Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Uniamp w wersji hi end

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez yxzabc

i nie siejcie (niektórzy) opini że to forum STX bo to niedokońca prawda.
    i tu się zgodzę (że to nie do końca prawda), to forum ludzi którzy po prostu pieniędzmi nie sraja :P i stąd zazwyczaj stx i bardzo dobrze moim zdaniem bo mimo ze stx nie jest już tak tani jak kiedyś to i tak za te pieniądze co można zrobić coś z stx ciężko w sumie znaleźć z innych firm a do tego dochodzą później zwrotka - jaka itd a stx nie dość że właśnie tani to i wszystko podane jak na tacy.

wiele osób ma uprzedzenia do stx za to jaki był kiedyś ale dzisiaj już robią na prawdę dobre głośniczki i wiem ze gdybym nie miał już kupionych wszystkich części (oprócz hds wysokoto nowego) do projektu akustyka na 2xhds180ex plus hds wysokotonowy to na 100% zrobiłbym 2,5 drogi na stx i ciągle chodzi za mną myśl by sprzedać to co mam i zrobić jednak na stx

Zamieszczone przez kaman777
    Zamieszczone przez daniel69
    a ja miałem na myśli to zdanie...
    to gosciu jak juz czytasz moj temat to czytaj dokladnie i ze zrozumieniem ja nie bede w kołko tego samego pisał
    a tutaj dalej cie nie rozumiem ale mniejsza z tym.

Skomentuj

no właśnie nie mam nic do tematu, tylko zazwyczaj w tematach w tym dziale można przeczytać opinie na temat prezentowanych DIY a w tym to można przeczytać jakieś durne przegaduszki na temat kto miał lepszy pomysł i kto użył lepszych cześci i który projekt jest lepszy. :roll:
      dziękuję ci yxzabc, tylko ty zrozumiałem co miałem na myśli
      Zamieszczone przez yxzabc
      a pozatym gratuluje Ci kaman777, widać że duzo roboty włożyłeś i wyszło fajnie.
      również przyłączam się do gratulacji. Żeby do tak dobrego wzmacniacza dokładać takie klocki trzeba być naprawdę pasję.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi
        Tym bardziej,że zastosowane tutaj elementy to naprawdę niezły brand ito nie jest żadne"audivodoo" wbrew utartej tutaj już opinii.
        Które to ? niesztuką jest wydać kupę kasy na kolorowe ładnie wyglądające kondy, jak już wymieniać na lepsze to w miejscach w których rzeczywiście to coś da.
        "For Audio" nie jest wcale równoznaczne z "lepsze".

Sam uniamp jest zmontowany na elementach:
        -kondensatory filtrujace:10000uf Nichicon KS Audio(cena za sztuke 22zł)
        zapłaciłeś tylko i wyłącznie za napis "for audio" te elektrolity nie różnią się niczym od standardowych
        http://www.nichicon.co.jp/english/products/pdf/e-ks.pdf
        -kondensatory wejsciowe(jantzen w wersji niebieskiej 4,7uf ok.10-15zl za sztuke)
        wystarczył by zwykły foliowy a za zaoszczędzone pieniądze mogłeś wymienić kiepskie MJE na nowoczesne tranzystory KSA1381/KSC3503
        http://www.fairchildsemi.com/ds/KS/KSA1381.pdf
        taka zmiana przyniosła by największą poprawę.
        -reszta kondesatorów panasonic FC i nichicon gold
        jedynym kondensatorem elektrolitycznym (oprócz zasilania) który ma wpływ na parametry wzmacniacza jest C8 i C25
        żeby usunąć jego nieliniowości z układu wystarczy zwiększyć pojemność 10-20 x nie ma większego znaczenia jaki to będzie elektrolit.
        Za resztę wystarczyły by zwykłe elektrolity ewentualnie na 105 stopni bo są trwalsze.
        -kondesaotry bocznikujace 100nf wszystkie wima plus 470pf tez wimy w wersji żóltej
        te kondensatory powinny być ceramiczne (ten 470p albo Silver Mica albo NPO/COG)
        oprócz C10/C26 te powinny być foliowe
        -kondesatory 47pf silver mica
        jak najbardziej sensowna zmiana zamiast SM mogą być NPO/COG (proponuję unikać chińskich non name-ów bo niekoniecznie są z tej ceramiki co powinny :) )
        -rezystory niskoszumne beyschlega/vischeya 1% 0,6W
        ogólnie większość metalizowanych będzie OK
        -mostek 8A
        ?
        -szybkie bezpieczniki 5A
        powinny być zwłoczne
        -tranzystory na wejsciu super niskoszumne toschiby 2sc2240 2sa970 (takiego zabiegu na forum jeszcze nikt sie nie podjął tranzystory w pewnym stopniu zmniejszaja szum)
        OK żeby to w pełni wykorzystać trzeba dać potek góra 10k i ewentualnie zmniejszyć wartości niektórych rezystorów we wzmacniaczu.
        -tranzystory bc i kse firmy Firchild -firma tranzystorow pokroju on-semi albo nawet lepsza jeszcze
        niema to większego znaczenia MJE produkuje jeszcze On Semi (Firchild najprawdopodobniej produkuję na ich licencji) a BC produkują wszyscy :)

