Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Uniamp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Uniamp

Chciałbym przedstawić jeden z segmentów mojego wzmacniacza - końcówkę mocy.

:arrow: Końcówka oparta o projekt Irka - Uniamp V1.0
    http://www.fratu.pl/irek/?uniamp-stereo-v1.0,66
    Transformator Indela 2x30V 300W
    Podstawowe dane:
    * pasmo 4hz-50khz
    * THD 1khz 1W <0,05%
    * S/N (V2) 90-96dB 1W (A) (w zależności od poz. pot. głośności)
    * dynamika (V2) 107-114dB (A) (w zależności od poz. pot. głośności)

:arrow: Do końcówki mocy dołączyłem układ zabezpieczeń, również Irka.
    http://www.fratu.pl/irek/?uklad-zabe...wzmacniacza,33
    Realizowane funkcje to:
    * Opóźnione załączanie głośnika (ok. 5sekund))
    * Szybkie odłączanie głośnika
    * Zabezpieczenie przed składową stałą (DC)
    * Zabezpieczenie termiczne
    * Możliwość przełączania kolumn A/B

:arrow: OBUDOWA
    - boczki z mdfu 38mm ofornirowane jabłonią indyjską
    - blacha nierdzewka szczotkowana 1,5mm
    (górna blacha pomalowana lakierem 'megafelga',
    ale szukam zakladu gdzie pomaluja mi calosc proszkowo)
    - front wykonany z podwójnej szyby grubości 5mm każda, między nimi przerwa ok 3mm
    Szyby są ciemne i nie widać przez nie elektroniki jak wzmacniacz stoi na półce.
    - całość skręcona imbusami do boczków
    - wymiary: 450mm szerokość, 110mm wysokość, 300mm głębokość (bez gniazd)

Teraz zacznę budowę sterowania końcówkami mocy i drugą końcówkę mocy (projekt Zbiga). Wszystkie moduły będą miały taką samą obudowę jak Uniamp.

ekstra :mrgreen: świetny pomysł z tą szybą. jaki preamp chcesz zrobic? chyba ze cos przeoczylem.

Skomentuj

Robi wrażenie.Parametry podajesz dla swego uni,mierzyłeś sam?Bradzo ładnie sie prezentuje fornir,wewnątrz porzadek,konstrukcja starannie wykonana.Ta przerwa 3mm miedzy frontami (z opisu wynika,że to szkło nie pleksi?) to myślę niedobry pomysł-będzie się zbierał tam kurz .No śruby mocujace górną pokrywę-lepiej prezentują się w takich miejscach z łbem grzybkowym,nieco spłaszczonym.Brak może jeszcze jakiegoś sygnalizatora informującego o pracy wzmacniacza i przełącznika kolumn A/B oraz włacznika zasilania.

Skomentuj

Niepotrzebnie zastosowałeś podwójny układ zabezpieczeń. Uniamp sam w sobie posiada opóźnione załączanie/szybkie wyłączanie, zabezpieczenie zwarciowe oraz termiczne. Jedynie może się przydać przełączanie kolumn.
        Obudowa ładna. Więcej chyba nie ma co opisywać.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
          Robi wrażenie.Parametry podajesz dla swego uni,mierzyłeś sam?
          Parametry sa ze strony Irka. Jak tylko dalacze niewielki ukladzik do pomiaru amplitudy z wyjscia mojego generatora to na pewno zrobie i wrzuce tu pomiary z oscyloskopu :wink:
          Ta przerwa 3mm miedzy frontami (z opisu wynika,że to szkło nie pleksi?) to myślę niedobry pomysł-będzie się zbierał tam kurz
          To mnie najbardziej zastanawiało i miałem pewne obawy, ale stoi już obudowa z szybą prawie dwa tygodnie i nie widać tego :wink: Na froncie jest szkło, nie pleksa.
          Brak może jeszcze jakiegoś sygnalizatora informującego o pracy wzmacniacza i przełącznika kolumn A/B oraz włacznika zasilania.
          Preamp będzie wyposażony w selektor, wyswietlacz, przekazniki dla zasilania sieciowego i przekaznikiem dla sterowania przelaczaniem kolumn. Zapomnialem o tym i dlatego w chwili obecnej nie mam jeszcze gniazda pod to zrobione, ale jak tylko ukoncze preamp to na pewno zrobie gniazdo 3pinowe do sterowania zalaczaniem kolumn A/B. Na kondensatorach zasilających Uni mam założoną diodę, minimalnie ją widać jak końcówka jest załączona. W samej końcówce widać od środka filtr sieciowy, który posiada włącznik oraz bezpiecznik w sobie. Dokładnie taki: http://media.digikey.com/photos/Scha...N284-10-06.JPG
          Zamieszczone przez bart210
          Niepotrzebnie zastosowałeś podwójny układ zabezpieczeń. Uniamp sam w sobie posiada opóźnione załączanie/szybkie wyłączanie, zabezpieczenie zwarciowe oraz termiczne. Jedynie może się przydać przełączanie kolumn.
          Nie do końca. Układ wstawiłem przede wszystkim dla zabezpieczenia DC, którego Uni w sobie nie ma i dla wyboru kolumn przy porównaniach.

