Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 kanałowy preamp na PGA2320

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
    Piękny opis :)
    Dzięki :)
    Czy taki też da radę ?
    http://allegro.pl/programator-isp-us...089841130.html
    Jeśli działa to ok tylko przejściówkę z isp10(kanda) na isp6 potrzebujesz, bo jest wiele wersji usbasp tzw chińczyki które nie działają.
    Zapytaj sprzedającego o wsparcie, aby nie było niespodzianek, sterowniki itp
    zaprogramować można nie tylko z poziomu atmelstudio podając hex np avrdude, ispprogrammer, itp
    Last edited by jaman7; 06.06.2015, 14:29.

Skomentuj

Jest to tylko kwestia innej wtyczki czy przejściówka ma jakiś konwerter ?

Skomentuj

tylko wtyczka z innym rozmieszczeniem pinów sck,miso,mosi,reset, +5V, masa .
        np taka przejściówka jaka była podana wcześniej
        http://www.sibit.pl/sklep/?24,przejsciowka-isp-6-10
        Last edited by jaman7; 06.06.2015, 14:59.

Skomentuj

ja również dziękuję za szczegółowy opis!

Skomentuj

Macie jakiś typ enkodera do źródeł? Kupiłem z www.julik.pl i jestem totalnie niezadowolony :/. Kupować w ciemno 10 sztuk też nieciekawie. Jak się wasze sprawują? Szukam czegoś z możliwie małą ilością impulsów na obrót oraz z mocno wyczuwalnym "skokiem", mój chodzi leciutko jak piórko. Znajdzie się coś takiego/ polecicie coś?
            Last edited by Woder; 10.06.2015, 19:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
              Piękny opis :)
              Dzięki :)
              Czy taki też da radę ?
              http://allegro.pl/programator-isp-us...089841130.html
              Pewnie, że da radę. W przypadku problemów z Atmel Studio można zawsze załadować program przez avrdude. Jak będzie chwila to napiszę prosty tutorial na jego przykładzie.

Zamieszczone przez Woder Zobacz posta
              Macie jakiś typ enkodera do źródeł? Kupiłem z www.julik.pl i jestem totalnie niezadowolony :/. Kupować w ciemno 10 sztuk też nieciekawie. Jak się wasze sprawują? Szukam czegoś z możliwie małą ilością impulsów na obrót oraz z mocno wyczuwalnym "skokiem", mój chodzi leciutko jak piórko. Znajdzie się coś takiego/ polecicie coś?
              Ja zawsze kupowałem te najtańsze z allegro, tj:

http://allegro.pl/impulsator-enkoder...345502654.html

W podanym impulsatorze jest 20 skoków na obrót co daje 18 stopni, z odpowiednią dużą gałką będzie mocno wyczuwalne. Ten impulsator nie ma gładkiego przejścia więc i każdy skok jest wyczuwalny, co ciekawe to jeszcze się na podanych impulsatorach nigdy nie zawiodłem

Skomentuj

A w drugą stronę, taki gdzie w ogóle nie wyczuwa się kroku, tak żeby "płynął" ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  Pewnie, że da radę. W przypadku problemów z Atmel Studio można zawsze załadować program przez avrdude. Jak będzie chwila to napiszę prosty tutorial na jego przykładzie
                  Jeśli by się dało to bardzo proszę. Mój programator nie jest widziany przez Atmel Studio (sterowniki zainstalowane) i powoli kończą mi się pomysły jak temu zaradzić... Może z tym avrdude się uda...
                  Last edited by DiscoLED; 12.06.2015, 09:00.

Skomentuj

W takim wypadku potrzebujemy WinAVR:

http://sourceforge.net/projects/wina...l.exe/download

Zapewne wypakuje się do standardowej lokalizacji C:\WinAVR-20100110 i aby ułatwić sprawę wypakujmy plik hex z programem przedwzmacniacza do folderu C:\WinAVR-20100110\bin. Otwieramy start menu, wpisujemy cmd w pole wyszukiwania i klikamy enter. Powinna otworzyć się konsola w której wpisujemy cd C:\WinAVR-20100110\bin w celu przejście do folderu z programem avrdude. Zakładam tutaj, że program przedwzmacniacza rozpakowaliśmy do podanego wcześniej folderu z nazwą np. preamp.hex.

Zakładam, że programator to najtańszy usbasp więc po pierwszym jego podłączeniu (sterowniki muszą być zainstalowane) warto sprawdzić czy komunikacja z nim jest możliwa:

[code]avrdude -c usbasp -p m32 -F[/code]

Nawet jak procesora nie ma, to powinno pokazać się coś takiego:

[code]avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
                    avrdude: initialization failed, rc=-1
                    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
                    avrdude: Device signature = 0x000000
                    avrdude: Yikes! Invalid device signature.

avrdude done. Thank you.[/code]

Jeśli pokaże się coś takiego:

[code]avrdude: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc[/code]

To mamy problem. Sterowniki nie zostały poprawnie zainstalowane.

Teraz podłączony poprawnie programator do przedwzmacniacza i sprawdzamy tą samą komendę. Tym razem powinno pojawić się coś takiego:

[code]avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.03s

avrdude: Device signature = ...

avrdude: safemode: Fuses OK

Tego kroku nie trzeba wykonywać jeśli już mamy poprzednią wersję oprogramowania wgraną przez taz'a. Chodzi oczywiście o ustawienie fuse-bitów, które są już ustawione w Waszym wypadku.

