W dzisiejszych czasach trudno coś kolwiek nowego wymyśleć. Większość to układy stare, trochę zmodyfikowane. Dobra, koniec offtopu :wink:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Elektronika] Uniamp w wersji hi end
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Nie na temat...Zamieszczone przez benek161W dzisiejszych czasach trudno coś kolwiek nowego wymyśleć. Większość to układy stare, trochę zmodyfikowane. Dobra, koniec offtopu :wink:
Wpisz "paX amplifier" w google :) i zobacz na stronę Edmond-a Stuart-a
http://home.tiscali.nl/data.odyssey/index.html
Zamieszczone przez kaman777benek161 napisał/a
jak dla mnie juz troche archaiczna konstrukcja i dosc kosztowna czy warta wysilku i wydanych pieneidzy??:) dzisiaj juz malo kto podejmuje sie konstrukcja tego wzmacniacza i dalej odbiegamy od glownego tematu :p
Zamieszczone przez pegelmesserNie potrzeba oscyloskopu, tylko zarówkę.
Zamieszczone przez benek161Szczerze nie wypowiem się, nie słuchałem. Nie mam zamiaru płacić 70zł za 2 płytki.
Zamieszczone przez kaman777Wiesz montując juz pozostale dobre elementy nie wypadało dawac jakiegos jamicona a dobra filtracja to podstawa,niewiem ile w tym prawdy ale ponoć kondesatory filtrujace wpływaja na niskie rejestry,pozatym dobry kondesator zwlaszcza w wersji audio ma wysoki parametr"ESR"(zastępczą rezystancje szeregową) i tym sie głownie rozni od pozostałych ,pozatym podana cena jest cena rynkowa ja nabyłem wszystkie wymienione elementy po troche nizszych cenach
Nichicon jest "An effect to tone quallity improvement..." :) mnie to nie przekonuje.
Zamieszczone przez kaman777a wymienionych tranzystorów przez Ciebie nie kojarze :) ale skoro Irek zastoswał zwykłe MJE wiec KSE spokojnie wytarcza napewno lepsza sa od bd139/bd140 :)
Zamieszczone przez kaman777Moze i tak ale czym lepiej sprawdzona firma tym dany element jest lepiej wykonany widac to juz po samej obudowie wole dolozyc kilka groszy i spac spokojnie:)
Zamieszczone przez kaman777a mianowicie ?? :>
Zamieszczone przez kaman777potencjometr jest 2x50K a po co zmieniac rezystory?? jak pisalem po tym zabiegu szum praktycznie niema
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985W HiEnd-wym wzmaku powinno się zwracać uwagę na takie szczegóły. Przez przewody od trafa płyną ogromne prądy ładowania kondensorów zasilacz-a przez co może się coś indukować w położonych blisko kablachZamieszczone przez raven1985Bo może się okazać że szum rezystorów i potka będzie większy niż reszty wzmaka
[ Dodano: 2010-08-03, 17:58 ]
zachecam poraz kolejny do ogledzin i odsłuchu ludzi z okolic badz z kraju lub z poza niego :P nie musi tu byc wcale ktos zainteresowany kupnem :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez benek161Hehe mylisz się świat na Uniamp-ie, symie, GC, TDA Giesberts-ie i Ugodzie się nie kończy.
Wpisz paX amplifier w google i zobacz na stronę Edmond-a Stuart-aZamieszczone przez raven1985To taki Uni na fetach Kosztowana ? a co jest w niej droższego niż w Uni ?Zamieszczone przez benek161Szczerze nie wypowiem się, nie słuchałem. Nie mam zamiaru płacić 70zł za 2 płytki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaman777raven1985 napisał/a
W HiEnd-wym wzmaku powinno się zwracać uwagę na takie szczegóły. Przez przewody od trafa płyną ogromne prądy ładowania kondensorów zasilacz-a przez co może się coś indukować w położonych blisko kablach
na przewody od zasilania jest nalozona izolacja termikurczliwa pozatym przeowdy od wyjscia rowniez posiadaja gruba izolacje wiec nie powinno miec to zadnego wplywu na jakiekolwiek zaklocanie sygnalu
Zamieszczone przez kaman777szumu brak obudowa potka jest podlacozna do masy obudowy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserOżeszty w morde jeża... od teraz będe ekranowal koszulkami termokurczliwymiZamieszczone przez pegelmesserBrak szumu (słyszlany) to juz -60-70dB a uni ma sam ponad -100dB. Wiec nie wiem czym ten szum mierzyłes.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaman777tutaj chodzi glownie chyba od izolowanie a nie ekranowanie widziales kiedys zeby ktos ekranowal przewody od transfortmatora zasilajacego czy od wyjscia wzmacniacza?? bo ja nigdy moze za malo zyje na tym swiecie i za malo widzialem
Być może to jest najlepszy Uni jaki powstał, ale zawsze możesz uwzględnić propozycje co do ulepszenia sprzętu jeszcze bardziejna złość marudom
ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
ale to sie tyczy glownie cewek :p,zekranowane trafo i gruba izolacji przewodow mi to spokojnie wystarczy pozatym nie odczuwam jakichs skutow ubocznych z tego wzgledu,ze najabrdziej hi-endowy ja tego nie twierdze,zbudowany na najlepszych dosteonych elementach napewno,najmniej szumiacy tez napewno z racji zastosowanych tranzystorow i niskszumnych rezystorow jestem pewny ze w pomiarach standardowego uni i mojego wyszla by ta roznica,malo kto uniampa wyposaza chociazby w barwe dzwieku co jest dla mnie dziwne ze wzgledu chociazby na bardzo mala ilosc basu,szczerze polecam i zachecam do jej budowy uniamp z nia naprawde o wiele przyjemniej gra,uklad DC zostal wpiety profilaktycznie chociaz dla uzytkowania uniampa jest zbedny bo uniamp zawiera w swojej topologi szereg zabezpieczen ktore spokojnie wystarczaja i zabezpieczaja zarowno uklad jak i głosniki.
