Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz lampowy DIY w trybie triody.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz lampowy DIY w trybie triody.

Witam.

Przedstawiam wzmacniacz lampowy DIY w trybie triody.
    Lampy:
    6 X 6H8C dla stopni wejściowych,rozdzielacza fazy,wysterowania lamp mocy.
    4 X KT88 dla stopni końcowych.
    2 X 5C3C dla zasilacza hybrydowego.
    2 X EM84
    Załączone pliki

Sprawia masakryczne wrazenie ale... uzupelnij opis prosze.

Skomentuj

krzem, obudowa po zwmacniaczu Aiva jak sie nie myle?
      Widac, ze wlozyles w niego duzo pracy.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jako amator postanowiłem zbudować 14 lampowy wzmacniacz stereo w trybie triody.Wcześniej wykonałem 16 lampowy wzmacniacz w układzie przeciwsobnym UL.w KL.AB,dzielony na właściwy wzmacniacz+zasilacz,który zamieściłem 2008r na forum "elektrody".
        W opisywanym wzmacniaczu wykorzystałem w stopniu końcowym lampy 2 X KT88
        na jeden kanał. W stopniu wejściowym oraz rozdzielaczu fazy zastosowałem po jednej lampie 6N8S.
        W układzie sterowania 2 X 6N8S na jeden kanał,każda z lamp steruje jedną gałęzią stopnia mocy. Zasilacz hybrydowy po jednej lampie 5C3S (5U4GB) oraz wysokonapięciowe diody prostownicze.
        Wizualne odczucia zapewniają 2 lampy EM84.
        Transformator sieciowy toroidalny nawinięty jest na rdzeniu 500W.
        Transformatory toroidalne wyjściowe specjalnie zaprojektowane do pracy
        w trybie triody,pasmo przenoszenia 8 Hz - 84 KHz - 3 dB.
        Potężne dławiki niskiej częstotliwości 3,2H/0,6A na zamówienie wykonał KaKa. kacper(małpa)selenoid.pl
        Wzmacniacz jest wyposażony w dwa wskaźniki LCD do odczytu napięć anodowych,jak również wskazuje stan rozładowania elektrolitów.
        Analogowe wskaźniki do odczytu rzeczywistego sygnału wejściowego.
        Układy dla wysterowania wskaźników analogowych i lamp EM84.
        Do wykorzystania są cztery wejścia sygnałowe,układ zrealizowany jest na przekaźnikach audio.
        Zastosowałem wygodne wejśia i wyjścia głośnikowe typu XLR oraz typowe przykręcane na gołe przewody.
        Układ przełączania przewodów głośnikowych dla dodatkowego wzmacniacza
        zrealizowany jest na przekaźniku,bez mozolnego przepinania przewodów głośnikowych.Sprzężenie zwrotne dwustopniowe (przełącznik)
        Włączenie elastyczne wzmacniacza zapewnia soft-start.
        Układ opóźnionego załączania napięć anodowych jest na przekaźnikach,włączenie następuje po 45 sek.funkcja stand-by umożliwia odłączenie napięć anodowych, a później bezpieczne wyłączenie wzmacniacza.
        Chłodzenie wewnątrz obudowy zapewnia wentylator,włączenie następuje automatycznie po przekroczeniu 50 C.

Obudowa.
        Po wielu przeróbkach zastosowałem obudowę z amplitunera.
        Transformatory wyjściowe,sieciowy,dławiki oddzielone są ekranami z blachy
        nierdzewnej o grubości 1,5mm.
        Podwójne panele górne wykonane z 1,5mm blachy stalowej,
        panel wewnętrzny na którym zamontowane są podstawki lampowe,
        listwy montażowe,złącza.To wszystko przykrywa panel zewnętrzny (ozdobny).
        Pierścienie wokół lamp wytoczone są ze stali i galwanicznie połączone z panelem.
        Obudowa wzmacniacza pomalowana jest lakierem metalik w kolorze red carnival,
        częściowo panel przedni oraz tylny w kolorze czarnym.

Schemat zasilacza hybrydowego dla jednego kanału.

Transformator sieciowy toroidalny,rdzeń 500W.
        Dławik 3.2H/0.6A
        Lampa prostownicza 5C3S,możliwa zamiana na lampę 5U4GB Electro-Harmonix,
        wielokrotnie droższą od 5C3S, ale pracującą bardzo stabilnie.
        Diody wysokonapięciowe D1- D4 BY228
        Rezystory R29-R36 - 150K, R25 - 100R.
        Kondensatory elektr. C13 - C14 - 66uF/400V, C16 - C21 - 470uF/400V, C15 - 0.22uF/1000V.
        Na schemacie dorysowane są dodatkowe układy w postaci bloków,filtr przeciwzakłóceniowy,
        soft start,z zasilaczem +12V,układ opóźnionego załączania napięć anodowych z zasilaczem +12V,zasilacze wskaźników LCD i diod LED,których nie będę opisywać.

