Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Accu klon E 450 by lokiec3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Accu klon E 450 by lokiec3

Można powiedzieć, że finito w temacie E450.

Po krótce:

Zasilanie 2* 44 VAC. Zasilacz z zabezpieczeniami - pierwsza wersja zasilacza Taza - płytka z pierwszego zamówienia (lutuje się ją paskudnie). Potencjometr i selektor przedwzmacniacz PGA konstrukcja Taza i 3lite ze zbiorowego zamówienia. Pozostałe płytki potrzebne były robione osobiście: soft start, płytka wejściowa sygnału, płytka wyjściowa na kolumny, płytka pod wyświetlacz i odbiornik IR, płytka pod enkodery i przyciski. Okablowanie zwykłe bez, żadnych cudów, za stary jestem, żeby usłyszeć kable. Obudowa po zwłokach Koda AV 500 koszt 70 PLN - wykorzystałem z niej jeszcze gniazda RCA i głośnikowe, enkodery i przyciski, włącznik, trochę kabli. Fotki z budowy i finalny wygląd poniżej.
    PS nie mam pomysłu jak usunąć zbędne napisy z frontu - nitro nie bierze. Skrobać ryzykowne bo obudowa ładna.

I wygląd końcowy: (szlag - zdjęcie nie wyszło)

Pozdrawiam.

No i spoko, a bez napisów będzie lepiej. Ja ostatnio usunąłem za podpowiedzią kolegów mleczkiem do czyszczenia kuchni. Działa, nic się nie porysowało więc ze spokojnym sumieniem mogę polecić.

Skomentuj

No i jak ładnie się upakowalo, jak podoba się granie?

Skomentuj

Jak na taki wzmak to zdjęcie na prawdę nie są dobrej jakości :) Konstrukcja ładna, mam nadzieję, że wyczyściłeś tą pastę z pierwszego zdjęcia :P

Skomentuj

Jaki koszt całkowity tego cudeńka?

Skomentuj

Jakieś 1,5 kilo. Nigdy nie liczyłem z ołówkiem w ręku.
            Pozdrawiam.

Skomentuj

Czy bez wykształcenia elektronicznego jest szansa samemu złożyć taki wzmacniacz?

Skomentuj

Ja elektronikiem nie jestem, ale nieskromnie przyznam, że szybko się uczę zwłaszcza zagadnień technicznych. Wydaje mi się, że jeżeli chciałbyś mieć takie cacko od razu to lepiej dać do zrobienia komuś doświadczonemu. Jeżeli chcesz pobawić się w diyerowanie to zacząłbym tak jak ja od prostych konstrukcji np BG1. A i tak gwarantuję Ci, że kilka razy kabuum będzie, więc lepiej uwalić układ za kilkanaście kilkadziesiąt PLN i się na tym uczyć niż za kilkaset złotych końcówki puścić z dymem - o bezpieczeństwie nie wspomnę.
                Pozdrawiam.
                Last edited by lokiec3; 24.07.2015, 11:01.

Skomentuj

Aż prosi się o ładniejsze zdjęcia :) Podoba mi się ten pasek czarnej pleksy (?). Fajnie że konstrukcja skończona, ale trochę brakuje fajnych zdjęć całości :)

Skomentuj

Takie ułożenie radiatorów w przypadku chłodzenia pasywnego nie jest optymalne, w domu pewnie daje rady, ale po długim grzaniu na całego mógłby się zrobić problem.

Skomentuj

katowałem go kiedyś przez dwie godziny na pełnym odkręceniu potka i radiatory można było ręka dotknąć, ale nie trzymać dłużej czyli jakieś 60 70 stopni. Te żebra w radiatorze są gęste i dość długie więc skuteczne pomimo poziomego kierunku.
                      Pozdrawiam.

Skomentuj

Zmiana budy i nowa aplikacja końcówek wraz z całym ustrojstwem dookoła. Jak skończę to opisze wszystko, ale to jeszcze długo. Na razie mam taka zagwostkę. Tylny panel w docelowej obudowie ma w czort i trochę otworów. Wykorzystane będą tylko ten panel pięciu wyjść na głośniki i panel wejściowy. Te zakreślone. No i te od wentylacji też raczej by zostały tego nigdy za dużo. Co byście zrobili z pozostałymi otworami jak to zgrabnie zaślepić, czy zostawić. Macie jakieś pomysły patenty? Dzięki Pozdrawiam.

Skomentuj

Najlepiej? Zaspać i wyszlifować. Chamska metoda? Wyciąć, grill i wentylator. Prościej? coś podłożyć, szpachla, wyszlifować. Tak czy siak po każdej wersji czeka malowanie raczej, więc... Albo dorobić po prostu nową blachę.

Skomentuj

kto zagląda do tyłu ja bym nie ruszał...

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                              kto zagląda do tyłu ja bym nie ruszał...
                              No ale jak skończę upgrade i będę chciał się tu pochwalić efektem końcowym, to jak to będzie wyglądać.:) Albo dam płytę do wypalenia na ploter, albo jest jeszcze opcja naklejenia 0,5 mm alu blachy i wycięcia tego co potrzeba. Tyle, że wtedy otwory wentylacyjne giną. To chyba też nie problem bo góra cała i do tego boki wentylowane. Pozdrawiam.

Skomentuj

W Photoshopie/Gimpie poprawisz ;-).. albo naciągnij faktycznie jakąś folię/naklejkę.. będziesz mógł i nawet otwory wentylacyjne powykrawać..

Skomentuj

wydrukuj rameczke tak zeby zahaczyla sie o otwory :P

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                    wydrukuj rameczke tak zeby zahaczyla sie o otwory :P
                                    Jaśniej można? ...

Skomentuj

Wydrukuj na drukarce 3 taka zaslepke 1mm grubosci + np po 2mm wiecej w miejsce tych otworow, no i na wcisk.
                                      Ewentualnie jakis napis moze dodatkowo ;-)

Tylko z 3d bez obrobki jest troche surowe.

Skomentuj

Machnij 0,5mm alu na całość. Potrzebne otwory wytniesz będzie najestetyczniej domowym sposobem. Ewentualnie nowy tył wygiąć i wyciąć ale to już maszyny potrzeba.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X