Jedni wierzą i słyszą różnice inni nie (we wpływ tych elementów) ja jak jest na prawdę nie wiem bo każdy wzmacniacz zawszę robiłem na elementach zaliczanych do lepszej półki jakościowej i robię to po prostu dla świętego spokoju - pewnie gdybym robił sprzęty w masowych ilościach to bym tego nie robił ze względu na cenę ale przy jednostkowym projekcie nie będę płakał po nocach że wydałem kilka zł więcej.

ps. za te 4 szt nichicona 15000uf nie zapłaciłem 600 zł - wyrwałem okazyjnie (jeśli można tak powiedzieć) za te 4 szt zapłaciłem 250zł z wysyłką. To że użyte elementy są takiej jakości i wykonanie będzie na wysokim poziomie nie mówi wcale że wyjdzie mnie on drogo - wiec nie jest to jak dla mnie wyrzucenie pieniędzy w błoto, pewnie za jednego uni zmieszczę się w 600 zł jak kolega...

a kolumny u mnie to przód jedna kolumna - 2x peerless hds180exc plus wysokotonowy peerless hds
                          monitory peerless hds150 plus vifa dx25, centralka 2xhds150 plus vifa dx25
                          wiec chyba mogę powiedzieć że będzie to grało z wystarczająco dobrym sprzętem... ??

Skomentuj

zgadzam się z daniel69, , estetyki zabrakło w tym unim, tym bardziej że nazywasz swojego uniampa hajendem :mrgreen: . co do obudowy to niepodoba mi się wogóle, tym bardziej że chcesz go sprzedać za 650zł :razz: .

Skomentuj

jezeli uwazasz ze za moim postem przemawiala zazdrosc to nic nie zrozumiales
                              w takim wypadku dlaczego proponujesz pokazywac projekt uniampa na forum na ktorego tle nie powstalo??
                              panowie ale skromnoscia to zaden z was nie grzeszy.
                              skromnosc tutaj niema nic do rzeczy tylko jak juz wczesniej pisalem nikt jeszcze na forum sie nie podjal takich zabiegow jakie ja dokonalem malo kto stosuje sama barwe Irka choc wiekszosci osobom doskwiera brak basu malo kto lutuje drozsze elementy niz zwykle chinczyki wg. mnie uniamp w pełni zasluguje na dobor bardzo dobrych elementow,a ze przy tym jest wysposazony w dodatkowe uklady rowniez na dobrej jakosci elemntach uroku raczej nie traci a raczej zyskuje go jeszcze wiecej
                              e do swojego hi-endowego wzmacniacza podlaczasz rownie hi-endowe kolumny na ostro hi-endowych zwrotnicach
                              zwrotnice do kolumn sa wykonane na rowniez przyzwoitch elementach (jantzen,cewki powietrzne rezystory mils)mozna zoabczyc w galerii kolumn jak cos robic to chyba dobrze i na dobrych materialach zwlaszcza jak robi sie cos dla siebie wlasnie

A jakich uzywasz kabli
                              co do kabli nie ukrywam tez nie naleza do najtanszych na allegro cena za metr to 25 zł ja je nabylem po dosc niskiej cenie ale jak mowie nie naleze do chorych ludzi(audiofilow)
                              Zamieszczone przez freedi
                              Zaskakująca jest cena-wiem ile kosztuje wysiłku i czasu zrobienie czegoś na poziomie.
                              No niestety na dziedzinie jaka jest diy nie mozna zrobic na swoich konstrukcjach a wrecz przeciwnie,wiekszosc osob ktora sie zajmuje ta dziedzina woli cos sama z klecic niz wylozyc odrazu z gory taka kwote,natomist mniejszosc jest takich osob(pasjonatow) z tej dziedziny ktora interesuje sie ta dziedzina ale nie jest w stanie sama wykonac danego ukladu i wtedy odkupuje gotowa konstrukcje:) kazdy diy-owiec wie jak trudo jest sprzedac swoja kosntrukcje bez znaczenia jak jest wykonana i na jakich elemantch:)

Dzieki wielkie za dobre slowa :)

[ Dodano: 2010-07-31, 14:10 ]
                              Zamieszczone przez daniel69
                              Jedni wierzą i słyszą różnice inni nie (we wpływ tych elementów) ja jak jest na prawdę nie wiem bo każdy wzmacniacz zawszę robiłem na elementach zaliczanych do lepszej półki jakościowej i robię to po prostu dla świętego spokoju
                              Mam dokladnie takie samo zdanie
                              Zamieszczone przez 1grzecho
                              estetyki zabrakło w tym unim
                              jak pisalem juz wczesniej puszczajac taka wizke kabli do tylu ukladow niema mozliwosci zrobic tego estetycznie bo o kable glownie chodzi
                              co do obudowy to niepodoba mi się wogóle
                              sa gusta i gusciki ja zawsze bylem pasjonatem wzmanciaczy Vintage i czarnego aluminum
                              tym bardziej że chcesz go sprzedać za 650zł
                              600zł :),ok650 wylozyłem na niego

[ Dodano: 2010-07-31, 14:16 ]
                              chciałem uświadomić kolegę że nie może pisać czegoś czego nie wie...
                              Piszac zdanie "Witam tym razem chcialem wam przedstawić wzmacniacz "Uniamp 150" w pełnej wersji hi-end(w takiej wersji i z takim wysposazeniem montazu uniampa na forum jeszcze nikt sie nie podjał,wzmacniacz jest jedyny w swoim rodzaju"
                              mialem namysli czas do ktorego wystawilem uniampa na forum za tydzien miesiec rok moga powstac inne konstrukcje rowniez tzw hi endowe za to odpowiedzialnosci bral nie bede juz :)

Skomentuj

a no szkoda szkoda bo forum prędko takiego uniampa nie zobaczy sie ale niestety sytuacja mnie zmusza do sprzedazy tego
                                a ja miałem na myśli to zdanie...

Skomentuj

a ja miałem na myśli to zdanie...
                                  to gosciu jak juz czytasz moj temat to czytaj dokladnie i ze zrozumieniem ja nie bede w kołko tego samego pisał

Skomentuj

kaman777, poprostu nie potrafisz przyjmować krytyki :cool: .

Skomentuj

kaman777, poprostu nie potrafisz przyjmować krytyki .
                                      jak zauwazyles nieporozumienia nie byly powodem krytyki do ktorej nic niemam pozatym krytyki jest mniej niz pozytywnych opini w tym temacie tylko nie doczytania a ja niemam wplywu na to jak kto sobie interpetuje dane zdania

[ Dodano: 2010-08-01, 12:52 ]
                                      koniec off topa,prosze wypowiadac sie na temat umieszczonej konstrukcji,komentowac krytykowac badz zadawac pytania jej dotyczacej

Skomentuj

a co masz do tematu??
                                        no właśnie nie mam nic do tematu, tylko zazwyczaj w tematach w tym dziale można przeczytać opinie na temat prezentowanych DIY a w tym to można przeczytać jakieś durne przegaduszki na temat kto miał lepszy pomysł i kto użył lepszych cześci i który projekt jest lepszy. :roll:

a pozatym gratuluje Ci kaman777, widać że duzo roboty włożyłeś i wyszło fajnie.

daniel69, jak skończysz swój to zprezentuj.. wtedy będzie mozna oceniać :wink:

i nie siejcie (niektórzy) opini że to forum STX bo to niedokońca prawda.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X