Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panel do subwoofera 550wat/4ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Panel do subwoofera 550wat/4ohm

Witajcie kiedyś obiecywałem ze sie pochwale moim nowym panelikiem do suba wiec postanowiłem napisać kilka slów o tej konstrukcji:flapper:
    Zaczeło sie od tego że stary panel "proson" był beznadziejnej jakosci i w dodatku uległ uszkodzeniu,potrzeba było mocnego panelu który poradzi sobie z bsw 104II i który bedzie miał ogrom zapasu oraz bedzie nadawać sie do 2x18'
    Wymysliłem sobie panel na Holtonie 600 i tak pół roku temu zaczeła sie budowa.

A teraz opowiem co sie znajduje na panelu:rolleyes:
    Zasilanie to 2 transformatory elektryczne każdy z nich posiada moc 500VA oraz napiecie jałowe 60V po wyprostowaniu to jakies 84V+/- transformatory zostały zmostkowane i pracuja jako jeden.

Kolejny w torze jest zasilacz składajacy sie z baterii kondensatorów Rubycon 3300uF 100V każdy razem wyszło 33.000uF

Wyliczajac dalej to Holton na 6 parach tranzystorów ten "Piecyk" potrafi osiagnac bez wiekszych problemów ponad 550Wat przy 4ohm.

Na panelu znalazly sie również zabezpieczenia projektu irka,soft start,oraz automatyczny wyłacznik.

Za modyfikacje sygnału odpowiada preamp projektu ls audio oraz equaizer który działa w zakresie 20-80hz również projektu ls audio.

Z brzmienia to ja zadowolony jestem:)
    Gra o wiele lepiej niz proson zero jakiego kolwiek przydzwieku sieciowego:)
    Dodam ze to moja pierwsza konstrukcja elektroniczna i jestem z niej zadowolony.
    Chciałem również podziekować Bebokowi oraz Febirrowi,bez ten panel nie powstał:)

Last edited by Marios221; 30.05.2012, 15:40.

Gdzie zamierzasz używać dwie 18"? Chociaż jestem ciekawy efektów w kinie z takim zestawem.Do tej 10" to dużo na wyrost i używanie na dłuższą metę nieekonomiczne ,ale ogólnie widać potencjał,można poszaleć.
    Napisz jak z chłodzeniem,opanowałeś sytuację , bo radiatora nie widać?I pochwal się panelem.
    Transformatory połączone równolegle przed mostkiem?Są takie same?Zastosowałeś do zasilania auto startu jakiś mały transformatorek czy jest zasilany z tej pary dużych,jeśli to jak wygląda pobór prądu w gotowości?

Skomentuj

nie chce krakac ale trany sa na tak cienkim plaskowniku, ze jak dasz w palnik to moze byc sporo dymu, nie ma szans by oddal poprawnie cieplo na radiator.
      pozatym jak pisales w innym temacie chyba nie potrzebnie dales tak wysoki prad spoczynkowy bo nic to nie daje, szczegolnie w subie...
      poprosimy o foto z przodu:)
      Last edited by mIKI; 30.05.2012, 19:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
        Gdzie zamierzasz używać dwie 18"??
        Nigdzie,to panel na przyszłość może za 5 lat w własnym mieszkaniu zbuduje wiekszy subek narazie mi to nie potrzebne:)

Do tej 10" to dużo na wyrost i używanie na dłuższą metę nieekonomiczne
        Jedni wola ogromne V8 do wożenia sie po miescie inni ekonomicznego 3cylindrowego disela Nie wiem co w tym panelu jest nieekonomicznego przeciez cały czas 1kW nie pobiera:P:razz:

Napisz jak z chłodzeniem,opanowałeś sytuację , bo radiatora nie widać?
        Blacha jak i sam radiator jest odpowiedni nic sie nie przegrzewa nie przekracza 65c ma zabezpieczenie termiczne ale nigdy nawet jak dawałem ostro w palnik sie nie załaczyło.
        Jedynym elementem który sie za mocno grzeje jest zasilacz stablilizowany zamierzam w miejsce blaszek dać ceownik z radiatorem na górze i bedzie po sprawie:)

Transformatory połączone równolegle przed mostkiem?Są takie same?
        A jak inaczej? Pisałem już ze to 2 identyczne trafa:)

Zastosowałeś do zasilania auto startu jakiś mały transformatorek?jeśli to jak wygląda pobór prądu w gotowości?
        Nie ja lecz znajomy bebok,oczywiscie do autostartu jest zastosowany mały transformator zalewany,a co do poboru pradu,musze zainwestować w urzadzenie do pomiaru pobieranej mocy bo inaczej nie jestem w stanie sie tego dowiedziec:)

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
        nie chce krakac ale trany sa na tak cienkim plaskowniku, ze jak dasz w palnik to moze byc sporo dymu, nie ma szans by oddal poprawnie cieplo na radiator
        Radiator jest na wyrost a katownik nie jest wcale goracy poza tym na katowniku znajduje sie termistor odpowiedzialny za identyfikacje temperatury w razie czego zadziała zabezpieczenie i odłaczy końcowke,Ale jak juz pisałem to raczej nie mozliwe:)
        Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
        pozatym jak pisales w innym temacie chyba nie potrzebnie dales tak wysoki prad spoczynkowy bo nic to nie daje, szczegolnie w subie...
        Nie pisałem o tym ze niepotrzebnie dałem za wysoki prad.
        Moim zdaniem to odpowiedni prad dla 6 par zalecany miescił sie granicach 250-300m:)
        A co do zdjecia to prosze,Coś mi sie powaliło i zapomniałem dodac link :)
        Last edited by Marios221; 30.05.2012, 20:45.

Skomentuj

ciekawa konstrukcja ale widziałem już na elektrodzie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            Blacha jak i sam radiator jest odpowiedni nic sie nie przegrzewa nie przekracza 65c ma zabezpieczenie termiczne ale nigdy nawet jak dawałem ostro w palnik sie nie załaczyło.
            dobrze widze ze mierzysz temperature radiatora? jezeli tak to na katkowniku moze byc znacznie wieksza, nie mowiac juz o tranzystorach, niezbyt wydajne rozwiazanie z tym katownikiem

Skomentuj

Ale ja nie mierze temperatury palcem:)
              Do pomiarów używałem laserowego termometru i również sprawdzałem temperature tranów i to własnie 65c uzyskałem wymierzajac wprost pod stopke tranzystora:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                Ale ja nie mierze temperatury palcem
                Do pomiarów używałem laserowego termometru
                hahaah mega pro :)
                swoją drogą palec wystarcza.
                Gratulacje konstrukcji, niezły piętrowiec.

Skomentuj

Witam. Fajny piecyk. Ja mam pytanko. Czy kolega mógłby wrzucić lub podać namiary na schematy filtrów ls audio użytych w tym projekcie. Niedługo będę konstruował piecyk do mojego suba i szukam właśnie fajnego schematu filtra. Pozdrawiam Daniel.

Skomentuj

Czaruję...
                  X