Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Precyzyjny regulator poziomu sygnalu audio 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[preamp/bufor] Precyzyjny regulator poziomu sygnalu audio 5.1

Witam
    Chciałem przedstawić projekt przedwzmacniacza 5.1 opartego na trzech sztukach PGA2311 i mikrokontrolerze Atmega328
    Układ jest też wyposażony w zegar RTC PCF8583 oraz termostat do włączania wentylatorów na końcówkach mocy.
    Całość może być włączana z pilota lub przyciskiem,
    jest też pełna obsługa menu z pilota i enkodera.
    Projekt testuje już od ponad pół roku i nie widzę żadnych problemów to też zamieszczam projekt na forum, może komuś się przyda.
    Precyzyjny regulator poziomu sygnału audio, przeznaczony do zastosowania w profesjonalnym sprzęcie studyjnym i urządzeniach konsumenckich klasy high-end.
    PGA2311 zasilany jest symetrycznym napięciem ± 5V. Odznacza się zakresem dynamicznym 120dB, poziomem szumów i zniekształceń harmonicznych (THD+N) 0,0002%,
    poziomem przesłuchów miedzy kanałowych -130dB i napięciem szumów w sygnale wyjściowym 2,5m V RMS.
    Regulacja poziomu sygnału odbywa się cyfrowo, za pośrednictwem interfejsu szeregowego.Układ zawiera wejściowe wzmacniacze operacyjne, przystosowane do bezpośredniego sterowania obciążeniami od 600ohm bez dodatkowego stopnia buforującego.

Opis funkcjonalności:

-Regulacja głośności -95,5dB do 0dB z krokiem 0,5dB (wyświetlane co 0,5dB) (sterowanie pilotem i enkoderem)

-Regulacja balansu wszystkich kanałów niezależnie (sterowanie pilotem i enkoderem)

-Funkcja Mute,(sterowanie pilotem)

-ON/OFF (sterowanie pilotem i switch)

-Zapamiętywanie nastaw po wyłączania

-Zegar czasu rzeczywistego + data układ oparty na PCF8583

-Zabezpieczenie termiczne włączające np wentylatory do chłodzenia końcówek mocy oparty na DS18B20

-Zwarta budowa, co pozwala również na swobodne zaaplikowanie w istniejącym wzmacniaczu.

-Współpraca z popularnymi wyświetlaczami 2x24 znaków, ze sterownikiem kompatybilnym z HD44780.

-Wyjście Relay umożliwiające załączania zasilania transformatorów końcówek mocy

-Osobne linie zasilania dzięki czemu nic nie wprowadza zakłóceń do układu przedwzmacniacza.

-Odseparowana cześć analogowa od cyfrowej zasilania

-Osobna płytka zasilacza

-Pilot RC5 (każdy Philips)

-LED sygnalizujący ON/OFF

Program_HEX+Schemat+PCB

3xPGA2311_24x2_LCD.rar

Last edited by kulamario; 03.03.2014, 13:51.

Bardzo ładny projekt, jestem pełen podziwu.

Komunikacja z PGA jest spoko do zrobienia, czy były jakieś problemy?

Płytka jak i schemat zaprojektowana z dbałością o szczegóły i bez żadnej lipy :)

W jakim języku napisałeś program? Jest szansa na udostępnienie kodu źródłowego? :)

Jedyne, co mi wpadło w oko... Enkoder, albo jego liczba impulsów na obrót, albo reagowanie tylko na jeden rodzaj zbocza, albo na program licznikowy, co przekłada się na (moim zdaniem) zbyt dużą liczbę obrotów, żeby sobie podgłośnić muzykę
    Last edited by cudny90; 03.03.2014, 14:14.

Skomentuj

Normalne SPI płytka jest konkretna to fakt nie ma lipy program mam w Bascom a źródła nie udostępnię dałem HEX ze by każdy mógł sobie wykonać taki projekt już każdy powinien się cieszyć z tego PCB.
      Co do enkodera to tak chciałem ze by tak było ustawiane.

Skomentuj

Fajny projekt :) Ale:

Zamieszczone przez kulamario Zobacz posta
        napięciem szumów w sygnale wyjściowym 2,5m V RMS
        Mierzone czy wyczytane w nocie katalogowej PGA? Raczej wątpliwy wynik przy gotowym urządzeniu.
        Last edited by .3lite; 03.03.2014, 15:36.

Skomentuj

Wyczytane w nocie katalogowej PGA2311

Skomentuj

ladnie cyka

Skomentuj

Pewnie że ładnie.

Skomentuj

Jeżeli zamieszczasz schematy i wzór płytki to daj to w PDF bo tak nie wiadomo czym to otwierać a tak to sobie każdy otworzy.

Skomentuj

Pliki mozna otworzyć w programie Eagle
                  Jak bede w domu dodam PDF

Skomentuj

Dodaje pliki graficzne

3xPGA2311_bottom.pdf
                    3xPGA2311_TOP.pdf

Skomentuj

Witam,
                      udostępnił byś pliki tak aby było można je otworzyć w Eagle 5.6?

Skomentuj

Nie na temat...
                        Bo ciekaw sprzęt

Skomentuj

Proponuje aktualizację Eagle

Skomentuj

Witam
                            Od momentu powstania tematu minął ponad rok czy ktoś z forumowiczów może pokusił się i robił mój projekt?
                            Jeśli tak proszę o wasze opinie na ten temat.

Skomentuj

Czaruję...
                            X