Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] BMW na GC + Karta USB by maxdila.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] BMW na GC + Karta USB by maxdila.

Witam.
    GainClonów zrobiłem już tyle że mi się liczyć nie chce.
    Tego zrobiłem dla siebie bo od dłuższego czasu chodziła mi myśl o bardzo małym wzmacniaczu.
    Parę lat temu kupiłem kilka sztuk surowych radiatorów 100x90x15mm, przy okazji poprzednich konstrukcji 2sztuki radiatorów które mi zostały poszły do anody na czarno.
    Reszta obudowy bo blachy aluminiowe 4mm.
    Wszystko łączone na kątownikach aby zaoszczędzić jak najwięcej powierzchni wewnętrznej.
    Malowane na niebieski metalik bez połysku.
    Włącznik z podświetleniem na niebiesko załączający transformator toroidalny 80W 2x24V.
    Mostek na diodach UF600, kondensatory 4x2200uF/50V Samsunga, rezystory metalizowane 1%, układy LM3875 w wersji nie izolowanej.
    Do wzmacniacza dołożyłem kartę dźwiękowa na USB opartą układ PCM2704 z zamówienia na forum AS.
    Wszystko gra i hula jeszcze nie sprawdzałem co się stanie jeśli podłącze pod RCA sygnał w tym samym czasie kiedy będzie pracować karta USB :]
    Na foto porównanie do 11calowego netbook'a.

Inne moje zabawki:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19502
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19518
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19514

Bardzo ciekawa konstrukcja

Może jakiś ogólny kosztorys?

Skomentuj

Fajny pomysł połączenia dac z końcówką. Jak zwykle piękna robota.
      Do laptopa sprzęcik jak znalazł.
      PCM-ka niby "tylko" 16 bitowa ale na prawdę fajny dac.

P.s.
      Nie widzę zasilacza. :lol:

Skomentuj

Zasilacz jest pod płytkami końcówek i karty.
        Kosztorys:
        Aluminium - 20zł
        Radiatory - 16zł
        Włącznik - 20zł
        PCB - 20zł
        LM'y - 30zł
        Diody - 6zł
        Toroid - 30zł
        Karta usb ~50zł
        Gniazda - 10zł
        Kondensatory - 6zł
        Resztę miałem.

Łącznie ~200zł

Niestety dzisiaj mi ktoś zajumał mojego netboka pokazanego na foto :sad:
        1tyś zł posztło w świat :sad:

Gdyby ktoś kiedyś spotkał Asusa 1101HA z okolic śląska bez akcesori to niech da znać.

:sad:

Skomentuj

Witam.
          Bardzo fajny wzmacniacz. Gratuluję konstrukcji.
          Mam kilka pytań - gdzie można dostać taki włącznik? Gdzie można kupić podzespoły do montowania wzmacniacza tj. kątowniki, blachę itp? Masz namiary na jakiś zakład, który zajmuje się anodowaniem? Co to za profil radiatora.

Skomentuj

Włącznik taki widziałem chyba na TME
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

i sa tez w avt

swietny wzmacniacz
              wlasnie tez mysle o czyms takim malym
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                wlasnie tez mysle o czyms takim malym
                Lampiaka EL84 SE sobie zbuduj, do kompa mocy starczy a o wiele więcej frajdy da:)

Skomentuj

Maxdila prezentuje poziom, do którego nie łatwo się zbliżyć bez warsztatowego zaplecza.
                  Ładny i funkcjonalny zestaw.

Skomentuj

To prawda, sam mam chrapkę na coś podobnego i rozważam dwa warianty:
                    1. 2x LM4780, każdy zmostkowany, moc szczytowa - 2x 120 watów
                    2. Symasym v2, moc szczytowa 2x 100 watów

Dodam, że nie o moc mi chodzi, ale LM`y po prostu mam skompletowane i brakuje tylko zasilania. Choć nie wiem co wybrać szczerze mówiąc jeśli chodzi o jakość dźwięku.

Skomentuj

Jesli chodzi o jakość dźwieku, to LMy są naprawde mizerne. Przesiadłem się na najprostszego tranzystorowca i różnia (na plus) jest znaczna.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                        Witam.
                        Bardzo fajny wzmacniacz. Gratuluję konstrukcji.
                        Mam kilka pytań - gdzie można dostać taki włącznik? Gdzie można kupić podzespoły do montowania wzmacniacza tj. kątowniki, blachę itp? Masz namiary na jakiś zakład, który zajmuje się anodowaniem? Co to za profil radiatora.
                        Właczniki najtaniej kupisz w AVT lub nowyelektronik.
                        Kątowniki masz w OBI, blachę trzeba sobie samemu załatwić.
                        Anodowanie robiłem w dwóch zakąłdach, jeden w bielsku GAL a drugi w Czeladzi - ELBIT.
                        Profil radiatora jest mi nie znany, kupiłem chyba 10szt takich radiatorków na allegro po 5zł od sztuki.

Ja mam w domu scalaki i trany oraz trany w klasie A... róznica jest ale nie drastyczna.
                        Na słabych kolumnach tranów od scalaków nie specjalnie da sie odróznić.
                        Ja mam kolumny na 2xkep+xt19.
                        BMW już dawno sprzedane bo musiało zrobić miejsce nowej konstrukcji :]

Skomentuj

Foto:

Skomentuj

Czaruję...
                          X