Schemat stopnia wejściowego z rozdzielaczem fazy i sterowania.

W katodzie pierwszego stopnia zastosowałem w szeregu potencjometr drutowy R54/220R do precyzyjnego ustalenia punktu pracy lampy.W anodach zastosowałem w szereg z rezystorami R5,R7/10k potencjometry PR-ki na podkładzie cementowym R29,R52/22K,w celu dokładnego wyregulowania napięć anodowych.
        Ta możliwość daje usunięcie zniekształceń i ma duży wpływ na jakość dźwięku.
        Nie podaję celowo napięć przy anodach,aby kto skorzysta ze schematu ustawił napięcia według swojego uznania.
        Sprzężenie zwrotne wykonałem jako dwupoziomowe,(przełączane).
        Jeżeli ktoś ma wątpliwości jakie ma zastosowanie rezystor R53 - 100R pomiędzy anodą 1 a siatką 2,to wyjaśniam że wstawiłem go celowo dla eksperymentu.
        Napięcie anodowe przy anodach lamp wysterowania jest na poziomie +180 do +182V,
        w katodach 4,6V,możliwa ewentualna korekcja,w katodach 470R, 5,6V,
        napięcie anodowe +200V.

Wykaz elementów:
        Lampy 3 X 6H8S.
        Potencjometr 100K Alps
        Rezystory:
        R2 - 470K, R3 - 2.2K, R4 - 680R, R5 - 10K, R7 - 10K, R8 - 22K, R9 - 2.2K,
        R10 - 2.2K, R11 - 4,72K/5W, R12 - 2.76K/10W, R13,R14 - 22K, R15,R16 - 47R,
        R17,R18 - 368R, R19 - 2.2K, R20,R21 - 47R, R22,R23 - 22K, R24 - 33K*,
        R29 - 3.3K, R37 - 2.2K, R47,R48,R49,R50 - 330K, R51 - 22K, R52 - 22K,
        R53 - 47* do 100R*, R54 - 220R reg.
        Kondensatory:
        C3 - 0.22uF/1000V SCR, C4,C5 - 10uF/470V, C6 - 0.22uF/1000V Vima
        C7,C8 - 0,22uF/1000V SCR, C9,C10 - 0.47uF/1000V SCR, C11 - 0.22uF/1000V,
        C12 w sprzężeniu zwrotnym należy dopasować według swojego uznania,
        lub nawet pominąć.

Schemat stopnia mocy w trybie triody.

Lampy mocy 2 X KT88 Svetlana "Logo"
        Rezystory:
        R38,R39 - 330K, R40 - 2.2K, R41, R42 - 470R/10W ceramiczne.
        R43 - 2.2K, R44,R45 - 100R, R46 - 220R/6W
        Kondensatory:
        C22,C23 - 100uF/250V Rubicon, C24 - 0.22uF/1000V Vima

[ Dodano: 2010-10-06, 01:17 ]
        Jako amator postanowiłem zbudować 14 lampowy wzmacniacz stereo w trybie triody.Wcześniej wykonałem 16 lampowy wzmacniacz w układzie przeciwsobnym UL.w KL.AB,dzielony na właściwy wzmacniacz+zasilacz,który zamieściłem 2008r na forum "elektrody".
        W opisywanym wzmacniaczu wykorzystałem w stopniu końcowym lampy 2 X KT88
        na jeden kanał. W stopniu wejściowym oraz rozdzielaczu fazy zastosowałem po jednej lampie 6N8S.
        W układzie sterowania 2 X 6N8S na jeden kanał,każda z lamp steruje jedną gałęzią stopnia mocy. Zasilacz hybrydowy po jednej lampie 5C3S (5U4GB) oraz wysokonapięciowe diody prostownicze.
        Wizualne odczucia zapewniają 2 lampy EM84.
        Transformator sieciowy toroidalny nawinięty jest na rdzeniu 500W.
        Transformatory toroidalne wyjściowe specjalnie zaprojektowane do pracy
        w trybie triody,pasmo przenoszenia 8 Hz - 84 KHz - 3 dB.
        Potężne dławiki niskiej częstotliwości 3,2H/0,6A na zamówienie wykonał KaKa. kacper(małpa)selenoid.pl
        Wzmacniacz jest wyposażony w dwa wskaźniki LCD do odczytu napięć anodowych,jak również wskazuje stan rozładowania elektrolitów.
        Analogowe wskaźniki do odczytu rzeczywistego sygnału wejściowego.
        Układy dla wysterowania wskaźników analogowych i lamp EM84.
        Do wykorzystania są cztery wejścia sygnałowe,układ zrealizowany jest na przekaźnikach audio.
        Zastosowałem wygodne wejśia i wyjścia głośnikowe typu XLR oraz typowe przykręcane na gołe przewody.
        Układ przełączania przewodów głośnikowych dla dodatkowego wzmacniacza
        zrealizowany jest na przekaźniku,bez mozolnego przepinania przewodów głośnikowych.Sprzężenie zwrotne dwustopniowe (przełącznik)
        Włączenie elastyczne wzmacniacza zapewnia soft-start.
        Układ opóźnionego załączania napięć anodowych jest na przekaźnikach,włączenie następuje po 45 sek.funkcja stand-by umożliwia odłączenie napięć anodowych, a później bezpieczne wyłączenie wzmacniacza.
        Chłodzenie wewnątrz obudowy zapewnia wentylator,włączenie następuje automatycznie po przekroczeniu 50 C.

