Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

,,Kondycjoner" by csbiczek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[inna] ,,Kondycjoner" by csbiczek

Nie bardzo jest się czym chwalić ale jako że obiecałem wrzucić do działu gotowych konstrukcji - słowa dotrzymuję
    Konstrukcja prosta ale swoje przeznaczenie spełnia idealnie:)

Założeń było kilka:
    -więcej gniazd niż moja obecna listwa sieciowa(5szt)
    -wyłącznik z pilota
    -jakiś filtr a nie tylko kondensator(to już raczej nic nie wnoszący dodatek, chyba)

Do uruchamiania z pilota użyłem układu zaprojektowanego przez naszego forumowicza:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/12...onika-stand-by

Na froncie dodałem miernik dzięki któremu mam jakiś podgląd na to co dzieje się u mnie w gniazdku:)

Kilka fotek z prac:

Oraz efekt końcowy:

Co do kosztów jakie poniosłem to tylko w zaokrągleniu mogę podać bo dość długo to robiłem i nie pamiętam wszystkiego:
    gniazda ok 70zł
    obudowę miałem ale spokojnie można coś na allegro już za 10zł wyrwać.
    stand by ok 50zł
    woltomierz ok 40zł
    jakiś spray itp 15zł
    filtr sieciowy 20zł
    Może i w sumie wychodzi sporo ale mam to czego potrzebowałem i jestem zadowolony:)

To chyba tyle:)
    Jeśli są pytania to chętnie odpowiem w miarę możliwości...
    P.S. Sorry za jakość fotek ale coś niedobrego dzieje mi się z aparatem chyba:/

Czy zwykły kabel to dobre rozwiazanie? nie lepiej było zastosować gruby drut?
    Czy ta bateria kondów cos wnosi? nie spada tak napiecie?
    Myslałem ze dasz analogowy woltomierz ale ten róznież wyglada ciekawie.
    Mogleś dac z tyłu wejsciowe gniazdo na 3 fazy
    A tak poważnie to bardzo ciekawa konstrukcja może kiedyś sam sie zabiore i zbuduje taki klocek dla siebie bo wyszedł ci fajniutki kondycjoner za cene dobrej listwy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
      Czy ta bateria kondów cos wnosi? nie spada tak napiecie?
      A gdzie Ty tam widzisz baterię kondensatorów? No chyba, że jakieś zdjęcie mi się nie wczytuje.

csbiczek - fajny klocek, choć ja bym starał się zamknąć to w coś mniejszego, mi po głowie chodzi coś podobnego, ale trochę więcej elektroniki.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        A gdzie Ty tam widzisz baterię kondensatorów? No chyba, że jakieś zdjęcie mi się nie wczytuje.
        Z tego co pamietam miała tam być ładowana bateria,może koncepcja sie zmieniła

Skomentuj

Z tego co pamietam miała tam być ładowana bateria,może koncepcja sie zmieniła
          Eeee cos pomieszałeś

Czy zwykły kabel to dobre rozwiazanie? nie lepiej było zastosować gruby drut?
          Nie widzę sensu... Poza tym cudów tam nie podłączam (tv, lap, wzmacniacz, sub, drukarka i dekoder aktualnie)
          Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          csbiczek - fajny klocek, choć ja bym starał się zamknąć to w coś mniejszego, mi po głowie chodzi coś podobnego, ale trochę więcej elektroniki.
          Zapas miejsca nie zaszkodzi, może kiedyś zbuduje porządny filtr plus sterowanie np każdego gniazda osobno...

Skomentuj

Sam bym coś podobnego sobie złożył, bo niektóre urządzenia mi dostarczają śmieci na wzmacniacz, aczkolwiek nie ukrywam, że coś bardziej rozbudowanego by się przydało..

Myslałem ze dasz analogowy woltomierz ale ten róznież wyglada ciekawie.
            Też bardziej by mi taki pasował..

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
              Eeee cos pomieszałeś
              To w takim razie przepraszam,A czy tak naprawde nie przydała by sie tam jakas bateria kondów ?? Tak przygladajac sie zdjecia troszke przeraziła mnie ta izolacja na kablach mam nadzieje ze zrobisz tam rurki termokurczliwe
              I tak całkiem poważnie czy usłyszałeś jakaś róznice po zastosowaniu tego filtru? nie chodzi mi o brzmienie ale o zmiejszony przydzwiek sieciowy czy szumy.

Nie widzę sensu... Poza tym cudów tam nie podłączam
              Ja mam 6 cudów i ogromny bałagan w kablach 2 listwy:/,Z checia bym przygarnoł taki kondycjoner mam nadzieje że powstanie jeszcze kilka takich projektów i bede miał co zerżnac
              Tylko najwiekszy problem polega na tym ze u mnie w mieszkaniu zasilanie nie ma podłaczonego bolca:/

Skomentuj

widziałem gdzieś wcześniej fotę. Widzę że koniec roboty. Gratulację :)
                Minusy:
                duże pudło i zbędne powietrze w środku :)

Skomentuj

A czy tak naprawde nie przydała by sie tam jakas bateria kondów ??
                  Po co?
                  Tak przygladajac sie zdjecia troszke przeraziła mnie ta izolacja na kablach mam nadzieje ze zrobisz tam rurki termokurczliwe
                  Gdzie? Wszystkie kable z napięciem sieciowym są dokładnie zaizolowane...

I tak całkiem poważnie czy usłyszałeś jakaś róznice po zastosowaniu tego filtru? nie chodzi mi o brzmienie ale o zmiejszony przydzwiek sieciowy czy szumy.
                  Na razie nie Chociaż może zniknął trzask gdy odpala się lodówka...

Ja mam 6 cudów i ogromny bałagan w kablach 2 listwy:/
                  A to kolejny plus tego ustrojstwa, zero kabli koło stolika, wszystko ładnie poukładane i schowane:)

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  widziałem gdzieś wcześniej fotę. Widzę że koniec roboty. Gratulację
                  Budowanie na ekranie

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  Minusy:
                  duże pudło i zbędne powietrze w środku
                  Jest miejsce na ewentualną rozbudowę. A audiofilskie powietrze też musi być bo inaczej to to nie zagra :P

Skomentuj

A audiofilskie powietrze też musi być bo inaczej to to nie zagra :P
                    Nada Ci lekkości w brzmieniu :razz:
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                      luszti HAhahahaha

Skomentuj

Czaruję...
                      X