Trochę małe napięcie zasilania przez to moc spadnie do góra 60W 8om.
        Kable od transformatora są równolegle z z głośnikowymi

Zamieszczone przez daniel69
        Symasym:
        jak widać 4x 15,000uF / 63V, KG Series, Super Through, 63x80 - http://www.partsconnexion...ichicon_kg.html
        czyli 4x$37.95= ok 600zł - Tu można powiedzieć że Hi-End kosztuje... (pomijam Black Gate których tam nie brakuje - czego na fotkach nie widać jak również Silver Mica, rezystory Dale i Bayschlag) trafo 500W, zabezpieczenie przed DC opóźnione załączanie i szybkie odłączanie głośników. (2 końcówki odpowiadające za przednie kolumny - 4ohm posiadają jeden własny radiator, 3-y od pozostałych kolumn również własny...
        Przepłaciłeś za te badziewne Nichicon-y za taką kasę kupił byś naprawdę porządne elektrolity z zaciskami śrubowymi np. takie:
        http://www.farnell.com/datasheets/526225.pdf
        http://pl.farnell.com/vishay-bc-comp...63v/dp/8821160
        Black Gate to zabytki sprzed 30 lat ! już nie są podukowne i były dobre (może) w tedy kiedy startowała produkcja.
        Inna sprawa że pakownie takiej kasy w badziewnego syma to bezsens.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
          zapłaciłeś tylko i wyłącznie za napis "for audio" te elektrolity nie różnią się niczym od standardowych
          http://www.nichicon.co.jp...ts/pdf/e-ks.pdf
          Wiesz montując juz pozostale dobre elementy nie wypadało dawac jakiegos jamicona a dobra filtracja to podstawa,niewiem ile w tym prawdy ale ponoć kondesatory filtrujace wpływaja na niskie rejestry,pozatym dobry kondesator zwlaszcza w wersji audio ma wysoki parametr"ESR"(zastępczą rezystancje szeregową) i tym sie głownie rozni od pozostałych ,pozatym podana cena jest cena rynkowa ja nabyłem wszystkie wymienione elementy po troche nizszych cenach
          wystarczył by zwykły foliowy a za zaoszczędzone pieniądze mogłeś wymienić kiepskie MJE na nowoczesne tranzystory KSA1381/KSC3503
          może i tak ale te kondesatory akuratnie dostałem jako gratis wiec.. dlaczego mialem ich nie użyc wiem ze wima spokojnie by sie tutaj sprawdzila,ja mam zamontowane KSE parametrami pewnie nic sie nie rozni od MJE tym tylko ze KSE sa ekranowane a wymienionych tranzystorów przez Ciebie nie kojarze :) ale skoro Irek zastoswał zwykłe MJE wiec KSE spokojnie wytarcza napewno lepsza sa od bd139/bd140 :)
          niema to większego znaczenia MJE produkuje jeszcze On Semi (Firchild najprawdopodobniej produkuję na ich licencji) a BC produkują wszyscy
          Moze i tak ale czym lepiej sprawdzona firma tym dany element jest lepiej wykonany widac to juz po samej obudowie wole dolozyc kilka groszy i spac spokojnie:)
          OK żeby to w pełni wykorzystać trzeba dać potek góra 10k i ewentualnie zmniejszyć wartości niektórych rezystorów we wzmacniaczu.
          potencjometr jest 2x50K a po co zmieniac rezystory?? jak pisalem po tym zabiegu szum praktycznie niema
          powinny być zwłoczne
          sa zwłoczne
          Trochę małe napięcie zasilania przez to moc spadnie do góra 60W 8om.
          poczatko uniamp byl zasilany trafem 2x37V 200W ale uleglo przepaleniu sie uzwojenie pierwotne
          Kable od transformatora są równolegle z z głośnikowymi
          a mianowicie ?? :>

