Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

,,Mała czarna" czyli końcówka mocy Gainclone by Csbiczek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[końcówka mocy] ,,Mała czarna" czyli końcówka mocy Gainclone by Csbiczek

Dobry dzień!
    Nie wiem czy jest się czym chwalić no ale jak by nie patrzeć coś powstało praktycznie z niczego więc jest DIY
    Coś o budowie:
    Końcówka to popularny GC na LM3875TF, płytki dj_zibi'ego, trafo toroid 150w 2x24V, filtrowanie 2x4700uF na kanał, obudowa z odzysku po wzmacniaczu CA Sansui, nóżki od jakiegoś tunera...
    Całość pomalowana spray'em czarny mat firmy Motip.
    Cały wzmacniacz ma wymiary 22x20x5cm czyli nie za wiele
    Budowa tego maleństwa zajęła mi jakieś 12godzin...
    Planuję jeszcze mu tam upchnąć ciche załączanie kolumn wraz z zabezpieczeniem DC i mooooże dam potka na front jeśli będzie wena.

Coś o brzmieniu:
    No gra to to Nie będę pisał bajek o tym jaki to GC jest cudowny, nie powiem podoba mi się bardziej niż obecna integra kenwooda.

Coś do pooglądania:
    W trakcie budowy:

I efekt końcowy:

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, uwagi, oklaski to czekam z niecierpliwością

Ładne. Fajne radiatory, kupne czy z demontażu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kurdzio Zobacz posta
      Ładne. Fajne radiatory, kupne czy z demontażu ?
      Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
      obudowa z odzysku po wzmacniaczu CA Sansui
      łącznie z radiatorami

Skomentuj

te 4700 to dla mnie mało.
        Ogólnie baaaaaaaardzo po kosztach poszedł projekt :) To nie minus oczywiscie.
        Najważniejsze, że grać gra a nie buczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          te 4700 to dla mnie mało.
          Na kanał? To jest prawie 2x10000uF dla wzmacniacza czyli tak jak w uniampie, i wielu standartowych wzmakach, ba nawet wiele z nich nie ma tych 2x10000uF:P

Ogólnie baaaaaaaardzo po kosztach poszedł projekt To nie minus oczywiście.
          No nie będę dawał panasoniców fc, rikkenów i caddoków, mam co z kasą robić
          Praktycznie wszystko do budowy miałem, dokupiłem tylko 2 końcówki gc poskładane w dobrej cenie i tak powstało to to wyżej opisane

Skomentuj

przy +/-34VDC uzyskasz ze 55W RMS 8ohm
            to te 6800uF min bym dał. a najlepiej 2x4700 na linię zasilania, a że masz dwie linie ( plus minus ) to wiadomo.
            Jeżeli natomiast nie będziesz go wysterowywał na maxa to pal licho to :)

Skomentuj

to te 6800uF min bym dał. a najlepiej 2x4700 na linię zasilania, a że masz dwie linie ( plus minus ) to wiadomo.
              Jeżeli natomiast nie będziesz go wysterowywał na maxa to pal licho to
              Znasz zasady budowy GCna?
              Jak byłem piekny i młody bawiłem się duzo tym od OPA549 przez wszystko co mozna po LMa4780 i LMa4702 + Fety. Dla LM3875 wystarczy przy scalaku po 2200uF + mała pojemnośc(100-470uF) w zasilaczu. Nie nie mierzyłem go ale słuchałem zmieniając kondensatorki( tak tak nudziło mi się). I powiem wam ze czasem uzyskiwane było leprze brzmienie z mniejszych pojemności, często związane to było z lepszymi parametrami kondensatora. Pamietam o dziś ze wstawiając taki Nippon LXY 2700uF góra robiła sie mocno piskliwa zmieniając np na BC 2200uF Low ESR 125*C wszystko stawało sie bardzo klarowne... To naprawde słychać. Rezystorów nie zmieniałem bo nie widze/słysze róznicy ale w kondensatorach jest.

Skomentuj

przy +/-34VDC uzyskasz ze 55W RMS 8ohm
                Jeżeli natomiast nie będziesz go wysterowywał na maxa to pal licho to
                Spoko Do następnego projektu szykuje się 120szt x 1000uF 63V

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                  Dla LM3875 wystarczy przy scalaku po 2200uF + mała pojemnośc(100-470uF) w zasilaczu. Nie nie mierzyłem go ale słuchałem zmieniając kondensatorki( tak tak nudziło mi się)
                  i słuchałeś na wysterowanej końcówce? Bo wątpię. :)
                  Szkoda, że nie zmodyfikuję swojego zasilacza bo mam LM4780 pod ręką i by się sprawdziło wszystko.

