Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

N-Mosfet według Radziora

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] N-Mosfet według Radziora

Witam
    Dawno nie prezentowałem nic na forum, bo i nie było czego pokazać …do wczoraj , kiedy prawie ukończyłem budowę wzmaka na n-mofetach projektu Irka. Jeszcze tylko jakieś ładne gałki do potencjometrów wyczaruję i kable sygnałowe porządne wstawię i gotowe.
    Obudowa:
    Podstawa wykonana z płyty MDF 18mm, przód także MDF - 32mm. Początkowo był położony fornir sapeli ale jakoś średnio to pasowało, dlatego ostatecznie polakierowałem na czarno. Panel przedni to aluminium 4mm, napisy wykonane metodą termotransferu i całość zabezpieczona lakierem bezbarwnym. Ścianki boczne stanowią radiatory. Płyta tylna i górna to aluminium 2mm. Wszystko czernione w galwanizerni.
    Zasilanie.
    Jak widać to dwa osobne zasilacze. Czemu takie rozwiązanie (droższe) ?
    Hm…nie jestem audiofilem, ale na własne uszy słyszę różnicę w brzmieniu mostka prostowniczego a diod szybkich (BYW29/200) i zdecydowanie wolę to drugie rozwiązanie.
    Nie byłem pewien czy przy jednym prostowniku na dwa kanały te diody dałyby radę prądowo, czy by się nie pociły. Wolałem dmuchać na zimne. Jak wykazała praktyka nie było to konieczne bo diody są tylko letnie. Teraz sobie tłumaczę że tak ładniej to wygląda, tak symetrycznie
    Będąc przy zasilaczu to pozwolę sobie jeszcze na mała dygresję, bowiem
    mając do tej pory GC na LM3886 porównywałem dwa rodzaje kondów w zasilaniu. Panasonic FC 2200 uF/50V i Rubycon CE 2200uF/100V i różnica w brzmieniu była ewidentna. FC dawały dudniący i buczący bas i nie schodził tak nisko jak przy Rubyconach. Tych drugich dało się słuchać i to z przyjemnością w przeciwieństwie do Panasoniców które szybciutko wylądowały w szufladzie.
    Dlatego uważam, że warto poświęcić trochę czasu i pieniędzy na dobór tych elementów.
    No ale wracając do tematu:
    Trafa z Toroidów.pl w wersji audio 250VA 2x32V . Kondensatory to wcześniej wspomniane Rubycony 2200uF + Jamicony HS 10000uF/63V.
    Można by zadać pytanie czemu tylko 32V trafo? Przecież spokojnie można było dać więcej.
    Ano można było, tylko nie chciałem wysilać końcówki która docelowo na pracować przy obciążeniu 4 ohm.
    Aha…no i jest układ miękkiego staru, choć i bez niego mogłoby się obejść.
    Końcówka:
    To oczywiście konstrukcja Irka (N-Mosfet). PCB robiłem sam nieco go modyfikując. Polegało to na dopasowaniu gabarytowym tak by lepiej wszystko porozmieszczać. Dodałem układ opóźnionego załączania głośników. Trany końcowe to IRFP250 , zastosowałem diodę referencyjną LM385. Wszystkie rezystory metalizowane 1%. Pojemności na wejściu 2,2uF, wzmocnienia nie ruszałem.
    Preamp:
    To typowa aplikacja TL072 (bardzo podobna do Irkowej barwy tonu tylko z zasilaniem symetrycznym). Jak widać preamp posiada osobne zasilanie. Stabilizatory to LM317 i 337. Z tego trafa są również zasilane układy opóźnionego załaczania głośników. Preampa można ominąć włacznikiem DIRECT, oczywiście potencjometr Volume działa i wtedy gdy omijamy barwę ( volume jest na wejściu preampa).

Koszty:
    Hm…aż się boję pisać. Trudno teraz wszystko dokładnie policzyć. Część zabawek miałem bo siedziały w poprzednim wzmaku ( gniazda, preamp ) a i tak szarpnęło mnie na prawie 800 pln
    Brzmienie:
    Cóż …rzecz subiektywna. Mogę jedynie porównać do LM3886 i …nie ma czego porównywać.
    Gdyby Ktoś się zastanawiał czy N Mosfet nadaje się tylko do suba to zdecydowanie mówię że NIE TYLKO DO SUBA. Przyznam że LM3886 prezentuje ładną górę i przyzwoitą średnicę. W przypadku N MOSFETA to pozytywne odczucie jest jeszcze bardziej spotęgowane nie mówiąc już o najniższych rejestrach których na próżno szukać w LMmie.
    Jest to mój pierwszy wzmak z którego jestem w 99,9% zadowolony.