Obudowa.
        Po wielu przeróbkach zastosowałem obudowę z amplitunera.
        Transformatory wyjściowe,sieciowy,dławiki oddzielone są ekranami z blachy
        nierdzewnej o grubości 1,5mm.
        Podwójne panele górne wykonane z 1,5mm blachy stalowej,
        panel wewnętrzny na którym zamontowane są podstawki lampowe,
        listwy montażowe,złącza.To wszystko przykrywa panel zewnętrzny (ozdobny).
        Pierścienie wokół lamp wytoczone są ze stali i galwanicznie połączone z panelem.
        Obudowa wzmacniacza pomalowana jest lakierem metalik w kolorze red carnival,
        częściowo panel przedni oraz tylny w kolorze czarnym.

Schemat zasilacza hybrydowego dla jednego kanału.

Transformator sieciowy toroidalny,rdzeń 500W.
        Dławik 3.2H/0.6A
        Lampa prostownicza 5C3S,możliwa zamiana na lampę 5U4GB Electro-Harmonix,
        wielokrotnie droższą od 5C3S, ale pracującą bardzo stabilnie.
        Diody wysokonapięciowe D1- D4 BY228
        Rezystory R29-R36 - 150K, R25 - 100R.
        Kondensatory elektr. C13 - C14 - 66uF/400V, C16 - C21 - 470uF/400V, C15 - 0.22uF/1000V.
        Na schemacie dorysowane są dodatkowe układy w postaci bloków,filtr przeciwzakłóceniowy,
        soft start,z zasilaczem +12V,układ opóźnionego załączania napięć anodowych z zasilaczem +12V,zasilacze wskaźników LCD i diod LED,których nie będę opisywać.

Schemat stopnia wejściowego z rozdzielaczem fazy i sterowania.

W katodzie pierwszego stopnia zastosowałem w szeregu potencjometr drutowy R54/220R do precyzyjnego ustalenia punktu pracy lampy.W anodach zastosowałem w szereg z rezystorami R5,R7/10k potencjometry PR-ki na podkładzie cementowym R29,R52/22K,w celu dokładnego wyregulowania napięć anodowych.
        Ta możliwość daje usunięcie zniekształceń i ma duży wpływ na jakość dźwięku.
        Nie podaję celowo napięć przy anodach,aby kto skorzysta ze schematu ustawił napięcia według swojego uznania.
        Sprzężenie zwrotne wykonałem jako dwupoziomowe,(przełączane).
        Jeżeli ktoś ma wątpliwości jakie ma zastosowanie rezystor R53 - 100R pomiędzy anodą 1 a siatką 2,to wyjaśniam że wstawiłem go celowo dla eksperymentu.
        Napięcie anodowe przy anodach lamp wysterowania jest na poziomie +180 do +182V,
        w katodach 4,6V,możliwa ewentualna korekcja,w katodach 470R, 5,6V,
        napięcie anodowe +200V.

Wykaz elementów:
        Lampy 3 X 6H8S.
        Potencjometr 100K Alps
        Rezystory:
        R2 - 470K, R3 - 2.2K, R4 - 680R, R5 - 10K, R7 - 10K, R8 - 22K, R9 - 2.2K,
        R10 - 2.2K, R11 - 4,72K/5W, R12 - 2.76K/10W, R13,R14 - 22K, R15,R16 - 47R,
        R17,R18 - 368R, R19 - 2.2K, R20,R21 - 47R, R22,R23 - 22K, R24 - 33K*,
        R29 - 3.3K, R37 - 2.2K, R47,R48,R49,R50 - 330K, R51 - 22K, R52 - 22K,
        R53 - 47* do 100R*, R54 - 220R reg.
        Kondensatory:
        C3 - 0.22uF/1000V SCR, C4,C5 - 10uF/470V, C6 - 0.22uF/1000V Vima
        C7,C8 - 0,22uF/1000V SCR, C9,C10 - 0.47uF/1000V SCR, C11 - 0.22uF/1000V,
        C12 w sprzężeniu zwrotnym należy dopasować według swojego uznania,
        lub nawet pominąć.