[ Dodano: 2010-08-02, 08:34 ]
          kaman777 napisał/a

-mostek 8A

?
          Mostek czym mocniejszy-moze przepuścic wiecej amper tym posiada wieksza i grubsza obudowe przy czym lepiej odprowadza ciepło takie jest moje zdanie :)

[ Dodano: 2010-08-02, 08:38 ]
          (ten 470p albo Silver Mica albo NPO/COG)
          Mysle ze wstawienie wimy w niczym tu nie przeszkodzilo :)
          jedynym kondensatorem elektrolitycznym (oprócz zasilania) który ma wpływ na parametry wzmacniacza jest C8 i C25
          żeby usunąć jego nieliniowości z układu wystarczy zwiększyć pojemność 10-20 x nie ma większego znaczenia jaki to będzie elektrolit.
          Za resztę wystarczyły by zwykłe elektrolity ewentualnie na 105 stopni bo są trwalsze.
          tutaj za 10 szt kondesatorów dalem ok 8 zł wiec tez nie było sensu oszczedzac tym bardziej ze miała to byc wersja hi end uniampa,nawet jak zastosowane przezemnie elementy nie przynosioly duzych zmian jak pisalem rowniez wczesniej uniampa jak i jego konstruktora darze wielkim szacunkiem i twierdze ze ta konstrukcja zasluguje w pełni na takie elementy :) na AS jakby uznali wyzszosc uniampa nad ugoda powstawaly by tylko same wersje hi endowe :)

Skomentuj

Witam tym razem chcialem wam przedstawić wzmacniacz "Uniamp 150" w pełnej wersji hi-end(w takiej wersji i z takim wysposazeniem montazu uniampa na forum jeszcze nikt sie nie podjał,wzmacniacz jest jedyny w swoim rodzaju,zdjecia w pełni nie oddaja wygladu rzeczywistego...[/URL]
            Brzmi to jak tekst z ulotki reklamowej. :wink: A szkoda. Nie wolał byś aby oglądający sami doszli do takiego wniosku? Napisali o tym, że ładnie wygląda i ma niezłe elementy? Zresztą to, czy jest "hajendem" czy nie, nie określają tylko użyte elementy, ale i rozwiązania oraz najważniejsze - brzmienie.
            Ostatnie zdanie kolegi raven1985, jest naturalną reakcją, na którą czekałem śledząc wątek. Sam uni nie jest złą konstrukcją i może dać wiele radości przy montażu czy odsłuchu, ale z tym "hajendem" to bym nie przesadzał.