Wyszedł Ci ładny piecyk, w środku porządek aż miło popatrzeć, całość naprawdę schludnie zrobiona:)
    Jedyne do czego mogę się przyczepić to radiatory a konkretnie ich ułożenie, zadbałeś o najdrobniejsze detale a radiatory dałeś z użebrowaniem poziomym? Dlaczego?
    Ile kosztowało Cie wygrawerowanie frontu?

Skomentuj

Owszem wolałbym użebrowanie pionowe, ale nie znalazłem o odpowiednich gabarytach. Widziałem w TME ale jak cenę zobaczyłem to sobie usiadłem. Ostatecznie kupiłem szynę metrową w Piekarzu i ciachnąłem na optymalny wymiar.
      Obecnie wzmak pracuje przy 8 omach i jak go na prawie pełnym gwizdku przez ponad godzinę katowałem to radiatory miały ok 40 stopni, wiec chyba źle nie jest.

Podfrezowania pod gałki zrobił mi znajomy znajomego za 20 pln

Skomentuj

Zamieszczone przez radzior3 Zobacz posta
        Podfrezowania pod gałki zrobił mi znajomy znajomego za 20 pln
        Chodziło mi o napisy

Skomentuj

są osoby co słyszą różnicą w kondensatorach w torze audio, ale w zasilaczu to już przegięcie...
          konstrukcja ładna, gratuluję. Choć te plastikowe gałeczki do ładnych, błyszczących metalowych ni husteczkę nie pasują.

---------- Post dodany o 15:28 ---------- Poprzedni post o 15:21 ----------

edit: chyba, że wstawisz za małą pojemność względem oczekiwanej mocy na wyjściu, czyli względem maksymalnego poboru natężenia (chwilowego, nieliniowego poboru). Wtedy możesz uzyskać niestabilny przebieg napięcia DC, czyli zbyt duże tętnienia. I dopiero teraz możesz usłyszeć różnicę w dźwięku i to dodajmy, że na dolnej części pasma akustycznego.
          Tak to to jakieś bzdury, oparte o działanie psychiki...

Skomentuj

Napisy robiłem termotransferem, tak jak mozaikę PCB i zabezpieczone lakierem bezbarwnym.

Co do słyszalności kondów w zasilaniu to sam nie wierzyłem póki nie usłyszałem.
            Albo inaczej - cytując pewnego aktora " nie wierzę w wampiry, ale wierzę w to co widzę, a widzę wampiry"

A gałki do zmiany jak napisałem w drugim zdaniu pierwszego posta

Skomentuj

Świetna konstrukcja, panel przedni wygląda jak 100% profesjonalny (firmowy) i pięknie się prezentuje :)

Skomentuj

Swietna konstrukcja, genialna obudowa i profesja w kazdym detalu. Galki jak wymienisz to bedzie juz wypas, a co do samych galek to moze walniesz alu malowane na czaarno? fajnie sie odznaczaja i pasuja do boku obudowy.

Skomentuj

Ladne, czysto i poukladane.
                  Panel zacny, aczkolwiek widzialbym tam same alu galki zamiast tych plastikow, no i jakby ten radiator byl pionowy

Aczkolwiek super ! ave....

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                    a co do samych galek to moze walniesz alu malowane na czaarno? fajnie sie odznaczaja i pasuja do boku obudowy.
                    No właśnie też się nad tym zastanawiałem, bo chyba fajnie by to wyglądało :)

Skomentuj

No właśnie też się nad tym zastanawiałem, bo chyba fajnie by to wyglądało :)
                      Spójrz na zdjęcie wzmaka.ale w malej rozdzielczosci to nie widać że galki są plastikowe i wtedy ladnie wyglada.

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Mogę jedynie porównać do LM3886 i …nie ma czego porównywać.
                        Świetny tekst,świetnie prezentująca się obudowa.Gratulacje.Jeśli mi tu czegoś brak to tylko zdalnego sterowania.

Skomentuj

>radzior 3
                          mozesz zapodac schemat preampa (jesli nie jest owiany tajemnica)?

Skomentuj

Czaruję...
                          X