Skomentuj

Boczki ładne, w środku też porządek aż lśni :wink: W mój gust nie trafia jedynie front a dokładniej jego przezroczystość :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
              W mój gust nie trafia jedynie front a dokładniej jego przezroczystość :wink:
              Szyby są ciemne i nie widać przez nie elektroniki jak wzmacniacz stoi na półce. Pisałem już o tym :razz: Nie założyłem filtru na obiektyw i dlatego tak to wszystko widać :wink:

Skomentuj

ładne ładne, :twisted:
                pokaż jaki preamp wykorzystasz.

Skomentuj

nie ma co
                  swietna robota
                  bardzo mi sie podoba
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Profesjonalna robota najlepszy Uni jaki do tej pory widziałem.
                    W jaki magiczny sposób zamontowałeś to trafo na klej ?
                    Droga taka front-szyba jest ?

Skomentuj

Wykonanie świetne, całość trafiła w mój gust :smile: Poza tym bardzo przyjemnie ogląda się Twoje zdjęcia :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                        W jaki magiczny sposób zamontowałeś to trafo na klej ?
                        Będzie mocowane normalnie śrubą i deklem, ale muszę najpierw iść kupić śrubę... :roll:
                        Zamieszczone przez raven1985
                        Droga taka front-szyba jest ?
                        80zł zapłaciłem za te dwa kawałki pod wymiar z otworami pod śruby... Można na pewno taniej, no ale tak wyszło..

[ Dodano: 2010-11-25, 20:19 ]
                        Zamieszczone przez El_liero
                        pokaż jaki preamp wykorzystasz.
                        Jest to sterowanie silnikiem dc potencjometru z linku:
                        http://www.audiostereo.pl/sterownik-...ekc_58768.html
                        Jako, że nie chciałem, aby sterowanie odbywało się tylko na lampowcu, poprosiłem o indywidualną wersję programu.

Skomentuj

dolphin123, bardzo mi się podoba, ale irytowałaby mnie przerwa między szkłami.
                          Gratuluję
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Budki zawsze Ci fajnie wychodzily :) fajne polaczenie drewna ze szklem i czarna blacha,ost dokladnie taka sama szybe zbilem w windzie :P tylko o wiele wiekszy kawałek :) wypadla mi z zawiasów :P

Skomentuj

Dzięki chłopaki za opinie. To dopiero generalnie początek układanki tak naprawdę.. Mam już obudowy do kolejnych klocków, muszę uporać się tylko z elektroniką :wink:

Skomentuj

Przyjemnie popatrzeć na estetyczną i przemyślaną konstrukcję. Tyle fotek z góry i z boków, a żadnej od spodu, nie widać nóżek. :cry:

Skomentuj

Nóżki najzwyklejsze jakie mogą tylko być dałem, bo akurat miałem pod ręką :wink: A pod dołem i tak tylko śrubki mocowania radiatora i pcb widać, więc bez sensu chyba wstawiać zdjęcia :wink:

Skomentuj

Szkoda że zabrakło ekranowanych przewodów małosygnałowych :cry:

Skomentuj

ładnie skręcone są :)

Skomentuj

Kabelek sygnałowy będzie wstawiony na pewno inny. Tylko zastanawia mnie kwestia połączenia masy na gniazdach, czy zostawić tak jak teraz mam rozdzielone czy połączyć :?: Na płytce łączą się z masą zasilania poprzez rezystor 10R.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X