Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symos 3, preamp, barwa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Symos 3, preamp, barwa

Inni się chwalą to ja też. Wzmacniacze wzorowane naZbiga Symos3, zabezpieczenie wzorowane na Irkowym, do tego preamp z ZZ Taza i .3lite, barwa z ZZ Dzwiedziu, dorobiłem jeszcze miękki start i tak to wygląda w kupie.

Last edited by niebieski9; 11.10.2015, 17:42.

Całkiem przyzwoicie, zadowolony z połączenia wszystkiego razem ?

Skomentuj

Wow, nawet radiatory są spawane by były dłuższe.
      Trochę czasu musiałeś poświęcić nad wzmacniaczem, dużo elementów, w końcu to integra :)
      Gratulacje, jak ci się podoba granie, i czy masz jak odnieść się do innego wzmacniacza.

Skomentuj

Dobra robota,
        Czy robiłęś sam płytki, jaką motodą?
        Jak wygiąłeś balche?
        Jak nie masz brumów i szumu to ważne.

Skomentuj

Miało to wyglądać inaczej. Radiatory krótkie schowane w obudowie, przedwzmacniacz na jednej płytce z potencjometrami i jedno wejście z komputera. Ale na forum ukazał się preamp i barwa więc wszystko przerobiłem. Blacha nierdzewka ze złomu wycięta piłką do metalu ręcznie na krześle w kuchni. wygięta w imadle młotkiem, dlatego nierówno. Radiatory dospawane by zrobić z nich boczne ścianki.Górna pokrywa ze starego wideo też docięta ręcznie, a przód z aluminiowego karnisza. Płytki robiłem sam na drukarce laserowej i papierze satynowym, prasowane żelazkiem. Po oderwaniu papieru nadruk odszedł z papierem a na płytkach był delikatny zarys. Poprawione wszystko pisakiem powiercone i wytrawione. Zasilacz to nawet nie drukowałem tylko rysowałem na oko pisakiem. Co do brumu to trochę z nim walczyłem. Jeden transformator dałem do barwy i preampu. Podłączyłem masy dwóch transformatorów od wzmacniaczy i preampu, a kable sygnałowe bez podłączenia masy - brummm. odsuwałem kable, potem płytki od trafa dalej brum. odłączyłem masy transformatorów i podłączyłem masy na przewodach sygnałowych - brum itd itp... Wyciagnełem preamp by sprawdzić na oscyloskopie i podłączyłem di niego inny transformator i ... cisza. mam teraz osobny trafo do preampu, osobna do barwy i osobne do końcówek i jest tak cicho bez podłączenia sygnału wejściowego, że słychać w głośniku (od -10 dB w górę) przełączanie układu wzmocnienia (kostki potencjometru) dźwięk taki jak styki przekaźnika klekoczą. Co do grania to jest czyściutko, słychać wszystkie szczegóły. Zrobiłem wcześniej wzmak Borysa Fet hex na 2 parach, ale jak się tym zająłem to tamten wylądował w piwnicy. porównywać będę dopiero na wiosnę, wyjeżdzam na pół roku. Audiofilem nie jestem ale jak kolegom się podoba to musi nieźle grać. Latem będę kończył Borysa BG9...

pozdrowienia
          Last edited by niebieski9; 12.10.2015, 00:32.

Skomentuj

Czaruję...
          X