Schemat stopnia mocy w trybie triody.

Lampy mocy 2 X KT88 Svetlana "Logo"
        Rezystory:
        R38,R39 - 330K, R40 - 2.2K, R41, R42 - 470R/10W ceramiczne.
        R43 - 2.2K, R44,R45 - 100R, R46 - 220R/6W
        Kondensatory:
        C22,C23 - 100uF/250V Rubicon, C24 - 0.22uF/1000V Vima

[ Dodano: 2010-10-06, 01:57 ]
        Na łączówkach bocznych dla kanałów L-R są wyprowadzenia pomiarowe prawie wszystkich punktów pracy wzmacniacza.

Wyjaśniam.
        Po podłączeniu płyty głównej do złącz z dolną częścią zasilacza nie można górnego chassis odwrócić aby zrobić pomiary ze względu na krótkie wyprowadzenia przewodów do złącz.
        Zastosowałem krótkie przewody aby nie wprowadzały różnych zakłóceń,dlatego pomiar różnych punktów pracy możliwy i wygodny jest po zdjęciu jedynie pokrywy obudowy,bez odwracania
        górnego chassis.

Uruchomienie.
        Zasilacz dla jednego kanału obciążyłem trzema żarówkami w szeregu po 40W,po włączeniu zasilania układ soft startu zadziałał prawidłowo. Zasilanie anodowe na transformator wyjściowy oczywiście odłączyłem przez wyjęcie bezpiecznika.Zasilacz działa bez zarzutu,żarówki zaświeciły się łagodnym światłem. Następnie po włożeniu do podstawek wszystkich lamp dla jednego kanału,wyjście wzmacniacza obciążyłem rezystorem 6,8R/50W.Włączyłem napięcie zasilające,żarzenie lamp jest prawidłowe,układ opóźnienia włączenia napięcia anodowego zadziałał poprawnie.Obserwując lampy i nie czując żadnej spalenizny,postanowiłem wykonać pomiary napięć na listwach pomiarowych.
        Napięcie anodowe ustabilizowało się na poziomie +430V.

[ Dodano: 2010-10-06, 02:07 ]
        Proszę moderatora o usunięcie podwójnych opisów i zdjęć,nie mam pojęcia
        dlaczego załadowało się podwójnie.
        krzem
        Załączone pliki

Skomentuj

Zamieść proszę szerszy opis i przede wszystkim przebiegi z oscyloskopu skoro już je posiadasz.

Skomentuj

Ja się rozpisywał dużo nie będę: jeśli chodzi o elektronikę to składam pokłony- naprawdę rozbudowana konstrukcja, a samo wykończenie widać przemyślane. Co do aspektów wizualnych to kompletnie nie podoba mi się przedni panel - za dużo cudów na nim... Pięknie by to wyglądało gdybyś zrobił konstrukcję dzieloną jak poprzednio, a samą obudowę wykończył drewnianymi elementami:)

Skomentuj

Jak widać na zdjęciach prawie 80% miejsca w obudowie wzmacniacza zajmuje zasilacz.W porównaniu do niektórych tanich konstrukcji wzmacniaczy komercyjnych to dobry bezkompromisowy rezultat,zapewniający solidne odtwarzanie niskich tonów przy umiarkowanym wieczornym słuchaniu.
              W tym wzmacniaczu w stosunku do poprzedniego,pojemności filtrujące będą mniejsze ze względu na zastosowanie dużych dławików niskiej częstotliwości.
              Kilkanaście elementów zasilacza będzie jeszcze zamontowanych na górnym panelu,jak lampy prostownicze,diody prostownicze,elektrolity.
              Elektrolity były częściowo formowane przy mniejszych napięciach,są właściwie nowe z produkcji z 2000r.
              Przedstawiam zdjęcia z dalszych prac montażowych.

[ Dodano: 2010-10-06, 12:29 ]
              Zamieszczone przez dolphin123
              Zamieść proszę szerszy opis i przede wszystkim przebiegi z oscyloskopu skoro już je posiadasz.
              Przebiegi z oscyloskopu postaram się zamieścić.
              krzem

Dalsze obrazki z prac montażowych,w miarę możliwości staram się zamieścić
              budowę wzmacniacza od A do Z.

[ Dodano: 2010-10-06, 13:12 ]
              Przy pracach mechanicznych jest dużo obróbki ręcznej.Wykonanie ręczne otworów na podstawki lampowe w panelu wewnętrznym oraz wykonanie otworów o większych rozmiarach w panelu zewnętrznym pod cokoły lamp,wymaga sporo wysiłku.
              Otwory pomiędzy dwoma panelami muszą być centrycznie wykonane.
              W dolnym i górnym panelu nawierconych jest dużo otworów wentylacyjnych.
              Po zakończeniu prac w dolnej części obudowy,można będzie zająć się montażem pod kątem elektroniki na górnym panelu wzmacniacza.

