Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Uniamp Kac_zor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] [Elektronika] Uniamp Kac_zor

Hej
    Chciałem sie pochwalić głównie obudową
    Uniamp150 v2- projekt Irka

Obudowa i wykonanie Pan szklarz :) niestety drogo
    szkło piaskowane
    przód lustro piaskowane
    Gałka jest w produkcji również lustro piaskowane ze szkłem polerowanym

Wysokość wzmacniacza 15 cm
    Wrażenia z odsłuchu po zakończeniu prac montażowo-lutowniczych

Drogo tzn? Dla mnie pomysł ze szkłem trochę chybiony- łatwość uszkodzenia, brak ekranowania. Rozumiem że dziurka na przodzie to na potencjometr? Tak w ogóle temat powinien znaleść się w konstrukcje nieukończone

Skomentuj

ciekawy pomysł z wykorzystaniem szkła jednak osobiście nie wykorzystałbym bo w takiej ilości. z drugiej strony nie trzeba mieć obawy o odpowiednią izolację złączy

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
        Drogo tzn? Dla mnie pomysł ze szkłem trochę chybiony- łatwość uszkodzenia, brak ekranowania. Rozumiem że dziurka na przodzie to na potencjometr? Tak w ogóle temat powinien znaleść się w konstrukcje nieukończone
        600,- ale i tak na żywo jak dla mnie jest super (kwestia gustu a podobno o tym się nie dyskutuje) szkło i piaskowanie ,szlifowanie to około 200 zł reszta kwoty to wiercenie otworów .
        łatwość uszkodzenia -- niby jak szkło 8mm ciężko uszkodzić , a wzmacniacz raczej jak się już gdzieś postawi to stoi tam długo .....bynajmniej u mnie nie ruszam wzmacniacza od roku chyba tylko po to żeby kurze wytrzeć
        brak ekranowania-- możesz wyjaśnić ???(co chcesz ekranować ? transformator ?od czego podłogi , ściany ,półki ? ) odnosząc się do szkła i np do wzmacniaczy które maja panele plastikowe lub drewniane boki itp . nie rozumiem lub się nie znam więc proszę o uświadomienie
        tak dziurka jest na wyprowadzenie rurki do potencjometru

Skomentuj

Zamieszczone przez kac_zor Zobacz posta
          brak ekranowania-- możesz wyjaśnić ???(co chcesz ekranować ? transformator ?od czego podłogi , ściany ,półki ? )
          to ty nawet nie wiesz ile moze dac odwrocenie trafa np o 45st
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            to ty nawet nie wiesz ile moze dac odwrocenie trafa np o 45st
            do podstawowych korzyści należą niewątpliwie mniejsze straty... miejsca w obudowie, które można wykorzystać np. na aplikację modulatora fal kwadratowych :lol:
            sry nie mogłem się powstrzymać

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez leowhy
              do podstawowych korzyści należą niewątpliwie mniejsze straty... miejsca w obudowie, które można wykorzystać np. na aplikację modulatora fal kwadratowych sry nie mogłem się powstrzymać
              i widzisz jak nic nie rozumiesz...
              jak bys wiedzial jak dziala szumofon by irek to bys wiedzial co daje krecenie trafem do okola
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wzmacniacz ukończony złożony (na razie bez gałki ) i odpalony .
                Gra i to całkiem nieźle jeśli by nie liczyć kosztów mojej obudowy to za na prawde niewielkie pieniążki można mieć ładnie grający sprzęt.
                Może rzeczywiście lekko szumi .
                Jeszcze nie robiłem testów porównawczych z Nad-em więc nie powiem jak wypada .
                Natomiast co mogę od razu napisać to że nie zgodzę się z osobami twierdzącymi że ma mało basu , na 18 vify jest go w sam raz .

Skomentuj

600,- ... szkło i piaskowanie ,szlifowanie to około 200 zł reszta kwoty to wiercenie otworów .

brak ekranowania-- możesz wyjaśnić ???(co chcesz ekranować ? transformator ?od czego podłogi , ściany ,półki ? ) odnosząc się do szkła i np do wzmacniaczy które maja panele plastikowe lub drewniane boki itp . nie rozumiem lub się nie znam więc proszę o uświadomienie
                  poczekaj az go uruchomisz to uslyszysz w czym problem
                  bedzie buczalo i bedziesz slyszal jak ci telefon dziala :P

Wzmacniacz ukończony złożony (na razie bez gałki ) i odpalony .
                  w takim razie uzupelnij opis bo inaczej temat leci do "w trakcie budowy"

jak laczyles elementy szklane? na klej?

wg mnie pomysl ze szklem moze byc - ale tylko na froncie
                  za 600zl zrobilbym 2-3 obudowy z nierdzewki!!
                  no i zmarnowana przestrzen :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    poczekaj az go uruchomisz to uslyszysz w czym problem
                    bedzie buczalo i bedziesz slyszal jak ci telefon dziala :P
                    powiem tak szumi lekko ale nie buczy , nie słychać nic jak włączają się inne urządzenia np , pralka, telefon itp .ale idąc tym tematem dalej to całe trafo powinno być ekranowane a ja się zapytałem co z obudowami wykonanymi w połowie z metalu a w połowie z innego tworzywa , też powinien być ten sam problem ,spoko nie znam się więc nie gniewajcie się :)

elementy połączone na klej do akwarium podstawa plus przód i tył i osobno góra i boki
                    co do kosztów to wiem że mogłem zrobić dużo taniej ale chciałem coś takiego i mam

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    no i zmarnowana przestrzen
                    a to niby czemu ?

