Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Accuphase P-7100

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Do tych co wdają się w spór Al vs Cu. Przewodność cieplna Cu jest niemal 2x większa niż Al, ale pojemność cieplna Cu to 0,385 J/(gK) a Al to 0,92 J/(gK). Ciekawe prawda? :) Chłopaki to nie wielki zderzacz hadronów, ot prosty wzmak :)

.3lite masz może zdjęcie tyłu? Jeszcze raz się powtórzę, panel frontowy jest git :)
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

I co z tego wynika?
      A za to powiem, że w przeliczeniu na objętość (bo myślimy chyba o radiatorach o tych samych wymiarach, a nie tej samej wadze? ) miedź ma już większą pojemność cieplną.

Ale zasadniczo wypowiedź .3lite (a właściwie znajomego doktora) powinna zakończyć dyskusję. Chociaż ja chętnie bym pogadał i się czegoś dowiedział, jest to poniekąd związane z przedmiotem moich studiów... :)

Skomentuj

Właśnie na to czekałem :) Trzeba uwzględnić jeszcze gęstość i ciepło właściwe objętościowe jest o 1/3 większe dla miedzi. W sumie to nie wiem czy jakakolwiek firma stosuje miedziane radiatory we wzmacniaczu. Cena takiego rozwiązania jest nieadekwatna do zysków.
        Grado SR125i

Skomentuj

Piękna konstrukcja. Ile cie wyniosło zrobienie takiego frontu?

Skomentuj

@benek161

Obróbka wyszła mnie niecałe 500 PLN jak pamiętam. W każdym wypadku nie narzekam :)

Pozwolę sobie zacytować naszego doktora (z forum, Racjonalny), który napisał coś dla nas względem kłótni "miedź czy aluminium":

Kilka spraw poruszonych w temacie:

1) O szybkości rozchodzenia się pola temperatury w danym ciele decyduje tzw. współczynnik wyrównywania temperatur (odsyłam chociażby do wikipedii, jeśli chodzi o ujęcie ilościowe, tj. wzór). Dla aluminium i miedzi nie są to wartości równe sobie, ale podobnego rzędu. Natomiast parametr ten ma znaczenie tylko w stanach nieustalonych, tj. np. wtedy, gdy radiator się nagrzewa. W stanie ustalonym nie ma wpływu na zdolności chłodzące radiatora o danej konstrukcji.

2) Pojemność cieplna. Podobnie, jak powyższy parametr, ma znaczenie jedynie w stanach nieustalonych. W tym przypadku rozważać należy objętościową pojemność cieplną, gdyż wywód dotyczy radiatora o określonej konstrukcji. Miedź ma tu pewną przewagę nad aluminium z uwagi na większą gęstość. Dlatego też radiator z miedzi będzie wychładzał się dłużej. Nie jest to wadą, bo fakt ten oznacza, że również dłużej będzie się nagrzewał. Można więc nawet stwierdzić, że jest to zaleta, bo przy krótkim graniu elementy nie zdąża się rozgrzać tak bardzo, jak w przypadku radiatora aluminiowego. Parametr ten natomiast nie ma znaczenia dla zdolności chłodzenia radiatora w stanie ustalonym (lklukasz ;-)).

3) Współczynnik przewodzenia ciepła. Miedź posiada wyższą wartość tego parametru co, w stanach ustalonych, stawia ją nad aluminium, jeśli chodzi o zdolności chłodzące. Natomiast nie w takiej proporcji, jaka wynika z porównywania wartości tych współczynników (tzn. miedź nie jest „dwa razy lepsza”). O zdolności chłodzenia radiatora decyduje kilka czynników. Aby wyjaśnić zagadnienie można posłużyć się bezpośrednio analogią elektryczną dla oporów cieplnych. Oczywiście rozważania dotyczą radiatora o takiej samej, w obu przypadkach, konstrukcji tj. o określonej geometrii, powierzchni wymiany ciepła i współczynniku emisyjności (tzn. o tym samym rodzaju powłoki lakierniczej i jej kolorze). Jeśli założymy, że różnica temperatur elementu chłodzonego (tranzystora-dla skrócenia i ułatwienia pomijam opory struktury złącza i połączenia radiator-obudowa) i otoczenia (powietrza) to różnica potencjałów (napięcie), a opór elektryczny to opór cieplny, wówczas prąd elektryczny będzie strumieniem ciepła, czyli tym, co chcemy odprowadzić. Opory w obu przypadkach połączone są szeregowo. O wartości strumienia ciepła decyduje więc suma oporów: oporu przewodzenia ciepła radiatora i oporu wnikania ciepła od radiatora do powietrza (pozostałe, wymienione wcześniej pomijam, jako równe w obu rozważanych przypadkach). Tak więc zmieniając materiał radiatora z aluminium na miedź, zmniejszamy jeden z oporów, zwiększając strumień cieplny, a tym samym zdolność chłodzenia radiatora i w wyniku tego obniżając temperaturę elementu chłodzonego. Problem zasadza się jednak na tym, że w przypadku konwekcji naturalnej (w żargonie elektroników-niewymuszonej, w praktyce bez użycia wentylatora) opór wnikania ciepła od radiatora do powietrza jest większy, najczęściej wielokrotnie, niż opór przewodzenia ciepła radiatora wykonanego z metalu (nawet miedzi). Nawet więc ok. dwukrotne (przy zmianie aluminium na miedź) zmniejszenie tego oporu nie wpływa znacząco na zmianę oporu całkowitego, ani strumienia cieplnego i temperatury elementu chłodzonego, gdyż decydujący opór wnikania ciepła od radiatora do powierza się nie zmienia. To jest powodem, dla którego nie ma uzasadnienia ekonomicznego stosowanie miedzi w tej sytuacji. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku konwekcji wymuszonej (w żargonie elektroników-chłodzenie wymuszone, z zastosowaniem wentylatora). Nie wdając się w szczegóły, zastosowanie wentylatora zmniejsza, nawet kilkukrotnie, opór cieplny pomiędzy radiatorem, a powietrzem. W takiej więc sytuacji zmiana oporu cieplnego przewodzenia radiatora (a więc przy danej jego konstrukcji-materiału, z którego został wykonany) ma wpływ na wartość całkowitego oporu cielnego. Z tego też powodu miedź można spotkać w radiatorach na procesory, gdzie jest wentylator. Tak więc, reasumując, teoria o wyższości aluminium na miedzią jest fałszywa, gdyż w istocie jest odwrotnie. Niemniej jednak zastosowanie miedzi w typowych konstrukcjach radiatorów do urządzeń audio nie ma praktycznego uzasadnienia.