[ Dodano: 2010-10-06, 13:25 ]
              Relacja z przebiegu dalszych prac montażowych.

Moje przemyślenia dotyczyły uporządkowania montażu przestrzennego,aby nie był to obraz kłębowiska biegnących przewodów.
              Doceniłem również możliwość zastosowania listw montażowych,na których można umieścić część elementów zasilających,mniej wrażliwych na zakłócenia i.t.d.
              Każdy ma swój sposób montażu, jako amator w ramach swoich skromnych możliwości postanowiłem zastosować montaż mieszany. Listwy montażowe które kilka lat temu zamówiłem w firmie Printor, postanowiłem wykorzystać w moim wzmacniaczu.Będą one służyły jako moduły,które można szybko wylutować w celu serwisowania.
              Moje obserwacje przez lata sprzętu,od pierwszych lampowych TV oraz sprzętu radiowego, są teraz bardzo pomocne przy konstrukcji wzmacniaczy.
              Na wspomnianych listwach zamontowałem elementy zasilania dla układu wzmacniaczy wstępnych i sterowania na lampach 6H8C. Do wysterowania lamp mocy KT-88 postanowiłem zastosować po dwie wspomniane lampy na kanał.
              Lampy połączone są równolegle, po jednej 6H8C na jedną gałąź daje możliwość należytego wysterowania lamp mocy KT-88
              Na drugiej listwie montażowej zamontowane są elementy dla stopni mocy i podwójnie diody prostownicze 2 X 4szt BY228/1500V zasilające lampy prostownicze 5C3S po jednej na kanał,w układzie hybrydowym. Na dwóch mniejszych płytkach zamontowane są elektrolity 2 X 66uF/400V w połączeniu szeregowym oraz rezystory 150K wyrównujące napięcia.Elektrolity,to pierwsza faza filtracji wychodzącego wyprostowanego napięcia z lamp 5C3S, które poprzez wielostykowe złącza 10A dostarczane jest przez dławiki 3,2H/0,6A do baterii elektrolitów usytuowanych w dolnej części obudowy.

[ Dodano: 2010-10-06, 13:41 ]
              Listwy pomiarowe dla kanałów L-R na górnym panelu,są przeznaczone do pomiaru wszystkich podstawowych napięć zasilających.
              Dla napięć lamp prostowniczych +500V (pierwszy elektrolit)
              Dla +Ua 430V
              Dla katod lamp KT88
              Dla napięć dla lamp sterujących.
              Dla napięć dla układu wejściowego.
              Dla napięć anodowych lamp sterujących.
              Dla napięć anodowych układu wejściowego,odwracacza fazy.
              Dla katod lamp sterujących.
              Dla katod lamp układu wejściowego,odwracacza fazy.
              Wszystko można pomierzyć po zdjęciu tylko panela górnego.
              Natomiast połączenia pomiędzy dolną,a górną częścią wzmacniacza
              są obsługiwane przez wielostykowe złącza 10A,dla lewego i prawego kanału.
              Dodatkowe układy i inne połączenia obsługiwane jest przez 16 miniaturowych złącz,dla szybkiej diagnostyki.
              Układy na listwach montażowych z drukiem,można szybko serwisować.

[ Dodano: 2010-10-06, 13:57 ]
              Wracam do bardziej szczegółowego opisu układów wzmacniacza.
              Przeanalizowałem różne odpowiedzi,sugestie dotyczące mojego wzmacniacza,które przyjąłem z należytą uwagą i zrozumieniem.
              Jeżeli wróciłbym do początkowej fazy budowy wzmacniacza,to może pewne
              rozwiązania mogły być zmienione,ale to już historia i nie pomoże gdybanie.
              Firmy zajmujące się produkcją wzmacniaczy testują,poprawiają produkt
              przez kilka lat. Nad wdrożeniem wzmacniacza do produkcji
              pracuje kilka,czy kilkanaście specjalistów z branży elektronicznej.
              Przy moich skromnych możliwościach,jak również i wiedzy elektronicznej,
              starałem się wykonać wzmacniacz na jakimś przyzwoitym poziomie.
              Lampy prostownicze zastosowałem aby wzmacniacz posiadał układ całkowicie
              lampowy,oprócz 8 diod wysoko napięciowych wykorzystanych w zasilaczu.
              Dodatkowe układy wspomagające pracę wzmacniacza nie mają zasadniczego
              wpływu na jakość dźwięku,ale mogą być przyjazne w obsłudze wzmacniacza.
              Tym razem w moim założeniu nie było budowanie wzmacniacza o dużej mocy,
              choć na lampach KT-88 można taką uzyskać w KL.AB.UL.
              Postanowiłem za sugestią producenta transformatorów wyjściowych wykonać
              wzmacniacz w trybie triody.Przyzwoita moc około 40W na kanał,pozwoli
              na uzyskanie dobrego basu przy wieczornym wyciszonym słuchaniu muzyki.
              Załączone pliki