Skomentuj

powiem tak szumi lekko ale nie buczy , nie słychać nic jak włączają się inne urządzenia np , pralka, telefon itp
                      zalaczanie pralki, suszarki, odkurzacza lub wiertarki (to najwiecej "smieci" wprowadza) to kwestia filtrowania napiecia z sieci...
                      mowa tutaj o ekranowaniu elektromagnetycznym - czyli np poloz tel komorkowy na obudowie i zadzwon do siebie :P
                      wtedy uslyszysz charakterystyczne odglosy

idąc tym tematem dalej to całe trafo powinno być ekranowane
                      i w drogich wzmacniaczach jest
                      mam takie 2 trafa :P

co z obudowami wykonanymi w połowie z metalu a w połowie z innego tworzywa , też powinien być ten sam problem ,spoko nie znam się więc nie gniewajcie się
                      np w przypadku obudowy plastikowej (sprzet musi byc odpowiedniej klasy) wnetrze jest wyklejone folia metalizowana
                      mozesz to spotkac np w komputerach

a to niby czemu ?
                      bo lubie wykozystac miejsce jakie mam i wstydzilbym sie zostawiac tyle wolnego miejsca w srodku :P

Skomentuj

I o takie wyjaśnienie mi chodziło Dzięki

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                          brak ekranowania.
                          A co to, wzmacniacz w.cz.?
                          Wystarczy dziurka 1cmx1cm i z ekranowania nici.

Skomentuj

Wzmacniacz ukończony

Odsłuch hmm i tu problem bo tak , porównywałem go z Nad-320 bee bo taki posiadam i różnic prawie nie wychwyciłem ,
                            Słuchałem wybrane utwory z-płyt-Paul van duke,Bad boys blue,Ania Dąbrowska,Lizz Wright,Mike Oldfield,Chris Botti,Iron Maiden
                            Jak wcześniej pisałem na pewno nie brakuje mu basu , powiedział bym nawet że w na dwóch pierwszych płytach jest może bardziej spokojny , mniej dudniący (ewentualnie autosugestia) ,średnica ciężko wychwycić jakie kolwiek różnice , wysokie również może to być (A.S) Oldfield i Iron lepiej brzmiący , wyraźniej .

Skomentuj

Odsłuch hmm i tu problem bo tak , porównywałem go z Nad-320 bee bo taki posiadam i różnic prawie nie wychwyciłem
                              najwieksze roznice slychac miedzy tanim a drozszym sprzetem...

po czym poznac dobry sprzet? nie po tym ze bedziesz zadziwiony jego brzmieniem... ale po tym ze nie slysysz sprzetu tylko muzyke
                              i mniej dany sprzet daje od siebie tym lepiej.
                              a skoro tutaj nie potrafisz wychwycic roznicy to wyglada na to ze oba wzmacniacze sa dobre

Skomentuj

No chyba już wszystko , dodałem podświetlenie gałki

Trochę się nie przyznałem :) ale wzmacniaczyk brumił prawie od zera wgórę pogłaśniając ,poszukałem na forum i znalazłem ,zapomniałem obudowę potencjometru podłączyć do masy :) teraz jest cisza nie szumi nie brumi gra pięknie.
                                Podziękowania dla konstruktora IRKA , za tak niewielką kwotę (mowa o elektronice) można mieć naprawdę dobry wzmacniacz stereo .

Skomentuj

No dobrze wybrałes koncówke ale niekoniecznie dobrze ją zabudowałeć.Oczywiście plus za sam pomysł dosyć oryginalny aczkolwiek nie bardzo nadajacy sie do wzmacniacza.Szkło dobre na akwarium a nie na zabudowę wzmaka.No i swiecidełka-moim zdaniem lepiej bylo bardziej przemyslanie oświetlić front jak już jest ze szkła
                                  Last edited by zbyszek; 20.03.2011, 20:18.

Skomentuj

właśnie chodziło mi o taki efekt że świeci wnętrze a nie przód , i tak naprawdę ustawiłem diody na bardzo niewielkie światło , na zdjęciu prawie zawsze wyjdzie że jest za niebiesko , w rzeczywistości jest ładniej , bynajmniej dla ,mnie i każdego kto go widział , w pierwszym żucie kupiłem neon giętki ale niestety inwerter strasznie siał i nie dało się słuchać.
                                    A co do szkła , no nic chciałem mieć coś oryginalnego i jedynego , drugi jak zrobię będzie bardziej normalny :)

Skomentuj

najważniejsze,żeby Ci się podobało i bardzo dobrze grało(nawet mi się zrymowało

Skomentuj

Czaruję...
                                      X