Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sym_V2 Jareen'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[końcówka mocy] Sym_V2 Jareen'a

Witam, chciałem zaprezentować swoje najnowsze dzieło - końcówkę mocy opartą o płytki Sym_v2 Flodinsa. Konstrukcja miała w założeniu prezentować najbardziej korzystny stosunek jakości do ceny, maksymalnie wykorzystać posiadane komponenty a sama realizacja projektu zabić nadmiar wolnego czasu.

Wynik prac prezentują zdjęcia.

- Zasilanie: 2x transformator z rzutnika slajdów, 24 V / 150 W każdy
    - 20.000µF na stronę pojemności filtrującej
    - układ opóźnionego załączania głośników z zabezpieczeniem DC
    - Obudowa: spód + 3 poprzeczki - MDF, góra - stalowa blacha meblowa wykończona czarnym lakierem akrylowym, front - 4mm czarne szkło.

Jedną z fabrycznie wykonanych wnęk w radiatorach zaadaptowałem na panel z włącznikiem i diodami stanu pracy (power / operate).

Całkowity koszt wykonania tego wzmacniacza to 375zł, waga 11kg. Założenia projektu osiągnięte, brzmienie przerosło oczekiwania.
    Załączone pliki

co to za płytka z boku? hehe
    ogólnie ładnie, w środku porządek. Szkoda złego wykorzystania radiatora.
    Dula mono?

Skomentuj

Jeden z niewielu projektów, który pokazuje, że można w domowym zaciszu zrobić ciekawą obudowę z dostępnych pod ręką elementów... :)
      Gratki za estetykę w środku!

Skomentuj

Jarek WIELKIE GRATULACJE ! To wkrótce porównanie z Marantz PM7000 i Sony ES ?
        A mój nadal w szufladzie :(
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          Dula mono?
          skąd ten pomysł?:P Trafa mają 1x24v

Ogólnie bardzo ładnie, widać że się postarałeś:)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            Dula mono?
            Jeden mostek widac jak wychodza połaczenia z trafa...
            Co do radiatora to wystarczy tylko cześc za symem, wiekszy przy tym Vzas nie jest potrzebny, radiatory to nie kondensatory ze im wiecej tym lepiej Radiator ma gruba podstawę, przez co lepiej przewodzi niz zwykłe szeroko dostepne profile.

Skomentuj

rzeczywiście żem ślepy chyba...

Skomentuj

jak sie widzi cos tak fajnie zrobionego to nachodzi ochota na odpalenie swojego...od roku złożony lezy i sie kurzy:(

Skomentuj

WOW szczena mi opadła. Stylistycznie mój ideał pięknego pieca. Jak jeszcze się trochę poduczę to też powalczę, żeby sobie coś takiego sklepać. DOBRA ROBOTA!!

Skomentuj

Dziękuję za wszystkie komentarze Dla tak ciepłych słów warto się starać! Widoczne niepodłączone jeszcze gniazdo pośrodku stanowić będzie układ załączania końcówki preampem (+12V Trigger), zamontuję to w wolnym czasie. Sam wzmacniacz gra świetnie (zapraszam Konrada i wszystkich chętnych na porównania ) poradzić muszę sobie jedynie z wibracjami jakim ulega górna blacha pod wpływem transformatorów. Albo sprawę załatwi jakiś ekran, albo pozostaje wymiana na aluminium bo w obecnej chwili cały wzmacniacz wyraźnie drży.

Skomentuj

Co do radiatora to wystarczy tylko cześc za symem, wiekszy przy tym Vzas nie jest potrzebny, radiatory to nie kondensatory ze im wiecej tym lepiej
                      Mógłbyś więcej na ten temat? Od pewnej granicy za duzy radiator pogarsza sprawe?
                      Zawsze spotykwałem się z podejsciem, ze radiator najlepiej dac jak najwiekszy.

Skomentuj

Myślę, że kolega miał na myśli słuszną uwagę, że powyżej pewnej granicy powiększanie radiatora nie ma praktycznego sensu.

Skomentuj

Czaruję...
                        X