Skomentuj

soryy ale z frontu brakuje tylko

linijki z diodami

przerost formy nad treścią

taki design jak chińskie lampowce

Skomentuj

Zasilacz hybrydowy.
                  Zawsze miałem na uwadze zasilacz wydajny z pewnym zapasem, o dobrej filtracji,którą zapewniają duże dławiki i sporej pojemności bateria elektrolitów.
                  Transformator sieciowy toroidalny wykonany na zamówienie,z potrzebnymi
                  wieloma napięciami i pewnym założonym zapasem mocy.
                  Sporej wielkości kondensatory elektrolityczne BC 470uF/400V,
                  jako od sprzęgające kondensatory VIMA MKS 0,22 uF/1000V.
                  Z gniazda sieciowego z wyłącznikiem napięcie 230V przechodzi przez
                  bezpiecznik filtr przeciwzakłóceniowy,następnie przez układ soft-startu
                  do uzwojenia pierwotnego transformatora sieciowego.
                  Układ zmontowany na płytce drukowanej ma własny zasilacz +12V.
                  Układ jest na tranzystorach BC516, BC337,dioda 3V9,przekaźnik RM-94P-12V.
                  Z uzwojeń wtórnych anodowych 2 X 400V dla lewego i prawego zasilacza,
                  napięcie przechodzi przez układ opóźniający o 45 sek.włączenie napięć anodowych.
                  Układ z zasilaczem +12V jest zmontowany na płytce drukowanej w której
                  zastosowałem mostek prostowniczy 4 X 1N4004,stabilizator 7812, BC516, BC211
                  diodę 3V9,przekaźnik Rempol RM-94P-12V oraz inne elementy.
                  Układ posiada przełącznik standby do wyłączenia napięć anodowych,
                  przerwa w odsłuchu,wzmacniacz jest gotowy do ponownego uruchomienia.
                  Napięcia z przekaźnika są doprowadzone do lamp prostowniczych 5C3C,lub 5U4GB.
                  Napięcie już wyprostowane filtruje pierwszy elektrolit 2 X 100uF/400V,
                  (połączone szeregowo dwa elektrolity),dalej jest dławik i bateria połączonych
                  szeregowo elektrolitów.Rezystory 150K wyrównują napięcia oraz rozładowują
                  elektrolity po wyłączeniu napięcia anodowego.
                  Zasilacz pracuje stabilnie przy pełnym wysterowaniu wzmacniacza,
                  transformator sieciowy ledwie ciepły po godzinie pracy wzmacniacza.

[ Dodano: 2010-10-06, 15:22 ]
                  Zamieszczone przez nowy1
                  soryy ale z frontu brakuje tylko

linijki z diodami

przerost formy nad treścią

taki design jak chińskie lampowce
                  Złudzenie optyczne,pierwsza dioda ciut przesunięta,w pionie całkiem dobrze wygląda.
                  Panel z aluminium,warunki domowe,więcej nie będę tłumaczył.

[ Dodano: 2010-10-06, 15:33 ]
                  Układ wejściowy z rozdzielaczem fazy.
                  Z gniazd wejściowych sygnał przechodzi przez układ zbudowany na 4 przekaźnikach przełączający sygnał wejściowy,napięcie +12V podawane jest na przekaźniki poprzez przełącznik 4 sekcyjny.Sygnał doprowadzony jest na wejście potencjometru niebieski ALPS, potem przez rezystor R-3/ 2,2K wchodzi na siatkę 1 lampy 6H8C (6N8S).Jak widać na schemacie nie zastosowałem na wejściu kondensatora. W katodzie 1 można zastosować rezystor regulowany PR którym można ustawić punkt pracy lampy.Rezystory PR R-51, R-52 przy anodach 1-2 służą do precyzyjnej regulacji napięcia anodowego,później można wymienić na rezystory stałe. Rezystor R-29 - 3,3K i C-25-100pF,może polepszyć przenoszenie wysokich tonów. Anoda 1 bezpośrednio,lub przez rezystor R-55 połączona jest z siatką 2 rozdzielacza fazy.
                  Bardzo ważne jest uzyskanie potrzebnych napięć na rezystorach R-12 +320V,
                  R-11 +265V do +270V,ta część układu zasilania posiada osobny bezpiecznik.

