Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uniamp rev. 2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Uniamp rev. 2

Witajcie, przedstawiam dzisiaj świeżo zrobioną nową obudowę do mojego Uniampa.

Pierwsza była nieudana i niezbyt ładna, tutaj link dla przypomnienia: http://adam.lutuje.se/uni.html

A więc budowa trwała kilka miesięcy, jakieś 5-6. Wiecie jak to jest - czasu mało, do tego czas na przemyślenia i zbieranie wszystkich materiałów. Dopiero w wakacje wziąłem się za prawdziwą robote :P
    Sama końcówka mocy została dokładnie ta sama co w starym uniampie, trafo też.
    Nowy jest selektor - a dokładniej zwykły przełącznik.
    Nowy też jest włącznik na pilota. Jest to kit AVT, dokładnie nie pamiętam numerka, przerobiłem tylko płytkę po swojemu.
    Obudowa zrobiona z blachy aluminiowej, boczki to wiórówka fornirowana ( buk ) bejcowana ( mahoń ) i lakierowana ( 4 warstwy uretolux )
    Wszystko skręcone wkrętami. Od góry i frontu zwykłe imbusy.
    Nóżki z odzysku - z jakiegoś chińskiego kina domowego. Gałki toczone - również z alu.
    Cóż więcej ... Było dużo główkowania, wiele problemów i dylematów do rozwiązania, sporo wiercenia, cięcia itp., ale się opłaciło, zobaczcie sami:
    Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania :)

Foto:

Jeżeli mogę swoje skromne zdanie wypowiedzieć, nie jestem tam żadnym specjalistą ani fachowcem ale bardzo duzo serca i pracy w to włożyłeś, ładna obudowa :biggrin:

Skomentuj

Obudowa bardzo ładna, szczególnie front mi się podoba( widać jedynie zaciek w lewym górnym rogu koło śruby:P ) Ogólnie średni mi podobają się te wystające śruby na górze(pewnie kwestia gustu). No i jeszcze uczepił bym się tyłu a konkretnie gniazd, do takiej ładnej obudowy dałeś dość brzydkie gniazda, niby tego nie widać ale jednak nie dawało by mi to spokoju
      No i zmień te kable sygnałowe na jakieś ekranowane...
      Mimo wszystko gratuluję:)

Skomentuj

no obudowa ładna sam bym lepszej nie zrobił przyznam się szczerze, porządek w środku nic tylko gratulować udanej konstrukcji, jedynie co mi się w ogóle nie podoba to te czincze i złącza głośnikowe, ale kto patrzy na tył ;p :)

Skomentuj

Konstrukcja ładna.
          Na temat gniazd głośnikowych, jak wyżej.
          Zabezpieczeń przed dc niemontujesz do kompletu?
          No i ten odbiornik podczerwieni, grozi urwaniem.

Skomentuj

ta niebieska dioda popsula caly efekt :???:

coraz wiecej prostych i ladnych obudow do wzmacniaczy widze...
            a moje juz jakies 5 lat w czesciach :???:
            chyba przerzuce sie na cos tego typu

czepie sie jednej rzeczy ktora wkrzua mnie u wszystkich - dlaczego wlacznik jest z tylu?
            czyzbys tak zadko go uzywal?
            czy za kazdym razem musisz siegac do tylu?
            ja bym wolal dac go z przodu

Skomentuj

Włącznik to jest chyba na froncie (ten mały obok diody) w trybie stand-by, a ten z tylu to główny, który odcina całkowicie zasilanie z sieci, tak mi się wydaje.

Skomentuj

Wzmacniacz pieknie wykonany , ta niebieska dioda mi sie osobiscie podoba . Mysle jednak ze te otwory wentylacyjne psuja efekt , nie dalo sie ich prosciej nawiercic ?
                Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  ta niebieska dioda popsula caly efekt
                  Czerwona bardziej pasowała by do boczków.

Te kątowniczki z ALu jako mocowanie dla topu wystarczają ?

Top do frontu przylega idealnie ? czy są szczelinki ? (nie ma takiego zdjęcia)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                    Eee tam taka "przedpotopowa" by byla ....

Skomentuj

Fajnie, że Wam się podoba - to dla mnie ważne, a teraz do rzeczy:

Gniazda są jakie są - mi też się nie podobają, kiedyś może je wymienię ( przy jakimś dopływie gotówki ), bo jestem zdania, że jak już dawać dobre pozłacane gniazda to i interconnecty też przydałyby się jakieś lepsze.

Zabezpieczeń nie montuję, nie widzę potrzeby :P

Co do diody - jest to dioda UV, a poza tym wg mnie dobrze komponuje się z czarnym frontem i srebrnymi gałkami. Jakby co - bez problemu można ją wymienić.

Włącznik oczywiście jest z przodu - po prawej stronie od diody, zrealizowany na micro switchu. Z tyłu jest główny, który odcina wszystko od prądu.

Otwory wentylacyjne to był koszmar, tydzień się mentalnie nastawiałem, żeby je równo wywiercić i wyszły równo - no może jeden troszkę odstaje, ale nie bądźmy pedantami

Kątowniczki z alu są aż nadto :) Top trzyma się solidnie.