[code]avrdude -c usbasp -p m32 -F -U lfuse:w:0xff:m -U hfuse:w:0xd9:m[/code]

Powinno się pokazać:

Reading | ################################################## | 100% 0.04s

avrdude: Device signature = 0x1e9514
                    avrdude: Expected signature for ATMEGA328P is 1E 95 0F
                    avrdude: reading input file "0xff"
                    avrdude: writing lfuse (1 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude: 1 bytes of lfuse written
                    avrdude: verifying lfuse memory against 0xff:
                    avrdude: load data lfuse data from input file 0xff:
                    avrdude: input file 0xff contains 1 bytes
                    avrdude: reading on-chip lfuse data:

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude: verifying ...
                    avrdude: 1 bytes of lfuse verified
                    avrdude: reading input file "0xd9"
                    avrdude: writing hfuse (1 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude: 1 bytes of hfuse written
                    avrdude: verifying hfuse memory against 0xd9:
                    avrdude: load data hfuse data from input file 0xd9:
                    avrdude: input file 0xd9 contains 1 bytes
                    avrdude: reading on-chip hfuse data:

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude: 1 bytes of hfuse verified

Przejdźmy teraz do załadowania programu:

[code]avrdude -c usbasp -p m32 -F -U flash:w:preamp.hex[/code]

Otrzymuje wiadomość:

Reading | ################################################## | 100% 0.04s

avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
                    To disable this feature, specify the -D option.
                    avrdude: erasing chip
                    avrdude: reading input file "preamp.hex"
                    avrdude: input file preamp.hex auto detected as Intel Hex
                    avrdude: writing flash (17368 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 129.31s

avrdude: 17368 bytes of flash written
                    avrdude: verifying flash memory against preamp.hex:
                    avrdude: load data flash data from input file preamp.hex:
                    avrdude: input file preamp.hex auto detected as Intel Hex
                    avrdude: input file preamp.hex contains 17368 bytes
                    avrdude: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 98.34s

avrdude: 17368 bytes of flash verified

Generalnie to tyle, program załadowany.
                    Last edited by .3lite; 12.06.2015, 12:22.

Skomentuj

Nowy soft jest w fazie testów :) Przyspieszony on nieco pracę enkodera głośności oraz przycisków volume pilota.
                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                      Grado SR125i

Skomentuj

Nowy soft :) Przyspiesza działanie enkodera i przycisków pilota odpowiedzialnych za regulację głośności.
                        Załączone pliki
                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                        Grado SR125i

Skomentuj

Panowie, tak z ciekawości zapytam, czy jakieś piloty wam nie działają? Jakie piloty testowaliście u siebie w domu?

Skomentuj

Ja miałem inny problem bo na tel muszę podać mniej więcej producenta i sprzęt jaki mam, na tv chyba Philipsa któregoś miałem tak że co nie nadusilem robił głośniej, ale można stworzyć swojego i nauczyć kody, a z logitechem harmony 600 jeszcze większa jazda bo ten ma całą bazę sprzętów którą się aktualizuje przez neta, więc bezpiecznie załadowalem Philipsa i tryb uczenia w pre, działa wyśmienicie

Skomentuj

Mam problem z pilotem pioneera. Mogę zaprogramować tylko volume up. Wiele pilotów zaczęło działać bezproblemowo po zmianie odbiornika z 36kHz na 38. Pioneer jednak dalej milczy. Spróbować z 40kHz? Aktualnie korzystam z yamahy.

Skomentuj

Możesz zrobić zdjęcie tego Pioneer'a? Możliwe, że to jeszcze inny protokół, kto wie. Podaj proszę jeszcze informację z jakiego sprzętu ten pilot jest.

Skomentuj

Jestem poza domem. Pilot jest z odtwarzacza strumieniowe pioneer n-50. Po środku pilota jest cała sekcja przycisków nieużywana przez odtwarzacz (klawisze 1-10 plus kilka funkcyjnych). Chyba pioneer nie wiedział jak zagospodarować wolną przestrzeń. W każdym razie często pilota używam i wygodnie byłoby ogarnąć całość systemu audio jednym pilotem. O ile oczywiście da się. :-) dzięki 3.lite po raz kolejny

Skomentuj

Z tego co widzę Pioneer ma swój własny protokół (podobny do NEC) i 40 kHz jako fale nośną. Niestety nie jestem pewien, czy został on zmieniony na przestrzeni lat, ponieważ jeśli nie, to mogę go zaimplementować.

Skomentuj

Mógłbyś polecić odbiornik ir 40khz? Na piekarz.pl nie ma. A może tu jest pies pogrzebany.

Skomentuj

Nie sądzę, że cokolwiek się zmieni. Możliwe, że możesz zaprogramować jakiś losowy przycisk, ponieważ program myli protokół Pioneer z protokołem JVC, który ma podobny puls AGC i nie daje możliwości weryfikacji czy to na pewno ten protokół.

Fajnie byłoby jakbyś miał oscyloskop i pokazał nam ramkę pilota lub po prostu przesłał komuś z nas tego pilota.

Skomentuj

Jeśli jesteś zainteresowany to prześle pilot. Ja i tak nie mam możliwości wgrania ewentualnego softu. Ale czego nie robi się dla nauki i przyszłych pokoleń ;-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X