Układ wysterowania lamp końcowych KT88.
                  Układ oparty jest na dwóch lampach 6H8C (6N8S) dla jednego kanału,
                  Z anody i katody rozdzielacza fazy sygnał jest doprowadzony do każdej z siatek lamp,poprzez kondensatory MKP ESR 0,22uF/1000V i rezystory 2,2K.
                  Dla każdej gałęzi stopnia mocy pracuje jedna lampa,anody lamp połączone są
                  równolegle poprzez rezystory R-15, R-16/100R.
                  Napięcie anodowe doprowadzone jest przez rezystory R-13,R-14, R-22,R-23/22K,
                  połączone równolegle.Napięcia przy anodach lamp powinno wynosić od +180 do +200V,w zależności od zastosowanych rezystorów w katodzie.
                  Katody każdej lampy połączone są razem i posiadają wspólny rezystor
                  378R,lub 470R, dla uzyskania trochę większej mocy wyjściowej.

[ Dodano: 2010-10-06, 15:38 ]
                  Układ stopnia mocy.
                  W stopniu mocy dla jednego kanału pracuje po dwie lampy KT88.
                  Z lamp sterujących sygnał doprowadzony jest do siatek 1 przez kondensatory
                  polipropylenowe MKP ESR 0,47uF/100V i rezystory R-40, R-43/2,2K.
                  Polaryzacja jest automatyczna,prądy lamp końcowych ustalane są rezystorami R-41, R-42 470R/10W,kondensatory elektr.C-22, C-23/100uF/ 100V
                  likwidują lokalne sprzężenie zwrotne powstałe na wspomnianych kondensatorach.
                  Anody lamp połączone są z siatkami 2 przez rezystory R-44,R-45/100R.
                  Transformatory wyjściowe są zabezpieczone bezpiecznikiem przed wejściem
                  na transformator +430V,jest i kondensator od sprzęgający Vima 0,22uF/1000V.
                  Po stronie wtórnej transformatorów wyjściowych są rezystory 220R/5W, które zabezpieczają wzmacniacz przed uszkodzeniem,podczas włączenia nieobciążonego głośnikami wzmacniacza.
                  Transformatory wyjściowe toroidalne o podwyższonych parametrach,zapewniają
                  szerokie pasmo przenoszenia i wysokiej jakości dźwięk.
                  Impedancja wyjściowa transformatorów 8R, bez wyprowadzeń 4R.
                  Sprzężenie zwrotne przełączane jest przełącznikiem płytkie/głębokie,zapewniające
                  komfortowy odsłuch wzmacniacza.Spędziłem dużo czasu przy regulacji tego układu,mozolnie dobierając rezystory,aby układ został prawidłowo dopasowany.
                  Zastosowałem typowe gniazda głośnikowe na gołe i grube przewody.
                  Gniazda XLR wejście/wyjście służą do połączenia dwóch wzmacniaczy.
                  Takie rozwiązanie pozwala na korzystanie z dwóch urządzeń na
                  jednej parze kolumn głośnikowych.Układ jest zbudowany na przekaźniku
                  zasilanym napięciem +12V,bez zastosowania mechanicznych przełączników.
                  Odpada uciążliwe przekładanie przewodów z jednego do drugiego urządzenia.
                  Układ dla lamp EM84 nie będę opisywał,wzmacniacz wysterowania
                  wskaźników analogowych jest rozwiązany na układzie scalonym LM-358.
                  Sygnał wejściowy pobierany jest przed potencjometrem ALPS,który
                  nie ma wpływu na poziom wysterowania wskaźników.