P.s.
            Trzeba było zaszaleć. Dać "pasywkę", poczernione radiatory wystawić po za obudowę, hi-endowo zminimalizować konstrukcję (na przykład te wskaźniki wychyłowe - fuj) podzielić na dual mono, zrobić fajny pre (może na lampkach), zewnętrzne zasilanie. A tak łatwo "przeskoczyć" Twój projekt. No właśnie, tylko pytanie czy warto? :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
              Ostatnie zdanie kolegi raven1985, jest naturalną reakcją, na którą czekałem śledząc wątek
              nie obrazajac kolegi potwierdza sie to o czym pisalem ze czesc forumowiczow ma problem z czytaniem ze zrozumieniem i analizy to co kto pisze kolega raven odnosil sie do elementow jakie chce uzyc w swojej konstrukcji kolega daniel69 i to tyczylo sie w wiekszosci do symasyma
              Trzeba było zaszaleć. Dać "pasywkę", poczernione radiatory wystawić po za obudowę, hi-endowo zminimalizować konstrukcję
              dla kazdego innego termin hi-end ma inne znaczenia i ma inna jego wizje ja chcialem zastosowac wszystkie uklady Irka w jednej obudowie stosujac dobrej jakosci elementy dla mnie termin hi-end tyczylo sie glownie elementow zastosowanych we wszystkich ukladach nie wyglad,co do wskaznikow jak pisalem ja jestem pasjonatem wygladu starych wzmacniaczy vintage wlasnie z wskaźnikami wychylkowymi

[ Dodano: 2010-08-02, 10:22 ]
              Sam uni nie jest złą konstrukcją
              jak dla mnie jeden z najlepiej zaprojektowanych i ukazanych na forum koncowek mocy diy

Skomentuj

...nie obrazajac kolegi potwierdza sie to o czym pisalem ze czesc forumowiczow ma problem z czytaniem ze zrozumieniem...
                Kolego, skup się nie na tym, pod czyim cytatem było ów zdanie, a czego dotyczyło. Chodzi o to, że dla niektórych ta konstrukcja nie brzmi najlepiej. I takie osoby 600zł przeznaczyły by zupełnie na inną konstrukcję. Tak więc nazwanie Twojego dzieła "hi-endem" jest nie na miejscu i świadczy, że skromnością nie grzeszysz. Całość wykonana schludnie i na sprawdzonych projektach, szkoda tylko, że opisem i tematem, narzucasz forumowiczom swoją ocenę.

Hi-end: umowne określenie na sprzęt elektroakustyczny o parametrach znacznie przewyższających normę Hi-Fi. :wink:

Życzę Tobie, aby kolejne konstrukcje bardziej pasowały do tej definicji.

Skomentuj

Kolego, skup się nie na tym, pod czyim cytatem było ów zdanie, a czego dotyczyło
                  I wice wersa widze ze co nie ktorzy maja rowniez problemy z oczami nie tylko z rozumowaniem poszczegolych zdan
                  Chodzi o to, że dla niektórych ta konstrukcja nie brzmi najlepiej.
                  ta w sensie ze uniamp?? jesli tak jest to takie osoby nawet nie podejmuja sie montazu takiego ukladu na zwyklych elementach
                  takie osoby 600zł przeznaczyły by zupełnie na inną konstrukcję
                  na inna niz uniamp?? na tym forum watpie
                  Tak więc nazwanie Twojego dzieła "hi-endem" jest nie na miejscu i świadczy, że skromnością nie grzeszysz.
                  pisalem dlaczego tak nazwalem ta konstrukcje głownie ze wzgledu na elementy jakie zostaly zastosowane w ukladach a te umownie przewyzszaja norme hi-fi
                  szkoda tylko, że opisem i tematem, narzucasz forumowiczom swoją ocenę.
                  kazdy ma swoje zdanie i widzi co recenzuje wiec nie...... ze narzucam komus jakiego kolwiek zdania :/ ja nikomu rowniez nie karze co kolwiek oceniac/recenzowac ludzie tutaj udzielaja sie z wlasnej nie przymuszonej woli

Skomentuj

takie osoby 600zł przeznaczyły by zupełnie na inną konstrukcję
                    na inna niz uniamp?? na tym forum watpie
                    Kolego, mylisz się. Ja do tej pory wydałem na projekt Vampiria prawie 600zł, gra na razie prowizorka (polutowane płytki itp), obodowa ukończona w 75%. Tylko że u mnie sama obudowa wyniosła ok 300zł i była cięta z płyt aluminiowych (podłączyłem się z lklukasz :razz: ). I uwierz mi, będę miał łatwiej jak by co sprzedać swój niż Ty swój Jak ukończe pokaże oraz zrobię porównanie z Gainclonem, symasymem oraz unim bo mam do nich płytki.

