Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Black FIGHTER na lampach EL84 (6P14P-K) oraz ECC82/ECC83

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Widać, lubisz się czepiać słownictwa, dobra, chodzi mi o PE, które często jest zamiennie (acz nie zawsze poprawnie) kojarzone z uziemieniem. Większość ludzi myśli, że jak podpinasz coś pod PE, to znaczy, że to uziemiasz - i ja też tak potraktowałem wypowiedź Darodfff. Bo nie każdy jest purystą na tym forum (i nie tylko).

Ale pokaż mi bolec w TN-C:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:TN-C-earthing_pl.svg

Fakt, jak już masz gniazdko z bolcem, to je zerujesz (czego teoretycznie się nie powinno robić). Ale wiele instalacji bolca nie miało i połączenie do N następowało już w obudowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
      Ale pokaż mi bolec w TN-C:
      Wszystkie gniazda w łazience itp miały bolec juz w latach 70-tych. - TN-C.

Fakt, jak już masz gniazdko z bolcem, to je zerujesz (czego teoretycznie się nie powinno robić).
      Obecnie nie to jest TN-S, jak był TN-C to koniecznie trzeba było to robic.

połączenie do N następowało już w obudowie.
      Jakim cudem?
      proponuje w tym przypadku włozyc opwrotnie wtyczke do gniazda sieciowego....
      Prosze kończ Waśc, wstydu oszczedż, ludzie to czytaja, młodzież, proszę o troche szacunku dla ich wiedzy i nie mieszac im w głowach powarzajac bzdury.

Skomentuj

Kurcze, faktycznie gafę strzeliłem z podłączeniem chassis i N już w obudowie -.-' Sugerowałem się schematami, jakie znalazłem w internecie. Nawet nie przyszedł mi na myśl skutek odwrotnego podłączenia wtyczki Tak to jest jak się wiedzę głównie czerpie ze stron www :/

A lat '70 niestety nie pamiętam :)

Skomentuj

Czaruję...
        X