[ Dodano: 2010-10-06, 15:49 ]
                  Odsłuch wzmacniacza jest najtrudniejszy do opisania.
                  Do testu wykorzystałem dwa moje wzmacniacze.
                  1.Wzmacniacz 16 lampowy 8 X E34L w KL.AB UL.
                  2.Wzmacniacz 14 lampowy 4 X KT88 w trybie triody.
                  3.Odtwarzacz Yamaha DVD Audio,SADC.
                  4.Odtwarzacz Harman Kardon HDCD 24 bit
                  5.Kolumny głośnikowe JBL North. E-100
                  Na pierwszy ogień postanowiłem przetestować wzmacniacz w trybie
                  triody,a później dla porównania wzmacniacz na lampach E34L.
                  Po 20 minutowym rozgrzaniu lamp,do odtwarzacza Harman Kardon
                  włożyłem płytę Roxy Music w Avalon w HDCD 24 bit.
                  Kolumny JBL bardzo dobrze nadają się do tego typu nagrań,
                  odtwarzają w iście koncertowym stylu nagrania rock.
                  Przypadł mi do gustu krótki utwór India z pogranicza muzyki filmowej.
                  Ładny przejrzysty bas,średnica o łagodnym brzmieniu,tony wysokie lekko
                  ocieplone w pełni oddające atmosferę nagrania.
                  Patricia Barber i jej nagrania z płyty Cafe Blue,Modern Cool
                  20 bit high podwyższa poprzeczkę dla wzmacniacza.
                  Rosnąca wspaniała atmosfera w czasie jej nagrań jest niesamowita,
                  wspaniale do testowania wzmacniacza nadaje się płyta Modern Cool.
                  Wzmacniacz dobrze odtwarza instrumenty perkusyjne,naturalność
                  i realność nagrań jest fascynująca.Od bardzo cichych szmerków
                  do gwałtownej i dynamicznej fali wydobywających się dźwięków.
                  Nisko schodzący bas,realność uderzeń w kotły,szmerki miotełek,
                  nagranie Company dopełnia wszystkiego.Gałka wysterowania
                  odkręcona na 100%,atmosfera wzrasta,wzmacniacz nie przygasa,
                  brak słyszalnych zniekształceń,na wskaźnikach LCD napięcie anodowe
                  nie ma ochoty spadać.Wytworzone realne 70W w pokoju 17m.kw.
                  przytłacza do foteli i teraz ulga,spokojny utwór Let It Rain.
                  Wzmacniacz można słuchać godzinami,oddaje wszystko,
                  ciepło,solidność podstawy basowej,barwę średnicy,scenę stereo.
                  Patricia Barber swoim głosem oddaje cały dramatyzm nagrań,
                  potrafi zahipnotyzować słuchacza.Można śmiało napisać,jakość
                  wzmacniacza to nie tylko suche wartości mierzalne.
                  Miałem kilka wzmacniaczy tranzystorowych średniej klasy,
                  lecz w żaden sposób nie mogę porównać ich do lampowego.
                  Lampowy ma ducha,oddaje wdzięk,subtelność,miękkość nagrań.
                  Może pod wpływem ostatnich doznanych emocji piszę mało
                  obiektywnie,myślę jednak że jest więcej osób którzy są oczarowani
                  słuchając wzmacniaczy lampowych.Jakie znaczenie mają
                  zniekształcenia na poziomie około 1%,myślę że żadne.
                  Wzmacniacz w trybie triody przewyższa wzmacniacz UL E34L pod
                  względem przejrzystości,rozbudowaną sceną,pewnym wyrafinowaniem.

Wzmacniacz zamieściłem wraz dokumentacją zdjęciową + schematy.
                  Zdjęcia i schematy można pobierać bez tracenia punktów,
                  dla wykorzystania w ramach swoich potrzeb i zainteresowań DIY.

krzem.

[ Dodano: 2010-10-07, 14:44 ]
                  Zamieszczone przez lklukasz
                  krzem, obudowa po zwmacniaczu Aiva jak sie nie myle?
                  Widac, ze wlozyles w niego duzo pracy.
                  krzem napisał.

Obudowa jest z aplitunera "Cina"który wyszukałem na Allegro,
                  pasował do mojego projektu pod względem wymiarów. Właściwie to mało z tej obudowy pozostało po gruntownej przeróbce,
                  dostosowania jej założonego projektu.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-10-07, 15:21 ]
                  Wysłany: Wczoraj 10:05
                  Csbiczek napisał.

--------------------------------------------------------------------------------

Ja się rozpisywał dużo nie będę: jeśli chodzi o elektronikę to składam pokłony- naprawdę rozbudowana konstrukcja, a samo wykończenie widać przemyślane. Co do aspektów wizualnych to kompletnie nie podoba mi się przedni panel - za dużo cudów na nim... Pięknie by to wyglądało gdybyś zrobił konstrukcję dzieloną jak poprzednio, a samą obudowę wykończył drewnianymi elementami:)

krzem napisał.

Dziękuję za elektronikę,na pewno to to nie komercyjny wzmacniacz,a z tanią
                  chińską produkcją mało ma wspólnego.
                  Zawsze stawiam na nadwymiarowy zasilacz oraz wysterowanie lamp końcowych.
                  Dzielona konstrukcja to rzadko spotykane wzmacniacze,lecz pracochłonne,
                  zwiększone są również koszty wykonania takiego wzmacniacza.
                  Myślę że nie podobają się Tobie wskaźniki LCD napięć anodowych,
                  a wskaźniki analogowe to już stosują najlepsze znane firmy,choć można
                  policzyć je na palcach jednej ręki. Zapytaj ile taki wzmacniacz kosztuje
                  z tymi dodatkowymi cudami. Właściwie to już sam myślałem o usunięciu
                  wskaźników LCD i nałożeniu odcinka blachy stalowej polakierowanej w kolorze red carnival.
                  Ale wskaźniki spełniają też rolę informacyjną,a wzmacniacz nie jest wykonany na sprzedaż.

[ Dodano: 2010-10-08, 15:01 ]
                  Lepszej jakości zdjęcia wzmacniacza: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1742458-0.html
                  http://www.trioda.pl/
                  krzem

[ Dodano: 2010-10-11, 18:41 ]
                  Proszę o zapytania dotyczące wzmacniacza,służę wyjaśnieniami.
                  krzem
                  Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                  X