Skomentuj

Kolego, jest sporo innych udanych konstrukcji w tym dziale. Nie samym uniampem te forum żyje. Dla mnie możesz wykonywać mostki na 7294 i nazywać je "hajendem" ze względu na użyte elementy. Nic mi do tego.

...
                      kazdy ma swoje zdanie i widzi co recenzuje wiec nie...... ze narzucam komus jakiego kolwiek zdania...
                      Moim zdaniem:
                      -konstrukcja wykonana na sprawdzonych schematach (zasługa Irka)
                      -starannie wykonane, chociaż trafo przy końcu toru audio i zasilanie kuleje
                      -subiektywnie - nie podobają mi się wskaźniki wychyłowe, prawdę mówiąc nie lubię jak coś mi "mryga" i świeci po oczach wieczorem
                      -brak konsekwencji, jeśli już robiłeś "hajend" to trzeba było zainwestować w jakiegoś alpsa lub pasywkę

Tu przeproszę za offtop.
                      -postaraj się ładniej zaprezentować konstrukcję. Twoim aparatem (samsung) można skorzystać z nastaw ręcznych i zadbać o światło. Nie przekraczaj ISO 800 ale przy dziennym świetle da radę.

P.s.
                      Życzę Tobie znaleźć szybko jelenia, przepraszam, klienta na ten "hajend". :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
                        Kolego, mylisz się. Ja do tej pory wydałem na projekt Vampiria prawie 600zł
                        Cena cenie nie rowna:) ten sam element ty mozesz nabyc za 20 zł a ktos moze go nabyc za 5 zł
                        I uwierz mi, będę miał łatwiej jak by co sprzedać swój niż Ty swój
                        Vampiria jest wytworem AS wiec na diy bedziesz mial brak zainteresowania i nikt z tego forum nie pokwapi sie o niego chyba ze pojedynczy forumowicz ktorego przywiało z AS pozatym Vampiria została zawieszona i nie dokonca dopracowana plytki zostały rozprowadzone dla ludzi ktorzy sie "uparli" na ten uklad,ta kocnowke mozesz sobie porownac z tda lm bedzie dzielny konkurent dla tych wzmacniaczy ale nie dla Uniampa
                        Nie samym uniampem te forum żyje
                        niestety to forum jest forum uniampa tak jak AS jest forum Ugody chyba niezdajesz sobie sprawy ile gotowych plytek poszlo do ludzi wiec pomysl sobie ile na dzien dzisiejszy uniampow powstało nie liczac tych co kupili gotowe od Irka i tych ktorzy sami trawili sobie plytki
                        Dla mnie możesz wykonywać mostki na 7294 i nazywać je "hajendem" ze względu na użyte elementy. Nic mi do tego.
                        i to jest dla mnie hajend jak sam to nazywasz bo odbiega od normy od standardowego ukladu w pozytywnym kierunku
                        chociaż trafo przy końcu toru audio i zasilanie kuleje
                        o trafie pisalem ze niestety poprzednie mi sie spalilo bylo na wyzsze napiecie 2x37V i o dokladnej mocy 220W i musialem w zamian wstawic takie jakie jets obecnie
                        nie podobają mi się wskaźniki wychyłowe, prawdę mówiąc nie lubię jak coś mi "mryga" i świeci po oczach wieczorem
                        jak pisalem kwestia gustu co do oswietlenia diody sa skierowane ku gorze wiec nic nie swieci po oczach dioda swieci kierunkowo dla nie do informowanych
                        to trzeba było zainwestować w jakiegoś alpsa lub pasywkę
                        z alpsami jest roznie szczegolnie z niebieska wersja nie rowno podbija kanaly pozatym ma za krotki trzpien i bylby problem z dostosowaniem gałki podobnie byloby z pasywka dlatego wolalem wybrac potencjometr pokroju tel-pod
                        Twoim aparatem (samsung) można skorzystać z nastaw ręcznych i zadbać o światło.
                        w momencie robienia zdjec byla niestety deszczowa pogoda wiec niebylo mowy o wylaczeniu lampy co do ustawien iso nigdy sie tym nie bawilem dlatego zdjecia wyszly jakie wyszly aparat tez w wersji hi end:P(zart)
                        Życzę Tobie znaleźć szybko jelenia, przepraszam, klienta na ten "hajend".
                        nie musisz zyczyc ktos chcac zmontowac sobie identyczna kocnowke z takim wyposazeniem i z obudowa bedzie musial wylozyc dokladnie taka sama kwote ile ja wydalem na wersje "hi end" jak nie wierzysz na szybko moge Ci podliczyc przykladowy kosztorys zmontowania takiego wzmanciacza w podstawowej wersji czyli na standardowch elementach,jak ktos wie czym jest Uniamp spokojnie bedzie wstanie wylozyc taka kwote i tak bedzie to dla niego promocyjna cena bez znaczenia czy to bedzie jelen czy potencjalny klient

