Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gekon - wzmacniacz na LM3885

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Gekon - wzmacniacz na LM3885

Dzień dobry wszystkim.
    Chciałem Wam zaprezentować pierwszy wzmacniacz DIY jaki zbudowałem, wzorowany na Gainclone. Wraz z moim kolegą M. budujemy dwie bliźniacze konstrukcje.

Obudowa:
    Wykonana z drzewa (teak) grubości ok 15mm. Drewno zostało pobielone i zawoskowane. Na przodzie wstawiony jest panel z czarnej pleksi. Tył i góra również z pleksi nieprzezroczystej, na dole blacha aluminiowa 5mm. Pokrętła wykonane z aluminium, anodowane na czarno. Płyta tylnia wycinana laserem, napisy zamalowane białą farbą. Wymiary: 435x220x95 mm.

Wnętrze:
    Wzmacniacz wyposażony jest w transformator toroidalny 2 x 23V 300W (zasilanie toru audio oraz +/- 15V) oraz dodatkowo zasilacz stabilizowany 5V (do zasilenia użyliśmy transformatora 6V by ograniczyć straty w trybie czuwania). W torze audio pracuje potencjometr cyfrowy na PGA2310, preamp na OPA1632 oraz końcówki mocy na LM3885 (po 2 na kanał)
    Dodatkowo gekon wyposażony jest:
    Selektor wejść (4) – sterowane z Atmegi
    Ciche załączanie głośników – j.w
    Załączanie zasilania toru audio – j.w

Wzmacniacz był budowany przez prawie 2 lata. W tym czasie czasem zmieniały się założenia, często zmieniała się koncepcja. Oczywiście nie obyło się bez błędów, które dzięki Bogu i koledze M. udało się rozwiązać. Ale było warto. Pierwsze próby na kolumnach Jamo D507 i porównanie z Onkyo TX-8050 są bardzo obiecujące. Na słuch ciężko było określić, który sprzęt gra lepiej (dla mnie oczywiście Gekon, ale to subiektywne wrażenie).
    Jeśli chodzi o koszty ciężko to podsumować, gdyż jak napisałem wcześniej, budowa trwała prawie 2 lata, a sporo części użytych do budowy miałem wcześniej.

Zdjęcia:
    Last edited by wczopus; 01.07.2014, 08:56.

W środku straszna plątanina kabli i kabelków, obudowa jest na tyle duże że można było by zrobić by wszystko na jednej większej PCB. Plexa na obudowie dobrze wygląda ale te anodowane gałki "giną",fajny patent z ta jedynka podświetlana-jak to zrobiłeś ? Radiator nie za mały ?

Skomentuj

Wszystko ładnie, tylko to bielenie drewna pasuje tu jak świni siodło.
      Wg mnie popsuło to cały efekt, który poza tym jest bardzo fajny :) Najważniejsze że udało się doprowadzić projekt do końca, po sobie wiem, że im dłużej coś się buduje, tym trudniej to skończyć :)

Skomentuj

będę upierdliwy, ale stosowanie w takich składakach angielskich opisów z tyłu jest dziwne.
        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
        http://www.rane.com/note160.html
        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Mi tam bielone drewno nie przeszkadza (sam mam takie w domu na belkach więźby dachowej), ale plątanina kabli w obudowie trochę jeży włos na głowie. W przypadku awarii, której mam nadzieję nie będzie, dochodzenie do tego co się spaliło/nawaliło będzie kłopotliwe... Podświetlane cyfry za to bardzo mi się podobają. Biały LED?

Skomentuj

W gałkach można stoczyć fazkę, ładnie to powinno wyglądać.

Skomentuj

Dzięki za Wasze komentarze i opinie.
              W kwestii gustów się nie będę wypowiadać, bo jak wiadomo są różne, ale fazkę na gałkach chyba zrobię:).
              Zgadzam się, że plątanina jest niemała, i wszelkie prace przy elektronice irytują. Na usprawiedliwienie dodam, że powodem tego jest złe podejście do etapów budowy. Teraz już wiem, że lepiej zacząć od elektroniki, a obudowę zostawić na koniec. U mnie niestety było odwrotnie i do powstałej obudowy co jakiś czas dochodziły nowe układy (a to potencjometr cyfrowy z płytką uC, inny zasilacz, załączanie głośników itp). W sumie wyszło, że obudowa wcale nie jest taka duża i płytki trzeba układać w dwóch poziomach. Przepadło…
              Co do podświetlanych cyfr to jest to bardzo proste rozwiązanie – zamówiliśmy naklejki w negatywie z lustrzanym odbiciem (cyfry od 1 do 4). Zostały one przyklejone do plexi, dodatkowo na to nakleiłem taśmę matową do kserowania – dzięki temu powstał mleczny dyfuzor i światło „rozlewa” się po całej cyfrze, to podświetlone białym LEDem.

Radiator liczyłem - teoretycznie wyszło, że podoła; praktyka to potwierdziła (3h głośnego grania i było lekko ciepłe)

Odnośnie opisów angielskich…kto wie, może kiedyś wystawię go na e-bayu

Skomentuj

Zamieszczone przez wczopus Zobacz posta
                Odnośnie opisów angielskich…kto wie, może kiedyś wystawię go na e-bayu
                :thumbup:
                audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                http://www.rane.com/note160.html
                Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Jak zrobiłeś te napisy, napisałeś że białą farbą Jakiś szablon ? Jak wyglądał proces nanoszenia?

Skomentuj

Napisy zostały wygrawerowane przy okazji wycinania otworów laserem. W wyżłobienia nałożyłem farbę, a nadmiar usunąłem ściereczką. Tyle:)

Skomentuj

No,co ważne , wzmak zrobiony od poczatku do konca, ma wyglad i z tego co autor pisze działa.Obudowa mimo iż bliska memu sercu (lubię ten typ,styl) jakoś mnie nie przekonuje ,powala(może winne fotki).Opisy na tylnym panelu i kable wewnatrz mnie nie przeszkadzają,.Oby ułożenie kabli nie powodowało brumienia itp.Noo ijak działa ok to miłej,przyjemnej eksploatacji

Skomentuj

Czaruję...
                      X