W tym krótkim opracowaniu musiałem pominąć szczegóły związane z wymianą ciepła oraz, naturalnie, całą matematykę zjawiska. Jednak mam nadzieję, że ten opis jakościowy jest wystarczająco obrazowy.
            Last edited by .3lite; 20.06.2015, 22:29.

Skomentuj

Nie na temat...
              to ja powiem z budowlanki. Z jednej strony płaskownik miedziany króry sprawniej rozprowadza ciepło po całym radiatorze. Z drugiej strony dodatkowy styk o jakimś tam oporze. Trzema by policzyć co lepsze, bo z płaskownikiwm, nawet miedzianym możecie pogorszyć odprowadzanie ciepła, zamiast poprawić. Jak wrócę z urlopu, to spróbuję policzyć i dać wyniki w pracy mam soft, a ręcznie mi się nie chce.

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                jakakolwiek firma stosuje miedziane radiatory we wzmacniaczu.

Nie na temat...
                Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                w żargonie elektroników-niewymuszonej
                w żargonie dr
                Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                konwekcji naturalnej

Skomentuj

W 7100 i budzie z modu są dwa powody stosowania płaskowników:
                  1 - dwa radiatory na jednym boku, więc żeby w miarę równo rozprowadzić ciepło.
                  2 - w razie naprawy odkręcamy, (u mnie tylko 9) u 3lite o ile dobrze widzę 5 śrub zamiast 29, no i zawsze można sprawdzić na tych płaskownikach efekt naprawy.

W kilku firmowych konstrukcjach widziałem płaskowniki miedziane, o grubości ok 2-4mm (nie pamiętam dokładnie grubości), przez które były tranzystory przykręcone.

Skomentuj

Nie na temat...
                    raven1985 ładny ten wzmacniacz. Szkoda, że chłopaki ze Stereophile'a go ugotowali - pierwszy akapit http://www.stereophile.com/content/d...r-measurements
                    Grado SR125i

Skomentuj

Nie na temat...
                      No radiatory są szczątkowe mimo tego, że miedziane Cena za kompaktowe wymiary .
                      W praktyce na muzyce wystarczą no chyba, że właścicielem wzmka będzie nasz kolega doktor R.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                        Nie na temat...
                        to ja powiem z budowlanki. Z jednej strony płaskownik miedziany króry sprawniej rozprowadza ciepło po całym radiatorze. Z drugiej strony dodatkowy styk o jakimś tam oporze. Trzema by policzyć co lepsze, bo z płaskownikiwm, nawet miedzianym możecie pogorszyć odprowadzanie ciepła, zamiast poprawić. Jak wrócę z urlopu, to spróbuję policzyć i dać wyniki w pracy mam soft, a ręcznie mi się nie chce.
                        Czekam na wyniki obliczeń.
                        Jestem ciekaw jak to wyjdzie dla miedzi i dla aluminium.

Kolega uparł się, że powinien być płaskownik miedziany 100x10 mm bo tak mu wyszło z obliczeń a to będzie koszt około 520zł dla P-7100.
                        Dla E-450 kosztowałby około 230zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                          W sumie to nie wiem czy jakakolwiek firma stosuje miedziane radiatory we wzmacniaczu.
                          Na dzień dzisiejszy nie mam pojęcia , ale na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych robiło to kilka dużych firm :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                          W 7100 i budzie z modu są dwa powody stosowania płaskowników:
                          1 - dwa radiatory na jednym boku, więc żeby w miarę równo rozprowadzić ciepło.
                          2 - w razie naprawy odkręcamy, (u mnie tylko 9) u 3lite o ile dobrze widzę 5 śrub zamiast 29, no i zawsze można sprawdzić na tych płaskownikach efekt naprawy.

W kilku firmowych konstrukcjach widziałem płaskowniki miedziane, o grubości ok 2-4mm (nie pamiętam dokładnie grubości), przez które były tranzystory przykręcone.
                          Stosując podkładki z miedzianych płaskowników można skuteczniej odprowadzić ciepło z tranzystorów na aluminiowy radiator
                          Sprawdzałem :)
                          Płaskowniki przydają się też aby uniezależnić się przy konstrukcji od usytuowania radiatorów

Skomentuj

Ładnie wygląda,pewnie jeszcze lepiej Gra.

Skomentuj

Czaruję...
                            X