Skomentuj

Kolego, mylisz się. Ja do tej pory wydałem na projekt Vampiria prawie 600zł
                          Cena cenie nie rowna:) ten sam element ty mozesz nabyc za 20 zł a ktos moze go nabyc za 5 zł
                          I uwierz mi, będę miał łatwiej jak by co sprzedać swój niż Ty swój
                          Vampiria jest wytworem AS wiec na diy bedziesz mial brak zainteresowania i nikt z tego forum nie pokwapi sie o niego chyba ze pojedynczy forumowicz ktorego przywiało z AS pozatym Vampiria została zawieszona i nie dokonca dopracowana plytki zostały rozprowadzone dla ludzi ktorzy sie "uparli" na ten uklad,ta kocnowke mozesz sobie porownac z tda lm bedzie dzielny konkurent dla tych wzmacniaczy ale nie dla Uniampa
                          Mylisz się, spójrz na tą stronę http://www.vampiria.pl/. Nie samym diyaudio żyje człowiek, są jeszcze audiostereo, allegro... Po wstępnych testach muszę powiedzieć że jest bardzo dobrze. Aha, porównywałeś Vampirię i TDA lub LM bezpośrednio że tak twierdzisz? Sądzę że nie...

Za elementy do płytek Vampirii, zasilaczy stabilizowanych i kondy główne zapłaciłem ok 120zł

Skomentuj

Mylisz się, spójrz na tą stronę http://www.vampiria.pl/.
                            zoabcz sobie jaki niki tam sa wiekszosc z audio stereo to forum zalozyla ekipa pasjonatow vampirii z AS
                            Nie samym diyaudio żyje człowiek, są jeszcze audiostereo, allegro...
                            no tak ja Ci pisalem odnosnie tylko Diy audio
                            Aha, porównywałeś Vampirię i TDA lub LM bezpośrednio że tak twierdzisz?
                            nie musialem wystarczy poczytac troche o nim i zobaczyc z czego sie sklad ajeog budowa
                            Za elementy do płytek Vampirii, zasilaczy stabilizowanych i kondy główne zapłaciłem ok 120zł
                            cena znosna jeszcze

Skomentuj

Mylisz się, spójrz na tą stronę http://www.vampiria.pl/.
                              zoabcz sobie jaki niki tam sa wiekszosc z audio stereo to forum zalozyla ekipa pasjonatow vampirii z AS
                              Jest wieksza szansa że trafi ktoś z zewnątrz jeśli będzie oddzielna strona :razz:

nie musialem wystarczy poczytac troche o nim i zobaczyc z czego sie sklad ajeog budowa
                              Mam rozumieć że patrzysz na schemat i wiesz jak wzmak zagra?