.
Ja nigdy nie pisalem ze moj uniamp jest najbardziej zajebistym wzmacniczem jakiego pokazano na forum ,tylko ze nie pozalowano mu dobrych elementow i dodatkowcyh ukladow jak juz pisalem uniamp w pelni zasluguje na to stad tw. ze forum predko nie zoabczy takiego uni bo malo by sie pokwapil zeby tak wyspsoazyc swojego uniampa :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez majkipeCzyli całość ogólnie wyszła ok 600-650zł ale niema nic za darmo
Jeżeli Jemu odpowiada to niech tak zostanie.
O gustach się nie dyskutuje.Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-08-05, 11:26 ]
Zamieszczone przez majkipeCzyli całość ogólnie wyszła ok 600-650zł ale niema nic za darmo
Jeżeli Jemu odpowiada to niech tak zostanie.
O gustach się nie dyskutuje.Pozdrawiam
Skomentuj
-
ten temat zaczyna się robić żałosny... głównie za sprawa autora... który nie rozumie co do niego się mówi.
Sprzęt jest tak słaby jak w łańcuchu najsłabsze ogniwo. i to ze wszystkie pozostałe są z tytanu nie zmienia faktu ze wytrzyma on tyle co to z plastiku...
a tłumacząc ci to w sprawie twojego uni - najbardziej szumiącymi rzeczami są potek i regulacja barwy i to czy w uni zamontujesz nawet elementy z kosmosu nic nie zmieni w sprawie szumów będzie szumiał tak jak szumi ów najsłabsze ogniwo...
o prowadzeniu przewodów wspomniałem już wcześniej a koledzy wystarczająco dopowiedzieli.
Może ty nie wiesz jak sprawdzić nawet uchem czy twój uni szumi... ??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69ten temat zaczyna się robić żałosny... głównie za sprawa autora... który nie rozumie co do niego się mówi.
[ Dodano: 2010-08-05, 12:44 ]
z audio stereo Cie pewnie tutaj przywiało tam juz pewnie tez nie chcili czytac twojej jakze nie zadowdniej teorii
[ Dodano: 2010-08-05, 12:51 ]
Zamieszczone przez majkipeW co drugim poście naj,naj,naj a pomimo konstruktywnych uwag i tak wie lepiej.
A jak nie słyszysz gołym uchem szumów potka i regulacji to masz uszy z drewna... a wiec faktycznie dla ciebie to Hi-end...
[ Dodano: 2010-08-05, 14:21 ]
też współczuje autorowi tematu, nie tylko ze względu na temat... ale tego tyczy rozmowa wiec powiem ci tylko ze gdybyś z honorem przyjął krytykę i zmienił to co ci się mówi to temat by wyglądał inaczej a na dodatek zrobił byś coś pożytecznego. Nam nie chodzi tutaj czy ty słyszysz coś czy nie, tylko koledzy ci wymieniają porostu powstałe błędy i zamiast się kłócić ze to nic nie szkodzi przyjmij to chociaż do wiadomości i podziękuj bo następnym razem nikt ci nie pomoże...
Skomentuj
-
minusy jakie wymieniacie to szumiaca barwa i szumiacy potencjometr wiec waszym zdaniem powinienem wymontowac barwe i wymontowac potencjometr bo wprowadza zaduzo szumu do calosci?? nastepnym zarzutem byly umiesczone przewody od wyjscia wzmacniacza rownolegle z zasilajacymi,jak pisalem nie widze sensu ich przemieszczac skoro nie odczuwam zadnych uchybien w dzwieku wiecej sie nie doczytalem.
Posty pisane przezemnie jak i samo zalozenie tematu nie mialo charakteru reklamy ktos chcacy sobie zmotnowac takiego samego uniampa w takim samym wyposazeniu i w takiej wersji zapalcil by o wiele wiecej niz mnei to wyniosło jak chce za niego moze nawet nie tyle co kogos by wynioslo w standardowej wersji pozatym gdyby nie moja obecna sytuacja nie mysllabym go sprzedawac nawet.Komentujecie tylko to co widziecie zapraszam poraz kolejny na odlsuch i wtedy prosze komentowac to co uslyszeliscie badz to czego nie uslyszeliscie.
Chcilabym zeby w tym temacie udzielil sie Irek tworca wszytskich ukladów zastosowanych przezemnie w tej konstrukcji jak on to widzi wszystko
Skomentuj
-
http://allegro.pl/item1175050362_wzm...nd_wraz_z.html
uffff... taka reklama autora a uni sprzedzny zaledwie za 230zł :razz:
Skomentuj
Skomentuj