---------- Post dodany o 23:54 ---------- Poprzedni post o 23:52 ----------

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                  Do następnego projektu szykuje się 120szt x 1000uF 63V
                  kłamiesz? :)

Skomentuj

kłamiesz?
                    A jakie miał bym z tego korzyści? Będę miał je w cenie najtańszych 8szt 10000uF 63v więc będzie większa pojemność i ogólnie będzie lepiej:)

Skomentuj

i słuchałeś na wysterowanej końcówce? Bo wątpię.
                      Przeczytałes uwaznie co napiałem?? Rozumiem ze 24h/dobe słuchasz na wpełni wysterowanje koncówce?

Skomentuj

Przeczytałes uwaznie co napiałem?? Rozumiem ze 24h/dobe słuchasz na wpełni wysterowanje koncówce?
                        każdy mówi o czym innym...
                        a nie przypadkiem "ciągnąc" zbyt wysokie natężenie z zasilacza siada napięcie na kondensatorach? Dlatego w takich warunkach zrób testy odsłuchowe czy te 2200uF to nie za mało... Sam jestem ciekaw, bo nie robiłem takich testów.

Skomentuj

Dlatego w takich warunkach zrób testy odsłuchowe czy te 2200uF to nie za mało... Sam jestem ciekaw, bo nie robiłem takich testów.
                          Nie bede robił testów które w rzeczywistosci u mnie nie występowały. testy były w warunkach odłuchowych na codzien. Z 2 strony jak wspomniał kolega, w firmowych wzmacniaczach czesto jest 2x6800uF albo 2x10mF na całość wiec nie popadajmy w skrajność!

Skomentuj

Czy dj_zibi posiada jeszcze plytki do zaprezentowanego wzmacniacza? :)

Skomentuj

Tylko do LM3886. Ale moze posiadać

Skomentuj

Nie bede robił testów
                                to ja zacznę, bo takie pisanie/przekomarzanie się to...

Zasilacz:
                                C - 13.200uF
                                Vout - 34VDC
                                Obciążenie LM4780@8ohm niskotonowy

Dla zwartego wejścia sygnału tętnienia 100mVp-p
                                Dla sygnałów:
                                f / Vout RMS (napięcie skuteczne na przetworniku) / Vamp (amplituda napięcia na przetworniku) / Vtp-p (tętnienia pik-pik)
                                10Hz / 4.1V RMS / 11.6 Vamp / 1Vtp-p
                                40Hz / 7.13 RMS / 20.8 Vamp / 0.56Vtp-p

Teraz zakładając wedle teorii, że tętnienia nie powinny przekraczać około 2% mamy:
                                dla 10Hz 2,94% tętnień na wyjściu zasilacza
                                dla 40Hz 1,65% tętnień na wyjściu zasilacza

Wnioski - 10Hz to nie jest bass i rzadko pojawia się w sygnale muzycznym, więc nie będę powoływał się na niego ale dla 40Hz jesteśmy blisko granicy. Teraz uwzględniając te 2200uF w zasilaczu czyli 6 razy mniejszą pojemność od mojego zasilacza, nie trzeba być wróżką, żeby wiedzieć co się będzie działo. Na skróty/w uproszczeniu 6 razy większe tętnienia, co może nam dać 17.6%@10Hz oraz 9.9%@40Hz. Także kolego zibi te twoje 2200uF wypada z gry! :)

Skomentuj

10Hz to nie jest bass i rzadko pojawia się w sygnale muzycznym
                                  nie pojawia się :)

Skomentuj

El_liero dobra inzynierska robota! Widać ze nauczycli Cię czegos na naszej PWR:)
                                    Mój wpis dotyczył LMa 3875 a to "lekka" różnica. Od samego początku mówiłem ze wiem o co chodzi w teorii ale wiem co słyszę i nie tylko ja słyszę:) Wiem ze juz jestem dla Ciebie Vooodo audio, ale daj Ci panie bys zrobił tyle tych gównianych GC co ja i każdego przesłuchał to zmienisz zdanie. Rozumiem ze głosniki tez wybierasz pod kontem zniekształcen a nie dzwięku??
                                    Biorąc pod uwagę twój wywód to 99% firmowych konstrukcji jest do dupy, ze o Uniampie Irkowym nie wspomne Mi nie musisz niczego udowadniać, kiedyś tez byłem uparty jak Ty do czasu pobawienia się LM3875 :)

PS. Poszukaj moich wzmacniaczy w gotowych konstrukcjach i zobaczysz ze na kanał potrafiłem dac 30mF:)
                                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic727414-0.html

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Rozumiem ze głosniki tez wybierasz pod kontem zniekształcen a nie dzwięku??
                                      nie. :) Kupuje parę sztuk, słucham na jakiejś zwrotnicy i jak które mi się nie podobają to odsyłam <cwaniak>. Np. w moim projekcie inżynierskim tak było.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        nie pojawia się :)
                                        Polemizowałbym, udowodniono że infradzwieki mogą wpłynąć twoja podświadomość, mogą wywołać niepewność, a czasem nawet strach. Część autorów muzyki jest tego świadoma i z tego korzysta.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X