Ogólnie nie rozumiem czemu tak zawzięcie bronisz tego uniego? Jest dobry ale na pewno jest wiele lepszych wzmaków od niego

Skomentuj

Nie na temat...
                                kaman777, chyba w nerwach nie trafiasz w klawisze i straszny bełkot wychodzi, bez przecinków itp.
                                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Mam rozumieć że patrzysz na schemat i wiesz jak wzmak zagra?
                                  nie nie ale troche czytalem na niego temat i stad wnioskuje moge sie mylic ale skoro projekt nie dokonca zostal dokonczony wiem ze ten forumowicz co sie zajmowalem jego projektowaniem ostatecznie go porzucil,niewiem co sie dzialo z tym pozniej bo juz nie sledzilem tego watku :)
                                  Ogólnie nie rozumiem czemu tak zawzięcie bronisz tego uniego? Jest dobry ale na pewno jest wiele lepszych wzmaków od niego
                                  ale nie w klasie AB :P jakie konstrukcje masz na mysli ?? tda lm to nie ta bajka bo to uklady scalone,abox symasym -wzmacniacze niestabilne czesto sie wzbudzaja zarowno jeden jak i drugi,hm n-mosfet?? do zasilania subwoofera jak najabrdziej dobry:)pozatym na mosfetach wg mnie powinno sie budwoac wzmaki w klasie H na estarde,hexfet?? nie budowalem nic niewiem o nim,ugoda rozne opinie kraza o nim wg mnie wzmanciacz zaprojektowany przez czlowieka ktory posiada zgubna wiedze na temat budowy wzmacniaczy znasz jakies inne rownie znane?? :)

[ Dodano: 2010-08-02, 20:01 ]
                                  Zamieszczone przez amdr
                                  kaman777, chyba w nerwach nie trafiasz w klawisze i straszny bełkot wychodzi, bez przecinków itp.
                                  spokojny nerwus jestem:P mam poczesci nie sprawna klawiature pozatym cierpie na niewielkie ADHD :P za nie skladnosc z gory przepraszam :)

Skomentuj

nie nie ale troche czytalem na niego temat i stad wnioskuje moge sie mylic ale skoro projekt nie dokonca zostal dokonczony wiem ze ten forumowicz co sie zajmowalem jego projektowaniem ostatecznie go porzucil,niewiem co sie dzialo z tym pozniej bo juz nie sledzilem tego watku :)
                                    Myślę że jest na tyle ukończony że da się go słuchać :wink: Tak jak pisałem jednak projekt żyje i ma się nieźle.

akie konstrukcje masz na mysli ?? tda lm to nie ta bajka bo to uklady scalone,abox symasym -wzmacniacze niestabilne czesto sie wzbudzaja zarowno jeden jak i drugi
                                    Ja nie mówię tutaj o scalakach tylko o tranzystorowych. Aboxa znam ze słyszenia. Symy już dwie pary zrobiłem na płytkach flodinsa (zarówno na jednej jak i drógiej wersji) i zero problemów i wzbudzania (ale żeby to dokładnie stwierdzić trzeba by mieć oscyloskop, czego nie posiadam).
                                    Z mosfetami mam pozytywne doświadczenie, kiedyś robiłem z elektrody wzmak 25W. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony co do dźwięku.
                                    ugoda rozne opinie kraza o nim wg mnie wzmanciacz zaprojektowany przez czlowieka ktory posiada zgubna wiedze na temat budowy wzmacniaczy
                                    Szczerze nie wypowiem się, nie słuchałem. Nie mam zamiaru płacić 70zł za 2 płytki.

znasz jakies inne rownie znane?? :)
                                    A konstrukcje Passa, Wzm.HEXFET - Giesbertsa (elektor 950077)?

Skomentuj

wzbudzania (ale żeby to dokładnie stwierdzić trzeba by mieć oscyloskop, czego nie posiadam).
                                      Nie potrzeba oscyloskopu, tylko zarówkę.

Skomentuj

Nie potrzeba oscyloskopu, tylko zarówkę.
                                        No to w takim bądź razie sym się nie wzbudzał

Skomentuj

Wzm.HEXFET - Giesbertsa (elektor 950077)?
                                          benek161 napisał/a
                                          jak dla mnie juz troche archaiczna konstrukcja i dosc kosztowna czy warta wysilku i wydanych pieneidzy??:) dzisiaj juz malo kto podejmuje sie konstrukcja tego wzmacniacza i dalej odbiegamy od glownego tematu :p

Skomentuj

Czaruję...
                                          X