Top do frontu przylega normalnie, równo, szczeliny nie ma.

Jeśli są jeszcze jakieś pytania to chętnie rozwieję wątpliwości :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                        Otwory wentylacyjne to był koszmar, tydzień się mentalnie nastawiałem, żeby je równo wywiercić i wyszły równo - no może jeden troszkę odstaje, ale nie bądźmy pedantami
                        Mi to się marzą otwory jak w fabrycznych wzmacniaczach (podłużne, prostokątne). Tylko zrobienie tego samu (porządnie i ładnie) to mission impossible. Danie tego dla fachowca to majątek pewnie kosztuje. Chyba coraz bardziej jestem za wstawieniem gustownej siatki, jak w sitach (pleciona). Co do Twojego wzmacniacza, to jest minimalizm jak lubię. Osobiście nie przepadam za drewnem w obudowach, ale tutaj to współgra całkiem nieźle. Co do frontu, to nie myślałeś żeby był polerowany czarny?
                        HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                        CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                        Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Co do otworów to wiele osób z tego forum ma takie otwory w swoich wzmakach, ale robione są one w jakiś zakładach na zamówienie za grubą kasę.

Chciałbym zrobić polerowany czarny i może kiedyś zrobię - trza mieć dużo cierpliwości i pastę polerską, której nie mam

Jaką pastę tak apropo polecacie? G3 Farecla?

Skomentuj

[QUOTE=cudny90;285713]Co do otworów to wiele osób z tego forum ma takie otwory w swoich wzmakach, ale robione są one w jakiś zakładach na zamówienie za grubą kasę.

Cześć
                            Jak chcecie podłużne otwory wentylacyjne wycinane na CNC to zapraszam na PM.
                            koszt to kilkanaście zł + materiał + wysyłka :)

Skomentuj

Co do diody - jest to dioda UV, a poza tym wg mnie dobrze komponuje się z czarnym frontem i srebrnymi gałkami. Jakby co - bez problemu można ją wymienić.

Włącznik oczywiście jest z przodu - po prawej stronie od diody, zrealizowany na micro switchu. Z tyłu jest główny, który odcina wszystko od prądu.
                              Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              Zamieszczone przez ZIG ZAK Zobacz posta
                              Eee tam taka "przedpotopowa" by byla ....
                              to ja bym dal 2 kolorowa
                              ST-BY czerwona a ON zielona lub wlasnie niebieska

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
                              Mi to się marzą otwory jak w fabrycznych wzmacniaczach (podłużne, prostokątne). Tylko zrobienie tego samu (porządnie i ładnie) to mission impossible.
                              w przypadku alu to frezarka + maly frez + szablon i troche cierpliwosci

a ja sie zastanawiam jakby tu wygladala hexagonalna siatka

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
                              Danie tego dla fachowca to majątek pewnie kosztuje.
                              faktycznie, alu 2mm + laser to koszt od ok 30zl ;]

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
                              Jak chcecie podłużne otwory wentylacyjne wycinane na CNC to zapraszam na PM.
                              koszt to kilkanaście zł + materiał + wysyłka
                              a nie mowilem

Skomentuj

Co do diody - jest to dioda UV, a poza tym wg mnie dobrze komponuje się z czarnym frontem i srebrnymi gałkami.

Według mnie z czarnym frontem i tymi gałkami komponowała by się super biała (zimna), no i te terminale...
                                Generalnie całość wygląda fajnie - prosto, bez zbędnych bajerów, volume i źródło i czego chcieć więcej ?
                                Gratuluję obudowy :thumbup:

Skomentuj

Tak, myślałem o białej, bo najlepiej by pasowała, ale w poprzedniej obudowie miałem białą i już mi się znudziła :)

Skomentuj

A ja będe inny... dla przekory wstawiłbym zieloną diodę :P Nie wiem czemu jakoś tak mi się to widzi, pewnie przyzwyczajenie od zielonego LCD w moim uniaku. :P
                                    Widać prostote podobnie jak przy stoliku. :P Czincze jak czincze, ale gniazda do kolumn faktycznie można by zmienić. A co do otworów do wentylacji, chociaż nie we wzmacniaczu a w komputerze zakładałem, można wykorzystać takie siatki druciane, jakie stosuje się do wentylatorów w moddingu PC (nie mam na myśli "grilla" tylko faktyczną "siatkę").

Skomentuj

Podsumowując w przyszłości muszę wymienić tylne gniazda ( czincz + głośnikowe ) kable sygnałowe wymienić na ekranowane, no i gniazdo bezpiecznika, bo może nie widać, ale jest najbardziej chińskie z chińskich

Skomentuj

Podsumowując w przyszłości muszę wymienić tylne gniazda ( czincz + głośnikowe ) kable sygnałowe wymienić na ekranowane, no i gniazdo bezpiecznika, bo może nie widać, ale jest najbardziej chińskie z chińskich
                                        I wtedy chłopaki już do niczego się nie przyczepią:flapper:
                                        Jak dla mnie bomba!Paczuszka w moim guście.
                                        A przy okazji-gałki kupiłeś,ukradłeś?czy robił Ci to ktoś na tokarce z pręta alu?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X